Review HP Omen Transcend 16 - Lekker gamen in stijl

© Jeroen Boer - ID.nl

Review HP Omen Transcend 16 - Lekker gamen in stijl

Geplaatst: 30 oktober 2023 - 18:31

Aangepast: 3 juli 2024 - 13:39

Jeroen Boer

De meeste gaminglaptops zijn nogal uitbundig vormgegeven. HP doet met deze strak vormgegeven Omen Transcend 16 niet mee aan die trend, dus ook zakelijk hoef je je niet te schamen als je met de Omen op stap gaat. Hoe fijn kun je gamen op een relatief dunne laptop?

8,0

HP Omen Transcend 16 (16-u0170nd)

Pluspunten

Slank en licht

Fraaie metalen afwerking

Handige aansluitingen

Minpunten

Korte accuduur

Luidruchtig

Relatief duur

Conclusie

De HP Omen Transcend 16 heeft een fraaie lichtmetalen behuizing, een slank ontwerp en een RGB-verlicht toetsenbord. Daarmee is het een aantrekkelijke gaminglaptop om te zien en te gebruiken. De prestaties zijn goed genoeg om games in Full HD te spelen. Je betaalt wel een duidelijke meerprijs voor het aantrekkelijke en slanke ontwerp. Dit is namelijk een van de duurdere gaminglaptops voorzien van een Nvidia GeForce RTX 4060....
Lees meer

Voor een gaminglaptop is de HP Omen Transcend 16 ingetogen en dun vormgegeven. HP levert de laptop in het zwart of wit; wij hebben de witte uitvoering getest. De behuizing is gemaakt van een magnesium-aluminiumlegering die prettig aanvoelt en mat is afgewerkt.

HP Omen Transcend 16.

© Jeroen Boer - ID.nl

De HP Omen Transcend 16 is ingetogen vormgegeven.

De laptop is met twee keer Thunderbolt 4, twee keer usb-a, een HDMI- en een netwerkaansluiting voorzien van alle aansluitingen die je thuis en onderweg nodig hebt. Handig is dat er rechts een usb-a-poort voor je muis is geplaatst (linkshandigen kunnen de poort aan de achterzijde gebruiken).

Achterop vind je met voeding, netwerk en HDMI de poorten die je doorgaans thuis aansluit. Zo zitten deze kabels niet in de weg als je aan het gamen bent. Aan de linkerzijde vind je twee Thunderbolt-aansluitingen en de headset-aansluiting. Het enige dat we een beetje missen, is een kaartlezer. We kunnen ons immers voorstellen dat de Omen Transcend 16 vanwege zijn ingetogen vormgeving ook deels dubbelt als creatieve laptop.

HP Omen Transcend 16.

© Jeroen Boer - ID.nl

Het gros van de aansluitingen is op de achterkant geplaatst.

Qua overbodige software valt het mee. HP heeft de laptop wel voorzien van McAfee LiveSafe, maar dat blijkt een jaar te werken. Dat is op zich niet verkeerd en een stuk waardevoller dan een trial die het slechts 30 dagen uithoudt. 

Configuratie

Wij ontvingen van HP de uitvoering met typenummer 16-u0170nd, die in sommige winkels ook te koop is onder typenummer 16-u0971nd en ongeveer 1899 euro kost. De geteste uitvoering is voorzien van een Core i7-13700HX, een processor met zestien cores in de vorm van acht snelle en acht energiezuinige rekenkernen. Verder heeft de laptop 16 GB RAM, een 1TB-ssd en een Nvidia GeForce RTX 4060.

Het scherm is een 16 inch ips-scherm met een resolutie van 1920 x 1200 pixels. De laptop is ook leverbaar met krachtiger hardware, waaronder een Core i9, GeForce RTX 4070 en een scherm met een resolutie van 2560 x 1600 met mini-ledverlichting. Voor de duurste configuratie vraagt HP een stevige 2999 euro.

Hoewel de HP Omen Transcend 16 voor een gaminglaptop een dun ontwerp heeft, kun je gelukkig gewoon ouderwets upgraden. Je hoeft slechts vijf schroefjes te verwijderen om de onderkant los te klikken. Dat losklikken gaat overigens wel wat stroef; je hebt echt een plastic hulpmiddeltje nodig om de onderkant los te peuteren. Je kunt na het verwijderen van de onderkant het werkgeheugen en de M.2-ssd upgraden. Ook het steeds vaker vast gesoldeerde wifi-kaartje is uitgevoerd in M.2-formaat. Er is helaas niet voorzien in een tweede M.2-slot voor een ssd. 

De binnenkant van de HP Omen Transcend 16.

© Jeroen Boer - ID.nl

Je kunt het werkgeheugen en de ssd vervangen.

Toetsenbord

Het toetsenbord is net als de laptop uitgevoerd in het wit. Gelukkig is het contrast van de letters wel goed, iets dat soms tegenvalt bij lichte toetsenborden. Zoals je van een gaminglaptop kunt verwachten, is het toetsenbord uitgevoerd met RGB-verlichting.

Je hebt hierbij niet de vrijheid om per toets een kleurtje kiezen. In plaats daarvan heeft HP het toetsenbord in vier zones verdeeld. De eerste drie zones omvatten elk ongeveer een derde van de toetsen, terwijl de vierde zone uit de belangrijke WASD-toetsen bestaat. Je kunt de kleuren zelf configureren of effecten gebruiken, zoals verlichting die langzaam van kleur wisselt. Het hele toetsenbord egaal verlichten is ook mogelijk. Onder het toetsenbord vind je een prima werkende touchpad, al heb je voor gamen toch echt een losse muis nodig. 

Groot scherm

Een van de stokpaardjes waarmee HP de Omen Transcend 16-reeks aanprijst, is een scherm met mini-ledverlichting. Dat scherm is echter alleen voorbehouden aan de dure uitvoeringen. In het geval van de geteste configuratie heeft HP gekozen voor een ips-scherm met traditionele ledverlichting. Het scherm koppelt een formaat van 16 inch aan een resolutie van 1920 x 1200 pixels. Geheel in lijn met de huidige trend is deze laptop voorzien van een 16:10-scherm.

Die hogere beeldverhouding komt vooral van pas bij andere zaken dan gaming – een teken dat HP deze ingetogen vormgegeven gaminglaptop wellicht ook deels als creatorslaptop ziet. Het scherm heeft een goede beeldkwaliteit en heeft een hoge verversingssnelheid van 165 Hz. Dat komt vooral van pas in competitieve spellen als CS:GO of Fortnite, maar ook spellen die meer gericht zijn op een singleplayer-ervaring zien er op een hogere verversingsnelheid rustiger uit.

Boven het beeldscherm is een Full HD-camera geplaatst die ook geschikt is voor gezichtsherkenning om de computer te ontgrendelen. Het beeld van deze camera is erg goed en je bent ook onder lastiger lichtomstandigheden goed in beeld tijdens online vergaderingen. HP heeft de camera voorzien van een fysiek schuifje zodat je niet het gevaar loopt om onbedoeld te worden bespied.

Review HP Omen Transcend 16 - Lekker gamen in stijl-GjHNS0FkT-uosU1E1tnseQ

De HP Omen Transcend 16 is ook leverbaar in het zwart.

Energieprofiel

Bij gaming zijn prestaties nog net iets belangrijker dan bij normale (kantoor)werkzaamheden, en daarbij verdienen de energieprofielen extra aandacht. Deze energieprofielen bieden een combinatie tussen kracht, accuduur en lawaai van de koeling.

Op de HP Omen Transcend 16 vind je verschillende profielen in de Omen Garming Hub. Iets om goed naar te kijken, want de keuze voor een profiel leidt tot significante prestatieverschillen. Standaard is de laptop ingesteld op een gebalanceerd profiel, maar als je gaat gamen en echt alles uit de laptop wilt halen, kun je beter voor het profiel 'Prestaties' kiezen.

De laptop wordt hierdoor wat warmer en luidruchtiger, maar het scheelt in bijvoorbeeld Shadow of the Tomb Raider gemiddeld zo’n 30 fps. Dat zijn er toch best veel, zeker omdat de laptop is voorzien van een 165Hz-scherm dat profijt heeft van meer frames.

Prestaties

HP heeft de Omen Transcend 16 voorzien van een krachtige processor en de laptop scoort een uitstekende 7295 punten. Ook in Cinebench R23 laat de processor met 20.806 punten in de multi-core-test zien dat het een echte krachtpatser is. Ook de single-core-score van 1857 punten is uitstekend. Als we deze test langer laten draaien, zien we in de multi-core-test wel wat verval, maar 15.089 punten is alsnog een uitstekend resultaat.

De krachtige processor wordt bijgestaan door een Nvidia GeForce RTX 4060, de huidige kaart die is gericht op Full HD-gamers. In 3DMark Time Spy scoort de Omen Transcend 16 10.277 punten, een score die in lijn is met wat deze gpu moet scoren.

In het spel Shadow of the Tomb Raider kunnen we op volledige schermresolutie en de voorinstelling 'Highest' comfortabel spelen met 147 fps (en 117 fps op energieprofiel 'Balanced'). Ga je spelen met kwaliteitsinstellingen en DLSS (interpolatie op basis van AI), dan kun je de fps zonder visueel al te veel in te leveren opkrikken tot 156 fps (voorinstelling 'High' in combinatie met 'DLSS Balanced').

Al met al is dit een prima laptop om in Full HD op te gamen en passen de prestaties bij de schermresolutie, al zou je gezien de vrij hoge prijs wellicht hogere verwachtingen hebben.

Review HP Omen Transcend 16 - Lekker gamen in stijl-MRgo5FYRQN6__wbTQdahIg

Minpuntjes

Tijdens het gamen is de koeling wel erg goed hoorbaar, zeker als je voor het best presterende energieprofiel kiest. Het klinkt gelukkig wel vooral als hard blazen. Je hebt bij het gamen zoals op vrijwel elke gaminglaptop dus eigenlijk wel een headset nodig.

Hoewel HP de laptop heeft voorzien van een forse accu met een capaciteit van 97 Wh, stelt de accuduur toch wat teleur. Op het gebalanceerde profiel haalt de laptop een accutijd van 3 uur en 42 minuten in de accutest van PCMark 10, die kantoorwerkzaamheden simuleert. Een laptop voor een roadwarrior is deze Omen Transcend 16 dan ook niet, maar dat geldt voor de meeste gaminglaptops.

Conclusie

De HP Omen Transcend 16 heeft een fraaie lichtmetalen behuizing, een slank ontwerp en een RGB-verlicht toetsenbord. Hiermee is het een aantrekkelijke gaminglaptop om te zien en te gebruiken. De prestaties zijn goed genoeg om games in Full HD te spelen. Je betaalt wel een duidelijke meerprijs voor het aantrekkelijke en slanke ontwerp. Dit is namelijk een van de duurdere gaminglaptops voorzien van een Nvidia GeForce RTX 4060.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten