ID.nl logo
Review Amber X - Een NAS met een missie
Huis

Review Amber X - Een NAS met een missie

Te moeilijk, te gecompliceerd, te duur, het zijn veelgehoorde opmerkingen als het gaat om network attaches storage (NAS). En die kritiek kan terecht zijn, want wie alleen extra opslagruimte wil voor zijn persoonlijke bestanden en foto’s is met een Synology of QNAP lang niet altijd optimaal geholpen. De Amber X wil een vriendelijk opslag-alternatief zijn dat gebruiksgemak en veiligheid belangrijker vindt dan eindeloos veel functionaliteit.

Goed
Conclusie

De Amber X is een NAS met een missie en die wordt grotendeels volbracht. Wie een eenvoudig te gebruiken oplossing zoekt voor het op eigen hardware bewaren van foto’s en documenten van mobiele apparatuur, is met de Amber X goed geholpen. Beperk je tot de apps en het zal een prima ervaring zijn. Wie wel dieper in de Amber X duikt zal niet kunnen voorkomen soms ook teleurgesteld te zijn.

Plus- en minpunten
  • Eenvoudig
  • Stil
  • Apps
  • Prijs
  • Slimme indexering
  • OS en apps Engelstalig
  • Support (documentatie)
  • Fouten in software
  • Geen timer voor in- en uitschakelen

Een goed ontwerp voldoet aan het KISS-principe: “Keep It Simple, Stupid”. Houd het eenvoudig zouden we in het Nederlands zeggen. Complexiteit maakt traag en log, kost rekenkracht en geheugen en voegt bovenal ook risico’s toe. Elke extra functie moet door de gebruiker begrepen worden en correct ingesteld. Over de jaren zijn apparaten voor netwerkopslag (NAS) functioneel gezien steeds “rijker” geworden maar daarmee ook steeds minder KISS. Zelfs het uitschakelen van een niet benodigd onderdeel laat staan het volledig verwijderen ervan, kan een flinke uitdaging zijn. De makers van de Amber X zien een gat in de markt voor een NAS die “jou volledige controle geeft over jouw gegevens en waarbij alleen jij bepaalt wie wat mag zien”. Maar is de Amber X dat ook?

Lees ook: Wat is een NAS en wat kun je ermee?

De Amber X is een opvallend kleine NAS, niet groter dan een stapel bierviltjes.

 

Hardware

De Amber X heeft het formaat van een stapel bierviltjes (12 x 12 x 4 cm) en is volledig passief gekoeld en dus stil. Het hart van het apparaat wordt gevormd door een 64-bit 6-core ARM Cortex-processor en 2 GB DDR4 RAM. Een Kingston M.2 2280 SSD biedt 500 GB opslag, eventueel uit te breiden door een externe schijf of stick aan te sluiten op de USB 3.1 type A-poort. Verdere aansluitingen zijn een HDMI 2.0-poort (4K), een Gigabit LAN-poort,  een SD-kaartslot en er is 802.11ac draadloos netwerk. De eerste configuratie verloopt via bluetooth en de Amber iX-app (iX niet X) op smartphone of tablet en in luttele minuten is de NAS onderdeel van het netwerk en kun je foto’s of documenten back-uppen. Elke Amber X komt met 2 GB cloudopslag. Deze draait in een eigen cloudomgeving van Amber (geen Amazon AWS of Microsoft Azure) maar wel in de Verenigde Staten.

De aansluitingen op de Amber X zijn voldoende voor alledaags gebruik.

 

Prima ervaring

De eerste gebruiker is de eigenaar van de Amber X en kan na de initiële configuratie met de app foto’s en documenten back-uppen en ook weer bekijken. Bestanden en foto’s kun je zelf in mappen sorteren maar foto’s worden ook automatisch getagd op onderwerp zoals voedsel, sport of huisdieren en ook middels gezichtsherkenning aan individuele personen gekoppeld. Dit werkt prima en maakt foto’s snel terug te vinden. Ook het delen van foto’s en documenten kost weinig moeite en kan bijvoorbeeld via e-mail of door het verzenden van een url.

Wil je meer dan alleen een of enkele bestanden delen dan kun je anderen ook echt medegebruiker van de Amber X maken. Hiervoor is het slechts nodig dat iedere gebruiker een Amber-cloudaccount aanmaakt en de Amber iX-app installeert. Meldingen over gedeelde bestanden of toegang tot de NAS komen dan direct in de app en zodra iemand echt medegebruiker is, kan ook die persoon zijn foto’s en documenten opslaan en bekijken op de Amber X. Dit alles werkt thuis via het lokale netwerk maar via internet ook wanneer je onderweg bent.

De Amber iX-app maakt back-up van foto’s en documenten evenals het delen van content erg gemakkelijk.

 

Schoonheidsfoutjes

Bij intensiever gebruik van de Amber X treden wel de eerste schoonheidsfoutjes op. Heeft de hoofdgebruiker om te voorkomen dat bij diefstal van de NAS alle gegevens op straat liggen, de opslag versleuteld, dient hij na elke herstart eerst de decryptie-sleutel in te voeren. Heeft hij dat nog niet gedaan krijgen andere gebruikers wanneer zij bestanden willen uploaden of openen, een onduidelijke foutmelding. De waarschuwing dat de opslag nog ontsleuteld moet worden staat alleen op de openingspagina van de app. En ook de Amber iX-desktopsoftware voor Windows en Apple is niet foutloos. Bestanden of mappen selecteren en dan uploaden naar de Amber X gaat probleemloos maar diezelfde gegevens via het onderdeel EZbackup, back-uppen werkt ineens niet. En opnieuw geeft de foutmelding geen enkele toelichting of aanwijzing voor een oorzaak of oplossing. Voor hulp verwijst Amber naar de online documentatie en filmpjes.

Net als alle software is die documentatie Engelstalig en in elk geval delen ervan niet specifiek voor de Amber X gemaakt. Hierdoor klopt het vaak op details niet en zorgen product- en accountnamen zoals LatticeNest, AmberLife en Amber PRO voor onnodige verwarring.

De Amber iX-software voor Windows en Apple biedt vooral back-up en synchronisatie, maar werkt helaas niet foutloos.

 

Oude bekende

Diezelfde Amber PRO kom je ook tegen wanneer je met de webbrowser inlogt op de Amber X. Want al ontbreken enkele PRO-functies zoals de ingebouwde router en de mogelijkheid via Docker extra applicaties aan de NAS toe te voegen, andere functies zijn er wel. Zo is er een handige bestandsbrowser en biedt het Control Panel opties die in de app ontbreken. Denk hierbij aan het configureren van de bestandsindexering, een DLNA-mediaserver, synchronisatie met iCloud en Google Drive en zelfs het installeren van uitbreidingen. Net als de Amber PRO ook hier geen bomvolle appstore, maar de bescheiden keuze uit Zwave JS UI en Home Assistant voor het aansturen van slimme apparatuur en de Plex mediaserver.

Hoewel zeker de mediaserver een rol kan hebben in de “sync, organize, share” filosofie van de Amber X, maken de andere twee deze toch minder KISS dan een echt gedurfde productkeuze zou zijn geweest.

Ingelogd via de browser zijn er ineens aanvullende opties die wel weer geweld doen aan de belofte van eenvoud.

 

Conclusie: Amber X Nas kopen?

De Amber X is een NAS met een missie en die wordt grotendeels volbracht. Wie een eenvoudig te gebruiken oplossing zoekt voor het op eigen hardware bewaren van foto’s en documenten van mobiele apparatuur, is met de Amber X goed geholpen. Beperk je tot de apps en het zal een prima ervaring zijn. Wie wel dieper in de Amber X duikt zal niet kunnen voorkomen soms ook teleurgesteld te zijn. Te vaak blijkt de Amber X dan niet de tot in detail perfecte uitwerking te zijn van een goed doordacht concept van veiligheid en eenvoud maar meer een uitgeklede versie van een apparaat uit een hoger productsegment, een segment waar het heel moeilijk is nog succesvol te worden door de hevige concurrentie. Best jammer dat men de keuze voor een eenvoudige oplossing niet nog radicaler heeft durven uitwerken.

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.