Review Amber X - Een NAS met een missie

Review Amber X - Een NAS met een missie

Geplaatst: 12 april 2023 - 08:30

Aangepast: 15 september 2023 - 11:34

Edmond Varwijk

Te moeilijk, te gecompliceerd, te duur, het zijn veelgehoorde opmerkingen als het gaat om network attaches storage (NAS). En die kritiek kan terecht zijn, want wie alleen extra opslagruimte wil voor zijn persoonlijke bestanden en foto’s is met een Synology of QNAP lang niet altijd optimaal geholpen. De Amber X wil een vriendelijk opslag-alternatief zijn dat gebruiksgemak en veiligheid belangrijker vindt dan eindeloos veel functionaliteit.

7,0

Amber X

Pluspunten

Eenvoudig

Stil

Apps

Prijs

Slimme indexering

Minpunten

OS en apps Engelstalig

Support (documentatie)

Fouten in software

Geen timer voor in- en uitschakelen

Conclusie

De Amber X is een NAS met een missie en die wordt grotendeels volbracht. Wie een eenvoudig te gebruiken oplossing zoekt voor het op eigen hardware bewaren van foto’s en documenten van mobiele apparatuur, is met de Amber X goed geholpen. Beperk je tot de apps en het zal een prima ervaring zijn. Wie wel dieper in de Amber X duikt zal niet kunnen voorkomen soms ook teleurgesteld te zijn. ...
Lees meer

Een goed ontwerp voldoet aan het KISS-principe: “Keep It Simple, Stupid”. Houd het eenvoudig zouden we in het Nederlands zeggen. Complexiteit maakt traag en log, kost rekenkracht en geheugen en voegt bovenal ook risico’s toe. Elke extra functie moet door de gebruiker begrepen worden en correct ingesteld. Over de jaren zijn apparaten voor netwerkopslag (NAS) functioneel gezien steeds “rijker” geworden maar daarmee ook steeds minder KISS. Zelfs het uitschakelen van een niet benodigd onderdeel laat staan het volledig verwijderen ervan, kan een flinke uitdaging zijn. De makers van de Amber X zien een gat in de markt voor een NAS die “jou volledige controle geeft over jouw gegevens en waarbij alleen jij bepaalt wie wat mag zien”. Maar is de Amber X dat ook?

Lees ook: Wat is een NAS en wat kun je ermee?

Review Amber X - Een NAS met een missie -39673945

De Amber X is een opvallend kleine NAS, niet groter dan een stapel bierviltjes.

 

Hardware

De Amber X heeft het formaat van een stapel bierviltjes (12 x 12 x 4 cm) en is volledig passief gekoeld en dus stil. Het hart van het apparaat wordt gevormd door een 64-bit 6-core ARM Cortex-processor en 2 GB DDR4 RAM. Een Kingston M.2 2280 SSD biedt 500 GB opslag, eventueel uit te breiden door een externe schijf of stick aan te sluiten op de USB 3.1 type A-poort. Verdere aansluitingen zijn een HDMI 2.0-poort (4K), een Gigabit LAN-poort,  een SD-kaartslot en er is 802.11ac draadloos netwerk. De eerste configuratie verloopt via bluetooth en de Amber iX-app (iX niet X) op smartphone of tablet en in luttele minuten is de NAS onderdeel van het netwerk en kun je foto’s of documenten back-uppen. Elke Amber X komt met 2 GB cloudopslag. Deze draait in een eigen cloudomgeving van Amber (geen Amazon AWS of Microsoft Azure) maar wel in de Verenigde Staten.

Review Amber X - Een NAS met een missie -39673954

De aansluitingen op de Amber X zijn voldoende voor alledaags gebruik.

 

Prima ervaring

De eerste gebruiker is de eigenaar van de Amber X en kan na de initiële configuratie met de app foto’s en documenten back-uppen en ook weer bekijken. Bestanden en foto’s kun je zelf in mappen sorteren maar foto’s worden ook automatisch getagd op onderwerp zoals voedsel, sport of huisdieren en ook middels gezichtsherkenning aan individuele personen gekoppeld. Dit werkt prima en maakt foto’s snel terug te vinden. Ook het delen van foto’s en documenten kost weinig moeite en kan bijvoorbeeld via e-mail of door het verzenden van een url.

Wil je meer dan alleen een of enkele bestanden delen dan kun je anderen ook echt medegebruiker van de Amber X maken. Hiervoor is het slechts nodig dat iedere gebruiker een Amber-cloudaccount aanmaakt en de Amber iX-app installeert. Meldingen over gedeelde bestanden of toegang tot de NAS komen dan direct in de app en zodra iemand echt medegebruiker is, kan ook die persoon zijn foto’s en documenten opslaan en bekijken op de Amber X. Dit alles werkt thuis via het lokale netwerk maar via internet ook wanneer je onderweg bent.

Review Amber X - Een NAS met een missie -39674567

De Amber iX-app maakt back-up van foto’s en documenten evenals het delen van content erg gemakkelijk.

 

Schoonheidsfoutjes

Bij intensiever gebruik van de Amber X treden wel de eerste schoonheidsfoutjes op. Heeft de hoofdgebruiker om te voorkomen dat bij diefstal van de NAS alle gegevens op straat liggen, de opslag versleuteld, dient hij na elke herstart eerst de decryptie-sleutel in te voeren. Heeft hij dat nog niet gedaan krijgen andere gebruikers wanneer zij bestanden willen uploaden of openen, een onduidelijke foutmelding. De waarschuwing dat de opslag nog ontsleuteld moet worden staat alleen op de openingspagina van de app. En ook de Amber iX-desktopsoftware voor Windows en Apple is niet foutloos. Bestanden of mappen selecteren en dan uploaden naar de Amber X gaat probleemloos maar diezelfde gegevens via het onderdeel EZbackup, back-uppen werkt ineens niet. En opnieuw geeft de foutmelding geen enkele toelichting of aanwijzing voor een oorzaak of oplossing. Voor hulp verwijst Amber naar de online documentatie en filmpjes.

Net als alle software is die documentatie Engelstalig en in elk geval delen ervan niet specifiek voor de Amber X gemaakt. Hierdoor klopt het vaak op details niet en zorgen product- en accountnamen zoals LatticeNest, AmberLife en Amber PRO voor onnodige verwarring.

Review Amber X - Een NAS met een missie -39674572

De Amber iX-software voor Windows en Apple biedt vooral back-up en synchronisatie, maar werkt helaas niet foutloos.

 

Oude bekende

Diezelfde Amber PRO kom je ook tegen wanneer je met de webbrowser inlogt op de Amber X. Want al ontbreken enkele PRO-functies zoals de ingebouwde router en de mogelijkheid via Docker extra applicaties aan de NAS toe te voegen, andere functies zijn er wel. Zo is er een handige bestandsbrowser en biedt het Control Panel opties die in de app ontbreken. Denk hierbij aan het configureren van de bestandsindexering, een DLNA-mediaserver, synchronisatie met iCloud en Google Drive en zelfs het installeren van uitbreidingen. Net als de Amber PRO ook hier geen bomvolle appstore, maar de bescheiden keuze uit Zwave JS UI en Home Assistant voor het aansturen van slimme apparatuur en de Plex mediaserver.

Hoewel zeker de mediaserver een rol kan hebben in de “sync, organize, share” filosofie van de Amber X, maken de andere twee deze toch minder KISS dan een echt gedurfde productkeuze zou zijn geweest.

Review Amber X - Een NAS met een missie -39674573

Ingelogd via de browser zijn er ineens aanvullende opties die wel weer geweld doen aan de belofte van eenvoud.

 

Conclusie: Amber X Nas kopen?

De Amber X is een NAS met een missie en die wordt grotendeels volbracht. Wie een eenvoudig te gebruiken oplossing zoekt voor het op eigen hardware bewaren van foto’s en documenten van mobiele apparatuur, is met de Amber X goed geholpen. Beperk je tot de apps en het zal een prima ervaring zijn. Wie wel dieper in de Amber X duikt zal niet kunnen voorkomen soms ook teleurgesteld te zijn. Te vaak blijkt de Amber X dan niet de tot in detail perfecte uitwerking te zijn van een goed doordacht concept van veiligheid en eenvoud maar meer een uitgeklede versie van een apparaat uit een hoger productsegment, een segment waar het heel moeilijk is nog succesvol te worden door de hevige concurrentie. Best jammer dat men de keuze voor een eenvoudige oplossing niet nog radicaler heeft durven uitwerken.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten