Ingebouwd toetsenbord laptop uitschakelen doe je zo

Ingebouwd toetsenbord laptop uitschakelen doe je zo

Geplaatst: 12 september 2022 - 07:39

Aangepast: 3 juli 2024 - 13:47

Wesley Akkerman

Wanneer je een laptop gebruikt, dan maak je tevens gebruik van een ingebouwd toetsenbord. Maar als dat toetsenbord kuren vertoont, dan wil je hem het liefst uitschakelen.

Je kunt verschillende redenen hebben om het ingebouwde toetsenbord van een laptop uit te schakelen. Misschien blijft er een knopje hangen en zie je overal een letter of leesteken verschijnen zonder dat je ergens op drukt. Wat je reden ook mag zijn, in dit artikel lees je hoe je het ingebouwde toetsenbord in z’n geheel uitschakelt. Zorg dan wel zelf voor een alternatief, overigens. Om te kunnen typen heb je een extern toetsenbord nodig.

Ingebouwd toetsenbord tijdelijk uitschakelen

Om ervoor te zorgen dat een ingebouwd toetsenbord tijdelijk of permanent niet meer werkt, dien je de drivers te verwijderen. Open het Startmenu, typ Apparaatbeheer in en druk op Enter. Nu opent er een nieuw scherm, waarin je op zoek gaat naar het kopje Toetsenborden. Dat kopje staat waarschijnlijk onderop. Gebruik je een Engelstalige versie van Windows? Dan typ je Device Manager in en ga je in het nieuwe venster naar het onderdeel Keyboards.

Ingebouwd toetsenbord laptop uitschakelen doe je zo-22367963

Mocht je meerdere toetsenborden gebruiken, dan moeten we eerst achterhalen welke de ingebouwde variant is. Dat doe je als volgt. Onder het kopje Toetsenborden vind je onder meer HID-toetsenbordapparaat. Klik daarop met je rechtermuisknop en selecteer de optie Eigenschappen. Staat daar ‘plugged into keyboard port’? Dan is dit de versie die je nodig hebt. Staat dat er niet? Controleer dan ook even PS/2-toetsenbord of andere opties die er staan.

Heb je het toetsenbord gevonden? Mooi zo, dan kunnen we hem nu uitschakelen. Selecteer dus dat toetsenbord met je rechtermuisknop binnen Apparaatbeheer en kies voor de optie Apparaat verwijderen. Bevestig vervolgens je keuze. Windows verwijdert nu de drivers van dat toetsenbord. Wanneer je de computer opnieuw opstart, dan installeert Windows de drivers wederom en loop je wellicht tegen dezelfde problemen aan.

Ingebouwd toetsenbord laptop uitschakelen doe je zo-22367958

Ingebouwd toetsenbord permanent uitschakelen

Om het toetsenbord permanent uit te schakelen, openen we de Opdrachtprompt. Dat doe je door Start te openen en Opdrachtprompt in te typen. Selecteer de bovenste optie met je rechtermuisknop en selecteer daarna Als administratie uitvoeren. Bevestig je keuze en typ vervolgens de volgende regel tekst in (op kopieer de onderstaande regel:

sc config i8042prt start= disabled

Zodra de Opdrachtprompt aangeeft dat de uitvoering gelukt is, sluit je het programma af en start je Windows opnieuw op. Na het opstarten zal de laptop geen toetsaanslagen meer herkennen van het ingebouwde toetsenbord. Om ervoor te zorgen dat dit allemaal goed gaat, dien je overigens eerst de drivers te verwijderen via de bovenstaande methode.

Wil je dat het toetsenbord toch weer werkt? Dan gebruik je daar de volgende regel voor:

sc config i8042prt start= auto

Geeft Windows aan dat de bewerking gelukt is? Sluit de Opdrachtprompt dan af en start het besturingssysteem opnieuw op. Dan werkt het toetsenbord van je laptop weer.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten