Netgear Orbi RBK75x - Orbi voor de massa

Netgear Orbi RBK75x - Orbi voor de massa

Netwerk

Geplaatst: 7 november 2022 - 08:33

Aangepast: 25 november 2022 - 11:52

Stephan Overbeeke

De Netgear Orbi RBK75x speelt de rol van de aantrekkelijke middenklasser in de Netgear Orbi-lijn. De set kost veel minder dan de RBK85x en RBKE96x, maar je krijgt wel “gewoon” een Tri-Band-mesh-oplossing met aantrekkelijke kastjes en een aangename app-ervaring. Is dat genoeg in een markt waarin steeds meer concurrentie is?

8,0

ONS OORDEEL

Netgear Orbi RBK75x

Pluspunten

Goede prestaties

Goede backhaul

Fijne app en installatie

Minpunten

Geen wifi 6E

Geen multi-gigabit-lan

Sommige mogelijkheden met abonnement

Relatief hoge prijs

Meer weten? Bekijk alle specificaties

Laagste prijzen & actuele levertijden

Bekijk alle prijzen en winkels

Conclusie

De Netgear Orbi RBK75x maakt de beloftes als aantrekkelijke middenklasser waar, maar moet iets in prijs zakken om een echt overtuigende aanrader te worden. Zelfs als we opmerken dat Netgear hun software, app en installatie-ervaring goed op orde heeft, geldt dat eigenlijk voor elke moderne set. Dat houdt in dat de prijs van deze set iets onder het niveau van concurrenten als de TP-Link Deco XE75 Pro en Asus ZenWifi XT8 moet komen te liggen. Zodra dat (wederom) het geval is haal je hier een knappe, relatief betaalbare all-rounder mee in huis....
Lees meer

De Orbi RBK75x is een middenklasse wifi-mesh-systeem. Hij is met torentjes van 23,5 x 18 x 7 cm iets kleiner dan Netgears high-end oplossingen, maar nog wel groot genoeg om voorzien te zijn van twee 5GHz- en één 2.4GHz-netwerken. Dat geeft hem een grotere capaciteit dan echte budgetoplossingen met slechts twee netwerken. Tevens is hij voorzien van vier gigabitpoorten, waardoor je ook de nodige bekabelde apparaten kunt aansluiten.

De Netgear Orbi RBK75x gaat al even mee en dat zien we terug in de mogelijkheden. Zo ontbreekt de laatste wifi 6E-standaard. Ook ontbreken de echte high-end-mogelijkheden zoals multi-gigabit lan, al is dat vooral voor echte techies een overweging. Op papier is de RBK75x daarmee een aantrekkelijke optie voor iedereen die wél gewoon goede wifi wil, maar niet wil overdrijven met extreem dure oplossingen.

De Netgear Orbi RBK75x (rechts) is de goedkoopste Tri-band-oplossing van Netgear en fysiek kleiner dan de duurdere alternatieven.

Software en Installatie

Als Mesh-bouwer van het eerste uur heeft Netgear hun installatie en software-ervaring uitstekend in orde. De installatie is rapper gepiept dan bij de meeste anderen, of je nu enkel een telefoon wilt gebruiken of liever met een pc werkt. Zoals je van een mesh-oplossing verwacht is geen technische kennis vereist en de app wijst zichzelf. Zaken als het opzetten van een gastnetwerk zijn eenvoudig en ook de opties voor ouders zijn prima doordacht en goed te volgen. Denk aan het makkelijk pauzeren van de verbinding of per profiel zaken als tijd online of activiteit te monitoren.

Helaas heeft Netgear besloten om sommige mogelijkheden achter een paywall te parkeren. Zowel de uitgebreide beveiligingsmogelijkheden van Bitdefender als de geavanceerdere familie-opties zitten achter een abonnement, als je beide wilt ben je twee abonnementen verder. We vinden het een sterk punt dat Netgear verder dan alle anderen gaat met hun opties voor ouders, met fijne controle over internetgebruik per apparaat of per kind, inclusief uitgebreide logs over wat ze precies uitspoken en zelfs een rewards-app voor goed internetgedrag. Plus er zitten vast wat kosten aan het onderhouden van dergelijke features, maar dit voelt zuur als we in ons achterhoofd houden dat Orbi zelden de goedkoopste optie is.

