Seagate's BlackArmor-serie is bedoeld voor kleinzakelijk gebruik, waarbij maximaal 8 TB aan opslagruimte gedeeld kan worden. Backup van gebruikerspc's is mogelijk, evenals het delen van resources zoals printers.

De BlackArmor is een compacte doos die eenvoudig op een bureau geplaatst kan worden. Eigenlijk is de BlackArmor een kant-en-klare fileserver die rechtstreeks in het netwerk kan worden opgenomen en met twee of vier drives wordt geleverd. Elke drive zit in een uitschuifbare cartridge, waardoor het vervangen van de schijf makkelijk gemaakt wordt. Een klein lcd-scherm op de voorzijde van het apparaat geeft statusboodschappen weer. Ook zien we een usb-poort. Drie extra usb-poorten zijn aan de achterzijde geplaatst, evenals twee ethernetpoorten.

We bekijken de BlackArmor NAS 420, geleverd met twee 1TB sata-schijven, geconfigeerd als raid-1-array. Het is ook mogelijk modellen met vier schijven en een andere raid-configuratie aan te schaffen; het is evengoed mogelijk de 420 uit te breiden met extra schijven. Raid-1 betekent dat de twee schijven een identieke kopie van elkaar zijn. Valt er een uit, dan raakt u geen gegevens kwijt en kunt u gewoon doorwerken, al moet u de defecte schijf zo snel mogelijk vervangen. Het nadeel? Van de totale 2 TB aan capaciteit heeft u slechts 1 TB beschikbaar. Dit lijkt ons overigens voldoende voor een kleine werkgroep.

Het is voor ons niet lastig de BlackArmor in gebruik te nemen, maar een minder onderlegde gebruiker zal er wat meer moeite mee hebben. De meegeleverde documentatie is niet erg uitgebreid en veronderstelt een hoog kennisniveau. Vervelender is dat de documentatie met geen woord rept over wat u moet doen wanneer er een fout optreedt. Dat is onvergeeflijk: wat als de BlackArmor al uw zakelijke gegevens bevat en er ineens mee ophoudt?

Heeft u de BlackArmor aan de praat, da kunt u eenvoudig gedeelde mappen aanmaken. We kunnen ook usb-drives en geheugensticks delen door ze in de usb-poorten van de BlackArmor te steken. De doorvoersnelheid is hoog. Het delen van usb-printers is ook mogelijk, maar de instructies die Seagate meelevert zijn misleidend. Volgens Seagate sluit uit de printer aan, schakelt u deze in en installeert u de printerdrivers op de normale wijze. Dat werkt dus niet; u moet de Printer toevoegen-functie in het Windows Configuratiescherm gebruiken, kiezen voor een Netwerkprinter en Windows de printer laten detecteren.

Seagate levert een programma mee (BlackArmor Discovery) die uw BlackArmor in het netwerk detecteert en als drive aan uw pc koppelt. Het ip-adres van de nas is ook op het lcd-scherm af te lezen. U kunt de BlackArmor overigens niet koppelen voor u minstens één gedeelde map en één gebruiker toegevoegd heeft. Dit doet u via de ingebouwde webinterface die u opent in het Discovery-programma (of rechtstreeks via het ip-adres). De eerste keer dat u de interface opent moet u de datum en tijdszone instellen. Ook kunt u een administratorwachtwoord invoeren om ongeoorloofd gebruik tegen te gaan.

De webinterface bevat een duizelingwekkend aantal mogelijkheden, gegroepeerd onder System, Network, Storage, Access en Media. De meeste opties hoeft u niet te bekijken, maar u moet uzelf er wel van verzekeren dat de naam van de werkgroup (Netwerk-menu) identiek is aan die u gebruikt voor uw pc's. Vervolgens maakt u een gedeelde map (Storage-menu) en voert u de namen van de gebruikers die toegang hebben tot deze map in (Access-menu). Gebruikers kunnen de Prullenbak inschakelen voor elke gedeelde map. Gewiste bestanden kunnen dan makkelijk via de webinterface worden teruggevonden.

Technisch onderlegde gebruikers kunnen hun lol op de met de geavanceerdere opties, waaronder het instellen van een vast ip-adres of het koppelen van de BlackArmor aan een Windows Domain. Ook kan de BlackArmor automatisch berichten versturen naar een ingesteld e-mailadres wanneer er problemen optreden. Kiest u voor een BlackArmor-setup met vier schijven, dan kunt u kiezen voor raid-5. Dit geeft u 3 TB aan opslag bij het gebruik van vier 1TB-schijven.

Seagate levert een backupprogramma met de naam BlackArmor Backup mee. Dit programma laat gebruikers op het netwerk hun computer backuppen naar de BlackArmor. Het programma moet vanzelfsprekend op elke pc geïnstalleerd worden. BlackArmor Backup is behoorlijk uitgebreid en kent mogelijkheden voor scheduled incremental backups. De installatie-cd kan gebruikt worden om een pc te booten en herstellen over het netwerk. Elke BlackArmor wordt geleverd met een Backup-licentie voor maximaal tien gebruikers. De applicatie registreert zichzelf de eerste keer meteen. U kunt vanuit de webinterface zien hoeveel licenties u nog over heeft, extra licenties kunnen gekocht worden bij Seagate met een maximum van 50 gebruikers per nas.

Wie zich afvraagt waarom de BlackArmor twee ethernetpoorten heeft: Seagate heeft twee gebruiksdoelen voor de tweede poort. Of u gebruikt de poort om uw doorvoer te versnellen (aggregation), of u koppelt er een tweede BlackArmor aan vast. Deze zorgt dan voor een continue backup van de eerste BlackArmor.

Wie zijn BlackArmor van buiten het bedrijfsnetwerk wil benaderen kan dit doen via een webbrowser. Hierbij wordt dan gebruik gemaakt van Seagate's Global Access Service. Elke gebruiker die toegang op afstand wil moet een account aanmaken. Dit is vooralsnog gratis. Het is ook mogelijk de BlackArmor op een ups (uninterruptible power supply) aan te sluiten. Dit werkt vooralsnog alleen met ups-modellen van APC. Mocht er een stroomonderbreking plaatsvinden, dan kan de BlackArmor zichzelf netjes uitschakelen als de accu van de ups bijna leeg is.

Ook kan de BlackArmor gebruikt worden als mediaserver, dankzij dlna-protocollen om foto's, video en muziek te delen. Een iTunes-server is ook ingebouwd. Helaas biedt de documentatie bar weinig informatie over hoe u deze functie gebruikt. Een meegeleverde downloadmanager laat de BlackArmor grote bestanden van het web in een gedeelde map binnenhengelen.

Dat de drives in de BlackArmor hot-swappable zijn, betekent dat er in geval van nood een defecte schijf verwisseld kan worden voor een nieuwe zonder dat u de nas hoeft uit te schakelen. Uiteraard proberen we dit uit. We kunnen inderdaad gewoon bij onze bestanden komen, ook al hebben we één schijf verwijderd. Er verschijnt een waarschuwing op het led-display en de led-indicator bij de betreffende schijf gloeit geel om aan te geven dat er een probleem is. Helaas lezen we nergens in de documentatie wat we in zo'n situatie moeten doen. Sterker nog: na het terugplaatsen van de drive blijft de status-led brangen en zien we in de webinterface een bericht dat 'a volume is in degrade mode'. Het help-bestand verwijst vrolijk naar de Seagate-website, maar hier vinden we geen informatie over dit probleem.

Uiteindelijk blijkt dat we de Disk Manager in het Storage-menu moeten gebruiken om de drive weer te 'claimen' en dan in Volumes moeten kiezen voor 'Recover' om de raid-1-array weer op te bouwen. Een dergelijk proces gaat de technische expertise van een gemiddelde kleinzakelijke klant vaak te boven. Dit betekent dat u dit apparaat beter via een reseller of dealer kunt kopen, zodat deze u kan helpen als er iets misgaat.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • hot-swappable

  • raid-1, raid-5

  • printers en usb-opslag delen

  • kan pc's backuppen

  • vereist veel technische kennis

  • lastige configuratie

  • slechte documentatie

De BlackArmor NAS 420 is een flexibele nas die zich prima thuisvoelt in het hart van een kleinzakelijke onderneeming. Gebruikers kunnen printers en opslag delen en de BlackArmor kan pc's op het netwerk backuppen met de meegeleverde tools. Helaas is de BlackArmor lastig te installeren door normale gebruikers, tenzij ze kunnen vertrouwen op technische ondersteuning van een reseller. De meegeleverde documentatie is niet echt behulpzaam en biedt soms zelfs verkeerde adviezen.

6,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000