In juli zagen we eindelijk 'echte' concurrentie voor de iPad 2, in de vorm van de Android3.x-tablets. Inmiddels zijn we een half jaar verder en zijn er een paar interessante Honeycomb-tablets naar de redactie gestuurd, waaronder de tablets van Samsung, Sony en ASUS die we in ons vorige artikel al even aanhaalden. Tijd dus voor een update van de tablettest, we zien een aantal interessante ideeën langskomen.

Lang had Apple het rijk eigenlijk alleen in tabletland. Er waren wel andere tablets, maar die draaiden op bijvoorbeeld Android 1.6 en waren geen partij voor de iPad. Ook Android 2.x heeft ons op de tablet nooit kunnen overtuigen. Een paar maanden geleden veranderde het tabletlandschap met de eerste Android3.x-tablets, die zowel softwarematig als hardwarematig eindelijk op het niveau van de iPad zaten. Onze eerdere Android3.x-test waarin tablets getest werden van Acer, Packard Bell, Samsung, Motorola en ASUS vindt u terug op onze website in onze eerdere tablettest. In dat artikel worden de Android3.x-tablets ook vergeleken met de iPad 2.

Stand van zaken

Even leek het erop dat HP met WebOS nog een interessant alternatief zou gaan vormen, maar HP heeft WebOS inmiddels afgeserveerd wegens tegenvallende verkoopresultaten van de HP TouchPad. Ook MeeGo is totaal niet van de grond gekomen. Dan blijft als enige echte alternatief uit de eerdere test RIM over met zijn BlackBerry PlayBook, een tablet die op het moment van schrijven vooral zakelijk bruikbaar is. We hebben de PlayBook voor dit artikel wel uitgebreid kunnen bekijken. Voorlopig is de high-end tabletmarkt echter nog steeds een iOS- en Android-feestje, maar Windows 8 ziet er veelbelovend uit voor tablets. Qua marktaandeel is Apple veruit de grootste speler, het bedrijf heeft in tabletverkopen een marktaandeel van ergens tussen de zestig en zeventig procent. De rest van de markt is voornamelijk voor Android3.x-tablets, die uiteraard door meerdere fabrikanten gemaakt worden. In Nederland doen vooral ASUS en Samsung het goed. In dit artikel bekijken we nieuwe Android-tablets van ASUS, Samsung, Sony, Toshiba en Medialine. Bij de in dit artikel vermelde prijzen staat tussen haakjes voor welke geheugencapaciteit deze prijs geldt en of dit met 3G is.

Android Ice Cream Sandwich

Googles stapt af van de gescheiden 2.x- en 3.x-takken voor respectievelijk smartphones en tablets, en geeft beide apparaten met Android 4.0 één Android-versie. De codenaam van Android 4.0 is Ice Cream Sandwich. Ice Cream Sandwich is een belangrijke stap voor Android en app-ontwikkelaars. App-ontwikkelaars kunnen namelijk één schaalbare app maken voor smartphones én tablets. Qua interface ligt Ice Cream Sandwich dichter tegen Android 3.2 aan dan tegen Android 2.3. Momenteel is alleen de Samsung Galaxy Nexus uit met Android 4.0, andere apparaten krijgen wellicht een update. Het is onduidelijk of alle huidige Honeycomb-tablets een update krijgen naar 4.0. We verwachten pas ergens in februari de eerste updates naar Ice Cream Sandwich te zien.

Android 3.1 & 3.2

Op het moment van schrijven is Android 3.2 de meest recente versie voor tablets die in het wild gebruikt wordt. Ten opzichte van Android 3.1 is er weinig verschil, het belangrijkste is dat er nu ook ondersteuning is voor tablets met afwijkende schermformaten zoals 7 inch. Android 3.1 is wel een belangrijke update voor Honeycomb. Zo had Android 3.0 een bug in de rendering van afbeeldingen, waardoor foto's in een fotoviewer er niet optimaal uitzagen. Verder zijn de bureaubladwidgets Android 3.1 te wijzigen van formaat, waardoor bijvoorbeeld de e-mailwidget veel handiger wordt. Het wijzigen van het formaat is simpel: u houdt de widget ingedrukt, waarna er een blauw vierkant verschijnt waaraan u kunt slepen om de widget groter te maken. Verder is de browser flink verbeterd en kunnen webpagina's opgeslagen worden om ze offline te lezen. Tevens is de zoekfunctionaliteit in de contactenlijst verbeterd. Nieuw is dat in Android 3.1 usb-hostfuncties officieel geïntegreerd zijn, zodat usb-sticks, toetsenborden en muizen gebruikt kunnen worden. Uw tablet moet dan natuurlijk wel een usb-hostpoort hebben. Sommige tablets ondersteunen overigens een adapter van micro-usb naar usb-hostpoort. Al met al maakt het niet zoveel uit of een tablet Android 3.1 of 3.2 draait, maar de nieuwste versie is natuurlijk altijd fijner. Belangrijk is ook of de fabrikant van de tablet tweaks heeft uitgevoerd in Android. We willen u overigens nogmaals meegeven dat we geen tablet zouden kopen met Android 2.x. Deze versies van Android zijn prima voor smartphones, maar op tablets zijn we niet onder de indruk. Alleen als u echt weinig geld wilt besteden kan het interessant zijn, let er dan wel op dat u er een met een capacitief aanraakscherm kiest.

Sony Tablet S

Direct als we de Sony Tablet S uit de doos halen, wordt ons duidelijk dat Sony - in elk geval qua vormgeving - geen iPad-kloon is. De Tablet S is aan de bovenkant een stuk dikker dan aan de onderkant, iets dat er volgens Sony voor moet zorgen dat hij lekkerder is vast te houden. In portretstand zorgt de dikke kant er tevens voor dat u de tablet als een boek kunt vasthouden, wellicht handig als u e-books wilt lezen. Niet alleen de behuizing is anders, ook het scherm zelf behoort niet tot de eenheidsworst. Tot nu toe zagen we op Android3.x-tablets schermen met een diagonaal van 10,1 inch. Sony heeft echter gekozen voor een IPS-scherm van 9,4 inch. De resolutie is met 1280 x 800 overigens precies hetzelfde als bij de andere tablets. Opvallend is dat de Tablet S heel licht is, volgens de specificaties weegt hij 598 gram zonder 3G en 625 gram met 3G. Sony heeft zelf wat aan Android 3.1 gesleuteld, waardoor sommige dingen net wat handiger worden. Zo zijn er linksboven in beeld een aantal pictogrammen om de browser, uw e-mail en een sociale netwerk-app te openen. Tevens zien we een pictogram dat het meeste weg heeft van het wifi-logo, waarmee we een afstandsbedieningsapp kunnen starten. De Tablet S heeft een infraroodzendertje, zodat de tablet als universele afstandsbediening inzetbaar is. Deze app werkt met alle apparatuur die gebruikmaakt van een infrarood-afstandsbediening. Best slim, want een tablet is bij uitstek een apparaat dat een plekje op de koffietafel krijgt. De kwaliteit van de foto's is goed te noemen. Eigenlijk is de Sony Tablet S een toptablet voor wie hem vooral thuis in de huiskamer wil gebruiken.

© PXimport

Sony Tablet S

Prijs € 479,- (16 GB), € 578,99 (32 GB), € 599,- (16 GB + 3G)

Oordeel 8/10

Pluspunten

Licht

Infraroodzender

Minpunten

Dikke kant niet altijd handig

ASUS Eee Pad Slider

In onze vorige tablettest zagen we al dat ASUS het met de Eee Pad Transformer anders deed dan de andere fabrikanten, en met de Eee Pad Slider vervolgt ASUS deze koers. Waar het toetsenbord op de Transformer nog optioneel was, is dit op de Slider geïntegreerd en is het uit te schuiven ('sliden') als u het nodig hebt. Dat heeft als voordeel dat u het toetsenbord altijd bij u hebt, maar als nadeel dat de tablet er uiteraard dik en zwaar door wordt. Een gewicht van 960 gram is namelijk niet mis, zeker wanneer u uw tablet vaak meeneemt. Ook de dikte van 17,3 mm is gigantisch, zeker als we hem naast een dunne tablet als de Galaxy Tab 10.1 of iPad 2 leggen. Omdat er door het schuifmechanisme minder ruimte is voor het toetsenbord dan op de Transformer, heeft ASUS ten opzichte van de Transformer een aantal concessies moeten doen. Zo ontbreekt het touchpad, waardoor de tablet niet direct een vervanger van een netbook is. Ook ontbreken een aantal handige functietoetsen die we op het toetsenbord van de Transformer wel zagen. Eigenlijk vinden we de Transformer in combinatie met het toetsenbord een fijner tablet, zeker omdat de Transformer met het toetsenbord een tweede accu krijgt. De kwaliteit van de foto's is voldoende. Gelukkig heeft de Eee Pad Slider hetzelfde uitstekende IPS-scherm als de Transformer. Ook de bruine kleurstelling is hetzelfde als bij de Transformer, al verschijnt er van deze tablet ook een zilveren versie. Weet u zeker dat u het toetsenbord altijd nodig hebt, dan is de Slider een interessante tablet. Wij prefereren van ASUS echter de Transformer met het losse toetsenbord.

