Bekijk onze planeet vanuit de ruimte

© PXimport

Bekijk onze planeet vanuit de ruimte

Geplaatst: 27 september 2017 - 06:22

Aangepast: 14 december 2022 - 14:17

Robbin Ooijevaar

In de waan van alledag maken we ons snel druk over veel dingen. Het is lastig om een ‘helikopter view’ te krijgen als je ergens midden in zit. In dit artikel lees je hoe je met eenvoudige hulpmiddelen een prachtige foto van onze aarde op je bureaublad tovert. De relativerende foto wordt automatisch ververst zodat je steeds weer een nieuw ‘totaalplaatje’ krijgt.

Stap 1: Himawari 8

De ruimtefoto’s zijn afkomstig van de satelliet Himawari 8. Op deze website vind je achtergrondinformatie en zie je welke foto’s de satelliet maakt. Programmeurs hebben een programma gemaakt om een foto op te halen en weer te geven op je bureaublad. Verwacht geen spektakel qua animaties, maar een prachtig en rustig 24-uursverloop met beelden van onze planeet.

Stap 2: Cloudinary

Om de servers van het ‘space project’ te verlichten, maakt Earth Live Sharp gebruik van een CDN (content delivery network). Dit is een technische trukendoos die ook gebruikt wordt door populaire websites om serveroverbelasting te voorkomen. Maak een gratis account aan bij de CDN-dienst Cloudinary. Nadat je je hebt aangemeld en je account is bevestigd via mail, kun je je aanmelden en beland je in je dashboard. Hier zie je drie onderdelen die je straks nodig hebt: cloud name, API Key en API Secret.

Media has no description

© PXimport

Stap 3: Earth Live Sharp

Het programma dat de foto op je bureaublad tovert heet Earth Live Sharp en vind je hier. Start Earth Live Sharp met de Windows Verkenner via EarthLiveSharp.exe. Aan de status Not running zie je dat het programma nog niet werkt. Klik op Settings om Earth Live Sharp eenmalig in te stellen. Plaats een vinkje bij Autostart om het programma automatisch te starten met Windows. Verander (optioneel) het update-interval, bijvoorbeeld naar tien of vijftien minuten. Activeer de optie CDN en voer de gegevens van je Cloudinary-account in die je bij de vorige stap hebt gevonden. Bevestig met Apply en activeer Earth Live Sharp met de knop Start. De eerste afbeelding wordt opgehaald. Adem rustig door en kijk af en toe op je bureaublad of de aarde nog rond is, dan komt (bijna) alles goed.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000