Keuzevrijheid in internetapparatuur in 2018

© PXimport

Keuzevrijheid in internetapparatuur in 2018

Netwerk

Geplaatst: 13 december 2017 - 11:14

Aangepast: 16 november 2022 - 09:44

Mark Gamble

Als het aan het kabinet ligt krijgen consumenten die een abonnement afsluiten bij een internetprovider, vanaf medio 2018 de mogelijkheid om de geleverde apparatuur te weigeren.

Wanneer je nu een abonnement afsluit bij een internetprovider, krijg je standaard een router of tv-kastje. Vanaf de zomer van 2018 zal dat - als het aan het kabinet ligt - veranderen en mag je als consument ook kiezen voor een abonnement zonder geleverde apparatuur.

Concurrentie

Het kabinet wil dat er op deze manier meer concurrentie ontstaat tussen alle internetproviders. Als een nieuwe klant bijvoorbeeld al een router heeft die eenvoudig met het netwerk van de nieuwe provider gebruikt kan worden, zou een klant korting op het abonnement kunnen krijgen. Volgens Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken behoort een router, modem of tv-ontvanger tot een privénetwerk. Daarom zouden klanten dus ook zelf mogen bepalen welke apparatuur daar voor wordt gebruiken.

Problemen

Providers bieden nu vaak apparatuur aan die specifiek is geconfigureerd voor de internetdienst waar ze voor worden geleverd. De kans is groot dat consumenten die een nieuw abonnement afsluiten, maar geen gebruik maken van de hardware die door de provider wordt geleverd, tegen configuratie- en verbindingsproblemen zullen aanlopen. Zo levert Telfort bijvoorbeeld speciale tv-kastjes, die niet zullen werken met een tv-abonnementsdienst van Ziggo en andersom. Ook zijn de meeste routers al van tevoren geconfigureerd zodat ze direct werken bij het aansluiten op de verbinding.

Beveiliging

Een ander probleem is dat veel telecomproviders om de zoveel tijd nieuwe firmware uitbrengt voor de geleverde apparatuur. Heb je bijvoorbeeld een mediabox, dan worden daar automatisch updates aan toegevoegd en beveiligingslekken gedicht. Als je kiest voor je eigen apparatuur moet je dat zelf in de gaten houden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000