Testprotocol (beeld)

De testlocatie waar we deze set getest hebben betreft een jong vrijstaand woonhuis waarbij geen sprake is van storing vanuit wifi-verbindingen uit de buurt. De vloeren zijn echter wel van beton wat een uitdaging vormt voor routers en mesh-oplossingen. We testen over drie woonlagen.

We testen met twee computers voorzien van Wifi 6E. Als testserver gebruiken we een server met een multi-gigabit-netwerkaansluiting die we bedraad op het mesh-systeem aansluiten. Dit legt de bottleneck bij het te testen product. (Let op: de meeste routers, switches en computers zijn beperkt tot 1 gigabit, de hogere snelheden die je in sommige van onze testen ziet zijn enkel haalbaar in combinatie met multi-gigabit apparatuur. Ook mesh-oplossingen zonder 2,5- of 10Gbit/s-poorten zullen tot deze 1 Gbit/s worden beperkt).

We hebben gekozen voor drie specifieke testscenario’s. Test 1 richt zich puur op de maximaal haalbare snelheid (capaciteit van de antennes) van elke individuele unit. Deze test voeren met uit met onze laptops op enkele meters van en met direct zicht op de hoofdunit op een kastje in de woonkamer. Dit is dus tevens wat je grofweg mag verwachten wanneer je kiest om een satelliet elders in huis wél bedraad aan te sluiten, bijvoorbeeld als je op één locatie in huis echt de maximale snelheid wilt zien op je laptop.

Voor test 2 en 3 richten we ons specifiek op de mesh-prestaties en de kwaliteit van de verbinding tussen de satellieten onderling. We plaatsen een tweede satelliet in de hal één verdieping hoger. Voor test 2 testen we de twee apparaten in de nabijheid van deze tweede satelliet, hierdoor zien we vooral wat de onderliggende backhaul van een mesh-systeem in huis heeft.

Voor test 3 nemen we beide laptops wederom één verdieping hoger en testen we wederom via de satelliet op de eerste verdieping. Hier leunen we dus zowel op de backhaul van het mesh-systeem, als de signaalsterkte per satelliet op iets langere afstand en met hinder van muren en plafond.

We testen op drie locaties in een huis over drie verdiepingen.

Prestaties

De Netgear Orbi RBK75x laat zien dat je niet per sé de duurste mesh-oplossing hoeft te kopen om betrouwbare wifi door je hele huis te halen. Snelheden voorbij de gigabit zijn met deze set uiteraard niet mogelijk, maar we meten 878 Mbit/s rondom de unit zelf, 556 Mbit/s op de eerste hop en daar blijft nog 346 Mbit/s van over op zolder. Dat houdt in dat hij meer capaciteit biedt dan een typische internetverbinding weet te leveren en 346 Mbit/s op zolder haal je niet zo maar met een enkele router op de derde verdieping van een grote woning van beton.

De algehele ervaring klopt dus bij de verwachting: aansluiten en gaan, met prestaties waarmee alle consumentengebruiksdoeleinden prima worden behaald. Kijken we echter naar de tabel, dan zien we dat enkele concurrenten de RBK75x onder druk zetten: de Deco XE75 PRO is dankzij wifi 6E gemiddeld wat sneller voor grofweg dezelfde prijs én voorzien van een rappere lan-poort. En als je niet om wifi 6E geeft dan is de ASUS XT8 gemiddeld iets sneller voor grofweg dezelfde prijs.

Conclusie

Kortom, de Netgear Orbi RBK75x maakt de beloftes waar, maar moet iets in prijs zakken om een echt overtuigende aanrader te worden. Zelfs als we opmerken dat Netgear hun software, app en installatie-ervaring goed op orde heeft, geldt dat eigenlijk voor elke moderne set. Dat houdt in dat de prijs van deze set iets onder het niveau van concurrenten als de TP-Link Deco XE75 Pro en Asus ZenWifi XT8 moet komen te liggen. Zodra dat (wederom) het geval is haal je hier een knappe, relatief betaalbare all-rounder mee in huis.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000