Zo deactiveer je de Caps Lock-toets op je Mac

Als je de Caps Lock-toets vrijwel nooit gebruikt, zit hij eigenlijk alleen maar in de weg. In de meeste gevallen druk je hem waarschijnlijk per ongeluk in. Hier laten we zien hoe je deze toets kunt deactiveren op je Mac.

Caps Lock is handig als je langere stukken tekst in hoofdletters moet typen. Maar als je de toets eigenlijk bijna nooit nodig hebt, is de kans groot dat je er toch vaak per ongeluk op drukt. En dat is best irritant. Gelukkig is het mogelijk om de toets uit te schakelen.

Caps Lock uitschakelen

In macOS is het mogelijk om de Caps Lock-toets te deactiveren. Als je dat doet, zal er helemaal niets gebeuren als je er (per ongeluk) op drukt.

Ga naar Systeemvoorkeuren > Toetsenbord en ga naar het tabblad Toetsenbord. Klik op Speciale toetsen en kies in het drop-down menu naast Caps Lock toets de optie Geen taak. Klik op OK om je keuze te bevestigen.

Wil je op een gegeven moment toch weer Caps Lock kunnen gebruiken, dan kun je teruggaan naar Speciale toetsen en in het drop-down menu bij Caps Lock weer de originele functie te selecteren.

Andere functies

Je kunt er hier echter ook voor kiezen om de Caps Lock-toets een andere functie te geven. Dit kun je doen door in het drop-downmenu een andere optie te kiezen, zoals bijvoorbeeld Control, Option of Command. Dit is bijvoorbeeld een handige oplossing als een van deze toetsen op je toetsenbord niet meer goed werkt.

In dit venster kun je natuurlijk ook nieuwe functies toekennen aan andere toetsen dan de Caps Lock-toets. Probeer het echter wel overzichtelijk te houden wat je doet, anders raak je al snel in de war!

Niet-werkende toets

Als de Caps Lock-toets (of een andere willekeurige toets) op je toetsenbord niet naar behoren werkt, hoeft het niet nodig te zijn om hem uit te schakelen. Het kan zijn dat er gewoon wat vuil onder de toets is terechtgekomen, waardoor hij niet meer goed functioneert.

Je kunt bij sommige toetsenborden (zoals die van de MacBook Pro) heel voorzichtig de toets loswippen met een schroevendraaier en deze vervolgens schoonmaken met een beetje water en zeep. Laat hem wel heel goed drogen voordat je de toets weer vastklikt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000