ID.nl logo
Zelf controle over je netwerk met deze 10 routers
© PXimport
Huis

Zelf controle over je netwerk met deze 10 routers

Een eigen router kun je vrijwel altijd aansluiten op de (modem)router van je internetprovider. Het nadeel is wel dat je eigen router vaak dan niet direct een ip-adres krijgt toegewezen en dat je dan het apparaat voor niets hebt hangen. PCM zet tien apparaten op een rij waarmee je wel direct een ip-adres krijgt toegewezen.

Als je wat meer wilt met je thuisnetwerk blijkt vaak dat de router van je internetprovider ver dichtgetimmerd is. Je kunt er natuurlijk altijd een eigen router achter hangen, maar vaak werk je dan met een dubbele NAT. Nu kun je met DMZ de meeste nadelen van een dubbele NAT wel omzeilen, maar je eigen router krijgt dan nog steeds geen direct benaderbaar ip-adres. Sommige modemrouters bieden een bridgemodus, waarmee het apparaat als modem werkt. Een nadeel blijft wel dat je ook als het goed werkt een apparaat voor niks hebt hangen. 

Het is echter altijd mogelijk om geheel met eigen apparatuur te werken. In het geval van een vdsl-verbinding heb je dan een eigen modem of modemrouter nodig, terwijl je je bij de doorsnee glasvezelverbinding vaak kunt volstaan met een normale router, omdat een glasvezelverbinding doorgaans is afgewerkt met een mediaconverter voorzien van een netwerkwerkaansluiting. En als je die om de een of andere reden ook niet wilt gebruiken, dan is het met wat moeite mogelijk om de glasvezel direct op een eigen router aan te sluiten. 

In dit artikel geven we je opties voor zowel vdsl, glasvezel als kabelinternet. Want hoewel het bij de kabel tot nu toe niet mogelijk was een eigen modemrouter te gebruiken, zou dat moeten veranderen als de beleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten in januari 2022 in werking treedt.

Bij bonding worden twee lijnen gecombineerd om een snellere aansluiting te realiseren

-

Fritz!Box 7530 AX

Als je een internetabonnement heb op basis van vdsl, dan krijg je van je internetprovider een modemrouter. Zo’n apparaat is vaak sterk dichtgetimmerd. Wil je een modemrouter hebben die geschikt is voor je vdsl-verbinding, bijvoorbeeld als vervanging van een Experia Box? Dan is de Fritz!Box 7530 met een prijskaartje van 179 euro een interessante keuze. De ingebouwde modem is geschikt voor alle standaarden die momenteel in gebruik zijn over één lijn. Zo worden vectoring en supervectoring ondersteund. Qua wifi krijg je wifi 6 in een 2x2-configuratie. 

Een voordeel van deze Fritz!Box is dat ook KPN’s ip-televisieplatform ondersteund wordt. Bovendien is deze modemrouter ook nog eens geschikt voor telefonie en heeft hij een ingebouwde DECT-centrale. De aanwezigheid van een DECT-radio is niet alleen interessant om draadloze DECT-huistelefoons te gebruiken, maar maakt dat deze Fritz!Box ook werkt in combinatie met AVM’s Fritz!Dect smarthomeproducten. Dit assortiment bevat slimme schakelaars en lampen die je kunt bedienen met een app of fysieke schakelaar. Heb je geen behoefte aan wifi 6, dan is er ook een wifi5-variant van de Fritz!Box 7530 voor 139 euro.

©PXimport

Fritz!Box 7583

AVM heeft ook andere vdsl-modemrouters in het assortiment. In sommige gevallen komt de eerdergenoemde Fritz!Box 7530 bijvoorbeeld tekort, want er wordt geen bonding ondersteund. Bij bonding worden twee lijnen gecombineerd tot een snellere aansluiting om een hogere snelheid te halen of een acceptabele snelheid te halen als één lijn niet voldoet. Overigens bieden niet veel internetproviders bonding aan. Heb je bonding, dan is de Fritz!Box 7583 die 319 euro kost de variant uit het aanbod van AVM die je moet hebben. Qua wifi wordt wifi 5 ondersteund, maar wel in een in een 4x4-configuratie. Hierdoor is deze draadloze router interessant als je veel wifi-apparatuur relatief dicht bij de router gebruikt.

De Fritz!Box 7583 is ook geschikt voor telefonie en heeft twee analoge aansluitingen, een isdn-aansluiting en een ingebouwd DECT-basisstation. Die DECT-radio kun je behalve voor DECT-huistelefoons ook gebruiken in combinatie met AVM’s smarthomeproducten.

Het voordeel van een Fritz!Box is dat de modemrouter eenvoudig werkt in combinatie met een hoop providers, doordat er een ingebouwde lijst is waar je uit kunt kiezen. Uiteraard ondersteunt ook deze Fritz!Box KPN’s ip-televisieplatform.

©PXimport

Zyxel VMG4005-B50A

Tegenwoordig wordt voor vdsl-verbindingen doorgaans een modemrouter gebruikt. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Heb je een prima router of heel specifieke wensen en ben je alleen op zoek naar een vdsl-modem, zodat je eigen router direct een ip-adres van de internetprovider krijgt toegewezen? Dan kun je terecht bij de Zyxel VMG4005-B50A. Dit apparaat is (bijna ouderwets) alleen een modem en is geschikt voor alle vdsl-standaarden die momenteel in gebruik zijn. Hierbij wordt ook bonding ondersteund, waarbij twee lijnen worden samengevoegd tot één snellere verbinding.

Omdat het een modem is, is deze Zyxel qua aansluitingen erg simpel. Meer dan een RJ11 voor aansluiting op de telefoonlijn en een netwerkaansluiting die je aansluit op de wan-poort van je router krijg je niet. Handig is dat het compacte kastje geschikt is voor wandmontage. Omdat een vdsl-aansluiting stiekem toch wat configuratiewerk vereist voor bijvoorbeeld authenticatie, is er wel een webinterface waarmee je de modem configureert. Ook zijn er eventueel wel wat simpele routerfuncties ingebouwd. Voor een modem is de VMG4005-B50A met een prijs van zo’n 130 euro wel relatief duur.

©PXimport

Bij bonding worden twee lijnen gecombineerd tot een snellere aansluiting om een hogere snelheid te halen

-

Draytek Vigor 167

Zyxel is niet de enige fabrikant die een los vdsl-modem in het assortiment heeft, ook Draytek biedt met de Vigor 167 een dergelijk apparaat aan. Let erop dat de Vigor 167 dus echt enkel als modem werkt; de oudere Vigor 165 functioneerde ook nog als simpele router, al is Draytek wel van plan om in een later stadium ook routerfunctionaliteit naar dit apparaat te brengen. Het apparaat heeft in ieder geval al twee lan-aansluitingen. Die tweede aansluiting kun je gebruiken om toegang te krijgen tot de webinterface van het apparaat.

Om de Vigor 167 te gebruiken, moet je de eerste netwerkpoort aansluiten op de wan-poort van je router die vervolgens een ip-adres direct van je internetprovider krijgt. Voor de configuratie is er een webinterface waarin je de benodigde instellingen kunt invoeren om de vdsl-verbinding te initialiseren. Ondanks dat gebrek aan functionaliteit betaal je wel zo’n 144 euro voor deze modem. De ingebouwde modem is geschikt voor aansluitingen over één telefoonlijn, bonding wordt dus niet ondersteund. Wel is de modem geschikt voor supervectoring.

©PXimport

TP-Link Archer VR400 V3

TP-Links Archer VR400 V3 is een router voorzien van ingebouwd vdsl-modem dat geschikt is voor verbindingen zonder bonding. De modemrouter kost zo’n 75 euro en is een relatief eenvoudig model. Zo mist de Archer VR400 ten opzichte van sommige andere modemrouters een ingebouwde telefooncentrale. De router is voorzien van wifi 5 in een 2x2-configuratie met een maximale theoretische snelheid van 867 Mbit/s op de 5GHz-band. De modemrouter is overigens compatibel met TP-Links OneMesh-producten, waarmee je een wifi-mesh-netwerk opzet. 

Ook de rest van de eigenschappen zijn zoals we van een typische consumentenrouter verwachten. Zo is er een switch met vier 1Gbit/s-netwerkpoorten. Op de aanwezige usb-poort kun je eventueel een 4G-modem aansluiten die functioneert als failover als de primaire internetverbinding eruit ligt; een mogelijkheid die sommige Fritz!Box-routers overigens ook bieden. Qua routermogelijkheden krijg je met dit apparaat alles wat TP-Link op zijn consumentenrouters biedt, verpakt in een frisse en toegankelijke interface. De router heeft ondersteuning voor een IGMP-proxy en zou dus in staat moeten zijn op ip-televisie te routeren. Het is niet bekend of bijvoorbeeld KPN’s ip-televisieplatform echt vlekkeloos werkt.

Fritz!Box 6660 Cable

Sinds eind januari is vrije modemkeuze in Nederland een feit. Er zijn niet heel veel alternatieve apparaten te koop. De Fritz!Box 6660 Cable, die in Duitsland bijvoorbeeld te koop is voor 235 euro, heeft de beste papieren om in te zetten als alternatieve modemrouter voor Ziggo. Naast een modem die geschikt is voor Docsis 3.1 en EuroDocsis 3.0 is deze modemrouter voorzien van wifi 6 (2x2), vier 1Gbit/s-netwerkpoorten en één 2,5Gbit/s-netwerkpoort. Ook is de router geschikt voor telefonie door de aanwezigheid van een analoge telefoonaansluiting en een ingebouwd DECT-basisstation.

©PXimport

EdgeRouter 4

Wil je bij glasvezel de NTU laten hangen of heb je GPON-glasvezel? Dan kun je vrijwel iedere router aansluiten. Als het apparaat vlan’s en, indien dat wordt vereist, het opzetten van een PPPoE-verbinding ondersteunt, zou het moeten werken. Wil je ook ip-televisie gebruiken? Dan heb je in ieder geval op het KPN-platform een IGMP-proxy nodig. De EdgeRouter 4 is een router die alle genoemde zaken ondersteunt, waardoor je op telefonie na alle zaken die je internetprovider aanbiedt, kunt gebruiken. Je betaalt zo’n 190 euro voor deze router. 

De EdgeRouter 4 heeft naast drie normale ethernetaansluitingen ook een SFP-slot. Dat kun je in combinatie met een geschikte SFP-module direct aansluiten op een AON-glasvezelaansluiting. Let er op dat anders dan in de meeste routers voor consumenten de EdgeRouter 4 niet is voorzien van een geïntegreerde switch: je sluit een eigen switch achter de router aan om je netwerk op te bouwen. Ook is deze router niet voorzien van wifi en is dit apparaat qua configuratie bedoeld voor experts, zeker in het scenario waarbij hij een router van een internetprovider volledig vervangt.

©PXimport

MikroTik hEX S

MikroTik heeft een breed assortiment netwerkapparatuur, dat opvalt door de uitgebreide configuratiemogelijkheden. Het is zeker geen spul voor beginners en besturingssysteem RouterOS is overweldigend en eigenzinnig, maar met de routers is eigenlijk alles mogelijk. Een router van MikroTik is bijvoorbeeld zo te configureren dat ook KPN’s ip-televisieplatform werkt, al heb je vermoedelijk wel hulp van andere gebruikers nodig om het geheel werkend te krijgen. In het assortiment biedt MikroTik routers in allerlei prijsklassen. De MikroTik hEX S is een goedkoop model dat voor zo’n 70 euro ook nog eens voorzien is van een SFP-poort. Hierdoor kun je hem in combinatie met een geschikte SFP-module ook direct aansluiten op een AON-glasvezelaansluiting. 

De behuizing ziet er netjes uit en is lekker compact. Net als de eerdergenoemde EdgeRouter 4 is dit apparaat puur een router zonder wifi en is het geen typisch consumentenmodel. Handig is dan weer wel dat deze router net als de typische consumentenrouter wel een ingebouwde hardwareswitch heeft, waardoor het een prima basis is voor een wat kleiner thuisnetwerk. Ubiquiti heeft met de EdgeRouter X SFP overigens een vergelijkbare router op basis van dezelfde hardware, met ingebouwde switch.

©PXimport

Synology Mesh Router MR2200ac

Naast NAS-apparaten maakt Synology ook routers, waaronder de MR2200AC. De router is voorzien van wifi 5 in een 2x2-configuratie. Je kunt het apparaat los kopen en als draadloze router gebruiken, maar Synology zet de MR2200AC niet primair met die gedachte op de markt. Zoals je uit de naam al kunt opmaken, is dit een mesh-router die je kunt inzetten als wifi-mesh-systeem. Anders dan de meeste netwerkfabrikanten verkoopt Synology geen kits, maar koop je simpelweg net zoveel nodes als je nodig hebt; een MR2200ac kost zo’n 142 euro. 

Een ander opvallende eigenschap van Synology-routers is besturingssysteem SRM, dat erg veel lijkt op het bij NAS-apparaten gebruikte DSM. Zo ziet de webinterface er net als op een NAS uit als een desktopomgeving en kun je zelfs add-ons installeren. Dat zijn er logischerwijs minder dan op een NAS, maar handigheden als een mediaserver, download station en vpn-server zijn aanwezig. In de nieuwste firmware heeft Synology ondersteuning voor een IGMP-proxy toegevoegd. Hierdoor kan deze router ook ip-televisie routeren bij bepaalde glasvezelaanbieders, waaronder KPN. Let er op dat eventuele switches in je netwerk IGMP-snooping moeten ondersteunen.

©PXimport

Pas op met glasvezel

Op sommige routers kun je, vaak in combinatie met een SFP-module, de glasvezelkabel direct op een router aansluiten. Let er op dat niet iedere glasvezel-SFP-module werkt, de module moet de goede lichtfrequenties ondersteunen. Bij een het KPN-glasvezelnetwerk moet de module voldoen aan TX 1310 nm en RX 1490/1550 nm en werken met een afstand van 14 kilometer. Je kunt het best zoeken naar ervaringen van andere gebruikers qua combinaties die werken.  Helaas is de aansluitmethode op de FTU niet standaard en kun je de glasvezelkabel relatief eenvoudig beschadigen. Je hebt een geschikt glasvezelpatchkabeltje nodig. Doorgaans heeft deze aan de kant van de FTU een SC-connector en aan de kant van de SFP-module een kleinere LC-connector. Met een geschikte patchcover of een koppelblokje kun je de kabel aansluiten. Let erop dat er blauwe en groene aansluitingen zijn; kies de juiste kleur om beschadigingen te voorkomen.

Fritz!Box 5530 Fiber AON

AVM staat niet voor niets een aantal keer in dit artikel met verschillende Fritx!Box-routers. De netwerkfabrikant biedt voor iedere situatie namelijk een interessant model dat eenvoudig te configureren is. Ook als je op zoek bent naar een router die je direct zonder aparte mediaconvertor (NTU) kunt aansluiten op een glasvezelverbinding is er een geschikt model. De Fritz!Box 5530 is voorzien van een SFP-slot en wordt voor 169 euro gebundeld verkocht met een geschikte SFP-module voor een AON-glasvezelaansluiting. De 5520 is bovendien een erg moderne router. 

Zo heeft het apparaat naast twee 1Gbit/s-netwerkpoorten ook een multigigabit-netwerkpoort met een snelheid van 2,5Gbit/s. Handig om bijvoorbeeld een NAS met multigigabit-aansluiting centraal op je netwerk aan te sluiten. Met ondersteuning van wifi 6 (2x2) is de router ook op draadloos gebied helemaal bij de tijd. AVM biedt ook mesh-extenders op basis van wifi 6, waarmee een Fritz!Box het hart vormt van een wifi-mesh-systeem. Ook voor telefonie is de router met een analoge telefoonaansluiting en ingebouwd DECT-basisstation uitermate geschikt. Hierdoor kun je hem behalve voor DECT-huistelefoons net als bij andere Fritz!Box-routers ook gebruiken in combinatie met de smarthomeproducten van AVM.

©PXimport

Conclusie

Zoals je in dit artikel kunt lezen, is het bij iedere internetverbinding mogelijk om de (modem)router van je provider te vervangen door eigen apparatuur. In het geval van vdsl en kabel is het aansluiten van een eigen modem een eenvoudig klusje. Wil je echter aan de slag met het aansluiten van je router rechtstreeks op de glasvezel, dan is dat zoals je in het kader ‘Pas op met glasvezel’ kunt lezen soms een behoorlijke uitdaging die niet zonder risico’s is. We raden je bij een glasvezelaansluiting daarom aan om de mediaconverter (NTU) toch te gebruiken. 

Op het (geringe) energieverbruik na heeft zo’n kastje eigenlijk geen nadelen. Heb je een relatief recente glasvezelaansluiting op basis van GPON, dan heb je doorgaans geen keuze en moet je de mediaconverter (ONT) gebruiken. Je gebruikt dan de normale wan-aansluiting van je router.

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
      © Tim Allen
      Huis

      Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

      Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

      Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

      HP Color Laser 179fnw

      De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

      Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

      Brother DCP 1610W

      De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

      De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

      HP Laserjet Pro 2Z622

      De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

      Canon i-SENSYS MF272wd

      De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

      In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

      Xerox B225 A4

      De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

      ▼ Volgende artikel
      Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
      Gezond leven

      Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

      Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

      De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

      Robuust ontwerp

      De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

      Uitgebreide functionaliteit

      De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

      De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

      De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

      Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

      Navigatie en veiligheid

      Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

      Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

      Trainingsfuncties

      De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

      Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

      Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

      Beschikbaarheid en prijzen

      Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

      Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: