Amazon Prime Video: de beste films en series

© PXimport

Amazon Prime Video: de beste films en series

Geplaatst: 23 maart 2020 - 11:02

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Laura Jenny

Nu Amazon officieel aanwezig is in ons land, lijkt het erop dat ook de streamingdienst van het winkelplatform meer aandacht krijgt. Amazon Prime Video voelt misschien als iets dat je slechts gratis bij je Prime-abonnement krijgt, maar het is wel degelijk een streamingdienst van formaat. Dat laten deze beste series en films op Amazon Prime Video wel zien.

Aangezien Amazon.nl nu officeel een feit is in Nederland en iedereen de komende tijd zoveel mogelijk binnen moet blijven, hebben we de beste series en films op Amazon Prime Video voor je op een rij gezet.

Undone

Bij animatieserie denk je misschien aan een kinderserie of een BoJack Horseman-achtig exemplaar, maar Undone is toch echt animatie van een heel andere orde. Via rotoscoopanimatie (waarbij de bewegingen van acteurs frame voor frame worden opgebouwd) wordt het verhaal opgetekend van een jonge vrouw die niet op haar mondje is gevallen. Undone is alleen al het kijken waard door de kunst van onder andere de Nederlander Hisko Hulsing, maar het emotionele verhaal, de overtuigende dialogen en de goede opbouw maken dit tot een van dé pareltjes van Amazon Prime Video. Grappig detail: de makers van BoJack Horseman hebben Undone gemaakt.

Us

Na het door merg en been gaande Get Out had regisseur Jordan Peele de zware taak om nogmaals een film te maken die zo succesvol werd of dit zelfs overtrof. Dat moest hem met een Oscar-winnares als Lupito Nyong’o wel lukken. Hoewel Us niet overal even goed werd begrepen, is de horrorfilm er zeker eentje die nog lang in het onderbewustzijn blijft hangen. De kritiek die Peele geeft op de Amerikaanse cultuur is aanzienlijk minder subtiel dan in Get Out, maar er zijn in deze film nog veel lagen en knipogen te ontdekken na hem meerdere malen te hebben gezien.

Tom Clancy’s Jack Ryan

De auteur Tom Clancy was enorm begaan met de Amerikaanse geheime dienst. Noem het betrokkenheid, noem het een obsessie, maar Clancy wist waar hij het over had als het om de CIA ging. Hij wist dat wereldje telkens weer succesvol als achtergrond te gebruiken van zijn spannende spionageverhalen. Verhalen die we veelal in games en films hebben kunnen beleven, maar nu ook in een groot opgezette tv-serie. John Krasinski (The Office) speelt daarin de CIA-medewerker Jack Ryan die op terroristenjacht gaat. Dat doet deze man, die we eigenlijk uit een iconische comedy kennen, heel erg goed.

The LEGO Movie

Zeker nu veel mensen in deze periode de kinderen thuis hebben, is het af en toe even zoeken naar iets wat leuk is voor het hele gezin. The LEGO Movie is een goed voorbeeld van een animatiefilm die dat helemaal heeft begrepen. Enerzijds heeft het onderbroekenlol en een heel catchy liedje dat je kids de rest van de quarantaine zullen zingen, anderzijds zitten er veel grapjes en dubbelzinnigheden in die alleen volwassenen meekrijgen. Dat alles krijg je voorgeschoteld in LEGO-stijl, wat natuurlijk sowieso zeer geschikt is voor jong en oud.

The Expanse

Als je houdt van andere werelden met verhalen die je compleet in vervoering brengen, dan is The Expanse waarschijnlijk iets voor jou. In deze serie wordt een potentiële toekomst van de wereld getoond. Of tenminste, meer dan dat: de schrijver James S.A. Corey heeft in de boeken van The Expanse verhalen gemaakt over hoe de mens honderden jaren van nu ook op andere plekken in de ruimte woont. De cast staat niet bol van de bekende mensen, maar is enorm divers en zeer getalenteerd. Eindelijk eens iets anders op het netvlies dan de usual suspects.

The Hangover

Deze tienercomedy is een cultklassieker geworden en een veelgedragen ‘kostuum’ tijdens carnaval. De mannen van The Hangover worden na een flinke party in Las Vegas wakker en moeten hun nachtelijke escapes weer zien te herinneren. En dat zijn er heel wat, want iemand mist een tijger, iemand heeft een baby en er loopt in de suite ook nog een tijger rond. Een prijswinnende film, mede dankzij de jongensachtige Zach Galifiniakis en de altijd overtuigende Bradley Cooper.

Transparent

Transparent gaat niet alleen over eerlijk en ‘transparant’ zijn, het gaat over een ouder zijn die in transitie is. Jeffrey Tambor speelt in de serie een man die zich meer vrouw voelt. Als hij besluit ook echt zo door het leven te gaan, dan moet hij stellen met zijn familie en omgeving. Bijzonder is dat het niet alleen maar schattig en humoristisch is, want deze serie schroomt niet om ook pijnlijke en zware emoties aan bod te laten komen. Een heerlijke serie om te bingen, want er zijn al vijf seizoenen van te zien.

Green Book

Misschien wel de beste film van 2018: Green Book. Hoewel je je misschien niet direct kunt vereenzelvigen met een jazzmuzikant uit de deep south van Amerika, doet de film er alles aan om te zorgen dat dat wel gebeurt. Je gaat zo met deze man en zijn chauffeur meeleven, mede dankzij het uitmuntende acteerwerk van Mahershala Ali en Viggo Mortensen. Een film die je zal doen walgen, lachen en huilen, allemaal in één.

The Man in the High Castle

Het mooie aan films en series is dat het niet de realiteit hoeft te zijn. Zo kun je een voorstelling maken van een alternatieve realiteit en de keuzes die mensen daarin zouden maken. Als je dat interessant vindt, kijk dan The Man in the High Castle. In deze serie zie je dat de Tweede Wereldoorlog is gewonnen door de Duitsers en dat Amerika in tweeën is gesplitst: één helft voor Japan, één helft voor Duitsland. Dat dat niet altijd even lekker samengaat en dat er nog wel eens mensen opstaan die er andere ideeën op nahouden, dat wordt duidelijk in deze serie gebaseerd op het boek van Phillip K. Dick.

Hotel Mumbai

Een film die je steeds dichter naar het puntje van je stoel zal laten schuiven, dat is Hotel Mumbai. Deze op waargebeurde feiten gebaseerde thriller laat zien hoe een groep toeristen en medewerkers zich in Hotel Mumbai in leven proberen te houden nadat een aantal terroristen zich in het hotel hebben verschanst. Meedogenloze mannen dwingen in deze film de stad Mumbai op zijn knieën te gaan. In een enorm spannende vertelling van iets dat helaas echt heeft plaatsgevonden, ervaar je het verhaal van een andere kant.

Fleabag

Wil je liever iets luchtigers, dan is Fleabag een goede Amazon Prime Video Original. Een jongedame in Londen houdt er een moderne levensstijl op na die niet iedereen begrijpt, inclusief zijzelf. Actrice Phoebe Waller-Bridge speelt niet alleen de hoofdrol, ze is ook praktisch de persoon die de touwtjes in handen heeft in de productie van de serie. Ze doet het allebei geweldig, want de comedy Fleabag voelt als een frisse wind. Waller-Bridge durft de meest ongemakkelijke scenario’s uit te spelen en doorbreekt daarbij meer dan eens de bekende ‘vierde’ muur, waardoor ze je rechtstreeks aanspreekt.

Booksmart

Booksmart is een hilarische vertelling over twee BFF’s die eigenlijk te nerdy zijn voor hun eigen bestwil. En dat weten ze. Daarom gaan ze nog één avond helemaal los, maar zonder dat het echt binnen hun controle is, wijzigt hun avondplan meer en meer. Net zo lang tot ze hun vriendschap aan een zijden draadje hangt. De twee dames zijn echter zo charmant en grappig, dat het allang duidelijk is dat de ruzie tussen beide geen standhoudt. Booksmart is een echte tienerfilm, maar wel eentje die je lang na tiener te zijn geweest nog kunt waarderen.

Modern Love

Als je van Netflix-serie Easy houdt, dan zal Modern Love goed bevallen. Ook hierin volgen we elke aflevering een ander persoon in zijn of haar liefdesleven. Het ene koppel is al eeuwen getrouwd en weet niet of dat nog de goede weg is, terwijl elders een jongedame de ene date na de andere heeft en niet weet of ze überhaupt kans maakt om ooit te trouwen. Modern Love vertelt allemaal korte verhalen over liefde in New York, gebaseerd op een liefdescolumn uit The New York Times.

Fight Club

Het is een klassieker, deze film met Brad Pitt en Edward Norton in de hoofdrollen. Hij zit barstensvol levenswijsheden die anno 2020 nog zeer van toepassing zijn, hoewel de film qua uiterlijk inmiddels wel wat gedateerd begint te worden. Fight Club klinkt als een zeer gewelddadige film die alleen maar over vechten gaat, maar uiteindelijk gaat hij om iets heel anders dat veel groter is dan een groep mannen die elkaar de hersens in willen slaan. Hoewel, dat heb je natuurlijk niet van ons.

The Boys

Minstens net zo rauw en duister als Fight Club, dat is The Boys. Deze serie over superhelden die worden ingezet als marketingmascottes, maakt van superhelden een soort product. Superhelden die misschien ook die titel niet helemaal waard zijn, want ze hebben misschien bijzondere gaven: de superheldenmentaliteit is vaak ver te zoeken. The Boys komt met een glansrol voor Karl Urban en een heel mooie carrière-opstap voor veel van de jonge superhelden in de serie. Niet voor tere zieltjes, maar wel een superheldenverhaal dat het eindelijk een beetje anders doet.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000