Windows aanpassen met Tweak UIX

© PXimport

Windows aanpassen met Tweak UIX

Geplaatst: 16 augustus 2022 - 11:52

Aangepast: 14 december 2022 - 09:43

Toon van Daele

Wie al langere tijd met Windows werkt, herinnert zich misschien nog wel Tweak UI, een van de Microsoft PowerToys. Tweak UIX pakt deze draad weer op, maar dan als opensource-project en bedoeld voor Windows 10 en 11. Windows aanpassen doe je in een handomdraai.

De app is bedoeld om de wat meer verborgen Windows-instellingen snel aan te kunnen passen, lastige apps te verwijderen en handige apps te installeren. Het programmavenster van het portable Tweak UIX bestaat uit twee deelvensters. 

Links zie je een overzicht met rubrieken die je kunt selecteren en een zoekfunctie, al is die laatste beperkt tot de (sub)rubrieken. Aan de rechterkant vind je een activiteitenlog en de mogelijkheid om zogeheten templates te uploaden. 

Tweaks

De rubrieken beslaan onderdelen als Explorer, Taskbar and Start menu, Desktop, Paranoia, Gaming en Privacy (disable), en allemaal bevatten ze enkele tweaks die je met een vinkje in of uit kunt schakelen. De namen maken gelukkig al een en ander duidelijk, want op enkele tips na, is de app karig met feedback.

Je zou het je makkelijk kunnen maken door de knop Check in te drukken. Hiermee selecteer je namelijk de tweaks die de makers zelf handig vinden, maar je voor de zekerheid zou je die lijst nog even door kunnen nemen voordat je op Apply klikt. Verder doe je er goed aan de optie Create Restore Point (…) te selecteren in de rubriek My Computer, zodat de app automatisch eerst een herstelpunt creëert. 

We hadden liever een meer prominentere plaats voor deze functie gezien, ook al kun je wijzigingen nog ongedaan maken via de Undo-knop.

 

© PXimport

Sjablonen en plug-ins

Tweak UIX maakt ook dankbaar gebruik van de input van diverse community’s. Zo kun je tweaks laten uitvoeren op basis van enkele templates, via het uitklapmenu rechtsboven. Je kunt ook extra sjablonen en plug-ins installeren via de Options-knop. 

De plug-ins vind je dan terug in de gelijknamige rubriek, gelukkig wel inclusief feedback. De talrijke registertweaks, bereikbaar via een link op het tabblad Plus Pack, kregen we helaas niet in de app geïntegreerd.

Goed om weten: samen met Tweak UIX wordt ook het bestand tweakomatic.exe op je schijf geïnstalleerd. Afhankelijk van de geselecteerde componenten, kun je hiermee in één keer meer dan zestig handige apps installeren of overtollige apps verwijderen.

 

© PXimport

Conclusie

Tweak UIX is een flexibele tool om snel bepaalde Windows-opties te kunnen (de)activeren, hardnekkige en ongewenste apps te verwijderen en handige tools in batch te installeren. Wel mag wat ons betreft de programma-interface op de schop: meer feedback, een betere integratie en een wat beter doordacht ontwerp.

7,0

Ons oordeel

Tweak UIX

Pluspunten

Veel tweaks

Uit te breiden met plug-ins

Minpunten

Herstelpunt-optie zit ietwat verborgen

Functies niet optimaal geïntegreerd

Weinig feedback

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows 10 en 11 **Website** ...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000