© PXimport

Google Wifi – Zoek dekking

Netwerk

Geplaatst: 18 oktober 2017 - 10:53

Aangepast: 14 december 2022 - 14:16

Jeroen Boer

Dekkingsproblemen staan qua wifi-ergernissen met stip op nummer één. Een wifi-mesh-systeem als Google Wifi probeert deze klachten door het toevoegen van extra wifi-punten op te lossen. Krijgen we met Google Wifi dekking in het hele huis?

Google Wifi is een wifi-mesh-systeem dat in Nederland verkocht wordt in een set bestaande uit drie wifi-accesspoints. De wifi-punten zoals Google ze noemt zijn met een diameter van 10,6 cm en een hoogte van 6,9 cm erg compact. Qua formaat zijn ze het beste te vergelijken met TP-Links Deco M5 en een stuk kleiner dan de nodes van bijvoorbeeld Netgear Orbi of Linksys Velop. Onderop bevat iedere node twee netwerkaansluitingen die onzichtbaar zijn als je het wifi-punt neerzet. De voeding wordt verzorgd door een usb-c-adapter. Ook deze aansluiting is onzichtbaar weggewerkt waardoor Google Wifi er erg fraai uitziet.

De installatie van Google Wifi is erg eenvoudig en verloopt geheel via de bijbehorende app die voor Android en iOS beschikbaar is. Je sluit één van de nodes aan op je router of bedrade netwerk en de spanningsadapter. Voordat je in de app met de installatie kunt beginnen, moet je jezelf aanmelden met je Google-account. Volgens Google houdt Google Wifi geen surfgedrag bij. Vervolgens dien je een QR-code op de onderkant van de node te scannen, waarna je door de installatieprocedure geleid wordt. Je kunt aangeven waar het wifi-punt zich bevindt en de naam voor je draadloze netwerk kiezen. Het toevoegen van de overige twee wifi-punten is eveneens erg eenvoudig en kost bijna geen tijd. De extra wifi-punten worden door de app vanzelf gevonden en gekoppeld aan het mesh-netwerk.

© PXimport

© PXimport

Wederom Qualcomm

Net als de andere wifi-mesh-systemen die we getest hebben, is Google Wifi gebaseerd op Qualcomms IPQ4019. Deze SoC vormt ook de basis voor de eerder geteste meshsystemen van Netgear, Linksys en TP-Link. Net als TP-Link kiest Google ervoor om geen extra radio voor de communicatie tussen de nodes toe te voegen. Je clients en de nodes maken dus gebruik van dezelfde radio’s. De SoC bevat één 2,4GHz-radio en één 5GHz-radio met ieder twee datastromen met een theoretische snelheid van 400 en 866 Mbit/s oftewel AC1300. Google kiest er overigens voor om het bij de aanduiding AC1200 te houden. In de praktijk zijn AC1200 en AC1300 hetzelfde. Technisch gezien is Google Wifi hiermee hetzelfde als TP-Links eerder geteste Deco M5.

Behalve draadloos, kunnen de wifi-punten ook bedraad op elkaar aangesloten worden. Hoewel bedraad aansluiten wellicht het grote pluspunt van een mesh-systeem misschien een beetje ondermijnt, kun je de wifi-punten hierdoor wel flexibel inzetten. Een bedraad aangesloten wifi-toegangspunt is naar verwachting sneller dan een draadloos verbonden wifi-punt.

© CIDimport

Als mesh-systeem geen router

Google Wifi kun je enkel als router gebruiken, het is is niet mogelijk om Google Wifi als aanvulling op je eigen router te gebruiken. Technisch is deze opmerking overigens niet helemaal correct, want je kunt Google Wifi wel als accesspoint instellen als je slechts met één node werkt. Maar daar schaf je een mesh-systeem vermoedelijk niet voor aan. Hang je Google Wifi dus achter een andere router waar je ook (bedrade) apparatuur op hebt aangesloten, dan werk je met twee gescheiden netwerken. Het beste is dus om Google Wifi te gebruiken als basis voor je hele thuisnetwerk. Naast de wan-aansluiting heeft de node die je als router gebruikt één lan-aansluiting. Je hebt dus al snel een switch nodig als je meerdere apparaten bedraad op je netwerk wilt aansluiten.

© CIDimport

Beheer via de app

De app waarmee je Google Wifi installeert, gebruik je ook voor het beheer van het systeem. Google Wifi heeft geen webinterface. Er wordt wel een webpagina getoond al je naar het ip-adres van de router surft, maar die pagina toont alleen een verwijzing naar de app. De app bestaat uit drie tabbladen. Het eerste tabblad bevat statusberichten en laat je weten of het systeem goed functioneert. Op het tweede tabblad krijg je toegang tot de informatie over de wifi-punten en clients, terwijl het derde tabblad je naar de instellingen brengt. Via de informatie over het systeem krijg je toegang tot een test waarmee je kunt testen of het meshnetwerk goed functioneert.

© CIDimport

© CIDimport

© CIDimport

Qua wifi bied Google Wifi weinig instellingen en je kunt behalve de netwerknaam en het wachtwoord niets instellen. Dezelfde ssid wordt voor zowel de 2,4- als de 5GHz-band gebruikt. Google Wifi bepaalt hierbij zelf de gebruikte kanalen. Dankzij ondersteuning voor band en client steering moeten clients verbinding maken met de beste frequentie en het beste wifi-punt. In de praktijk verloopt het wisselen tussen de verschillende wifi-toegangspunten prima. Het is niet mogelijk om zelf de ip-reeks voor het systeem te kiezen. Wel is het mogelijk om ip-adressen te reserveren en een dns-server in te stellen. Standaard wordt overigens de dns-server van Google gebruikt. Je vindt in de isntellingen de mogelijkheid om te kiezen tussen NAT-modus of bridge-modus, maar dit kan alleen als je slechts één toegangspunt gebruikt. Gebruik je Google Wifi als mesh-systeem, dan is enkel de NAT-modus mogelijk.

© CIDimport

© CIDimport

© CIDimport

Via de instellingen krijg je ook toegang tot Family Wi-Fi waarmee je het gebruik voor zelfgekozen apparaten of groepen van apparaten kunt pauzeren. Handig om je kinderen ’s avonds geen internettoegang te geven. Verder bevat Google Wifi een ingebouwd filter gebaseerd op Googles SafeSearch waarmee je kunt voorkomen dat websites met voor kinderen schadelijke inhoud bekeken kan worden. Je kunt zelf kiezen voor welke apparaten SafeSearch actief is.

© CIDimport

© CIDimport

© CIDimport

Prestaties

Net als eerdere wifi-mesh-systemen hebben we Google Wifi over drie verdiepingen getest in twee scenario’s. Het eerste scenario is het zogenoemde sterscenario waarbij de bedraad aangesloten node (de router) op de middelste verdieping staat en de draadloos aangesloten nodes op de zolder en begane grond geplaatst zijn. Hoewel dit scenario doorgaans voor de beste prestaties zorgt, sluit ons tweede scenario dat we het meshscenario noemen waarschijnlijk beter aan op de praktijk. Hierin zetten we de bedraad aangesloten router op de begane grond terwijl op de eerste verdieping en zolder een draadloos toegangspunt geplaatst wordt.

In het sterscenario halen we op de middelste verdieping een snelheid van 326 Mbit/s terwijl we op de begane grond en zolder respectievelijk 130 en 126 Mbit/s halen. In het meshscenario halen we op de begane grond 320 Mbit/s, op de eerste verdieping 148 Mbit/s en 77 Mbit/s op zolder. Zoals we bij eerdere mesh-systemen al zagen, presteert ook Google Wifi in het sterscenario het beste. De prestaties die Google Wifi neerzet zijn hiermee het minst goed van de systemen die we getest hebben. Het technisch vergelijkbare Doco M5 van TP-Link zet betere resultaten neer.

In het meshscenario hebben we de node op zolder ook nog bedraad op het systeem aangesloten, toen haalden we zo’n 448 Mbit/s. Dat is een prima score. Bovendien kun je een mix maken tussen draadloos en bedraad aangesloten nodes, waarmee Google Wifi flexibel is in te zetten.

Conclusie

Qua vormgeving en gebruiksvriendelijkheid is Google Wifi een erg toegankelijk mesh-systeem. De wifi-toegangspunten zijn fraai vormgegeven en de app zit duidelijk in elkaar. Qua prestaties zijn we niet heel erg onder de indruk van Google Wifi. Het systeem biedt in het hele huis dekking, maar de snelheden zijn lager dan we bij andere mesh-systemen gezien hebben. Het grootste nadeel van Google Wifi is uiteindelijk de prijs. TP-Links Deco M5 is gebaseerd op dezelfde hardware en presteert zelfs iets beter. Met een prijs van 269 euro is de Deco M5 maar liefst 90 euro goedkoper dan Google Wifi dat 359 euro kost.

6,0

ONS OORDEEL

Google Wifi

Pluspunten

Compacte nodes

Duidelijke app

Bedraad aansluiten

Minpunten

Beperkt instelbaar

Geen accesspointmodus

Conclusie

**Prijs:** € 359,- **Aansluitingen router:** WAN-aansluiting (gigabit), gigabit-netwerkaansluiting, usb-c **Aansluitingen draadloze nodes:** 2x gigabit-netwerkaansluiting, usb-c **Draadloos:** 802.11b/g/n/ac AC1200 (twee antennes per frequentie, maximaal 866 Mbit/s) **Afmetingen:** 10,6 (diameter) x 6,9 cm **App:** Android of iOS **Website:** [store.google.com]( https://store.google.com/product/google_wifi )...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000