Notities privé in eigen cloud met Synology Note Station

© PXimport

Notities privé in eigen cloud met Synology Note Station

Geplaatst: 22 februari 2022 - 07:12

Aangepast: 14 december 2022 - 10:06

Ronald Smit

Apps om notities mee te maken zijn geliefd. Denk aan Evernote, OneNote en vele anderen. Nadeel is dat veel van die software hun gegevens in de cloud opslaat. Dat kan zomaar vervelende risico’s voor privacy en veiligheid met zich meebrengen. Met Synology Note Station houd je je notities privé in eigen cloud. We vertellen je hier hoe dat werkt.

Hoe mooi cloudopslag ook is, het brengt altijd zekere risico’s met zich mee. De afgelopen jaren zien we steeds vaker grote datalekken veroorzaakt door digidieven. Bij die diefstallen wordt van alles en nog wat buit gemaakt. Heel vervelend zijn ook achterdeurtjes, en verder zijn er natuurlijk nog de bedrijven die van nature erg nieuwsgierig zijn naar de handel en wandel van hun gebruikers. 

Ben je in het bezit van een Synology NAS, dan kun je flink wat apps – waaronder een compleet Office-pakket – vanuit je browser benaderen. Omdat dit allemaal draait op een NAS in je eigen beheer, hoef je in principe niet bang voor meelezers te zijn. Wel is het  zaak om die NAS met tenminste een heel stevig wachtwoord te beveiligen. Zeker als je hem toegankelijk maakt via internet. Liefst in combinatie met two-factor authenticatie. 

Dat kan allemaal met je Synology, maar dat is niet waar we het in dit artikel over gaan hebben (maar er wel vanuit gaan dat je daar zorg voor draagt).

Note Station downloaden

Een van de meer handige apps van deze tijd zijn digitale notitieblokken. En daarmee doelen we niet op een simpele tekst-editor alleen, maar veel meer op die apps waar je bijvoorbeeld geordend op project allerlei gegevens kunt verzamelen. Natuurlijk tekst, maar ook schetsen, links, web-snippets en veel meer. 

Gebruik je bijvoorbeeld Microsoft Office, dan ken je vast het onderdeel OneNote daarvan. Precies dat soort software bedoelen we dus. Het aardige is dat Synology ook zo’n app voor de NAS beschikbaar heeft: Note Station. Je kunt dat los installeren op je NAS en na inloggen bij de webinterface (in de vorm van een bureaublad) in je browser gebruiken. Handig, want zo heb je het altijd bij de hand. 

Behalve dan als je onderweg eens een keer zonder internet komt te zitten, of wanneer je je NAS toch liever niet via de cloud bereikbaar maakt. Voor die scenario’s kun je dan als extraatje een mobiele (zie app store van je apparaat)- of bureaubladapp installeren op je laptop. Syncen gebeurt dan de eerstvolgende keer dat de app verbinding kan maken met je NAS.

Lees ook: NAS benaderen via browser met Synology File Station in DSM 7

Synology Note Station installeren en ontdekken

Note Station vind je terug in de pakketbeheerder van je Synology en kost niets.

© PXimport

Note Station is een uitgebreid geheel met flink wat mogelijkheden en doet zeker niet onder voor de commerciële evenknieën. Allereerst is het zaak om ’t pakket te installeren. Log daarvoor in bij de webinterface van je NAS en klik in het startmenu op Package Center. In het geopende venster kies je in het daarvoor bedoelde selectiemenu als categorie voor Productiviteit. Klik vervolgens op de knop Installeren bij Note Station en wacht tot het onderdeel is geïnstalleerd.

Na installatie vind je Note Station terug in het startmenu van je NAS, klik erop om ’t te starten. Bij de eerste start zie je een informatiepaneeltje dat je de mogelijkheid biedt om de Synology webclipper te installeren. Dat werkt alleen in de Chrome-browser (en een paar die gebaseerd zijn op de Chrome engine en/of Chrome-extensies ondersteunen, zoals ook Edge). 

Gebruik je die browser, dan kun je het tooltje desgewenst installeren. Indien niet, dan is er ook geen man overboord: Control-c (of Command-c) werkt vanzelfsprekend ook prima. Voor de rest is het nu zaak om op de knop +Maken te klikken, waarna je je je eerste notitie kunt maken.

Tabellen en grafieken maken

Ten eerste is Note Station prima bruikbaar om tekst in keurig opgemaakte vorm te tikken. De knoppen voor opmaak spreken voor zich, leef je uit met lettertypen, kleur en meer. Heb je een tabel nodig? Klik dan op het meest rechtse knopje op de knoppenbalk, in de vorm van de dubbele omgekeerde dakjes. 

Er verschijnt nu een knoppenbalk met een scala aan extra hulptroepen. Klik op de tabelknop om een tabel in te voegen. Sleep onder de optie Tabel invoegen de gewenste grootte van je tabel.

In de extra knoppenbalk vind je nog veel meer ‘verstopte’ gereedschappen, waaronder de optie om een tabel in te voegen.

© PXimport

Ook grafieken zijn in te voegen via diezelfde ‘verborgen’ knoppenbalk. Klik dus weer op de dubbele omgekeerde dakjes-knop en dan op de grafiekknop. Je kunt nu een gegevenstabel invullen; standaard zijn al wat voorbeeldgetallen ingevuld. Klik op Voltooid als je ofwel klaar bent met invullen van eigen getallen ofwel voor nu even de voorbeeldgetallen wilt gebruiken.

Kies uit een van de drie beschikbare grafiektypen en dan – als je tevreden bent en wellicht nog wat aanpassingen aan labels en kleur hebt gemaakt – op Toepassen. Je grafiek wordt nu ingevoegd in de notitie.

 

© PXimport

Weblinks, foto's en meer toevoegen

Erg handig is (natuurlijk) de optie om url’s (webadressen) toe te voegen in je document. Het is ’t handigst om daarvoor gebruik te maken van de weblink-knop in de verborgen knoppenbalk. Kopieer eerst een webadres vanuit je browser, klik dan op de weblink-knop (in de vorm van een ketting) en plak het adres. Voeg een omschrijving toe zodat je later ook snapt waar de link naar verwijst en klik op OK

Een andere optie om een weblink in een al bestaande tekst in te voegen is, door een of meer woorden in die tekst te selecteren en dan op de weblink-knop te klikken. Klik je in het geopende dialoogvenster op OK, dan wordt de geselecteerde tekst een actieve link.

Vanzelfsprekend zijn ook foto’s en afbeeldingen in te voegen in een notitie. Klik daarvoor in de ‘verborgen’ knoppenbalk op de knop met het stilistische landschapje en blader naar een foto op (bijvoorbeeld) je mobiel. Tik daarop en tik of klik dan op OK in het geopende venster, klaar. 

 

© PXimport

Je kunt nog meer onderdelen invoegen via de knoppenbalk(en), zoals bijvoorbeeld een scheidingslijn, sub- en superscript, selectievakjes, een zoekveld en meer. Je kunt meerdere thematisch geordende notitieblokken aanmaken via de knop +Maken. Via de knoppen rechtsboven de notitie zijn eveneens diverse acties mogelijk, waaronder delen, een presentatie tonen, een to-do-lijst maken terwijl via de knopnog meer optie verschijnen. Waaronder de mogelijkheid tot afdrukken en exporteren. 

Een zoekfunctie ontbreekt evenmin. Al met al is het een zeer compleet geheel, dat perfect inzetbaar is voor allerhande werk- en studieprojecten. Zeker ook als je bedenkt dat je je NAS voor meerdere gebruikers in kunt richten en aldus samen kunt werken aan notities.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten