Tegelijk meerdere bestanden hernoemen in de Finder

Als je een hele reeks bestanden hebt die je allemaal een andere naam wilt geven, dan kan dat. Hier laten we zien hoe je tegelijk meerdere bestanden kunt hernoemen in de Finder.

Stel, je bent op vakantie geweest en hebt een heleboel foto's gemaakt. Je wilt dat deze foto's allemaal een passende naam krijgen, zoals bijvoorbeeld Vakantie Spanje 2016 met daarachter een index om ze op volgorde te houden. Het is een hele klus om zoiets handmatig te doen. Gelukkig kun je in de Finder meerdere bestanden tegelijk een andere naam geven. Lees ook: Zo beheer je je bestanden in Apple's Finder.

Bestanden in batch hernoemen

Open de Finder, navigeer naar de map waarin de bestanden staan die je een andere naam wilt geven. Selecteer alle bestanden waarvan je de naam wilt wijzigen en klik met de rechtermuisknop op één van de geselecteerde bestanden om het contextmenu te openen.

Selecteer in dit contextmenu de optie Wijzig naam van (...) onderdelen om een nieuw venster te openen waarin je de wijzigingen kunt aanbrengen. Hier kun je een nieuwe naam kiezen die gevolgd wordt door een index.

Tekst aanpassen in meerdere bestandsnamen

Als je in het drop-down menu Opmaak selecteert kun je zelf helemaal een nieuwe naam invoeren en een notatie kiezen. Je kunt kiezen bij welk nummer de index moet beginnen en waar de index moet komen te staan in de bestandsnaam. Let goed op het gebruik van spaties. Als je achter de naam geen spatie neerzet komt er in de uiteindelijke bestandsnaam geen spatie te staan tussen de naam en de index.

Wil je liever een deel van de bestandsnaam wijzigen, kies dan Vervang tekst. Hiermee heb je veel minder opties.

Bovendien is het mogelijk om extra tekst aan de bestandsnaam toe te voegen. je kunt kiezen welke tekst je toevoegt en waar in de bestandsnaam deze tekst komt te staan.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000