Fujitsu LifeBook U939X review - Lichtgewicht convertible

Een combinatie van een laptop en een tablet klinkt als een goed idee, maar vaak moet je veel inleveren op eigenschappen als aansluitingen en gewicht. Fujitsu heeft die zaken met de LifeBook U939X in ieder geval op orde, maar is het dan ook direct een goede keus? Lees het in deze Fujitsu LifeBook U939X review.

Hoewel Fujitsu in Nederland niet tot de bekendste laptopmerken behoort, is het aanbod behoorlijk indrukwekkend. De LifeBook U939X is niet de krachtigste laptop in het repertoire, maar heeft toch uitzonderlijk veel te bieden. Het mag dan wel een zakelijke laptop zijn, hij valt direct op door de rode magnesium boven- en onderkant. Een gewaagde kleur, maar in dit geval absoluut geslaagd. Mocht rood niet de uitstraling geven waar je naar zoekt, dan is de laptop ook in het zwart verkrijgbaar.

Zoals de meeste convertibles kan het scherm helemaal omgeklapt worden, waardoor de laptop verandert in een zeer functionele tablet. Bij het omklappen wordt het toetsenbord uitgeschakeld waardoor je geen zorgen hoeft te maken over het per ongeluk indrukken van de toetsen.

Hoewel laptops steeds dunner en lichter worden, veranderen de aansluitingen niet altijd mee naar dit formaat. Niet voor niets stappen steeds meer merken over op enkel usb-c-poorten in hun compacte apparaten. Voornamelijk de ethernet-aansluiting wordt door het grote formaat regelmatig weggelaten uit nieuwe laptops. Fujitsu heeft echter een ingenieuze oplossing gevonden waardoor deze laptop met een dikte van slechts 16.9mm toch beschikt over een volwaardige gigabit-ethernetaansluiting.

Het is de eerste keer even uitvogelen hoe het werkt, maar door aan een plastic randje te trekken tover je een uitklapbare ethernet-poort tevoorschijn. Helaas werkt dit mechanisme niet goed wanneer de laptop in tablet-modus wordt gebruikt.

© PXimport

Dun, toch veel aansluitingen

Daar blijft het echter niet bij, want hoewel Apple er bijvoorbeeld voor kiest om alles behalve usb-c weg te laten, heeft Fujitsu er voor gekozen om alle gangbare aansluitingen toe te voegen. De laptop beschikt naast ethernet over twee keer usb-c met Thunderbolt 3, twee keer usb-a, hdmi 1.4, 3,5mm-audio, een sd-kaartlezer, een smartcardlezer, een simkaartlezer en een Kensington-slot. Aan aansluitingen is dus absoluut geen gebrek. Fujitsu laat met deze laptop zien dat ze nog niet van plan zijn mee te gaan in de geldklopperij die dongle heet.

De draagbaarheid heeft ook geen effect gehad op de upgrade- en reparatie-mogelijkheden. Gewapend met enkel een kruiskopschroevendraaier kun je eenvoudig de ssd, wifi-kaart of batterij vervangen. Helaas is de Intel-processor gecombineerd met gesoldeerd LPDDR3-ram waardoor het geheugen niet zomaar vervangen kan worden. Wel troffen we in de laptop nog een extra aansluiting voor een 42mm-insteekkaart aan.

Beveiliging

Naast de bekende opties om in te loggen in Windows zoals een wachtwoord of Windows Hello, biedt Fujitsu nog een aantal mogelijkheden in de U939X. Er is bijvoorbeeld een mogelijkheid tot 2-factor authenticatie via een smartcard, waardoor de gebruiker niet in Windows kan komen zonder een persoonlijk pasje. Nog een stapje veiliger is Fujitsu’s PalmSecure. Met PalmSecure wordt met een speciale sensor een foto gemaakt van de bloedvaten in je handpalm.

Volgens Fujitsu is de detectie van bloedvaten in de handpalm de meest accurate biometrische verificatietechniek met een nauwkeurigheid van 99,99999 procent. Daar komt bij dat bloedvaten verstopt zitten onder de huid, waardoor een kwaadwillende niet zomaar een foto of afdruk kan maken. Ook werkt de sensor alleen bij bloedvaten waar daadwerkelijk bloed doorheen stroomt, waardoor het vrijwel onmogelijk is om onrechtmatig toegang te krijgen. Snel is deze techniek helaas niet. Het kost enkele seconden voordat de handpalm goed gelezen is.

PalmSecure kan samen met een wachtwoord en/of smartcard ook gebruikt worden voor pre-boot authenticatie. Encryptie met een 256 bit AES algoritme moet er voor zorgen dat alleen jij voorbij het Fujitsu boot-logo kunt komen.

© PXimport

Prestaties

Zoals gezegd is deze laptop niet ontwikkeld om een workstation te vervangen. De Intel Core i5-8265U is een zeer energiezuinige processor die in Cinebench R15 niet verder komt dan 455 punten. Wel is deze i5-processor mede verantwoordelijk voor de uitstekende batterijduur van ruim acht uur bij het streamen van een video. Met de meegeleverde adapter is het mogelijk om deze 50Wh-batterij binnen een uur weer op te laden naar 80 procent. Daar blijft het echter niet bij, want hoewel de processor misschien niet zo snel is, is de ssd dat wel. Sequentieel lezen en schrijven gaat met snelheden van respectievelijk 3187 MB/s en 1140 MB/s.

Het beeldscherm is netjes gekalibreerd met een gammawaarde van 2,2, maar is mede door het kleine formaat niet geschikt voor zeer kleurgevoelig werk. Het aanraakscherm reageert snel op input en schrijven met de meegeleverde pen werkt soepel en voelt natuurlijk. Na gebruik kan de pen weggestopt worden in de laptop waardoor je hem minder snel kwijt raakt.

In tegenstelling tot het scherm, stellen het toetsenbord en de touchpad een beetje teleur. Het toetsenbord heeft een ‘travel’ van 1,5 mm en witte achtergrondverlichting met twee helderheidsopties. Een apart numeriek pad ontbreekt, maar voor de liefhebbers kan de rechter kant van het toetsenbord die functionaliteit overnemen met behulp van de Fn-toets. Om een tekstje te typen in het vliegtuig is het toetsenbord voldoende, maar het typt niet zo lekker als een volwaardig desktoptoetsenbord. Hetzelfde geldt voor de touchpad. Het werkt allemaal naar behoren, maar het is niet om over naar huis te schrijven.

Conclusie

De Fujitsu LifeBook U939X onderscheidt zich van de concurrentie door het enorme aantal features. Fujitsu is zelfs zo ver gegaan om een uitklapbare ethernetpoort te ontwikkelen om deze belangrijke aansluiting aan de compacte laptop toe te voegen. Het grote scala aan beveiligingsfeatures maken deze laptop interessant voor iedereen die regelmatig onderweg aan het werk is. Er zijn bovendien nog maar weinig moderne laptops van dit formaat die zo gemakkelijk toegang bieden tot de hardware.

Tekst: Roel Stortelder

9,0

ONS OORDEEL

Fujitsu LifeBook U939X

Pluspunten

Verkrijgbaar in rood en zwart

Veel beveiligingsmogelijkheden

Alle belangrijke aansluitingen

Goed aanraakscherm

Laag gewicht

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000