De beste Chromebooks van 2022 getest

© Randolf

De beste Chromebooks van 2022 getest

Geplaatst: 24 september 2022 - 10:07

Aangepast: 3 juli 2024 - 13:46

Redactie ID.nl

Ben je op zoek naar de beste Chromebook van het moment? We testen vijf modellen en er komen 2-in-1-laptops, een traditionele laptop en een desktopvervangende laptop aan bod. Welk merk haalt de hoogste score; is het Acer, Asus, HP of Lenovo?

Chromebooks draaien sinds 2011 op Google Chrome OS, een op Linux gebaseerde versie van de Chrome-webbrowser. Google-apps zoals Gmail, Google Calendar, Google Keep, Google Drive en Google Play zijn ook zonder internetverbinding te gebruiken.

In 2017 werd Android toegevoegd en het jaar erna Linux. Linux is standaard uitgeschakeld, maar voeg je zelf toe via Instellingen / Geavanceerd / Ontwikkelaars. De virtuele Linux-ontwikkelomgeving heeft geen invloed op de rest van de Chromebook. Een schadelijke Linux-app beïnvloedt je Chromebook dus niet.

Tip: Doe ook de gratis online cursus Thuiswerken op een Chromebook

Snel opgestart

De geteste Chromebooks starten zonder uitzondering binnen tien seconden op wanneer ze volledig uitgeschakeld zijn. Vanuit de slaapstand starten ze zelfs binnen twee seconden op. Om aan het werk te gaan, hoef je slechts de schermklep te openen. Bovendien duurt het slechts enkele minuten om een nieuwe Chromebook te configureren of deze volledig te resetten.

Een gastgebruiker die je laptop even wil lenen, krijgt binnen luttele minuten toegang. Gastgegevens worden niet bewaard. Gezinsleden kun je uiteraard toegang geven tot hun eigen persoonlijke profielen. Ook dan is het een kwestie van enkele minuten om de Chromebook om te schakelen naar een ander Google-account. De gegevens van iedere gebruiker worden van elkaar gescheiden.

Schermkwaliteit

Alle geteste Chromebooks hebben ips-led-schermen met een relatief lage helderheid van 250 nits. Dat is helder genoeg bij normaal gebruik, maar bij fel zonlicht zijn de schermen niet altijd goed leesbaar.

Een ander heikel punt is de schermresolutie. Chrome OS heeft geen universele methode om tekst te schalen, zoals bij Windows. Het configureert standaard een lagere resolutie dan de ingebakken schermresolutie. Bij Full HD is dat, afhankelijk van de schermbreedte, ongeveer 1536 × 864 pixels. Via het instellingenmenu kies je de standaardresolutie van het beeldscherm (de slider staat dan bij Full-HD-schermen op tachtig procent).

Beelden worden vervolgens optimaal scherp weergegeven, maar tekens en pictogrammen ogen dan soms té klein. De oplossing is om individuele vensters te vergroten met Ctrl+Plusteken of te verkleinen met Ctrl+Minteken. Met Ctrl+0 wordt de normale schermresolutie van het gekozen venster hersteld. Elk venster gebruikt zijn eigen schaalgrootte.

Testsamenvatting

Acer Chromebook 514

De beste Chromebooks van 2022 getest-22390267

© Randolf

De Acer Chromebook 514 gebruikt elfde generatie Intel Celeron-, Pentium Gold- en Core i3/5/7-processors (Acer-model CB514-1W), maar in dezelfde behuizing heeft Acer ook varianten beschikbaar met Intel Celeron N3450- (model CB514-1HT) of ARM Mali-G57-processors (model CB514-2H). Sommige van de goedkopere modellen zijn met hun speciale ‘Chrome Education Update’ bedoeld voor het onderwijs. Prijzen van de verschillende modellen variëren van minder dan driehonderd tot meer dan duizend euro.

Het model dat wij testen, de CB514-1WT-352M, is een krachtigere uitvoering voor dagelijks en professioneel gebruik. Deze uitvoering beschikt over een dualcore Intel Celeron i3-processor, 8 GB werkgeheugen en 128 GB ssd-opslagruimte, waarvan in de praktijk na installatie nog 107 GB vrij is. De grijze behuizing bestaat grotendeels uit stevig aanvoelend kunststof.

Het Full-HD-ips-scherm meet 14 inch en heeft een bovenplaat van aluminium. Het aanraakscherm is verstevigd met Corning Gorilla Glass. Deze Acer doorstond een beperkt aantal ‘MIL-STD 810F’-duurzaamheidstesten. Het verlichte toetsenbord is ruim bemeten, met als belangrijkste minpunt een kleine entertoets.

In de polssteun rechts bevindt zich een compacte, goed reagerende vingerafdruksensor. Vingerafdrukken van gebruikers worden door Chrome OS overigens op de Chromebook zelf opgeslagen. Privacygevoelige gebruikers kunnen de lens van de webcam afschermen met een schuifknopje. Bij hogere belasting, bijvoorbeeld tijdens het gamen, is de ventilator aan de onderkant hoorbaar, maar heel storend wordt het nooit. De achterkant wordt dan in het midden wel behoorlijk warm.

De Chromebook 514 is ruim voorzien van poorten, waaronder eenmaal usb-a (5 Gbit/s) en twee usb-c-thunderbolt4-aansluitingen (10 Gbit/s) die ook bruikbaar zijn voor data, stroom en video. Daarnaast is er een extra HDMI-poort. Acer meldt een gemiddelde batterijduur van tien uur en dat komt overeen met onze testresultaten.

Acer Chromebook Spin 513

De beste Chromebooks van 2022 getest-22390268

© Randolf

De Spin-productreeks bestaat uit 2-in-1-Chromebooks met een Intel- of Qualcomm-processor. Ze beschikken over een Full-HD-touchscreen van 13,3 of 15 inch dat 360 graden kan worden gekanteld. De 13,3inch-modellen, zoals de geteste CP513-1H, zijn nauwelijks groter dan een A4’tje, slechts 1,2 kg zwaar en nipt 1,55 cm dik. Dit zijn met voorsprong de slankste Chromebooks in deze test.

Het testmodel gebruikt het Qualcomm Snapdragon 7c Compute-platform met Adreno 618-gpu, 4 GB werkgeheugen en 64 GB eMMC-opslagruimte (47 GB vrije ruimte). De behuizing lijkt op het eerste gezicht uit aluminium te bestaan, maar is in werkelijkheid gemaakt van zilverkleurige of donkerblauwe kunststof. De scherm-behuizingverhouding is 78 procent, wat het slanke effect extra verhoogt.

Het verlichte toetsenbord heeft ruime chiclet-toetsen die ver genoeg uit elkaar liggen. Typen gaat vlot, ook met tien vingers. De zwarte toetsen zijn goed leesbaar, zelfs als je de toetsenbordverlichting volledig uitschakelt. Het ruime aanraakvlak wordt trouwens net zoals het touchscreen beschermd door een harde, doorzichtige laag Corning Gorilla Glass.

De Acer Chromebook Spin 513 heeft drie usb3.2-gen1-poorten (5 Gbit/s): eenmaal type a en tweemaal type c. De usb-c-poorten zijn zoals bij alle geteste Chromebooks ook bruikbaar als video-uitgang (via een adapter of hub). De wifi5-verbinding kan in sommige modellen worden aangevuld met een 4G/LTE-modem met extern bereikbare mini-sim. Wij testen het model zonder het mobiele modem.

Volgens Acer houdt deze Chromebook het gemiddeld 13,5 uur uit op een volle accu. Dat klopt met onze benchmarks. Voor normale toepassingen is de Spin 513 snel genoeg, maar verwacht geen grafische wonderen.

ASUS Chromebook CX1 (CX1700)

De beste Chromebooks van 2022 getest-22390269

© Randolf

De Chromebook CX1-productreeks van ASUS bevat grotere Chromebooks met 15- en 17inch-schermen met volwaardige toetsenborden en Intel Celeron- en Pentium-processors. Wij testen de ASUS Chromebook CX1 (CX1700) met een Full-HD-ips-scherm van 17,3 inch, een mobiele quadcore Intel Pentium Silver N6000-processor, Intel UHD-graphics, 8 GB werkgeheugen en 128 GB eMMC-opslagruimte (107 GB vrije ruimte).

Het zilverkleurige chassis met zwarte schermranden ziet eruit alsof het van metaal is gemaakt, maar bestaat in werkelijkheid uit kunststof. Toch voelt alles stevig aan. De laptop heeft dan ook verschillende MIL-STD 810-duurzaamheidstesten doorstaan, al geeft ASUS niet aan welke testen er precies zijn uitgevoerd. De robuuste behuizing is met nog geen 2 cm relatief plat. Vanwege de omvang is dit niet de lichtste Chromebook: het apparaat weegt iets meer dan 2,4 kg. Het ontspiegelde beeldscherm is niet aanraakgevoelig, maar kan wel 180 graden worden opengedraaid, bijvoorbeeld om samen een presentatie te geven. De verhouding tussen scherm en behuizing bedraagt 78 procent.

Het brede, onverlichte toetsenbord met apart cursorvlak en volwaardig numeriek klavier heeft wat ons betreft te kleine chiclet-toetsen, met een indrukafstand van slechts 1,5 mm. Als we met tien vingers snel proberen te typen, raken we regelmatig een naburige toets aan, met een dubbele toetsaanslag tot gevolg. Het numerieke klavier heeft zelfs nog kleinere toetsen dan het gewone toetsenbord. Met dikkere vingers is het moeilijk om er snel getallen mee in te tikken. Dit is jammer, want de behuizing biedt boven, onder en opzij voldoende ruimte voor grotere toetsen met meer tactiele terugkoppeling. Gebruikers met kleinere handen zullen hier wellicht minder last van hebben. Positief is dat het toetsenbord ontworpen is voor een levensduur van tien miljoen toetsaanslagen.

Links en rechts vind je in de behuizing telkens één usb-c-poort en evenveel usb-a-aansluitingen, alle vier met een snelheid van 5 Gbit/s. De dualband wifi6-chip is dezelfde Intel AX201-chipset die je terugvindt in de meeste recente Windows-laptops. De lithium-ion-accu van 67 Wh houdt het volgens ASUS tot zeventien uur uit op een volle lading. In de benchmark noteerden we een uitstekende levensduur van iets meer dan vijftien uur. De algemene prestaties zijn goed voor gewoon gebruik, maar deze laptop is niet geschikt om mee te gamen.

HP Chromebook x360 14c

De beste Chromebooks van 2022 getest-22390272

© Randolf

De HP Chromebook x360 14a, 14b en 14c zijn allemaal 2-in-1-Chromebooks met verschillende processors en geheugengroottes. Ook de hoeveelheid opslagruimte verschilt per model. Prijzen starten bij 399 euro voor een uitvoering met Celeron-processor.

De behuizing van deze laptops bestaat grotendeels uit zilvergrijze kunststof, maar het toetsenbordframe heeft dezelfde kleur in aluminium. Het geheel oogt stevig en stijlvol. Wij testen een nieuw, krachtig model (cc0000nd) met een quadcore Intel Core i5-processor van de elfde generatie, Intel Iris Xe-graphics, 8 GB werkgeheugen en een ssd van 256 GB (223 GB vrije ruimte).

Om krassen te voorkomen, is het Full-HD-ips-aanraakscherm van 14 inch voorzien van Corning Gorilla Glass 5. De glanzende beschermlaag zorgt soms voor storende reflecties. De zeer dunne schermranden resulteren in een scherm-behuizingverhouding van 88,41 procent. De HD-webcam in de bovenste schermrand schakel je elektronisch uit via een schuifknopje aan de linkerzijkant.

De chiclet-toetsen van het verlichte toetsenbord zijn groot genoeg om er vlot met tien vingers op te typen. Rechts van de ruime polssteun bevindt zich een snel reagerende vingerafdruksensor. De rasters van de door B&O getunede stereoluidsprekers bevinden zich links en rechts van het toetsenbord. Aan de onderkant is er een koelraster met een ventilator die bij hoge belasting hoorbaar is, zonder overdreven luid te worden.

Door de smalle behuizing is de enige usb-a-poort (5 Gbit/s) alleen toegankelijk als je eerst een klepje omlaag duwt. De twee usb-c-poorten aan de linker- en rechterzijde ondersteunen 10Gbit/s-overdrachtssnelheden, power delivery en Displayport 1.4. Een geheugenkaartsleuf en 3,5mm-headsetpoort maken het aantal aansluitingen compleet.