© PXimport

ASUS Eee Pad Slider

Prijs € 499,- (32 GB)

Oordeel 7/10

Pluspunten

Met fysiek toetsenbord

Goed scherm

Komt met hoesje

Minpunten

Zwaar en dik

HP TouchPad?

Naar aanleiding van de eerdere tablettest kregen we van diverse lezers de vraag waarom de HP TouchPad en Blackberry PlayBook niet in de test zaten. Beide tablets waren tijdens onze vorige test nog niet in Nederland verkrijgbaar. De Blackberry PlayBook is inmiddels in Nederland te koop en hebben we dan ook bekeken. We hadden ook de HP TouchPad graag in deze test meegenomen, maar HP is wegens tegenvallende verkoopresultaten in de Verenigde Staten, gestopt met de HP TouchPad. In Europa is de tablet even verkrijgbaar geweest in Engeland, Duitsland en Frankrijk, maar in Nederland is hij niet meer op de markt verschenen. Ironisch is dat de TouchPad na een dumpprijs van 99 dollar uiteindelijk wel een verkoopsucces bleek.

© PXimport

Samsung Galaxy Tab 10.1

In onze vorige test bekeken we de Samsung Galaxy Tab 10.1v, een soort tussenversie van Samsungs tablet die inmiddels niet meer geproduceerd wordt. Met de 'echte' Galaxy Tab 10.1 heeft Samsung een tablet zoals zij (en wij) die willen zien: eentje die qua dikte de competitie met de iPad 2 aankan. Deze tablet kan u bijna niet ontgaan zijn, want de tablet is inzet van een rechtszaak van Apple tegen Samsung. Op het moment van schrijven mag hij in Duitsland niet verkocht worden, maar is hij in Nederland gewoon te krijgen. Het is in ieder geval niet te ontkennen dat de Galaxy Tab 10.1 een heel mooie tablet is. De 3G-versie is slechts 8,6 mm dik (0,2 mm dunner dan de iPad 2) en weegt 565 gram (48 gram lichter dan de iPad 2 3G). Dunner en lichter dan de iPad 2 dus, maar daar staat tegenover dat de iPad 2 van fraai aluminium gemaakt is. De Galaxy Tab is er in zowel een witte als zwarte versie, al beperkt dit kleurverschil zich tot de achterkant en is het in de praktijk dus niet zo spannend. Het 10,1inch-scherm gebruikt Samsungs eigen PLS-technologie, die goede kleuren koppelt aan een goede inkijkhoek. Opvallend is dat vingerafdrukken veel eenvoudiger van het scherm te vegen zijn dan bij andere tablets. Samsung heeft deze keer lekker gesleuteld aan Android en de interface op bepaalde punten handiger gemaakt. Zo is het menu voor de snelle instellingen dat in beeld komt als op de tijd wordt geklikt, veel overzichtelijker. Ook leuk is een knopje om schermafbeeldingen te maken en ook de standaard aanwezige bestandsbeheerder is een welkome aanvulling. De fotocamera heeft een 3megapixel-sensor waar de andere tablets 5 megapixel hebben. De foto's zien er wel goed uit. Samsung komt ook met een 8,9inch-uitvoering van deze tablet die wellicht al te koop is als u dit leest. Ook een 7,7inch-tablet staat in de planning.

© PXimport

Samsung Galaxy Tab 10.1

Prijs € 479,- (16 GB), € 599,- (16 GB + 3G)

Oordeel 8/10

Pluspunten

Mooi scherm

Goede tweaks in Android

Dun

Minpunten

Geen kaartlezer

Toshiba AT100-100

Log, dat is het eerste woord dat in ons opkomt als we de Toshiba AT100-100 uit de doos halen. Dit is zonder twijfel de dikste tablet zonder toetsenbord (15,8 mm) die we ooit zagen. Ook het gewicht van 765 gram is fors. Het scherm is een MVA-paneel en is kwalitatief dus een minder scherm dan dat we zien in bijvoorbeeld de tablets van ASUS en Samsung. Toshiba heeft de dikte gelukkig wel nuttig gebruikt, want achter een klepje zien we een usb-hostpoort, een HDMI-poort, een mini-usb-poort om hem met de pc te verbinden en een SD(XC)-kaartlezer. De dikte herbergt trouwens een 'geheim' want het is mogelijk om de rubberachtige achterkant eraf te klikken, waarna we toegang krijgen tot een verwisselbare accu. In de Verenigde Staten is de achterkant in verschillende kleuren verkrijgbaar (voor als u gaat zoeken: de tablet heet daar de Toshiba Thrive). De tablet komt niet erg stevig over, waarschijnlijk door die verwisselbare achterkant. Zo is de stijfheid van de behuizing matig, kraakt de behuizing en kunnen we de achterkant zelfs licht indrukken. De camera zit op een onlogische plaats. We kunnen Toshiba op softwaregebied niet betrappen op veel originaliteit, er draait een bijna maagdelijke versie van Android 3.1 op de tablet. Toshiba biedt overigens wel een bestandsbeheerder. De kwaliteit van de foto's is erg slecht, al vinden we een camera op een tablet niet heel belangrijk. Al met al zijn we niet onder de indruk van de AT100-100. De tablet is dik, heeft softwarematig geen echte bijzonderheden en het scherm is niet het beste dat we gezien hebben. Een verwisselbare accu is misschien leuk voor de toekomst, maar wij hebben nu liever een dunne tablet.

© PXimport

Toshiba AT100-100

Prijs € 449,- (16 GB)

Oordeel 6/10

Pluspunten

Veel uitbreidingspoorten

Verwisselbare accu

Fysieke knop voor rotatievergrendeling

Minpunten

Minder goed scherm

Dik

Medialine DUKE of HOLLAND

Het Nederlandse merk Medialine had al diverse Android2.x-tablets en komt nu met een Android3.2-tablet: de Medialine DUKE of ­HOLLAND. Het ontwerp van de tablet is lekker strak en de achterkant van imitatiealuminium is fraai. Het glas van het scherm is het befaamde Gorilla Glass met een antivingerafdrukcoating. De beeldkwaliteit van het scherm behoort helaas niet tot de beste. Het MVA-scherm lijkt qua helderheid en inkijkhoek sterk op het scherm in de Toshiba AT100, maar heeft als minpunt dat er een duidelijk raster zichtbaar is over het beeld. De tablet is met een gewicht van 760 gram zwaar, maar is qua gewichtsverdeling prettiger dan de Toshiba T100. Met zijn dikte van 12,25 mm is hij niet de dikste maar ook zeker niet de dunste tablet. Aan de zijkant vinden we een micro-usb-poort, een microHDMI-poort, een docking-connector voor de oplader en een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting. Achter een handig klepje vinden we een simkaartslot en een microSD(HC)-kaartslot. De kwaliteit van de foto's is matig, maar we vinden foto's maken met een tablet niet heel belangrijk. Het grootste onderscheidende vermogen zit hem in de prijs. Voor een versie met 16 GB opslag zonder 3G betaalt u 369 euro, 32 GB met 3G komt op 499 euro. Op zich is de DUKE of HOLLAND een leuke tablet waarvan het raster over het scherm het grootste minpunt is. De tablet is vooralsnog alleen te koop via Medialines eigen webshop.

© PXimport

Medialine DUKE of HOLLAND

Prijs € 369,- (16 GB), € 419,- (32 GB), € 499,- (32 GB + 3G)

Oordeel 7/10

Pluspunten

Fysieke knop voor rotatievergrendeling

Stevig

Minpunten

Irritant raster over scherm

RIM BlackBerry PlayBook

Het eerste dat u zich wellicht afvraagt bij de BlackBerry PlayBook is waarom RIM een zakelijk tablet zo'n speelse naam meegeeft. In de Amerikaanse zakenwereld slaat het woord playbook op een strategisch document dat de te volgen strategie in bepaalde situaties bevat (origineel uit de sportwereld). Hardwarematig is op de tablet weinig aan te merken. Het 10 mm dunne apparaat is stevig en heeft een bescheiden gewicht van 425 gram. Het scherm is een IPS-paneel van 7 inch met een resolutie van 1024 x 600. Het besturingssysteem BlackBerry Tablet OS zit goed in elkaar. De basis ligt in veegbewegingen die u start op de rand van het apparaat. Een veeg naar boven brengt het startscherm in beeld en een naar beneden geeft toegang tot opties. Met veegbewegingen naar links of rechts kunt u tussen de actieve apps schakelen. De tablet voelt soepel aan, de browser werkt erg goed en komt met Adobe Flash 10.3. De PlayBook bevat een aantal standaard-apps voor afbeeldingen, video's en muziek. Handig is dat er Word, Excel en PowerPoint-apps geïnstalleerd zijn. De foto's die de camera maakt zijn redelijk. Helaas heeft de PlayBook één groot nadeel: er zijn geen apps voor agenda, e-mail en contacten. Dit soort zaken is op de PlayBook op het moment van testen alleen mogelijk bij een koppeling met een BlackBerry-smartphone, onder de noemer BlackBerry Bridge. RIM heeft een update beloofd waarmee apps voor agenda, e-mail en contacten zonder koppeling beschikbaar komen. De applicatiewinkel App World blinkt niet uit in veel (gratis) apps, ook daar zou RIM aan werken in de vorm van een Android App Player waarmee Android-apps te installeren zijn. Voorlopig zouden we de PlayBook niet kopen, maar als de update brengt wat RIM belooft, valt het oordeel zeker hoger uit. Onlangs heeft RIM de prijzen flink verlaagd. Zo kost het 16GB-model nu 299 euro op de webshop van RIM zelf.

© PXimport

RIM BlackBerry PlayBook

Prijs € 299,- (16 GB), € 399,- (32 GB), € 499,- (64 GB)

Oordeel 6/10

Pluspunten

Fijn formaat

Stevig

Goed doordacht OS

Komt met hoesje

Minpunten

Mist essentiële apps

Niet veel apps beschikbaar

BlackBerry-smartphone nodig (vooralsnog)

Conclusie

Intern blijven de Honeycomb-tablets nog een eenheidsworst: ook dit keer zien we enkel de Tegra 2 SoC (system-on-a-chip) gekoppeld aan 1 GB intern werkgeheugen. Jammer, want de Tegra 2 heeft als belangrijk minpunt dat het de meest gebruikte methode om 1080p-video in te sluiten in de mkv-container, simpelweg niet afspeelt. Gelukkig komen er binnenkort tablets met nieuwe SoC's, zoals de ASUS Eee Pad Transformer Prime die de quadcore NVIDIA Tegra 3 gebruikt. Een eerste schifting in de geteste tablets is te maken op de gebruikte schermtechnologie. IPS-panelen (of Samsungs eigen PLS-variant) zoals we die in deze test terugvinden op de Samsung Galaxy Tab 10.1, ASUS Eee Pad, Sony Tablet S en BlackBerry PlayBook, zijn duidelijk superieur aan MVA-panelen die we in dit artikel terugvinden op de Toshiba AT100-100 en de Medialine DUKE of HOLLAND. Toch is een MVA-paneel een goed alternatief als de prijs van de tablet daadwerkelijk lager is. Dat is bij Toshiba's tablet duidelijk niet het geval. Android 3.x wordt steeds beter en de groter wordende verscheidenheid aan vormen zorgt er in ieder geval voor dat er iets te kiezen is. Of u nu een toetsenbord, verwisselbare accu, universele afstandsbediening of kaartlezer wilt hebben: er is een Android3.x-tablet op de markt die het kan. Grote speler Apple kan in ieder geval niet op zijn lauweren rusten, want de titel dunste tablet is de iPad in ieder geval kwijt. Van de in dit artikel bekeken Android3.x-tablets is de Samsung Galaxy Tab 10.1 onze favoriete tablet. Hij heeft dan misschien geen extra's als een usb-poort, kaartlezer of infraroodzender, maar het scherm, de behuizing (gewicht en dikte) en de software zijn wel prima voor elkaar. Zouden wij momenteel een Android3.x-tablet kopen, dan zouden we de Samsung Galaxy Tab 10.1 of de eerder geteste ASUS Eee Pad Transformer kiezen. Uiteraard zijn er wel goede redenen om voor een van de andere tablets te gaan. De RIM BlackBerry PlayBook is interessant, zeker na de recente prijsverlaging. De hardware is prima en het formaat is prettig. Aan de software moet echter nog gesleuteld worden. Het moge in ieder geval duidelijk zijn: er is steeds meer te kiezen in tabletland. Onthoud wel dat er tablets met betere SoC's in de startblokken staan, erg interessant voor wie HD-films op zijn tablet wil kijken.

© PXimport

Apple iPad 3?

Apple is nooit scheutig met informatie voordat een product daadwerkelijk (bijna) te koop is, dus zijn er enkel geruchten bekend over de iPad 3. Apples nieuwe tablet zou volgens deze geruchten ergens begin 2012 op de markt verschijnen. Ook meldt de geruchtenstroom dat Apple denkt aan een zogenaamd Retina-scherm, Apples term voor een scherm met een hoge resolutie. Er wordt een resolutie van 2048 x 1536 genoemd. Dat klinkt wat onwaarschijnlijk, want een dergelijk scherm zou erg kostbaar zijn. We zijn benieuwd of Apple met de iPad 3 wel de titel dunste tablet weer overneemt. Het stokje ligt momenteel bij Samsung met 8,6 mm, maar Toshiba heeft een 10,1inch-tablet aangekondigd met een dikte van slechts 7,7 mm.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000