ID.nl logo
 Google-medewerkers luisteren mee naar Google Assistent-opnames
© CIDimport
Huis

Google-medewerkers luisteren mee naar Google Assistent-opnames

Naast de les “als het product gratis is, ben jij het product” moeten we tegenwoordig ook rekening houden met “gebruik je een stemassistent, dan luistert het bedrijf mee”. Dat blijkt maar weer uit recent onderzoek van VRT. Google-medewerkers luisteren mee naar een deel van de stemopnamen van de Google Assistent, maar is dat erg?

De openbare omroep voor radio en televisie in Vlaanderen schrijft dat Google mensen inhuurt voor het beluisteren van een deel van de stemopnamen die binnenkomt via de Google Assistent. Ze moeten de opnamen transcriberen en daardoor is het soms gemakkelijk te achterhalen wie iemand is of waar iemand woont. En dat terwijl de commando’s niet worden gekoppeld aan accounts. Zoals wel vaker bij dit soort nieuwsberichten laat het bedrijf achter de assistent, nu dan Google, weten dat het meeluisteren nodig is voor het verbeteren van de diensten. In totaal zou het gaan om 0,2 procent van alle spraakcommando’s, maar daar blijft het helaas niet bij. Het kan voorkomen dat de Google Assistent ook gesprekken opneemt, terwijl niemand duidelijk “Hey Google” gezegd heeft.
Google Assistent en je privacy

In de Verenigde Staten worden berichten, zoals Google eerder heeft laten weten, vervormd, zodat het voor (ingehuurde) medewerkers moeilijk te achterhalen is wie iemand is. Maar dit gebeurt niet in de Benelux, laten drie bronnen tegenover VRT weten. Daar komt bij dat het voor gebruikers vooraf niet meteen duidelijk is dat er mensen kunnen luisteren naar de ingesproken berichten en dat maakt dit zo’n kwalijke zaak. In de algemene voorwaarden staat wel beschreven dat Google zogenaamde “audiogegevens” verzamelt. Maar er wordt nergens gemeld dat mensen hier toegang tot hebben of dat gesprekken soms per ongeluk opgenomen worden door slimme speakers, smart displays of smartphones – of op welk product je de Google Assistent gebruikt.

En ondanks het feit dat de spraakopdrachten nooit direct teruggekoppeld kunnen worden aan gebruikers, aldus Google, weerhoudt dit die gebruikers er niet van om zelf persoonlijke informatie op te noemen of per abuis af te geven. Zo kan gevoelige data alsnog in handen komen van mensen die daar eigenlijk helemaal niets mee van doen hebben. Dat komt goed naar voren in de voorbeelden die verzameld zijn door de VRT. Zo waren verschillende mensen op zoek naar porno, kwamen er ruzies tussen familieleden voorbij en leek het erop dat andere mensen in nood waren. De anonieme bron laat weten dat Google in deze gevallen geen richtlijnen opgesteld heeft, waardoor het nu dus niet duidelijk is wat er precies met de opgenomen data gebeurt.


Google Assistent, privacy en ethiek

Het is een gegeven dat bedrijven met je meeluisteren wanneer je gebruikmaakt van stemassistenten. Wees hier bewust van. Het hoeft geen probleem te zijn als het zou blijven bij simpele commando’s waarmee je de lampen aan of uit zet, bijvoorbeeld. Het probleem ligt hem in het feit dat Google vooraf niet duidelijk maakt dát er mensen meeluisteren en dat slimme apparaten je zomaar, zonder een duidelijk stemcommando, kunnen afluisteren en vervolgens gesprekken en situaties doorsturen. Bovendien zijn er geen richtlijnen voor dergelijke situaties opgesteld, waardoor niet duidelijk is wat er met die data gebeurt, behalve dan dat ze getranscribeerd worden. Het levert ethische vraagstukken op en laat zien dat je privacy geschonden blijft worden door bedrijven die constant beloven het beter te (gaan) doen. Amazon maakte zich hier eerder ook al schuldig aan met Alexa.

Het is voor gebruikers wel mogelijk een optie aan te vinken, binnen hun Google-profiel, waarmee kan worden aangeven dat audioberichten niet meer naar de Google-servers geüpload worden. Echter, wanneer diezelfde gebruiker vervolgens een Google Home-speaker (of soortgelijk product) instelt, dan komt de vraag voorbij of de optie wederom mag worden ingeschakeld. Zo krijgen de gebruikers toegang tot “de volledige functionaliteit van Google Assistent”; maar ook hier is niet duidelijk dat mensen vervolgens kunnen meeluisteren naar jouw spraakcommando’s.

 

▼ Volgende artikel
Nieuwe 5G-router met snelle WiFi 6 van devolo
Huis

Nieuwe 5G-router met snelle WiFi 6 van devolo

De internetaansluiting valt uit. In je woonplaats laat de uitbreiding van het vaste netwerk veel te wensen over. Het gemak van wifi dat je thuis gewend bent wil je meenemen op vakantie. Allemaal scenario's die eigenlijk schreeuwen om een stabiele internetverbinding via het mobiele netwerk.

Partnerbijdrage - in samenwerking met devolo

Met de nieuwe devolo WiFi 6 router 3600 5G LTE surf en stream je bliksemsnel op plekken waar een stroomaansluiting en een mobiel signaal beschikbaar zijn. Dankzij WiFi 6 en mesh-technologie heb je in een handomdraai een snel en stabiel netwerk tot je beschikking.

Veelzijdige aansluitmogelijkheden

De devolo 5G-router is makkelijk mee te nemen en past in elke rugzak en maakt - als het eenmaal op een stopcontact is aangesloten - verbinding via de ingebouwde antenne die geschikt is voor de 3G-, 4G- en 5G-mobiele netwerken. Behalve de sterke wifi-prestaties is de devolo 5G-router ook met een 2,5-Gbit/s- en een 1-Gbit/s-ethernet-aansluiting uitgerust. En via de ingebouwde RJ-11-poort kun je zelfs een analoge telefoon aansluiten. Zo wordt de router de ideale schakelcentrale voor elke gelegenheid.

Eenvoudige installatie

De devolo WiFi 6 router 3600 5G LTE maakt het dagelijks leven eenvoudiger en is helemaal gericht op gebruiksvriendelijkheid. Het enige dat je nodig hebt, is een stroomaansluiting en een nano-sim-kaartje van een mobiele provider.

De gratis devolo Home Network-app (beschikbaar op iOS en Android) met intuïtieve gebruikersinterface is beschikbaar voor de configuratie en het instellen van de router en de led's op het front helpen bij het vinden van de optimale positie voor de ontvangst van het beste signaal voor de mobiele telefonie.

Router nu te koop

Is je interesse gewerkt? Deze nieuwe devolo-router is nu te koop via de diverse retailers voor een adviesprijs van 449,90 euro. En, erg prettig om te weten: devolo geeft drie jaar garantie op alle producten!

Meer informatie vind je op www.devolo.nl  

▼ Volgende artikel
Opnemen, bewerken en delen met de Geluidsrecorder
© Olga Rai - stock.adobe.com
Huis

Opnemen, bewerken en delen met de Geluidsrecorder

Of je een lezing, een speech of een eigen muzieknummer wilt vastleggen, Windows heeft zijn eigen ingebouwde opname-tool. In Windows 10 en de eerdere versies van Windows 11 was de ingebouwde Geluidsrecorder een bijzonder spartaanse tool. De nieuwe versie ziet er heel wat beter uit.

Hoe eenvoudig het is om audio op te nemen in Windows 11, laten we in drie stappen zien:

  • Start een opname met één klik
  • Sla je bestand op in een van de verschillende formaten
  • Importeer een bestand, markeer belangrijke momenten en deel de opname

Een uitgebreider artikel lees je hier: Windows Geluidsrecorder: meer dan een nieuwe naam

Opname maken

Om het programma te starten, typ je Geluidsrecorder in de Windows-zoekbalk en kun je de app openen via de resultaten. Kijk in de linkerbenedenhoek, daar kun je de gewenste microfoon selecteren. Onderaan zie je de opnameknop, klik daarop om de opname te starten en doe hetzelfde om de opname te stoppen. De opgenomen audiobestanden verschijnen in de linkerbalk en in het centrale venster zie je de afspeelknop en een weergave van het geluid in een golfdiagram.

Controleer of de juiste microfoon is geselecteerd en start de opname.

Benoemen en opslaan

Je kunt de audiobestanden in verschillende formaten opslaan, zoals m4a, mp3, wma, flac en wav. Daarom klik je op de drie puntjes rechtsboven en selecteer je Instellingen / Opname-indeling. Ook de audiokwaliteit is aanpasbaar in drie niveaus: beste, hoog en gemiddeld. Ieder bestand dat je opneemt, krijgt de domme naam ‘Aan het opnemen’ met daarachter een volgnummer. Door met rechts op deze naam te klikken kun je bij de opdracht Naam wijzigen. Onder deze opdracht vind je ook de functie In map weergeven. Zo kom je bij de map waar deze app zijn bestanden opslaat. De audio wordt altijd opgeslagen in de map Geluidsopnamen (in de map Documenten).

Selecteer vooraf de geluidskwaliteit die je op het oog hebt.

Markeren en delen

Geluidsrecorder heeft een knop om een audiobestand te importeren. En je kunt de afspeelsnelheid aanpassen van 0,25 tot 4 keer. Terwijl de opname loopt, is het mogelijk om bepaalde punten te markeren. Dat doe je met de sneltoets Ctrl+M of de knop Markeren, die in de rechterbenedenhoek staat. Door een markering te plaatsen, onderbreek je de opname niet. Bij het beluisteren kun je sneller naar zo’n markering schakelen. Op de tijdlijn verschijnt zo’n markering als een rood streepje.

Ben je klaar, dan kun je de opname delen met anderen. Opnieuw klik je met de rechtermuisknop op de naam van het bestand en dan selecteer je de manier hoe je het bestand wilt delen. Dat kan bijvoorbeeld met de functie Naburig delen.

Door met rechts op de naam van een bestand te klikken, kun je de opname delen.