ID.nl logo
Review Synology DS923+ - Geen Intel, nog wel Synology?
Huis

Review Synology DS923+ - Geen Intel, nog wel Synology?

De Plus-serie van Synology is al jaren de beste keuze voor kleine bedrijven, creatieve ZZP-ers en iedereen die behalve opslagcapaciteit ook echt meer rekenkracht van zijn NAS verlangt. Met zijn Intel Celeron-processor was de DS920+ de favoriet van velen, maar is zijn opvolger dat ook nog nu Synology Intel heeft ingeruild voor AMD?

Goed
Conclusie

De Synology DS923+ is een bovengemiddeld goede NAS voor zakelijk privégebruik of gebruik in kleine werkgroepen. Liefhebbers van multimedia- en mediaservices kijken liever even verder.

Plus- en minpunten
  • DSM besturingssysteem
  • Software-uitbreidingen (Packages)
  • 2 NVMe ssd-sloten
  • 2 LAN-poorten
  • 1 vrij geheugenslot (uitbreiding naar 8GB RAM zonder verlies)
  • Processor zonder grafische coprocessor
  • Geen 10GbE netwerkpoort
  • Geen usb 3.2 Gen 2-poorten
  • Compatibiliteitseisen SSD

Zocht je een krachtige NAS voor meer dan alleen het bewaren van back-ups en het delen van bestanden, dan was de aanwezigheid van een Intel-processor een eerste vereiste om op te letten. Vooral de Intel Celeron maakte gehakt van alle ARM-alternatieven van Realteak, Marvell of Alpine en hield ook processors van AMD op afstand. Geen ervan leverde dezelfde prestaties als een Intel. Anders dan concurrent QNAP koos Synology daarom bijna altijd voor een processor van Intel, zeker in zijn duurdere modellen. Althans tot nu, want bij de nieuwe DS923+ kiest Synology ineens voor AMD in plaats van Intel. En dat dus bij een van zijn traditioneel bestverkopende modellen.

Lees ook: Wat kun je precies met een NAS?

AMD Ryzen 1600

De DS923+ is hiermee de eerste Synology met ruimte voor twee schijven met een AMD-processor. De quad-core Intel Celeron J4125 van de DS920+ maakt plaats voor een AMD Ryzen R1600. Een embedded processor met ‘slechts’ twee cores, wel vier threads, een iets hogere klokfrequentie (2,7 GHz versus 3.1 GHz) maar zonder grafische eenheid. Uit de vijf beschikbare R1600-processors heeft Synology het goedkoopste model gekozen, die zonder de Radeon Vega 3 grafische processor. Afhankelijk van het gebruik van de NAS kan dit een flinke aderlating zijn ten opzichte van de J4125 met geïntegreerde UHD Graphics 600.

Minstens zo jammer, maar dit zagen we eerder bij de DS1522+ die dezelfde AMD-processor gebruikt, is dat de twee ingebouwde 10Gb netwerkconnectors waar deze cpu over beschikt, niet worden gebruikt. De Synology DS923+ heeft slechts twee keer 1 Gb LAN. 10 GbE is wel mogelijk bij de DS923+ maar vereist een extra investering van 150 Euro voor de Synology E10G22-T1-mini netwerkupgrademodule. Juist omdat er geen grafische processor is in de R1600 en Synology deze NAS daarmee voorbestemd tot vooral zakelijke toepassingen, had het voor de hand geleden dat 10 Gb standaard aanwezig zou zijn.

 

Plussen en minnen

De DS923+ beschikt aan de voor- en achterzijde over telkens één usb-poort. Het zijn beide usb 3.2 Gen 1-poorten met dus een maximale snelheid van 5 Gb/s en niet 10Gb/s zoals met Gen 2 mogelijk is. Opnieuw een tegenvaller omdat usb-toepassingen waarvoor snelheid minder kritisch is  zoals bluetooth-, wifi- en 4/5G-dongles, USB-DAC’s en speakers voor muziek, DB-TV-sticks maar ook Z-Wave en Zigbee-sticks voor smarthome-toepassingen, sinds de komst van versie 7 van het DSM-besturingssysteem niet meer worden ondersteund. Eigenlijk blijft alleen extra (externe) opslag over als toepassing en daarvan zal met vier schijven in de DS923+ en deze met een DX517-uitbreidingseenheid nog uit te breiden tot negen 9 schijven (vanaf 500 Euro exclusief schijven), niet heel snel sprake zijn. Bovendien beschikt de DS923+ aan de onderzijde van de NAS nog twee goed toegankelijke NVMe-uitbreidingssloten voor evenzoveel M2 ssd’s. Deze kunnen worden gebruikt voor caching (algehele versnelling) maar nu ook om een losse ssd-storagepool in te richten. Let wel goed op de SSD-compatibiliteitseisen van Synology, niet elke NVMe SSD kan zomaar gebruikt worden.

De DS923+ verrast bij het geheugen. Dat is weliswaar met 4GB conform wat je van een model als dit mag verwachten, het geheugen is als één module geïnstalleerd. Het lege tweede geheugenslot maakt mogelijk zonder verlies van hardware uit te breiden tot 8 GB. En ook de maximale 2 x 16 GB RAM is een mooie upgrademogelijkheid vergeleken met eerdere modellen in de Plus-serie. Alle opslag kan met ext4 en Btrfs ingericht worden.

DSM 7.1 blijft de beste

De DS924+ ondersteunt natuurlijk DSM 7.1, de nieuwste versie van het DSM-besturingssysteem voor Synology NAS-apparaten. Beter dan dit is er niet en doordat de processorarchitectuur wel dezelfde is gebleven, kan er onbeperkt worden gekozen uit apps in het Package Center om zo extra functionaliteit aan de NAS toe te voegen. Daarbij is de kwaliteit juist ook van de packages bij Synology erg goed. Of het nu gaat om kleine uitbreidingen zoals de Opslaganalyser die extra inzicht geeft in de bestanden op de NAS en het Logboekcentrum voor meer inzicht in wat er op de NAS gebeurt, via Synology Office met eigen versies van “Word, Excel en PowerPoint” tot aan de vele mediaservices, het is allemaal keurig vertaald en werkt stabiel. En dat geldt ook voor meer zakelijke oplossingen zoals de mailserver of webserver, de verschillende back-up en synchronisatie-uitbreidingen inclusief synchronisatie met bekende cloudopslagdiensten zoals Google Drive, Microsoft OneDrive, SharePoint Online, Dropbox en vele anderen, tot aan de opnieuw verbeterde Virtual Machine Manager. De laatste kan Windows en Linux-machines virtualiseren en biedt daarbij voldoende opties om het virtuele netwerk maar ook opslag en beveiliging naar eigen voorkeur in te stellen. Bij meerdere gebruikers én inzet als virtualisatieplatform is de eerder genoemde uitbreiding naar 8GB RAM aan te bevelen.

 

Veiligheid en packages

NAS-fabrikanten hebben laatste jaren meermaals onder vuur gelegen wegens kwetsbaarheden in hun software en services. Hoewel minder dan de concurrentie, gold dit ook voor Synology dat echter ook minder gevoelig bleek voor directe ransomware-aanvallen. Toch wel de ultieme nachtmerrie voor iedereen die juist een NAS koopt om zijn gegevens veilig op te bergen. Als extra maatregel biedt Synology behalve enkele antivirusprogramma’s in de PackageCenter, ook een Security Advisor. Deze controleert de instellingen van de NAS en geeft waar mogelijk adviezen om de beveiliging te verbeteren. Dat kan een eenvoudig advies zijn om DSM of enkele packages te upgraden maar ook het verkleinen van het kwetsbaarheidsoppervlak door services zoals ftp en ssh uit te schakelen. Al langere tijd is het niet meer mogelijk de NAS te configureren met het admin-account, daarvoor moet een ander account worden aangemaakt. De login kan verbeterd worden met 2FA via een Google of Microsoft-authenticator of de eigen Synology Secure Signin. Aanvullend kan de NAS voorsnelle technische ondersteuning en uitgebreide externe bewaking van zowel de systeemintegriteit als de beveiligingsstatus worden opgenomen in Active Insight, een van de nieuwere cloudservices van Synology.

De gratis versie biedt tot 3 apparaten monitoring van prestaties en opslagruimte, bewaking van updates en het delegeren van Synology-accounts. Wil je meer bewaking en meer apparaten, dan kost dit net geen 25 Euro per apparaat per jaar.

 

Conclusie: Synology DS923+ kopen?

De vrees dat door het ontbreken van een grafische kernel, de prestaties van de AMD Ryzen R1600 zouden teleurstellen, blijkt bij de meeste toepassingen onnodig. Bij de opslag van grote en ook kleine bestanden en ook het maken van back-ups is de NAS niet merkbaar sneller of langzamer dan andere merken en modellen. Bij gebruik van één LAN-poort laat deze zich afhankelijk van de bestandsgrootte en overige belasting van NAS en netwerk, volledig benutten met snelheden tot net onder en boven 100 MB/s. Daarom is het jammer dat juist nu 2.5 Gb-poorten steeds vaker op routers en switches voorkomen, de DS923+ hierbij achterblijft.

Een keuze die des te wranger is omdat de NAS door de gekozen processor juist uitermate geschikt is als netwerkserver en apparaat voor opslag. Hoewel het omrekenen van een incidentele film tot 4K of reeks muziekbestanden voor deze processor geen probleem is, in combinatie met andere taken wordt het gemis van een grafische kern om deze taak aan toe te bedelen wel merkbaar. Dit maakt de Synology DS923+ een bovengemiddeld goede NAS voor zakelijk privégebruik of gebruik in kleine werkgroepen. Liefhebbers van multimedia en mediaservices kijken liever even verder.

▼ Volgende artikel
'O nee, een vlek!' Met deze apparaten reinig je de vloer tot diep in de poriën
© Andrey Popov
Huis

'O nee, een vlek!' Met deze apparaten reinig je de vloer tot diep in de poriën

In dit artikel leggen we je uit hoe je verschillende soorten vloeren het best kunt schoonmaken — van tapijt tot gietvloeren. We leggen uit hoe vlekkenreinigers en stoomreinigers werken, wat je wel (en vooral níet) moet doen bij houten vloeren en waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste apparaat. Zo houd je elke vloer in huis hygiënisch schoon en in topconditie.

In dit artikel lees je:

✔ Wat vlekkenreinigers doen op tapijt en vloerbedekking ✔ Hoe stoomreinigers werken op harde vloeren zoals tegels en gietvloeren ✔ Welke apparaten je beter níet gebruikt op houten vloeren ✔ Tips voor veilig en effectief reinigen van parket

Een schone vloer doet meer dan je denkt: het oogt fris, voelt prettig aan en zorgt voor een gezonde basis in huis. Maar niet elke vloer laat zich op dezelfde manier schoonmaken. Waar een tegelvloer gerust een stoomreiniger aankan, moet je bij hout juist oppassen met vocht en hitte. In dit artikel lees je welke vloerreiniger past bij welk type ondergrond. We duiken in vlekkenreinigers voor tapijt, stoomreinigers voor harde vloeren en bekijken wat wel en niet werkt op gevoelige materialen zoals parket. Ook leggen we uit hoe de apparaten precies werken en waar je op moet letten bij gebruik.

Vlekkenreinigers: speciaal voor zachte vloeren

Zachte vloerbedekking zoals tapijt en karpetten zijn comfortabel, maar kwetsbaar voor vlekken en geurtjes. Alleen een beetje stofzuigen is meestal niet genoeg: vuil zakt diep in de vezels en blijft daar hardnekkig zitten. Vlekkenreinigers of tapijtreinigers zijn hiervoor de oplossing. Ze werken met een combinatie van water, reinigingsmiddel en zuigkracht.

©Andrey Popov

De meeste apparaten hebben een reservoir met schoon water en een aparte tank voor vuil water. Tijdens het reinigen sprayt de machine een mix van water en reinigingsmiddel op het tapijt, en sommige apparaten gebruiken daarbij roterende borstels om het vuil los te werken. Tegelijkertijd zuigt het apparaat het vuile water weer op. Het resultaat: een tapijt dat zichtbaar schoon is én merkbaar frisser aanvoelt (en ruikt!).

Vlek op het tapijt of de nieuwe bank?!

Verwijder 'm snel en vakkundig met een vlekkenreiniger!

Het gebruik vergt wel enige voorbereiding. Voor een goed resultaat moet het tapijt eerst goed worden gestofzuigd. Daarna kun je met de vlekkenreiniger aan de slag. Houd er rekening mee dat het tapijt na afloop wel een paar uur moet drogen – het is dus aan te raden dit klusje op warme dagen te doen. Er bestaan trouwens ook compacte handmodellen voor kleinere oppervlakken of plaatselijke vlekken, bijvoorbeeld na een omgevallen glas wijn of een ongelukje van een huisdier.

Ook voor meubels en autobekleding

Veel vlekkenreinigers hebben accessoires voor stoffen meubels of autostoelen. Dieptereiniging van je bank of eetkamerstoel is dus heel goed te doen. Gebruik bij voorkeur een speciaal opzetstuk en controleer altijd eerst of de bekleding kleurvast is. Laat de stof goed drogen om schimmelvorming te voorkomen.

Stoomreinigers: hygiëne zonder schoonmaakmiddel

Voor harde vloeren zoals tegels, vinyl of gietvloeren is een stoomreiniger een populaire keuze. Deze apparaten gebruiken uitsluitend water, dat wordt verhit tot stoom. Die hete stoom (meestal rond de 100 à 120 °C) wordt via een mondstuk op de vloer gespoten en maakt vuil, vet en bacteriën los zonder chemicaliën te hoeven gebruiken.

©marchsirawit

De meeste stoomreinigers zijn voorzien van een microvezeldoek onder het mondstuk, die het losgekomen vuil meteen opneemt. Dat maakt deze apparaten niet alleen milieuvriendelijk, maar ook geschikt voor mensen met allergieën: huisstofmijt en bacteriën op de vloer worden door de hitte grotendeels gedood.

Het gebruik is erg eenvoudig, al is enige voorzichtigheid wel geboden. Niet elke vloer is bestand tegen hoge temperaturen of vocht. Tegels, natuursteen, beton en gietvloeren zijn meestal geschikt, mits goed afgewerkt. Voor laminaat en vinyl is voorzichtigheid geboden: deze vloeren kunnen kromtrekken als er vocht tussen de naden komt. Controleer daarom altijd de aanbevelingen van de vloerenfabrikant.

Afhankelijk van het apparaat moet het waterreservoir regelmatig worden bijgevuld, zeker bij grotere ruimtes. En om kalkaanslag te voorkomen, is het aan te raden om gedemineraliseerd water of kortweg demiwater te gebruiken, vooral in regio's met hard water.

Houten vloeren: reinigen met beleid

Houten vloeren zoals parket of lamelparket geven een ruimte warmte en karakter, maar zijn wel een stuk gevoeliger dan andere vloerafwerkingen. Te veel vocht of hitte kan leiden tot opzwelling, barsten of verkleuring. Daarom zijn stoomreinigers in vrijwel alle gevallen ongeschikt voor hout, tenzij de vloerfabrikant expliciet vermeldt dat het veilig is (al is dat zeldzaam).

©Philips

Gelukkig zijn er diverse vloerreinigers en dweilapparaten die – in de juiste stand, met het juiste reinigingsmiddel en minimaal vochtgebruik – ook veilig te gebruiken zijn op goed afgewerkte houten vloeren (zoals gelakt of geolied parket).

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Spraymoppen of vloerwissers met een ingebouwd reservoir voor een pH-neutraal schoonmaakmiddel. Ze brengen een fijne nevel aan en gebruiken zachte doeken, waardoor de vloer nauwelijks nat wordt. Lees bijvoorbeeld onze review van de Philips OneUp.

  • Multifunctionele vloerreinigers zoals de Kärcher FC 7 of Bissell CrossWave. Deze machines reinigen met draaiende borstels en een minimale hoeveelheid water, en worden vaak verkocht als geschikt voor afgewerkte houten vloeren.

  • Robotstofzuigers met dweilfunctie die ingesteld kunnen worden op een laag vochtgehalte.

Welke oplossing je ook kiest: gebruik altijd een reinigingsmiddel dat specifiek geschikt is voor houten vloeren, vermijd agressieve middelen of te veel water, en test het apparaat eerst op een onopvallende plek. Controleer daarnaast altijd de onderhoudsvoorschriften van de vloer zelf. Sommige houtsoorten of afwerkingen verdragen meer dan andere.

▼ Volgende artikel
Nieuw van Philips: snel wisselen tussen twee soorten koffiebonen met de Baristina met Bean swap
© Philips
Huis

Nieuw van Philips: snel wisselen tussen twee soorten koffiebonen met de Baristina met Bean swap

Philips breidt de Baristina-serie uit met een nieuwe variant. De Baristina met Bean swap heeft een dubbele bonencontainer, waarmee je eenvoudig wisselt tussen twee soorten koffiebonen. Met één simpele beweging kies je bijvoorbeeld voor een stevige espresso in de ochtend en een decaf in de avond.

Dubbele bonencontainer voor meer keuze

De Philips Baristina met Bean swap heeft twee bonenvakken bovenop de machine. Door een simpele draai wissel je van boon, zonder dat je de container hoeft te legen of te vervangen. Je kunt ook je eigen blend maken door beide soorten tegelijk te malen.

Voor nog meer flexibiliteit is het mogelijk om gemalen koffie toe te voegen via de portafilter. Dat is ideaal als je af en toe een single origin of cafeïnevrije variant wilt gebruiken.

©Philips

Slim en duurzaam design

De machine is onderdeel van de BAR300-serie, die eerder positief werd beoordeeld in onafhankelijke tests. De behuizing bestaat deels uit gerecycled kunststof. Dankzij het compacte ontwerp past de machine in bijna elke keuken. Verkrijgbaar in zwart of wit, met roestvrijstalen accenten.

©Philips

De belangrijkste kenmerken op een rij

  • Dubbele bonencontainer met Bean swap-functie

  • Slim doseersysteem dat verspilling voorkomt

  • Ook geschikt voor gemalen koffie

  • Stijlvol en ruimtebesparend ontwerp

De Philips Baristina met Bean swap is verkrijgbaar vanaf midden juli 2025. De verwachte adviesprijs is 349 euro.


☕ Bekijk hieronder meer espressomachines van Philips op Kieskeurig.nl