Neato Botvac 80 - Aanrader voor mensen met huisdieren

© PXimport

Neato Botvac 80 - Aanrader voor mensen met huisdieren

Netwerk

Geplaatst: 26 augustus 2014 - 11:20

Aangepast: 24 november 2022 - 11:03

Redactie

Als je dieren hebt die veel haar verliezen, dan is de Neato Botvac 80 wat voor jou. Het is een grote robotstofzuiger die Neato beschrijft als "de beste voor het opzuigen van haren van huisdieren". Het apparaat heeft hiervoor een speciale combinatieborstel van 10,9 inch.

De Botvac 80 is 32cm lang, 34cm breed en 10cm hoog, en weegt ongeveer vier kilo. Hij wordt met verschillende accessoires geleverd, waaronder twee extra filters, magnetische strips die je op verschillende plekken in je huis kunt plaatsen om ervoor te zorgen dat de robot niet op verboden plekken komt, een docking/oplaadstation, en een extra borstel met alleen maar bladen (handig voor mensen met lang haar, aangezien de haren dan niet om borstels heen gewikkeld worden). Het wordt aangeraden om het oplaadstation tegen een muur te plaatsen met een meter ruimte eromheen zodat de robot het gemakkelijk teug kan vinden wanneer hij moet worden opgeladen.

© PXimport

Dit is Neato's op één na duurste stofzuiger, na de Botvac 85 die zo'n 50 Amerikaanse dollar extra kost en drie filters heeft in plaats van één. De Botvac 80 maakt gebruik van infrarode lasers om de omgeving te scannen zodat hij obstakels beter kan omzeilen.

Bovenop het apparaat zit het bedieningspaneel: een klein LCD-scherm omringd door vier aanraakgevoelige knoppen, twee fysieke knoppen, en het deurtje naar de vuilbak. Met de Up, Down, Back en Select knoppen kun je het schoonmaakschema van de robot instellen en meldingen in- of uitschakelen (zoals batterij bijna leeg). Voor elke dag van de week kun je een tijd instellen - tot op de minuut - wanneer je wilt dat de Botvac 80 begint met schoonmaken.

© PXimport

Je kunt hem ook meteen laten beginnen met schoonmaken door op de knop met het huis erop te drukken, of je kunt op de Spot Clean knop drukken (met een raster erop), om een oppervlakte van 1,2 meter bij 1,8 meter schoon te maken, voor als er bijvoorbeeld iets gemorst is.

Schoonmaken en prestaties

De Botvac 80 is ontworpen om een verscheidenheid aan oppervlakken te reinigen, waaronder hardhouten vloeren, tegels, kunststof, tapijt, en zelfs gepolijst beton of een vloerkleed van schapenvacht. De rubberen wieltjes zorgen ervoor dat het apparaat moeiteloos van het ene oppervlak naar het andere kan rollen, zelfs wanneer er hoogteverschil is. Maar in extreem dik tapijt kunnen ze weleens vast komen te zitten.

Net als met andere robotstofzuigers hoef je met de Botvac 80 geen rekening te houden. Als hij eenmaal een schoonmaakschema heeft hoef je niets meer te doen, en als de batterij leeg is gaat hij zelf terug naar het oplaadstation. De eerste oplading duurt ongeveer 12 uur, daarna duurt het zo'n 3 uur om het apparaat volledig op te laden.

© PXimport

Vanwege de kenmerkende semi-cirkelvorm kan hij beter in hoeken zuigen en langs meubilair met scherpe hoeken bewegen dan stofzuigers zoals iRobot's Roomba. Bovendien zit de belangrijkste borstel dicht tegen de rand van de stofzuiger, waardoor hij heel dicht tegen muren kan schoonmaken. Verder heeft hij een gekronkelde borstel die naar buiten steekt en vuil naar de grote borstel beweegt, maar dit werkt niet altijd wanneer de Botvac te scherp keert en wat vuil mist.

De Botvac 80 kan heel goed stilstaande en bewegende objecten omzeilen. Bij aanvang scannen de lasers de omgeving in een paar seconden voordat hij gaat bewegen. Tijdens het schoonmaken houdt het apparaat de omgeving in de gaten om bijvoorbeeld mensen en huisdieren te omzeilen, en dat werkt heel goed. Als de Botvac 80 vast komt te zitten (ik heb er een kartonnen doos overheen gezet) bewegen de wieltjes op en neer in een poging om het apparaat te bevrijden.

© PXimport

Conclusie

Ben je op zoek naar een eenvoudig te gebruiken stofzuiger die heel veel haar opzuigt, dan is de Neato Botvac 80 de oplossing. Het speciale ontwerp en de relatief grote vuilbak zorgen ervoor dat hij enorm effectief is voor haar en ander vuil. Hij is stiller dan de meeste andere stofzuigers, en hij kan goed obstakels omzeilen. Bovendien kun je hem met de magnetische strips uit de buurt van bepaalde plekken houden - in tegenstelling tot de Roomba, waarvoor je een 'virtuele muur' moet instellen met infrarode sensoren. Maar er zijn ook nadelen. De aanraakgevoelige interface is intuïtief, maar er is geen afstandsbediening. De vuilbak is groot, maar niet heel erg groot (ik moest hem dagelijks leegmaken) en het filter wordt snel vuil. Deze kun je ironisch genoeg het beste met een kruimeldief schoonmaken, dus je hebt eigenlijk toch nog een extra stofzuiger nodig.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Grote vuilbak

Pikt haar op

Minpunten

Afstandsbediening

Conclusie

Neato Botvac 80 --------------- **Prijs:** $ 549,- **Afmetingen:** 32 x 34 x 10 cm (LxBxH) **Gewicht:** 4,1 kg...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000