Zelf controle over je netwerk met deze 10 routers

© PXimport

Zelf controle over je netwerk met deze 10 routers

Geplaatst: 28 februari 2022 - 07:38

Aangepast: 17 november 2022 - 08:55

Jeroen Boer

Een eigen router kun je vrijwel altijd aansluiten op de (modem)router van je internetprovider. Het nadeel is wel dat je eigen router vaak dan niet direct een ip-adres krijgt toegewezen en dat je dan het apparaat voor niets hebt hangen. PCM zet tien apparaten op een rij waarmee je wel direct een ip-adres krijgt toegewezen.

Als je wat meer wilt met je thuisnetwerk blijkt vaak dat de router van je internetprovider ver dichtgetimmerd is. Je kunt er natuurlijk altijd een eigen router achter hangen, maar vaak werk je dan met een dubbele NAT. Nu kun je met DMZ de meeste nadelen van een dubbele NAT wel omzeilen, maar je eigen router krijgt dan nog steeds geen direct benaderbaar ip-adres. Sommige modemrouters bieden een bridgemodus, waarmee het apparaat als modem werkt. Een nadeel blijft wel dat je ook als het goed werkt een apparaat voor niks hebt hangen. 

Het is echter altijd mogelijk om geheel met eigen apparatuur te werken. In het geval van een vdsl-verbinding heb je dan een eigen modem of modemrouter nodig, terwijl je je bij de doorsnee glasvezelverbinding vaak kunt volstaan met een normale router, omdat een glasvezelverbinding doorgaans is afgewerkt met een mediaconverter voorzien van een netwerkwerkaansluiting. En als je die om de een of andere reden ook niet wilt gebruiken, dan is het met wat moeite mogelijk om de glasvezel direct op een eigen router aan te sluiten. 

In dit artikel geven we je opties voor zowel vdsl, glasvezel als kabelinternet. Want hoewel het bij de kabel tot nu toe niet mogelijk was een eigen modemrouter te gebruiken, zou dat moeten veranderen als de beleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten in januari 2022 in werking treedt.

Bij bonding worden twee lijnen gecombineerd om een snellere aansluiting te realiseren

-

Fritz!Box 7530 AX

Als je een internetabonnement heb op basis van vdsl, dan krijg je van je internetprovider een modemrouter. Zo’n apparaat is vaak sterk dichtgetimmerd. Wil je een modemrouter hebben die geschikt is voor je vdsl-verbinding, bijvoorbeeld als vervanging van een Experia Box? Dan is de Fritz!Box 7530 met een prijskaartje van 179 euro een interessante keuze. De ingebouwde modem is geschikt voor alle standaarden die momenteel in gebruik zijn over één lijn. Zo worden vectoring en supervectoring ondersteund. Qua wifi krijg je wifi 6 in een 2x2-configuratie. 

Een voordeel van deze Fritz!Box is dat ook KPN’s ip-televisieplatform ondersteund wordt. Bovendien is deze modemrouter ook nog eens geschikt voor telefonie en heeft hij een ingebouwde DECT-centrale. De aanwezigheid van een DECT-radio is niet alleen interessant om draadloze DECT-huistelefoons te gebruiken, maar maakt dat deze Fritz!Box ook werkt in combinatie met AVM’s Fritz!Dect smarthomeproducten. Dit assortiment bevat slimme schakelaars en lampen die je kunt bedienen met een app of fysieke schakelaar. Heb je geen behoefte aan wifi 6, dan is er ook een wifi5-variant van de Fritz!Box 7530 voor 139 euro.

© PXimport

Fritz!Box 7583

AVM heeft ook andere vdsl-modemrouters in het assortiment. In sommige gevallen komt de eerdergenoemde Fritz!Box 7530 bijvoorbeeld tekort, want er wordt geen bonding ondersteund. Bij bonding worden twee lijnen gecombineerd tot een snellere aansluiting om een hogere snelheid te halen of een acceptabele snelheid te halen als één lijn niet voldoet. Overigens bieden niet veel internetproviders bonding aan. Heb je bonding, dan is de Fritz!Box 7583 die 319 euro kost de variant uit het aanbod van AVM die je moet hebben. Qua wifi wordt wifi 5 ondersteund, maar wel in een in een 4x4-configuratie. Hierdoor is deze draadloze router interessant als je veel wifi-apparatuur relatief dicht bij de router gebruikt.

De Fritz!Box 7583 is ook geschikt voor telefonie en heeft twee analoge aansluitingen, een isdn-aansluiting en een ingebouwd DECT-basisstation. Die DECT-radio kun je behalve voor DECT-huistelefoons ook gebruiken in combinatie met AVM’s smarthomeproducten.

Het voordeel van een Fritz!Box is dat de modemrouter eenvoudig werkt in combinatie met een hoop providers, doordat er een ingebouwde lijst is waar je uit kunt kiezen. Uiteraard ondersteunt ook deze Fritz!Box KPN’s ip-televisieplatform.

© PXimport

Zyxel VMG4005-B50A

Tegenwoordig wordt voor vdsl-verbindingen doorgaans een modemrouter gebruikt. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Heb je een prima router of heel specifieke wensen en ben je alleen op zoek naar een vdsl-modem, zodat je eigen router direct een ip-adres van de internetprovider krijgt toegewezen? Dan kun je terecht bij de Zyxel VMG4005-B50A. Dit apparaat is (bijna ouderwets) alleen een modem en is geschikt voor alle vdsl-standaarden die momenteel in gebruik zijn. Hierbij wordt ook bonding ondersteund, waarbij twee lijnen worden samengevoegd tot één snellere verbinding.

Omdat het een modem is, is deze Zyxel qua aansluitingen erg simpel. Meer dan een RJ11 voor aansluiting op de telefoonlijn en een netwerkaansluiting die je aansluit op de wan-poort van je router krijg je niet. Handig is dat het compacte kastje geschikt is voor wandmontage. Omdat een vdsl-aansluiting stiekem toch wat configuratiewerk vereist voor bijvoorbeeld authenticatie, is er wel een webinterface waarmee je de modem configureert. Ook zijn er eventueel wel wat simpele routerfuncties ingebouwd. Voor een modem is de VMG4005-B50A met een prijs van zo’n 130 euro wel relatief duur.

© PXimport

Bij bonding worden twee lijnen gecombineerd tot een snellere aansluiting om een hogere snelheid te halen

-

Draytek Vigor 167

Zyxel is niet de enige fabrikant die een los vdsl-modem in het assortiment heeft, ook Draytek biedt met de Vigor 167 een dergelijk apparaat aan. Let erop dat de Vigor 167 dus echt enkel als modem werkt; de oudere Vigor 165 functioneerde ook nog als simpele router, al is Draytek wel van plan om in een later stadium ook routerfunctionaliteit naar dit apparaat te brengen. Het apparaat heeft in ieder geval al twee lan-aansluitingen. Die tweede aansluiting kun je gebruiken om toegang te krijgen tot de webinterface van het apparaat.

Om de Vigor 167 te gebruiken, moet je de eerste netwerkpoort aansluiten op de wan-poort van je router die vervolgens een ip-adres direct van je internetprovider krijgt. Voor de configuratie is er een webinterface waarin je de benodigde instellingen kunt invoeren om de vdsl-verbinding te initialiseren. Ondanks dat gebrek aan functionaliteit betaal je wel zo’n 144 euro voor deze modem. De ingebouwde modem is geschikt voor aansluitingen over één telefoonlijn, bonding wordt dus niet ondersteund. Wel is de modem geschikt voor supervectoring.

© PXimport

TP-Link Archer VR400 V3

TP-Links Archer VR400 V3 is een router voorzien van ingebouwd vdsl-modem dat geschikt is voor verbindingen zonder bonding. De modemrouter kost zo’n 75 euro en is een relatief eenvoudig model. Zo mist de Archer VR400 ten opzichte van sommige andere modemrouters een ingebouwde telefooncentrale. De router is voorzien van wifi 5 in een 2x2-configuratie met een maximale theoretische snelheid van 867 Mbit/s op de 5GHz-band. De modemrouter is overigens compatibel met TP-Links OneMesh-producten, waarmee je een wifi-mesh-netwerk opzet. 

Ook de rest van de eigenschappen zijn zoals we van een typische consumentenrouter verwachten. Zo is er een switch met vier 1Gbit/s-netwerkpoorten. Op de aanwezige usb-poort kun je eventueel een 4G-modem aansluiten die functioneert als failover als de primaire internetverbinding eruit ligt; een mogelijkheid die sommige Fritz!Box-routers overigens ook bieden. Qua routermogelijkheden krijg je met dit apparaat alles wat TP-Link op zijn consumentenrouters biedt, verpakt in een frisse en toegankelijke interface. De router heeft ondersteuning voor een IGMP-proxy en zou dus in staat moeten zijn op ip-televisie te routeren. Het is niet bekend of bijvoorbeeld KPN’s ip-televisieplatform echt vlekkeloos werkt.

Fritz!Box 6660 Cable

Sinds eind januari is vrije modemkeuze in Nederland een feit. Er zijn niet heel veel alternatieve apparaten te koop. De Fritz!Box 6660 Cable, die in Duitsland bijvoorbeeld te koop is voor 235 euro, heeft de beste papieren om in te zetten als alternatieve modemrouter voor Ziggo. Naast een modem die geschikt is voor Docsis 3.1 en EuroDocsis 3.0 is deze modemrouter voorzien van wifi 6 (2x2), vier 1Gbit/s-netwerkpoorten en één 2,5Gbit/s-netwerkpoort. Ook is de router geschikt voor telefonie door de aanwezigheid van een analoge telefoonaansluiting en een ingebouwd DECT-basisstation.

© PXimport

EdgeRouter 4

Wil je bij glasvezel de NTU laten hangen of heb je GPON-glasvezel? Dan kun je vrijwel iedere router aansluiten. Als het apparaat vlan’s en, indien dat wordt vereist, het opzetten van een PPPoE-verbinding ondersteunt, zou het moeten werken. Wil je ook ip-televisie gebruiken? Dan heb je in ieder geval op het KPN-platform een IGMP-proxy nodig. De EdgeRouter 4 is een router die alle genoemde zaken ondersteunt, waardoor je op telefonie na alle zaken die je internetprovider aanbiedt, kunt gebruiken. Je betaalt zo’n 190 euro voor deze router. 

De EdgeRouter 4 heeft naast drie normale ethernetaansluitingen ook een SFP-slot. Dat kun je in combinatie met een geschikte SFP-module direct aansluiten op een AON-glasvezelaansluiting. Let er op dat anders dan in de meeste routers voor consumenten de EdgeRouter 4 niet is voorzien van een geïntegreerde switch: je sluit een eigen switch achter de router aan om je netwerk op te bouwen. Ook is deze router niet voorzien van wifi en is dit apparaat qua configuratie bedoeld voor experts, zeker in het scenario waarbij hij een router van een internetprovider volledig vervangt.

© PXimport

MikroTik hEX S

MikroTik heeft een breed assortiment netwerkapparatuur, dat opvalt door de uitgebreide configuratiemogelijkheden. Het is zeker geen spul voor beginners en besturingssysteem RouterOS is overweldigend en eigenzinnig, maar met de routers is eigenlijk alles mogelijk. Een router van MikroTik is bijvoorbeeld zo te configureren dat ook KPN’s ip-televisieplatform werkt, al heb je vermoedelijk wel hulp van andere gebruikers nodig om het geheel werkend te krijgen. In het assortiment biedt MikroTik routers in allerlei prijsklassen. De MikroTik hEX S is een goedkoop model dat voor zo’n 70 euro ook nog eens voorzien is van een SFP-poort. Hierdoor kun je hem in combinatie met een geschikte SFP-module ook direct aansluiten op een AON-glasvezelaansluiting. 

De behuizing ziet er netjes uit en is lekker compact. Net als de eerdergenoemde EdgeRouter 4 is dit apparaat puur een router zonder wifi en is het geen typisch consumentenmodel. Handig is dan weer wel dat deze router net als de typische consumentenrouter wel een ingebouwde hardwareswitch heeft, waardoor het een prima basis is voor een wat kleiner thuisnetwerk. Ubiquiti heeft met de EdgeRouter X SFP overigens een vergelijkbare router op basis van dezelfde hardware, met ingebouwde switch.

© PXimport

Synology Mesh Router MR2200ac

Naast NAS-apparaten maakt Synology ook routers, waaronder de MR2200AC. De router is voorzien van wifi 5 in een 2x2-configuratie. Je kunt het apparaat los kopen en als draadloze router gebruiken, maar Synology zet de MR2200AC niet primair met die gedachte op de markt. Zoals je uit de naam al kunt opmaken, is dit een mesh-router die je kunt inzetten als wifi-mesh-systeem. Anders dan de meeste netwerkfabrikanten verkoopt Synology geen kits, maar koop je simpelweg net zoveel nodes als je nodig hebt; een MR2200ac kost zo’n 142 euro. 

Een ander opvallende eigenschap van Synology-routers is besturingssysteem SRM, dat erg veel lijkt op het bij NAS-apparaten gebruikte DSM. Zo ziet de webinterface er net als op een NAS uit als een desktopomgeving en kun je zelfs add-ons installeren. Dat zijn er logischerwijs minder dan op een NAS, maar handigheden als een mediaserver, download station en vpn-server zijn aanwezig. In de nieuwste firmware heeft Synology ondersteuning voor een IGMP-proxy toegevoegd. Hierdoor kan deze router ook ip-televisie routeren bij bepaalde glasvezelaanbieders, waaronder KPN. Let er op dat eventuele switches in je netwerk IGMP-snooping moeten ondersteunen.

© PXimport

Pas op met glasvezel

Fritz!Box 5530 Fiber AON

AVM staat niet voor niets een aantal keer in dit artikel met verschillende Fritx!Box-routers. De netwerkfabrikant biedt voor iedere situatie namelijk een interessant model dat eenvoudig te configureren is. Ook als je op zoek bent naar een router die je direct zonder aparte mediaconvertor (NTU) kunt aansluiten op een glasvezelverbinding is er een geschikt model. De Fritz!Box 5530 is voorzien van een SFP-slot en wordt voor 169 euro gebundeld verkocht met een geschikte SFP-module voor een AON-glasvezelaansluiting. De 5520 is bovendien een erg moderne router. 

Zo heeft het apparaat naast twee 1Gbit/s-netwerkpoorten ook een multigigabit-netwerkpoort met een snelheid van 2,5Gbit/s. Handig om bijvoorbeeld een NAS met multigigabit-aansluiting centraal op je netwerk aan te sluiten. Met ondersteuning van wifi 6 (2x2) is de router ook op draadloos gebied helemaal bij de tijd. AVM biedt ook mesh-extenders op basis van wifi 6, waarmee een Fritz!Box het hart vormt van een wifi-mesh-systeem. Ook voor telefonie is de router met een analoge telefoonaansluiting en ingebouwd DECT-basisstation uitermate geschikt. Hierdoor kun je hem behalve voor DECT-huistelefoons net als bij andere Fritz!Box-routers ook gebruiken in combinatie met de smarthomeproducten van AVM.

© PXimport

Conclusie

Zoals je in dit artikel kunt lezen, is het bij iedere internetverbinding mogelijk om de (modem)router van je provider te vervangen door eigen apparatuur. In het geval van vdsl en kabel is het aansluiten van een eigen modem een eenvoudig klusje. Wil je echter aan de slag met het aansluiten van je router rechtstreeks op de glasvezel, dan is dat zoals je in het kader ‘Pas op met glasvezel’ kunt lezen soms een behoorlijke uitdaging die niet zonder risico’s is. We raden je bij een glasvezelaansluiting daarom aan om de mediaconverter (NTU) toch te gebruiken. 

Op het (geringe) energieverbruik na heeft zo’n kastje eigenlijk geen nadelen. Heb je een relatief recente glasvezelaansluiting op basis van GPON, dan heb je doorgaans geen keuze en moet je de mediaconverter (ONT) gebruiken. Je gebruikt dan de normale wan-aansluiting van je router.

0,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000