Aimp - Veelzijdige Winamp-opvolger

© PXimport

Aimp - Veelzijdige Winamp-opvolger

Geplaatst: 17 oktober 2018 - 02:50

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Maikel Dijkhuizen

De illustere mediaspeler Winamp is ondertussen een stille dood gestorven, maar gelukkig vult Aimp deze leegte op. Dit lichtgewicht programma is overduidelijk geïnspireerd op de populaire muziekspeler van weleer. Kortom, goed nieuws voor muziekliefhebbers die op de computer een flinke collectie albums beheren.

Aimp nestelt zich probleemloos in Windows, maar je kunt ook de portable versie overwegen er is ook een Android-app van Aimp. Laatstgenoemde optie is handig voor als je een muziekcollectie op een usb-stick of externe schijf beheert, zodat je altijd een capabele muziekspeler bij de hand hebt. Hoewel Aimp van Russische makelij is, start de freeware automatisch op in de Nederlandse taal.

Bestandsondersteuning

Uiteraard is een brede bestandscompatibiliteit voor een gespecialiseerd audioprogramma een belangrijke vereiste. Dat zit bij Aimp wel snor. Naast gangbare audioformaten als mp3, aac, wav en wma ondersteunt deze freeware een breed scala aan (exotischer) muziekbestanden. Zo heeft Aimp geen enkele moeite met dsd- en flac-bestanden in een hoge audioresolutie. Je sleept vanuit Windows Verkenner alle muziek naar de bibliotheek, zodat je eenvoudig toegang hebt tot alle nummers. Tijdens het afspelen pas je met behulp van de equalizer de tonen en het tempo aan. Een leuke functie is dat je lange stiltes en stemmen uit nummers kunt verwijderen, al hoor je de zanglijnen dan nog wel heel zacht op de achtergrond. Daarnaast maak je desgewenst afspeellijsten en vind je snel nummers via de zoekfunctie.

Gebruikte je in het verleden Winamp? Dan kent Aimp vermoedelijk weinig verrassingen voor je.

© PXimport

Alleen muziek luisteren?

Wie denkt dat je met Aimp alleen naar muziek kunt luisteren, heeft het mis. Handig is bijvoorbeeld dat je audio-cd’s kunt rippen, waarbij je de nummers opslaat in zo’n beetje elk denkbaar formaat. Verder converteer je muziekbestanden naar een ander bestandstype en pas je de id3-tags naar eigen inzicht aan. Tot slot verander je het uiterlijk door een andere skin te installeren en kijk je tijdens luistersessies naar fraaie visualisaties. Tijdens deze test waren vreemd genoeg niet alle visualisaties beschikbaar. Daarnaast missen we een Chromecast Audio-functie om muziekbestanden naar een audiosysteem door te sluizen.

Je past indien nodig rechtstreeks de metagegevens van muziekbestanden aan.

© PXimport

Conclusie

Zijn muziekdiensten als Spotify aan jou niet zo besteed en zoek je een goed programma om je digitale muziekcollectie in kaart te brengen? Aimp doet wat het moet doen en speelt vrijwel elk muziekbestand zonder morren af. Diverse handige functies en de aantrekkelijke gebruikersomgeving bombarderen Aimp haast tot verplichte kost voor de fanatieke muziekliefhebber.

9,0

Ons oordeel

Aimp

Pluspunten

Gelikte gebruikersomgeving

Laagdrempelig

Brede bestandscompatibiliteit

Veel functies

Minpunten

Geen Chromecast Audio-ondersteuning

Conclusie

**Taal** Nederlands **OS** Windows 7/8/10; Android 4.0+ **Website** [www.aimp.ru](http://www.aimp.ru/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000