BBM: BlackBerry probeert het bij de massa

© PXimport

BBM: BlackBerry probeert het bij de massa

Geplaatst: 28 oktober 2013 - 09:45

Aangepast: 24 november 2022 - 10:27

Robin Smit

BlackBerry staat in de uitverkoop en het de totale ondergang van het eens zo succesvolle bedrijf lijkt steeds dichterbij te komen. Toch heeft de Canadese smartphonemaker het nog niet opgegeven, want met BBM voor iOS en Android probeert BlackBerry het nog een keer.

BBM, dat een afkorting is voor BlackBerry Messenger is een berichtendienst die tot voor kort alleen beschikbaar was op BlackBerry toestellen. Het ooit zo grote succes van de dienst is echter ingehaald door alternatieven zoals WhatsApp en Facebook Messenger. Het voordeel van deze diensten is dat ze vanaf de lancering op meerdere platformen zijn te gebruiken. BlackBerry heeft begrepen dat ook BBM deze stap moest maken om te kunnen overleven tussen de concurrentie. De uitbreiding van de dienst naar Android en iOS lijkt daarom een logische keuze, maar is het nog niet te laat?

Bij het openen van BBM valt direct op dat de app elegant is vormgegeven en door de strakke witte een zwarte kleuren een volwassen uitstraling heeft. Vanaf het beginscherm heb je direct toegang tot jouw chats, contactpersonen en groepen. Verder is het ook mogelijk om updates te bekijken van contactpersonen. Deze updates kan je het beste zien als een soort sociaal netwerk binnen BBM zelf. Dit is een leuke toevoeging die als aanleiding voor gesprekken kan dienen.

Het toevoegen van contactpersonen in BBM werkt ook bij de versies voor de iPhone en Android toestellen met de welbekende PIN. Een PIN is een code die bestaat uit 8 letters en cijfers. Zonder deze code is het niet mogelijk om andere contactpersonen aan jouw BBM toe te voegen. Dit betekent dat je niet automatisch de contactpersonen op jouw telefoon in de contactpersonenlijst van BBM te zien krijgt. Volgens BlackBerry zelf moet dit ervoor zorgen dat je altijd zelf in handen hebt wie er contact met je op kan nemen. Ik kan me zeker voorstellen dat er mensen zijn die hier veel waarde aan hechten, maar persoonlijk zie ik het als een hele hoge drempel voor de overstap naar BBM. Het is dus maar de vraag of dit een sterk onderscheidend vermogen is voor BBM, of juist een grote zwakte.

Het chatten zelf binnen BBM werkt snel en stabiel. Net als bij vergelijkbare diensten is er de mogelijkheid om, naast teksten, ook foto's en geluidsbestanden te versturen. Hiermee kan de dienst goed meekomen met deze concurrentie, maar er mist hier in mijn ogen helaas iets waarmee BBM zich echt kan onderscheiden.

 

© PXimport

Een ander punt waar ik tegenaan ben gelopen tijdens het testen van BBM is de berichtgeving. Zo lijkt deze niet te werken op mijn iPhone wanneer ik de app niet heb geopend. Er lijken meer mensen te zijn die hier last van hebben, maar bij het overgrote deel van de gebruikers lijkt alles netjes te werken. Ik zal dit punt dus niet meenemen in de algehele beoordeling van BBM.

Conclusie

BBM is de berichtendienst van BlackBerry die de concurrentie aan moet gaan met onder andere WhatsApp en Facebook Messenger. De app van BBM is mooi vormgegeven en werkt snel en stabiel. Op het gebruik van PIN na lijkt de dienst zich echter niet echt te kunnen onderscheiden van vergelijkbare apps. Persoonlijk zie ik PIN voornamelijk als een erg grote drempel voor de overstap, waardoor ik me afvraag of BlackBerry de massa kan overtuigen met haar berichtendienst.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Prettig vormgegeven

Veel privacy door PIN

Snel en stabiel

Minpunten

PIN is een grote drempel

Niet uniek genoeg

Conclusie

Prijs: Gratis Beschikbaar voor: iPhone & Android Getest op: iPhone Download BBM in de [App Store](http://clkuk.tradedoubler.com/click?p=24371&a=2013071&url=https%3A%2F%2Fitunes.apple.com%2Fnl%2Fapp%2Fbbm%2Fid690046600%3Fmt%3D8%26uo%3D4%26partnerId%3D2003) of in de [Google Play Store](https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bbm&hl=nl)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten