ID.nl logo
Review Terramaster F8 SSD Plus - Een NAS zonder harde schijven
Huis

Review Terramaster F8 SSD Plus - Een NAS zonder harde schijven

De ­TerraMaster F8 SSD Plus is een 8bay-NAS en toch niet groter dan de gemiddelde broodtrommel. Het geheim? Hij ondersteunt alleen NVMe-ssd's. Staat het laatste ­bastion van de harde schijf op omvallen?

Goed
Conclusie

Met de F8 SSD Plus onderstreept TerraMaster de ambitie een grote speler op de markt voor netwerkopslag te worden. De software loopt achter op de concurrentie en dat is eigenlijk jammer voor zo’n innovatief en aantrekkelijk product. Vind je deze huidige NAS-configuratie te prijzig, dan heb je voor 200 euro minder een versie zonder Plus-toevoeging die een minder snelle processor heeft en de helft van het werkgeheugen (8 in plaats van 16 GB).

Plus- en minpunten
  • Innovatief
  • Compacte behuizing
  • Ruimte voor 8 ssd's
  • Vereist supersnel (thuis)netwerk
  • Geen usb-poort aan voorzijde
  • Software kan beter

TerraMaster F8 SSD Plus NAS

  • Adviesprijs: 839 euro
  • Processor: Intel Core i3 N305 (octacore, tot 3,8 GHz)
  • Geheugen: 16 GB (uitbreidbaar tot 32 GB)
  • Osplag: Opslag 8x M.2-NVMe-slot (max 4 TB in RAID5)
  • Besturingssysteem: TOS 6.0
  • Aansluitingen: 10 Gbit/s-netwerkaansluiting, usb-c, 2x usb-a, HDMI
  • Afmetingen: 17,7 × 16 × 14 cm
  • Garantie: 24 maanden
  • Meer informatie: www.terra-master.com
  • Verkrijgbaar bij Amazon: www.amazon.com

Als we naar de omvang kijken, zou er precies één harde schijf in de behuizing van de TerraMaster F8 SSD Plus passen, maar in plaats daarvan vind je acht M.2 2280-sloten. Dat legt meteen ook een van de beperkingen van deze NAS bloot: de maximale opslagcapaciteit. Met acht ssd's van 4 TB in RAID5 komt hij maar net uit boven de opslagcapaciteit uit die één harde schijf ook kan bieden (25,4 versus 24 TB). Let er ook op dat je bij deze NAS alleen door TerraMaster ondersteunde NVMe's kunt gebruiken.

De binnenzijde van de NAS met de door ons ingebouwde acht NVMe-ssd's.

Voordelen zijn er natuurlijk ook, want zelfs met acht ssd's aan boord is de NAS fluisterstil, vederlicht (750 gram) en energiezuinig (45 watt bij volle belasting). Op het moederbord zit een 64-bit Intel Core i3 N305-processor met ondersteuning voor hardwarematige media-decoding (4K, 4096 x 2160 bij 60 fps) en 16 GB DDR5 werkgeheugen, dat uitbreidbaar is tot 32 GB.

Alle aansluitingen zitten aan de achterzijde: één usb3.2-poort (type c) en usb3.2-poorten (type a) (allemaal 10 Gbps), één HDMI-aansluiting en één 10Gbit/s-netwerkpoort op basis van een Marvell AQC113C-B1-C-chip. De twee 50mm-ventilatoren onder in de NAS zorgen voor koeling van de processor en de ssd's. TerraMaster levert voor de ssd's acht heatsinks mee, maar die waren in onze tests niet nodig.

Kleinere broer Van deze TerraMaster F8 SSD Plus is ook nog een variant met lagere specificaties verkrijgbaar, waardoor hij geen Plus-toevoeging heeft. In dat geval is de cpu een Intel N95-processor (4 core in plaats van 8) en wordt 8 GB werkgeheugen geïnstalleerd. Qua software is dit model echter exact hetzelfde en prima voor thuisgebruik.

Snelheid

Om te testen of een NAS met alleen ssd's ook echt sneller is dan een NAS met harde schijven, is de F8 SSD Plus voorzien van acht Kingston KC3000 2TB-ssd's. De KC3000 ssd's staan bekend om hun goede en stabiele prestaties. De NAS en de pc zijn aangesloten op twee 10Gbit/s-poorten van dezelfde switch.

Met acht ssd's in RAID5 haalt de F8 SSD Plus snelheden van boven de 740 MB/s read en write, terwijl de 8-bay Synology DS1823xs+ in dezelfde setting maximaal 480/425 MB/s haalt. Prima prestaties dus, maar hiervoor is wel een supersnel bekabeld 10Gbit/s-netwerk nodig, en dat is zelfs bij bedrijven nog nauwelijks beschikbaar, laat staan thuis, waar de upgrade naar 2,5 Gbit/s veelal nog beperkt is tot een toevallig aanwezige snellere netwerkpoort.

©ID.nl

Het bedieningspaneel van TOS 6.0.

Hardware is makkelijk

TerraMaster weet dat het met hardware sneller kan innoveren dan met software. Daar ligt namelijk de grootste uitdaging van het merk. Versie 6.0 van het TOS-besturingssysteem biedt alle basisfunctionaliteit, maar mist de rijkdom en finesse van concurrerende producten. Met 51 apps is het aantal uitbreidingen bovendien beperkt, terwijl deze in kwaliteit en functionaliteit bovendien niet uitblinken. Er zijn verder ook geen aanvullende clouddiensten, zoals we dat bijvoorbeeld gewend zijn in het geval van Synology.

©Edmond Varwijk | ID.nl

Het aanbod aan apps op de TerraMaster valt wat tegen.

Wel geïnteresseerd in de hardware, maar minder gecharmeerd van de software? Dan biedt de F8 SSD Plus de optie een ander besturingssysteem te gebruiken. Het TOS-besturingssysteem zit via een eenvoudige kleine usb-stick aangesloten op een usb-a-poort in de binnenzijde van de NAS. Hierdoor lijkt het relatief makkelijk om het TOS-besturingssysteem te vervangen door bijvoorbeeld TrueNAS of UnRAID. Dat blijkt bij navraag inderdaad mogelijk, maar wordt niet door TerraMaster zelf ondersteund.

©Edmond Varwijk | ID.nl

Het besturingssysteem TOS is geïnstalleerd op een usb-stickje en kan worden vervangen door een ander systeem. TerraMaster biedt hierop echter geen ondersteuning.

Conclusie

Met de F8 SSD Plus onderstreept TerraMaster de ambitie een grote speler op de markt voor netwerkopslag te worden. De software loopt achter op de concurrentie en dat is eigenlijk jammer voor zo’n innovatief en aantrekkelijk product. Vind je deze huidige NAS-configuratie te prijzig, dan heb je voor 200 euro minder een versie zonder Plus-toevoeging die een minder snelle processor heeft en de helft van het werkgeheugen (8 in plaats van 16 GB).

▼ Volgende artikel
Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?
© Davizro Photography
Huis

Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?

Bij het kiezen van de ideale vaatwasser zijn er heel wat zaken om op te letten. Eén daarvan is de droogtechniek die wordt toegepast. Er zijn grofweg drie methodes: ventilatiedroging, condensdroging en drogen met zeoliet. In dit artikel leggen we uit wat elke techniek precies inhoudt.

⏱ In dit artikel leggen we je alles uit over de verschillende droogtechnieken die vaatwasmachines kunnen gebruiken:

  • Drogen met de ventilatiedroogtechniek (verdamping)
  • Drogen met de condensdroogtechniek
  • Drogen met zeoliet

Ook interessant voor jou: De belangrijkste functies en programma’s van je vaatwasser uitgelegd

Schoon én droog

Een vaatwasser moet natuurlijk in de eerste plaats zorgen voor blinkend schone vaat. Maar minstens zo belangrijk is hoe goed hij alles droogt, want niets is zo irritant als bij het uitruimen alsnog de theedoek tevoorschijn moeten halen. Blijft er water achter op borden of in glazen, dan loop je bovendien het risico op schimmelvorming – en dat is allesbehalve fris. Ben je toe aan een nieuwe vaatwasser? Let dan zeker ook op de gebruikte droogtechniek.

Vaatwassers met ventilatiedroogtechniek

Een veelgebruikte manier om de vaat te drogen, is door het water te laten verdampen. Dit wordt ook wel de ventilatiedroogtechniek genoemd. Sommige vaatwassers hebben een mechanische arm die de deur automatisch opent zodra het programma is afgelopen. Het warme vocht in de machine kan dan vanzelf ontsnappen. Je kunt de deur natuurlijk ook handmatig openen, maar doe dat dan wel meteen na afloop van het programma. Omdat zowel de vaat als het water dan nog warm zijn, verdampt het vocht sneller dan wanneer je langer wacht.

Deze methode is het meest milieuvriendelijk, maar heeft ook een nadeel: het kan vrij lang duren voordat alles echt droog is. En soms blijft er toch nog vocht achter, waardoor je alsnog naar die theedoek moet grijpen.

©VLADYSLAV LEHIR

Vaatwassers met condensdroogtechniek

Een andere mogelijkheid is een vaatwasser met condensdroogtechniek. Deze methode is vooral geschikt als je vaak glaswerk, aardewerk of roestvrij staal reinigt. De warme, vochtige lucht in de machine slaat daarbij neer op de koelere wanden van de binnenruimte. Het gecondenseerde water wordt opgevangen en vervolgens weggepompt.

Het nadeel van deze techniek is dat de vaat vaak nog niet helemaal droog is wanneer het programma klaar is. Een theedoek blijft dus onmisbaar. Wil je toch profiteren van dit betaalbare systeem? Combineer het dan met handmatige ventilatie: zet de deur na afloop even op een kier zodat de stoom sneller kan ontsnappen en de vaat beter nadroogt.

Vaatwassers met zeoliet: hoe werkt dat?

De beste droogtechniek van dit moment? Dat is zonder twijfel zeolietdroging. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Gebruikers zijn vaak laaiend enthousiast: volgens velen is hun vaat nog nooit zó goed droog uit de machine gekomen. Of het nu om plastic bakjes, glazen of borden gaat – alles komt er kurkdroog uit, ongeacht waar het staat in de vaatwasser. Niet gek dus dat modellen met deze techniek steeds populairder worden en steeds meer gemeengoed worden. Ze zijn dan ook bij diverse webwinkels te vinden.

Maar hoe werkt het precies? Onder in de vaatwasser liggen speciale zeolietkorrels. Zodra het programma is afgelopen en het water is afgevoerd, komen de korrels in actie. Ze geven warmte af aan de binnenruimte, waardoor de vaat efficiënt wordt gedroogd. Handig: de korrels regenereren zichzelf na elke wasbeurt. Je hoeft ze dus nooit te vervangen. Bovendien is dit systeem ook nog eens bijzonder energiezuinig.

Fijn: Vaatwassers met zeoliet zijn niet per se duurder dan de andere varianten. De prijs wordt mede bepaald door het type vaatwasser dat je aanschaft en de manier waarop je hem installeert.

VentilatieCondensZeoliet
✅ Meest eco-vriendelijk✅ Heel geschikt voor glas, aardewerk of staal✅ Vaat echt droog
❌ Drogen duurt lang❌ Vaat niet altijd helemaal droog✅ Energie-efficiënt
❌ Vaat niet altijd helemaal droog
▼ Volgende artikel
Check-in op iPhone: slimme geruststelling voor onderweg
© Vadym - stock.adobe.com
Huis

Check-in op iPhone: slimme geruststelling voor onderweg

Veel gebruikers vragen hun kinderen of hun vrienden om iets te laten weten wanneer ze veilig zijn aangekomen. Uiteraard kan de ander een sms of een geruststellend appje sturen, maar in iOS zit een functie die hier speciaal voor is gemaakt.

In dit artikel laten we zien hoe je met een iPhone automatisch laat weten dat je veilig bent aangekomen via iMessage:

  • Voeg Check-in toe in een iMessage-chat
  • Stel in of de melding moet gaan op basis van reistijd of locatie
  • Selecteer het vervoermiddel en pas instellingen aan

Lees ook: Hier ben ik! Zo deel je je locatie via Google Maps of WhatsApp

Stap 1: Check-in toevoegen aan de chat

De functie heet toepasselijk Check-in. De optie maakt deel uit van de standaard berichten-app van Apple: iMessage. Voorwaarde is wel dat zowel de verzender als de ontvanger over een iPhone beschikken waarop minstens iOS 17 staat. Laten we er even van uitgaan dat jij degene bent die onderweg is en het thuisfront wilt geruststellen. Je opent de app Berichten. Daar ga je in de chat naar degene met wie je zo’n check-in wilt versturen en je tikt linksonder op het plusteken. Vervolgens kies je de optie Meer en kun je Check-in selecteren. Geef aan of je het bericht Beperkt of Volledig wilt delen. Eventueel kun je de voorbeeldgegevens vergelijken zodat je weet wat je moet kiezen.

De optie Check-in maakt deel uit van iMessage.

Is jouw fiets weleens verdwenen?

Met deze handige tracker houd je 'm goed in de gaten

Stap 2: Op basis van reistijd of locatie

De andere persoon zal verschillende meldingen ontvangen: wanneer de sessie begint, wanneer je aankomt en als je vertraging hebt. Zelfs wanneer je iPhone een langere tijd offline is, zal er automatisch een melding verzonden worden. Standaard werkt Check-in met een timer waarin je aangeeft hoelang je onderweg denkt te zijn. Tik op Wijzig om deze duur aan te passen. Het is ook mogelijk een melding te versturen op basis van de locatiegegevens. In dat geval moet je in een volgend scherm het adres invullen waar je naartoe gaat. Op de kaart verschijnt een cirkel die je op drie groottes kunt instellen. Op die manier bepaal je de actieradius waarop Check-in zich zal baseren om te melden dat je bent gearriveerd. Je kunt ook aangeven met welk vervoermiddel je reist.

Geef de bestemming in en het vervoermiddel.

Stap 3: Versturen

Je krijgt nog een overzicht van de volledige check-in. Tik op Gereed en daarna op Versturen. Met Check-in kun je slechts één chat tegelijk versturen. Het is mogelijk dat je tijdens de reis een waarschuwing ontvangt om je te melden. Als je daar niet op reageert, ontvangt de andere persoon een bericht met informatie zoals de afgelegde route en het batterijpercentage. Deze persoon kan dan via een berichtje of via de telefoon informeren of alles goed gaat.

Je ontvangt nog even een samenvatting van de check-in.

Watch on YouTube