Review TerraMaster F4-424 Pro - Op de goede weg

© TerraMaster

Review TerraMaster F4-424 Pro - Op de goede weg

Geplaatst: 29 juni 2024 - 17:26

Edmond Varwijk

Een prachtige NAS voor vier schijven met veel rekenkracht en dan toch geen winnaar zijn. NAS-fabrikant TerraMaster zet enorme stappen, maar laat enkele zwakke punten ongemoeid.

6,0

TerraMaster F4-424 Pro

Pluspunten

Krachtige hardware

Twee 2,5Gbit/s-netwerkaansluitingen

M.2-sloten

Minpunten

Prijs

Geen 10Gbit/s-netwerkpoorten

Software

Geen usb-poort op voorzijde

Conclusie

Met de hardware van TerraMaster is dus niet zoveel mis, maar op softwarevlak moet TerraMaster echt nog vooruitgang boeken. QNAP en Synology leveren met minder zware hardware toch completere producten. Ben je niet bang voor de softwarematige ruwe randjes of dat jouw data op een Chinese NAS staat, bekijk dan zeker de standaardversie van dit model. Die normale TerraMaster F4-424 biedt weinig essentieels minder dan de hier geteste Pro en is fors goedkoper....
Lees meer

De Chinese NAS-producent TerraMaster timmert hard aan de weg. Vergeleken met de vorige generatie valt direct op hoeveel beter de bouwkwaliteit van de TerraMaster F4-424 Pro is. Dit is de krachtigste NAS met ruimte voor vier schijven voor thuis en in kleine kantooromgevingen van TerraMaster tot nu toe. Bij eerdere modellen hing altijd wel iets los of liet een klepje zich alleen met kracht dichtdrukken, daar is nu geheel geen sprake meer van. Je betaalt zo’n 730 euro voor deze NAS en dat is zoals gebruikelijk zonder opslag.

TerraMaster F4-424 Pro.

© TerraMaster

De TerraMaster F4-424 Pro is een netjes ontworpen NAS.

Ook de hardware in de NAS laat weinig te wensen over met een Intel Core i3 N305-processor met geïntegreerde gpu, maar liefst 32 GB (!) DDR5-geheugen, twee 2,5Gbit/s-netwerkaansluitingen, twee usb3.2-poorten én een HDMI2.1-aansluiting. Voeg zelf vier harde schijven toe en je krijgt in je netwerk een enorme opslagcapaciteit waarop al je bestanden en documenten door gebruik van RAID en het Btrfs-bestandssysteem veilig kunnen worden bewaard.

TerraMaster F4-424 Pro.

© TerraMaster

Over de hardware geen klagen bij de TerraMaster F4-424 Pro en dat geldt ook voor de vele, snelle aansluitingen aan de achterzijde.

Als de prestaties ooit toch zouden tegenvallen, dan kunnen de twee vrije M.2-sloten gebruikt worden om een NVMe-cache te bouwen voor het versnellen van de lees- en schrijfacties. Om die te bereiken, moet wel de hele zijkant worden losgemaakt.

TerraMaster F4-424 Pro.

© Edmond Varwijk - ID.nl

Verwijder de zijkant voor toegang tot de M.2-sloten en eigenlijk de hele intelligentie in de NAS.

Geen hardware zonder software

Qua hardware kun je de F4-424 Pro-NAS bijna overgedimensioneerd noemen. Maar voor een NAS geldt echter: zonder goede software heb je niet zoveel aan de hardware. En dat is nog steeds een probleem bij TerraMaster: versie 5.1 van het TOS-besturingssysteem biedt een voldoende basis en is completer dan ooit, maar is onvergelijkbaar met wat QNAP en vooral Synology bieden. TOS biedt minder functionaliteit en ook minder opties per functie. De optionele NVMe-ssd’s laten zich bijvoorbeeld niet als opslagvolume configureren, zoals bij Synology wel het geval is.

Review TerraMaster F4-424 Pro - Op de goede weg-SL7cSgmJSAePy9iYwvtEfA

TOS 5.1 is een prima besturingssysteem, beter dan alle eerdere versies, maar nog niet zo volwassen als dat van de concurrentie.

Een TerraMaster-versie van QNAPs HDMI Station is er bijvoorbeeld niet, zodat er helemaal geen toepassing is die de HDMI-poort gebruikt. Ook vreemd is dat wanneer je de media-indexering of gezichtsherkenning in Terra Photo inschakelt, je wordt gewaarschuwd dat dit de NAS fors zal belasten en alleen is aan te raden op momenten dat het systeem licht wordt belast. Gezien die royale hardware kunnen we ons dat bijna niet voorstellen en bovendien zijn dit geen functies die je telkens in- en dan weer uitschakelt.

Review TerraMaster F4-424 Pro - Op de goede weg-IIXAnLHKTAu4GaRhG6lndg

De waarschuwingen die de F4-424 Pro geeft, zijn verwarrend en vaak ook onterecht.

Weinig echt goede uitbreidingen

Ook het aantal en de kwaliteit van de uitbreidingen waarmee je functionaliteit toevoegt aan de NAS is beduidend minder dan bij de concurrentie. Er zijn er totaal 59, waarvan een deel zeker goed bruikbaar is, zoals Terra Photo voor fotobeheer en Terra Sync waarmee je een eigen cloud bouwt. Een aantal eigen apps van TerraMaster zoals Centralized Backup en Duple Backup zijn nog bètaversies en daardoor minder snel aan te bevelen. Ook nog bèta is Surveillance Manager voor videobewaking, die moet vooral nog betere ondersteuning bieden van verschillende merken en modellen IP-camera’s en ook betere gebruiksopties krijgen.

VirtualBox voor virtualisatie doet het vooral goed in combinatie met virtuele machines met Linux, maar is een niet-TerraMaster-oplossing, een officesuite ontbreekt en de usb-kopieerfunctie moet het helaas zonder fysieke usb-poort op de voorzijde van de behuizing doen. Een van de betere toepassingen is Plex-mediaserver voor het beheer, streamen en transcoderen van films en muziek. Plex presteert bijzonder goed op deze krachtige NAS.

Review TerraMaster F4-424 Pro - Op de goede weg-EVR9tOn3Q9G41PXm1T7Qkw

Het App Center biedt een bescheiden selectie functionele uitbreidingen voor installatie op de TerraMaster F4-424 Pro-NAS.

Slechts één app

We hebben dus gemengde gevoelens over de apps op de NAS. Het aanbod voor mobiel is met welgeteld één TerraMaster-app ronduit slecht. Daarbij is TNAS Mobile 3 geen heel fijne app om te gebruiken. TerraMaster zou het voorbeeld van QNAP en Synology moeten volgen en de verschillende onderdelen van elkaar moeten lostrekken. Dus losse apps voor functies als fotobeheer, back-up, mediaservices en een OTP-functie (One Time Passwords) voor extra veilig inloggen. Voor elke toepassing een eigen goede app is beter dan alles in één matige app te proberen te combineren.

TerraMaster-app.

De TNAS Mobile-app probeert teveel verschillende functies te combineren om echt handig te gebruiken te zijn.

Conclusie

Met de hardware van TerraMaster is dus niet zoveel mis, maar op softwarevlak moet TerraMaster echt nog vooruitgang boeken. QNAP en Synology leveren met minder zware hardware toch completere producten. Ben je niet bang voor de softwarematige ruwe randjes of dat jouw data op een Chinese NAS staat, bekijk dan zeker de standaardversie van dit model. Die normale TerraMaster F4-424 biedt weinig essentieels minder dan de hier geteste Pro en is fors goedkoper.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten