TP-Link Deco X90 - Topmodel onder vuur
De TP-Link Deco X90 is het topmodel wifi-mesh-systeem van TP-Link, althans als we het nummer mogen geloven. Hij gaat echter al weer even mee terwijl in de tussentijd wifi 6E-oplossingen zijn uitgebracht (Deco XE75 PRO) terwijl de X90 nog “slechts” wifi 6 is. De prijs van de X90 is inmiddels echter aardig gezakt. Is dat voldoende om het topmodel Deco in 2022 nog een aanrader te maken of hebben de jongste technieken hem gepasseerd?
Net als andere topmodellen van vorig jaar zien we de TP-Link Deco X90 in 2022 onder druk staan van de jongste generatie mesh-systemen met wifi 6E-ondersteuning. Het is nog altijd een capabele, gebruiksvriendelijke set met goede prestaties, maar in onze grote vergelijking is dat feitelijk het uitgangspunt voor elke oplossing geworden. Kortom, TP-Link zal hun eigen assortiment en vooral hun prijzen scherp in de gaten moeten houden om te zorgen dat elk van de producten een interessante investering blijft. Een goede aanbieding is voldoende om de Deco X90 een aantrekkelijke aankoop te maken, zeker als je niet verwacht tal van nieuwe wifi 6E telefoons en laptops te kopen. Maar met vergelijkbare prijzen als de TP-Link Deco XE75 PRO zoals op moment van schrijven gaat onze voorkeur naar die laatste uit.
- Goede prijs-prestatieverhouding
- Multi-gigabit-lan/wan
- Gebruiksvriendelijk
- Sommige mogelijkheden achter abonnement
- Geen wifi 6E
De TP-Link Deco X90 is een high-end oplossing in het assortiment wifi-mesh-systemen van TP-Link, waardoor ondersteuning voor wifi 6 en de aanwezigheid van drie banden (tri-band) vanzelfsprekend zijn. De satellieten zijn iets groter dan de lager gepositioneerde Deco’s, al zijn ze met 21 x 13 x 12 cm niet zo extreem groot als sommige andere systemen van concurrenten. Wel hadden we graag wat meer netwerkpoorten gezien op elke unit, twee voelt karig vergeleken met de concurrentie en TP-Links eigen, jongere XE75 PRO. Wel is één daarvan een 2,5Gbit-aansluiting, iets wat de meeste sets dan weer missen.
De X90 kent twee grote uitdagingen. De eerste is het feit dat sinds de introductie wifi 6E een ding is geworden en deze set ondersteunt dat niet terwijl de op papier lager gepositioneerde TP-Link XE75 PRO dat wel doet. Het andere is een probleem dat wij vorig jaar al aankaartten en nog altijd speelt: de TP-Link Deco X90 is enkel los te koop of als set van twee. Verwacht je drie units nodig te hebben, dan betaal je voor die extra unit relatief veel. Een 3-pack was kortom fijn geweest.
Software en Installatie
De installatie van Deco mesh-systemen is inmiddels uitstekend uitontwikkeld. Alles werkt binnen enkele minuten zonder dat technische kennis vereist is en de app is keurig gebruiksvriendelijk. TP-Links focus ligt nog altijd overduidelijk op eenvoud: fijn voor de typische thuisgebruiker die meer informatie als overweldigend kan ervaren, maar minder fijn als je tech-savvy bent en graag instellingen tweakt of een eigen VPN-verbinding opzet. Basale zaken zoals het opzetten van een gastnetwerk ontbreken uiteraard niet.
Onder de “Homeshield” vlag voegt TP-Link basale extra beveiligingsopties en opties voor ouders toe, al zitten sommige geavanceerde mogelijkheden achter een abonnement. Zo kun je wel websites blokkeren of een bedtijd instellen, maar dat het instellen van een tijdslimiet per gebruiker achter een abonnement zit, is lastig te begrijpen. In tegenstelling tot het onderhouden van een database met onveilige content, deze kun je met het abonnement uit je netwerk weren, vereist dat laatste vanuit TP-Link geen extra werk. Net als bij Netgear lijkt TP-Link hun verdienmodel zo langzaam meer richting abonnementen te schuiven, een trend waar wij geen fan van zijn.
Testprotocol
De testlocatie waar we deze set getest hebben betreft een jong vrijstaand woonhuis waarbij geen sprake is van storing vanuit wifi-verbindingen uit de buurt. De vloeren zijn echter wel van beton wat een uitdaging vormt voor routers en mesh-oplossingen. We testen over drie woonlagen.
We testen met twee computers voorzien van wifi 6E. Als testserver gebruiken we een server met een multi-gigabit-netwerkaansluiting die we bedraad op het mesh-systeem aansluiten. Dit legt de bottleneck bij het te testen product. (Let op: de meeste routers, switches en computers zijn beperkt tot 1 gigabit, de hogere snelheden die je in sommige van onze testen ziet zijn enkel haalbaar in combinatie met multi-gigabit apparatuur. Ook mesh-oplossingen zonder 2,5- of 10Gbit/s-poorten zullen tot deze 1 Gbit/s worden beperkt).
We hebben gekozen voor drie specifieke testscenario’s. Test 1 richt zich puur op de maximaal haalbare snelheid (capaciteit van de antennes) van elke individuele unit. Deze test voeren met uit met onze laptops op enkele meters van en met direct zicht op de hoofdunit op een kastje in de woonkamer. Dit is dus tevens wat je grofweg mag verwachten wanneer je kiest om een satelliet elders in huis wél bedraad aan te sluiten, bijvoorbeeld als je op één locatie in huis echt de maximale snelheid wilt zien op je laptop.
Voor test 2 en 3 richten we ons specifiek op de mesh-prestaties en de kwaliteit van de verbinding tussen de satellieten onderling. We plaatsen een tweede satelliet in de hal één verdieping hoger. Voor test 2 testen we de twee apparaten in de nabijheid van deze tweede satelliet, hierdoor zien we vooral wat de onderliggende backhaul van een mesh-systeem in huis heeft.
Voor test 3 nemen we beide laptops wederom één verdieping hoger en testen we wederom via de satelliet op de eerste verdieping. Hier leunen we dus zowel op de backhaul van het mesh-systeem, als de signaalsterkte per satelliet op iets langere afstand en met hinder van muren en plafond.
Prestaties
De TP-Link Deco X90 presteert goed. Rondom elke units zien we de meerwaarde van een multi-gigabit-poort: 1276 Mbit/s is meer dan de meeste huisnetwerken aan kunnen en meer dan de meeste internetverbindingen weten te bieden. Desondanks is het niet zo hoog als sommige andere high-end sets, zo halen we met onze wifi 6-clients nog hogere snelheden uit de TP-Link Deco XE75 PRO, Asus ZenWifi ET12 en Netgear Orbi RBKE96x, al zijn die laatste twee veel duurder.
De backhaul houdt goed stand richting de satelliet op de eerste verdieping, waar we nog zo’n 600 Mbit/s overhouden en één verdieping verder blijft daar nog zo’n 400 Mbit/s van over. Dat zijn resultaten waar menig huishouden, en menig concurrent jaloers op zal zijn, al ontloopt het de Deco XE75 en XE75 PRO weinig. En een dergelijke concurrent uit eigen line-up maakt het perspectief van de X90 in één klap verdomd lastig.
Conclusie
Net als andere topmodellen van vorig jaar zien we de TP-Link Deco X90 in 2022 onder druk staan van de jongste generatie mesh-systemen met wifi 6E-ondersteuning. Het is nog altijd een capabele, gebruiksvriendelijke set met goede prestaties, maar in onze grote vergelijking is dat feitelijk het uitgangspunt voor elke oplossing geworden.
Kortom, TP-Link zal hun eigen assortiment en vooral hun prijzen scherp in de gaten moeten houden om te zorgen dat elk van de producten een interessante investering blijft. Een goede aanbieding is voldoende om de Deco X90 een aantrekkelijke aankoop te maken, zeker als je niet verwacht tal van nieuwe wifi 6E telefoons en laptops te kopen. Maar met vergelijkbare prijzen als de TP-Link Deco XE75 PRO zoals op moment van schrijven gaat onze voorkeur naar die laatste uit.