Kende jij deze diensten al van je Google-account?

© PXimport

Kende jij deze diensten al van je Google-account?

Geplaatst: 24 juli 2019 - 04:07

Aangepast: 14 december 2022 - 11:12

Stefanie Katzenbauer

Door je aan te melden bij Google krijg je toegang tot een hoop fijne programma’s zoals Gmail, Google Docs en Google Photos. De meeste mensen zullen deze onlinediensten dan ook kennen en er gebruik van maken. Maar heb jij je ook wel eens afgevraagd wat jouw Google-account allemaal kan? Wist je dat je met je Google-account ook toegang krijgt tot veel meer dan alleen het delen van je foto’s en e-mails? Dit kun je allemaal met je Google-account.

Oké, in het licht van het laatste nieuws dat je Google Home vaker met je meeluistert dan gewenst en dat ook medewerkers van Google jouw persoonlijke gesprekken horen, krijg je misschien meer dan waar je om gevraagd hebt. Ondanks dit zeer nare feit, heeft Google een hoop diensten te bieden waarvan jij misschien het bestaan nog niet kende.

Google voor je Android telefoon

Voor het snel en makkelijk installeren van je nieuwe telefoon, is het hebben van een Google-account hartstikke handig. Het Android besturingssysteem wordt namelijk gemaakt door Google. Daarom zijn je account en je Android telefoon perfect op elkaar afgestemd. Google onthoudt namelijk al je contacten en hun telefoonnummers en e-mailadressen voor je. Zo is je adresboek met één tik op het scherm weer gevuld. Daarnaast download je je Android apps in de Playstore, die al je apps opslaat waardoor een nieuwe telefoon in een oogwenk weer beschikt over jouw favoriete en meest gebruikte apps.

Google Jamboard

Google heeft een hippe naam bedacht voor een vrij saaie functie: Google Jamboard. Laat je niet misleiden: dit heeft niks met echt ‘jammen’ of muziek te maken. Het is namelijk een whiteboardfunctie waarmee je presentatiesheets kan maken door te tekenen. Aan dit whiteboard kun je stickynotes toevoegen met aantekeningen, eigen afbeeldingen inladen en tekst toevoegen. Je maakt meerdere sheets door bovenaan in het midden bij 1/1 op het pijltje naar rechts te klikken. Natuurlijk ben je niet verplicht om een verantwoorde presentatie hiermee te maken. Je kunt natuurlijk ook je creatieve vrijheid loslaten en een prachtig kunstwerk maken.

Media has no description

© PXimport

Google Earth

Je hebt waarschijnlijk wel eens eerder van Google Earth gehoord en misschien denk je dat dat hetzelfde is als Google Maps. Maar waar Maps het houdt bij kaarten, navigatie en afstanden, krijg je bij Google Earth een compleet 3D satellietbeeld te zien. Via Google Earth kun je allerlei plekken op de wereld ontdekken of je kunt klikken op ‘ik doe een gok’ en iets leren over een plek die Google Earth je laat zien. Een handigheidje aan Google Earth is ook dat je afstanden en hoogtes hierin op kunt meten. Zo kun je precies bepalen hoe veel meter het lopen is van jouw huis naar de dichtstbijzijnde supermarkt, of hoe hoog de Tokio Toren nu daadwerkelijk is.

Media has no description

© PXimport

Leren met Google

In de digitale werkplaats van Google kun je deelnemen aan gratis cursussen. Je ontvangt in sommige gevallen een officieel Google certificaat om het behalen van de cursus aan te tonen. Doe bijvoorbeeld een cursus ‘spreken in het openbaar’ of een om je bedrijf online vindbaar te maken. Het aanbod van de cursussen varieert van tijd tot tijd dus het loont zeker om een keer een kijkje te nemen in deze werkplaats.

Google Keep

Google heeft zijn eigen notitieapp Google Keep. Deze kun je natuurlijk als app op je telefoon downloaden en openen op je laptop. Zo heb je altijd je notities en to-do-lijsten bij de hand.

Google Fonts

Op zoek naar nieuwe lettertypes die je kan gebruiken? Google Fonts is een database van meer dan 900 gratis lettertypes die je kunt bekijken en kunt inladen. Typ je tekst bovenin om de verschillende lettertypes te vergelijken. Vervolgens selecteer je het font naar keuze door op het rode plusje te klikken. Je embed het lettertype op je website met de code die verschijnt wanneer je het zwarte balkje onderin uitklapt.

Google Doodles

De doodles rondom het Google-logo zijn bij vrijwel iedereen bekend. Zag je vorige week een leuke en informatieve tekening rondom het Google-logo staan en wil je deze nog eens beter bekijken? Dan kan dat bij Google Doodles. In dit archief kun je alle doodles terugvinden die Google maakt om speciale data of personen onder de aandacht te brengen.

Media has no description

© PXimport

Google Scholar/Google Books

De studenten zullen deze functies ongetwijfeld al kennen, maar mocht je ooit op zoek zijn naar een wetenschappelijk artikel over een specifiek onderwerp, dan kun je terecht bij Google Scholar. Dit is namelijk een database voor een gigantische hoeveelheid aan wetenschappelijke naslagwerken. Google Books richt zich juist op de echte boeken. Deze kun je ter plekke in Google Books kopen, maar je kunt ook eerst een paar pagina’s lezen of zoeken naar een specifieke zin in je favoriete boek.

Extensies van Google

Natuurlijk heeft Google ook een paar leuke extensies die je kunt toevoegen aan je Google Chrome om het internetten (nog) leuker of makkelijker te maken. We noemen een paar leuke voorbeelden maar je kunt ze altijd zelf zoeken door rechtsboven op de drie puntjes te klikken in je Google Chrome Browser en vervolgens te kiezen voor ‘meer hulpprogramma’s’ en dan ‘extensies’.

Kunstkenner worden met Google

Bijvoorbeeld de extensie Google Arts & Culture . Door deze extensie zie je een kunstwerk wanneer je een nieuw venster opent. Je kunt ook instellen dat je telkens wanneer je een nieuw tabblad opent, een nieuw kunstwerk te zien krijgt. Heb je iets gezien dat je zo mooi vindt dat je er meer van wil weten? Klik dan links beneden voor meer informatie over de kunstenaar en het werk. Op de bijbehorende site van Google Arts & Culture lees je inspirerende artikelen over kunstenaars en kunstwerken. Hier kun je ook de dichtstbijzijnde musea en exposities opzoeken.

De mooiste plekjes van de planeet

Ben je geïnspireerd geraakt door je zoektocht op Google Earth? Dan kun je met de extensie Earth View van Google Earth bij elk nieuw geopend tabblad genieten van een nieuw plaatje van onze aarde. Deze extensie laat je de mooiste beelden zien die Google Earth te bieden heeft.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000