Volgens de fabrikant is de lithium-ion-accu van 58 Wh goed voor een gemiddelde batterijduur van tien uur en vijfenveertig minuten. Onze testresultaten wijzen ongeveer hetzelfde uit. Interessant is trouwens de snellaadfunctie van de compacte 65watt-stroomadapter: die laadt de accu in amper vijfenveertig minuten voor de helft op. Dit is met voorsprong de krachtigste Chromebook in deze groepstest.

Lenovo IdeaPad Flex 5i

De beste Chromebooks van 2022 getest-22390275

© Randolf

De betaalbare Lenovo IdeaPad Flex 5i Chromebook 13 is er in verschillende uitvoeringen met maximaal een Intel Core i5-processor van de tiende generatie en een ssd van 128 GB. Opvallend voor dit prijsniveau zijn de stevig ogende behuizing, het 360 graden kantelende Full-HD-ips-touchscreen van 13,3 inch en het uitstekende toetsenbord met vlot reagerende touchpad.

De door ons geteste Chromebook IdeaPad Flex 5i CB 13IML05 is bedoeld voor scholieren en studenten. Deze extra betaalbare uitvoering heeft een dualcore Intel Celeron-processor, 4 GB werkgeheugen en 64 GB eMMC5.1-opslagruimte (47 GB vrije ruimte).

De grijze behuizing heeft een bodem van ABS-plastic, maar de schermklep en beide scharnieren zijn van aluminium gemaakt. Het gewicht valt met 1,35 kg erg mee, net zoals de dikte van bijna 1,8 cm. Daarmee is het prima te doen om het scherm volledig open te klappen en de laptop als tablet te gebruiken. Met de los verkrijgbare digitale pen van Lenovo kun je desgewenst schetsen, tekenen en schrijven.

We vonden geen details over het materiaal van de glazen beschermplaat, maar vermoedelijk gaat het hier om een vorm van Corning Gorilla Glass. Het scherm is niet ontspiegeld en laat dus behoorlijk wat reflecties zien. Positief zijn de brede kijkhoek en de mooie kleurschakeringen. Privacygevoelige gebruikers waarderen wellicht de fysieke schuifknop die de HD-webcam in de bovenste schermrand afschermt. Het onverlichte toetsenbord typt vlot dankzij de grote chiclet-toetsen met heldere witte opdruk.

In de relatief platte behuizing is er niet veel ruimte voor poorten, maar het noodzakelijke is aanwezig. Zo tref je er een veiligheidsslot, analoge audiopoort en geheugenkaartsleuf aan. De wifi6-chip is dezelfde Intel AX201-chipset die je ook in de meeste Windows-laptops vindt. Volgens Lenovo heeft de accu een levensduur van gemiddeld tien uur, maar wij haalden in onze benchmarks met gemak een batterijduur van 13,5 uur. De prestaties zijn voldoende voor normaal gebruik, maar grafisch is dit niet de snelste Chromebook.

Conclusie

De traditionele Acer Chromebook 514 CB514-1W en de convertible HP Chromebook x360 14c-cc0000nd presteren het best, met een lichte voorsprong voor de HP-laptop. Die gaat er dan ook met het keurmerk Best getest vandoor. Houd er wel rekening mee dat HP’s x360-serie verschillende modellen kent die onderling nogal verschillen qua bouwkwaliteit en uitrusting. Het toegekende keurmerk geldt uitsluitend voor het geteste model.

De compacte en scherp geprijsde Lenovo IdeaPad Flex 5i Chromebook 13 combineert een uitstekende bouwkwaliteit met normale prestaties. Daarmee is deze 2-in-1-laptop de terechte winnaar van het keurmerk Slimme koop. De onderlinge verschillen zijn overigens niet dramatisch groot. Het type laptop dat je zoekt, speelt uiteraard ook een rol bij je eventuele keuze. Wil je bijvoorbeeld een desktopvervangende laptop, dan is de ASUS CX1 (1700CK) niet alleen een unieke, maar ook een goede Chromebook.

Zit er wat voor je tussen? Bekijk hier het Chromebook-aanbod van Bol.com

Of vergelijk actuele Chromebook-prijzen via Kieskeurig.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten