In sommige huizen werkt een draadloos netwerk gewoon niet lekker. En om nu het hele huis vol te gooien met accesspoints, dat is ook onzin natuurlijk. Ook kan het lastig zijn een draadloos netwerk te configureren. In dat soort gevallen kan een netwerk via het lichtnet uitkomst bieden. Netgear heeft een leuke starterskit mét powerline switch.

Het idee van de AV 200 Adapter Kit is dat u het modem of de modemrouter met een kabel aan de powerline switch koppelt. Deze zit weer met een gewone huis, tuin en keukenstekker verbonden met het lichtnet. De bijgeleverde homeplug kunt u overal in huis in het stopcontact doen om daarmee een pc, laptop of ander netwerkapparaat in het netwerk op te nemen. Het concept is gemakkelijk en werkt prima. Al moet u de 200 Mbit wel een beetje met een korrel zout nemen. Net als Wireless-N 300 Mbit, zoals u weet.
Als we de switch aan onze labrouter (Sitecom 300N Media Router) hebben gekoppeld, pakken we de homeplug en stoppen die in een willekeurig stopcontact binnen dezelfde groep. Binnen een paar seconden zien we dat de switch en plug gekoppeld zijn. Dat gaat alvast gemakkelijk. We besluiten een testbestand van 4GB over het powerlinenetwerkje te sturen. We zien een nette score van om en nabij de 9MB/s, ofwel 72 Mbit/s. Als we veel storing veroorzaken in de vorm van pc’s, routers, en lc-monitoren, dan zakt het naar 6,5MB/s (52Mbit/s). Dit lijken lage scores, maar het zijn helemaal geen verkeerde scores voor en 200Mbit-kit. Als we tenslotte via de switch zelf kopiëren, blijft de meter hangen bij 11,5 MB/s. Het is dus een 100Mbit-switch, wat we al hadden verwacht. Opvallend is overigens het geringe energieverbruik van de kit. De switch verbruikt ongeveer 3,3 watt en de plug maximaal 2,9. Dat zult u niet merken op de eindrekening van uw energieleverancier!

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Relatief goede prestaties

  • Uitbreidbaar

  • Zuinig

  • Gewoon bekabeld netwerk blijft sneller

Wie geen al te hoge snelheidseisen stelt aan een netwerk en moeite heeft met het opzetten van een wireless-N netwerk, doet een verstandige, ecologische keuze aan deze powerline-kit van Netgear.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000