NAS benaderen via browser met Synology File Station in DSM 7

© PXimport

NAS benaderen via browser met Synology File Station in DSM 7

Geplaatst: 18 februari 2022 - 06:06

Aangepast: 14 december 2022 - 10:06

Ronald Smit

Met de komst van DSM 7 – het besturingssysteem waarop de NAS'en van Synology draaien – heeft ook bestandsbeheerder File Station een opfrisbeurt gekregen. Regel alles wat bestanden op je NAS betreft gewoon via de browser!

Wat de NAS'en van Synology bijzonder populair maakt is de gelikte en gebruiksvriendelijke webinterface. Deze draait in elke moderne browser en het geheel ziet eruit als ’t bureaublad van een gemiddeld besturingssysteem, wat het in feite natuurlijk ook is. Standaard zijn diverse hulpprogramma’s aanwezig, waaronder File Station. Dit is een zeer uitgebreide bestandsbeheerder inclusief viewer-mogelijkheden aan boord. 

Een bestandsbeheerder is niets anders dan wat de Verkenner onder Windows doet of Finder in macOS. Ofwel: je kunt ermee door mappen bladeren, bestanden mee kopiëren of verplaatsen en nog veel meer. En dat allemaal gewoon via een app die in de browser op de desktop van DSM draait. Waarbij DSM staat voor Disk Station Manager.

File Station openen

Je vindt File Station na een standaardinstallatie van je NAS op het bureaublad, maar ook in het startmenu. Dat laatstgenoemde open je door een klik op de startknop helemaal links op de menubalk boven in beeld. Welke weg je ook kiest: na een klik op het pictogram File Station start de app. 

Eenieder die gebruik maakt van de Windows Verkenner of de Mac Finder kan snel overweg met de Synology-variant. Je bladert door mappen door links op een map in de boomstructuur te klikken. Onderliggende mappen bereik je door op het naar rechts gerichte driehoekje te klikken. Ook is het mogelijk om te dubbelklikken op mappen rechts in het paneel. 

De snelkoppeling naar File Station tref je o.a. aan op het bureaublad van de webinterface.

© PXimport

Je kunt bestanden en mappen ook naar en andere map slepen, om ze te kopiëren of verplaatsen. Kwestie van met de linker muisknop slepen en loslaten op de gewenste map.

Hierbij is het wel zaak om je te realiseren dat er standaard verplaatst wordt en niet gekopieerd. Goed onthouden dus waar je een bestand heen verhuist dus, want anders vind je het niet snel meer terug.

Meerdere bestanden tegelijk selecteren

Wil je meer controle over dat verplaatsen of kopiëren, dan kun je beter met de rechter muisknop op een bestand of map klikken. In het daarop geopende contextmenu kies je dan de gewenste actie onder Kopiëren naar / Verplaatsen naar. Kies dan de doelmap in het geopende venster en klaar. 

Je kunt trouwens meerdere bestanden en mappen tegelijk selecteren, kwestie van de Control- of Command- (macOS)-toets tijdens het aanklikken ingedrukt houden. Ook de truc met de Shift-toets werkt, ofwel: klik op het eerste gewenste bestand (of map) in een lijst en dan op ’t laatste. Alle tussenliggende bestanden en mappen worden dan in één keer geselecteerd.

De rechtermuisknop geeft je de controle over kopiëren of verplaatsen.

© PXimport

Bestanden op NAS comprimeren

Klik nogmaals met de rechter muisknop op een geselecteerd bestand (of bestanden) en check wat je zoal nog meer kunt doen. Aardig is dat File Station over een redelijk uitgebreid compressietooltje beschikt. Klik in het contextmenu op Toevoegen aan archief en je kunt alles naar wens instellen. 

Bedenk daarbij dat het .zip-formaat officieel een limiet heeft van maximaal 4 GB in grootte. Wil je meer zippen, dan is het verstandiger om uit te wijken naar het .7zip-bestandformaat. Dat selecteer je in het menu achter Archiefindeling; kies daar voor 7z. Nu kun je archieven met een grootte tot maximaal 16 Exabytes maken. En dat lijkt ons voor zelfs de meest enthousiaste gebruiker voorlopig meer dan ruim voldoende. 

Extra voordeel van .7Zip is dat het over stevige versleuteling beschikt. En inmiddels is dit archiefformaat zo ingeburgerd dat vrijwel elke zichzelf respecterende uitpakker ermee overweg kan.

7Zip geeft je de meeste ademruimte.

© PXimport

Bestanden openen

Zoals beloofd beschikt File Station tevens over ingebouwde viewers voor diverse bestandsformaten. Ook nu is de rechter muisknop weer je beste vriend. Klik op een bestand dat je wilt bekijken en daarna in het contextmenu op iets als Afspelen in geval van een videobestand of Voorbeeldweergave in geval van een foto. 

Aardig is dat er tevens een PDF-viewer beschikbaar is binnen DSM, klik weer met die rechter muisknop op een pdf’je en dan onder Weergeven op Openen in PDF-viewer. Er opent een nieuw browsertabblad met daarin een uitgebreide viewer.

Externe map koppelen

Voordeel van de in de browser draaiende bestandsbeheerder is dat elke gebruiker direct toegang heeft tot alle mappen waar hij of zij rechten voor heeft en dat mappen waarvoor dat niet het geval is, automatisch verborgen zijn. Tegelijkertijd geldt dat een gebruiker met administratieve rechten razendsnel bij álle mappen op het systeem kan. 

File Station kan verder via de knop Gereedschap en dan Externe map koppelen ook verbinding met andere shares op het netwerk maken. Al met al een heel veelzijdig en praktisch stukje gereedschap.

DS File op smartphones

 

© PXimport

Hoewel File Browser in de meeste mobiele browsers moeiteloos zal draaien via de webinterface, levert het kleine scherm van een smartphone al snel kramp in de vingers op. Een tablet is al een hele verbetering, maar dan eigenlijk vooral als een muis en toetsenbord gekoppeld zijn. Is dat niet ’t geval, dan is het ook nog wat behelpen. 

Dat zag Synology natuurlijk ook, vandaar dat er voor zowel iOS, iPadOS en Android een mobiele app is uitgebracht met de naam DS File. Na installatie en starten vul je het IP-adres alsmede je inloggegevens in. 

Daarna krijg je een ‘vingervriendelijke’ versie van Filebrowser te zien met nagenoeg dezelfde mogelijkheden, plus de optie om bestanden, foto’s en films van en naar je NAS vanaf je mobiel over te hevelen. Een must have-app voor iedere gebruiker van een Synology NAS.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten