ID.nl logo
De beste Chromebooks van 2022 getest
© Randolf
Huis

De beste Chromebooks van 2022 getest

Ben je op zoek naar de beste Chromebook van het moment? We testen vijf modellen en er komen 2-in-1-laptops, een traditionele laptop en een desktopvervangende laptop aan bod. Welk merk haalt de hoogste score; is het Acer, Asus, HP of Lenovo?

Chromebooks draaien sinds 2011 op Google Chrome OS, een op Linux gebaseerde versie van de Chrome-webbrowser. Google-apps zoals Gmail, Google Calendar, Google Keep, Google Drive en Google Play zijn ook zonder internetverbinding te gebruiken.

In 2017 werd Android toegevoegd en het jaar erna Linux. Linux is standaard uitgeschakeld, maar voeg je zelf toe via Instellingen / Geavanceerd / Ontwikkelaars. De virtuele Linux-ontwikkelomgeving heeft geen invloed op de rest van de Chromebook. Een schadelijke Linux-app beïnvloedt je Chromebook dus niet.

Tip: Doe ook de gratis online cursus Thuiswerken op een Chromebook

Snel opgestart

De geteste Chromebooks starten zonder uitzondering binnen tien seconden op wanneer ze volledig uitgeschakeld zijn. Vanuit de slaapstand starten ze zelfs binnen twee seconden op. Om aan het werk te gaan, hoef je slechts de schermklep te openen. Bovendien duurt het slechts enkele minuten om een nieuwe Chromebook te configureren of deze volledig te resetten.

Een gastgebruiker die je laptop even wil lenen, krijgt binnen luttele minuten toegang. Gastgegevens worden niet bewaard. Gezinsleden kun je uiteraard toegang geven tot hun eigen persoonlijke profielen. Ook dan is het een kwestie van enkele minuten om de Chromebook om te schakelen naar een ander Google-account. De gegevens van iedere gebruiker worden van elkaar gescheiden.

Schermkwaliteit

Alle geteste Chromebooks hebben ips-led-schermen met een relatief lage helderheid van 250 nits. Dat is helder genoeg bij normaal gebruik, maar bij fel zonlicht zijn de schermen niet altijd goed leesbaar.

Een ander heikel punt is de schermresolutie. Chrome OS heeft geen universele methode om tekst te schalen, zoals bij Windows. Het configureert standaard een lagere resolutie dan de ingebakken schermresolutie. Bij Full HD is dat, afhankelijk van de schermbreedte, ongeveer 1536 × 864 pixels. Via het instellingenmenu kies je de standaardresolutie van het beeldscherm (de slider staat dan bij Full-HD-schermen op tachtig procent).

Beelden worden vervolgens optimaal scherp weergegeven, maar tekens en pictogrammen ogen dan soms té klein. De oplossing is om individuele vensters te vergroten met Ctrl+Plusteken of te verkleinen met Ctrl+Minteken. Met Ctrl+0 wordt de normale schermresolutie van het gekozen venster hersteld. Elk venster gebruikt zijn eigen schaalgrootte.

Testsamenvatting

We testen vijf Chromebooks met verschillende vormen: standaardlaptop, 2-in-1-laptop en desktopvervangende laptop. We houden rekening met de Chrome- en Android-prestaties tijdens productiviteitsapplicaties, webgebruik, (video)chatten, datatoepassingen en video’s afspelen.

De levensduur van de accu is een belangrijk selectiecriterium, want je wilt minstens een werkdag vooruit kunnen op een volle batterij. Houd er rekening mee dat deze laptops leverbaar zijn in verschillende uitrustingsniveaus, waarvan wij er maar één kunnen testen.

Acer Chromebook 514

©Randolf

De Acer Chromebook 514 gebruikt elfde generatie Intel Celeron-, Pentium Gold- en Core i3/5/7-processors (Acer-model CB514-1W), maar in dezelfde behuizing heeft Acer ook varianten beschikbaar met Intel Celeron N3450- (model CB514-1HT) of ARM Mali-G57-processors (model CB514-2H). Sommige van de goedkopere modellen zijn met hun speciale ‘Chrome Education Update’ bedoeld voor het onderwijs. Prijzen van de verschillende modellen variëren van minder dan driehonderd tot meer dan duizend euro.

Het model dat wij testen, de CB514-1WT-352M, is een krachtigere uitvoering voor dagelijks en professioneel gebruik. Deze uitvoering beschikt over een dualcore Intel Celeron i3-processor, 8 GB werkgeheugen en 128 GB ssd-opslagruimte, waarvan in de praktijk na installatie nog 107 GB vrij is. De grijze behuizing bestaat grotendeels uit stevig aanvoelend kunststof.

Het Full-HD-ips-scherm meet 14 inch en heeft een bovenplaat van aluminium. Het aanraakscherm is verstevigd met Corning Gorilla Glass. Deze Acer doorstond een beperkt aantal ‘MIL-STD 810F’-duurzaamheidstesten. Het verlichte toetsenbord is ruim bemeten, met als belangrijkste minpunt een kleine entertoets.

In de polssteun rechts bevindt zich een compacte, goed reagerende vingerafdruksensor. Vingerafdrukken van gebruikers worden door Chrome OS overigens op de Chromebook zelf opgeslagen. Privacygevoelige gebruikers kunnen de lens van de webcam afschermen met een schuifknopje. Bij hogere belasting, bijvoorbeeld tijdens het gamen, is de ventilator aan de onderkant hoorbaar, maar heel storend wordt het nooit. De achterkant wordt dan in het midden wel behoorlijk warm.

De Chromebook 514 is ruim voorzien van poorten, waaronder eenmaal usb-a (5 Gbit/s) en twee usb-c-thunderbolt4-aansluitingen (10 Gbit/s) die ook bruikbaar zijn voor data, stroom en video. Daarnaast is er een extra HDMI-poort. Acer meldt een gemiddelde batterijduur van tien uur en dat komt overeen met onze testresultaten.

Acer Chromebook Spin 513

©Randolf

De Spin-productreeks bestaat uit 2-in-1-Chromebooks met een Intel- of Qualcomm-processor. Ze beschikken over een Full-HD-touchscreen van 13,3 of 15 inch dat 360 graden kan worden gekanteld. De 13,3inch-modellen, zoals de geteste CP513-1H, zijn nauwelijks groter dan een A4’tje, slechts 1,2 kg zwaar en nipt 1,55 cm dik. Dit zijn met voorsprong de slankste Chromebooks in deze test.

Het testmodel gebruikt het Qualcomm Snapdragon 7c Compute-platform met Adreno 618-gpu, 4 GB werkgeheugen en 64 GB eMMC-opslagruimte (47 GB vrije ruimte). De behuizing lijkt op het eerste gezicht uit aluminium te bestaan, maar is in werkelijkheid gemaakt van zilverkleurige of donkerblauwe kunststof. De scherm-behuizingverhouding is 78 procent, wat het slanke effect extra verhoogt.

Het verlichte toetsenbord heeft ruime chiclet-toetsen die ver genoeg uit elkaar liggen. Typen gaat vlot, ook met tien vingers. De zwarte toetsen zijn goed leesbaar, zelfs als je de toetsenbordverlichting volledig uitschakelt. Het ruime aanraakvlak wordt trouwens net zoals het touchscreen beschermd door een harde, doorzichtige laag Corning Gorilla Glass.

De Acer Chromebook Spin 513 heeft drie usb3.2-gen1-poorten (5 Gbit/s): eenmaal type a en tweemaal type c. De usb-c-poorten zijn zoals bij alle geteste Chromebooks ook bruikbaar als video-uitgang (via een adapter of hub). De wifi5-verbinding kan in sommige modellen worden aangevuld met een 4G/LTE-modem met extern bereikbare mini-sim. Wij testen het model zonder het mobiele modem.

Volgens Acer houdt deze Chromebook het gemiddeld 13,5 uur uit op een volle accu. Dat klopt met onze benchmarks. Voor normale toepassingen is de Spin 513 snel genoeg, maar verwacht geen grafische wonderen.

ASUS Chromebook CX1 (CX1700)

©Randolf

De Chromebook CX1-productreeks van ASUS bevat grotere Chromebooks met 15- en 17inch-schermen met volwaardige toetsenborden en Intel Celeron- en Pentium-processors. Wij testen de ASUS Chromebook CX1 (CX1700) met een Full-HD-ips-scherm van 17,3 inch, een mobiele quadcore Intel Pentium Silver N6000-processor, Intel UHD-graphics, 8 GB werkgeheugen en 128 GB eMMC-opslagruimte (107 GB vrije ruimte).

Het zilverkleurige chassis met zwarte schermranden ziet eruit alsof het van metaal is gemaakt, maar bestaat in werkelijkheid uit kunststof. Toch voelt alles stevig aan. De laptop heeft dan ook verschillende MIL-STD 810-duurzaamheidstesten doorstaan, al geeft ASUS niet aan welke testen er precies zijn uitgevoerd. De robuuste behuizing is met nog geen 2 cm relatief plat. Vanwege de omvang is dit niet de lichtste Chromebook: het apparaat weegt iets meer dan 2,4 kg. Het ontspiegelde beeldscherm is niet aanraakgevoelig, maar kan wel 180 graden worden opengedraaid, bijvoorbeeld om samen een presentatie te geven. De verhouding tussen scherm en behuizing bedraagt 78 procent.

Het brede, onverlichte toetsenbord met apart cursorvlak en volwaardig numeriek klavier heeft wat ons betreft te kleine chiclet-toetsen, met een indrukafstand van slechts 1,5 mm. Als we met tien vingers snel proberen te typen, raken we regelmatig een naburige toets aan, met een dubbele toetsaanslag tot gevolg. Het numerieke klavier heeft zelfs nog kleinere toetsen dan het gewone toetsenbord. Met dikkere vingers is het moeilijk om er snel getallen mee in te tikken. Dit is jammer, want de behuizing biedt boven, onder en opzij voldoende ruimte voor grotere toetsen met meer tactiele terugkoppeling. Gebruikers met kleinere handen zullen hier wellicht minder last van hebben. Positief is dat het toetsenbord ontworpen is voor een levensduur van tien miljoen toetsaanslagen.

Links en rechts vind je in de behuizing telkens één usb-c-poort en evenveel usb-a-aansluitingen, alle vier met een snelheid van 5 Gbit/s. De dualband wifi6-chip is dezelfde Intel AX201-chipset die je terugvindt in de meeste recente Windows-laptops. De lithium-ion-accu van 67 Wh houdt het volgens ASUS tot zeventien uur uit op een volle lading. In de benchmark noteerden we een uitstekende levensduur van iets meer dan vijftien uur. De algemene prestaties zijn goed voor gewoon gebruik, maar deze laptop is niet geschikt om mee te gamen.

HP Chromebook x360 14c

©Randolf

De HP Chromebook x360 14a, 14b en 14c zijn allemaal 2-in-1-Chromebooks met verschillende processors en geheugengroottes. Ook de hoeveelheid opslagruimte verschilt per model. Prijzen starten bij 399 euro voor een uitvoering met Celeron-processor.

De behuizing van deze laptops bestaat grotendeels uit zilvergrijze kunststof, maar het toetsenbordframe heeft dezelfde kleur in aluminium. Het geheel oogt stevig en stijlvol. Wij testen een nieuw, krachtig model (cc0000nd) met een quadcore Intel Core i5-processor van de elfde generatie, Intel Iris Xe-graphics, 8 GB werkgeheugen en een ssd van 256 GB (223 GB vrije ruimte).

Om krassen te voorkomen, is het Full-HD-ips-aanraakscherm van 14 inch voorzien van Corning Gorilla Glass 5. De glanzende beschermlaag zorgt soms voor storende reflecties. De zeer dunne schermranden resulteren in een scherm-behuizingverhouding van 88,41 procent. De HD-webcam in de bovenste schermrand schakel je elektronisch uit via een schuifknopje aan de linkerzijkant.

De chiclet-toetsen van het verlichte toetsenbord zijn groot genoeg om er vlot met tien vingers op te typen. Rechts van de ruime polssteun bevindt zich een snel reagerende vingerafdruksensor. De rasters van de door B&O getunede stereoluidsprekers bevinden zich links en rechts van het toetsenbord. Aan de onderkant is er een koelraster met een ventilator die bij hoge belasting hoorbaar is, zonder overdreven luid te worden.

Door de smalle behuizing is de enige usb-a-poort (5 Gbit/s) alleen toegankelijk als je eerst een klepje omlaag duwt. De twee usb-c-poorten aan de linker- en rechterzijde ondersteunen 10Gbit/s-overdrachtssnelheden, power delivery en Displayport 1.4. Een geheugenkaartsleuf en 3,5mm-headsetpoort maken het aantal aansluitingen compleet.

Volgens de fabrikant is de lithium-ion-accu van 58 Wh goed voor een gemiddelde batterijduur van tien uur en vijfenveertig minuten. Onze testresultaten wijzen ongeveer hetzelfde uit. Interessant is trouwens de snellaadfunctie van de compacte 65watt-stroomadapter: die laadt de accu in amper vijfenveertig minuten voor de helft op. Dit is met voorsprong de krachtigste Chromebook in deze groepstest.

Lenovo IdeaPad Flex 5i

©Randolf

De betaalbare Lenovo IdeaPad Flex 5i Chromebook 13 is er in verschillende uitvoeringen met maximaal een Intel Core i5-processor van de tiende generatie en een ssd van 128 GB. Opvallend voor dit prijsniveau zijn de stevig ogende behuizing, het 360 graden kantelende Full-HD-ips-touchscreen van 13,3 inch en het uitstekende toetsenbord met vlot reagerende touchpad.

De door ons geteste Chromebook IdeaPad Flex 5i CB 13IML05 is bedoeld voor scholieren en studenten. Deze extra betaalbare uitvoering heeft een dualcore Intel Celeron-processor, 4 GB werkgeheugen en 64 GB eMMC5.1-opslagruimte (47 GB vrije ruimte).

De grijze behuizing heeft een bodem van ABS-plastic, maar de schermklep en beide scharnieren zijn van aluminium gemaakt. Het gewicht valt met 1,35 kg erg mee, net zoals de dikte van bijna 1,8 cm. Daarmee is het prima te doen om het scherm volledig open te klappen en de laptop als tablet te gebruiken. Met de los verkrijgbare digitale pen van Lenovo kun je desgewenst schetsen, tekenen en schrijven.

We vonden geen details over het materiaal van de glazen beschermplaat, maar vermoedelijk gaat het hier om een vorm van Corning Gorilla Glass. Het scherm is niet ontspiegeld en laat dus behoorlijk wat reflecties zien. Positief zijn de brede kijkhoek en de mooie kleurschakeringen. Privacygevoelige gebruikers waarderen wellicht de fysieke schuifknop die de HD-webcam in de bovenste schermrand afschermt. Het onverlichte toetsenbord typt vlot dankzij de grote chiclet-toetsen met heldere witte opdruk.

In de relatief platte behuizing is er niet veel ruimte voor poorten, maar het noodzakelijke is aanwezig. Zo tref je er een veiligheidsslot, analoge audiopoort en geheugenkaartsleuf aan. De wifi6-chip is dezelfde Intel AX201-chipset die je ook in de meeste Windows-laptops vindt. Volgens Lenovo heeft de accu een levensduur van gemiddeld tien uur, maar wij haalden in onze benchmarks met gemak een batterijduur van 13,5 uur. De prestaties zijn voldoende voor normaal gebruik, maar grafisch is dit niet de snelste Chromebook.

Conclusie

De traditionele Acer Chromebook 514 CB514-1W en de convertible HP Chromebook x360 14c-cc0000nd presteren het best, met een lichte voorsprong voor de HP-laptop. Die gaat er dan ook met het keurmerk Best getest vandoor. Houd er wel rekening mee dat HP’s x360-serie verschillende modellen kent die onderling nogal verschillen qua bouwkwaliteit en uitrusting. Het toegekende keurmerk geldt uitsluitend voor het geteste model.

De compacte en scherp geprijsde Lenovo IdeaPad Flex 5i Chromebook 13 combineert een uitstekende bouwkwaliteit met normale prestaties. Daarmee is deze 2-in-1-laptop de terechte winnaar van het keurmerk Slimme koop. De onderlinge verschillen zijn overigens niet dramatisch groot. Het type laptop dat je zoekt, speelt uiteraard ook een rol bij je eventuele keuze. Wil je bijvoorbeeld een desktopvervangende laptop, dan is de ASUS CX1 (1700CK) niet alleen een unieke, maar ook een goede Chromebook.

Zit er wat voor je tussen? Bekijk hier het Chromebook-aanbod van Bol.com

Of vergelijk actuele Chromebook-prijzen via Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?
© Perig Morisse
Huis

Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?

Veilig je telefoon ontgrendelen: wat is de beste methode? In dit artikel komen pincodes, vingerafdrukscans en gezichtsherkenning aan bod.

Op je telefoon staan allerlei persoonlijke gegevens die je niet zomaar met iedereen deelt. Bovendien is het niet de bedoeling dat iedereen je berichten zomaar kan lezen of zelfs iets kan versturen of posten.

Authenticatie voor smartphones is niet nieuws. Maar wat is eigenlijk de veiligste methode? We leggen identificatie door middel van een wachtwoord of pincode, een vingerafdruk en gezichtsherkenning onder de loep:

  • Voor- en nadelen van een wachtwoord, patroon of pincode
  • Pluspunten en keerzijdes van een vingerafdruk voor verificatie
  • Pro’s en cons van ontgrendeling door gezichtsherkenning

Op zoek naar een nieuwe smartphone? Bekijk de beste telefoons tot 600,- euro!

Voordelen van een wachtwoord, patroon of pincode

  • Je bent niet afhankelijk van onderliggende technologie

  • Je hebt de mate van veiligheid gedeeltelijk zelf in de hand

Wachtwoorden, patronen en pincodes zijn de oudste en in feite ook de simpelste vormen van identificatie. Belangrijk om te weten is dat de veiligheid afhankelijk is van de lengte van de code of het wachtwoord. Je hebt de veiligheid dus voor een groot deel zelf in de hand. Deze methode is altijd even betrouwbaar, omdat hij voor de veiligheid niet afhankelijk is van je de technologie in je telefoon. Bovendien verlies je de mogelijkheid om op deze manier in te loggen minder snel, omdat er geen sensoren of camera's zijn die stuk kunnen gaan.

©Supatman - stock.adobe.com

Nadelen van een wachtwoord of pincode

  • Iemand kan meekijken en je wachtwoord aflezen

  • Niet gebruiksvriendelijk en langzaam

De nadelen van een wachtwoord liggen eigenlijk ook voor de hand. Iemand kan bijvoorbeeld stiekem over je schouder meekijken en toegang krijgen tot je telefoon. In theorie kan een hacker met je gegevens aan de haal. In de praktijk komt dat zelden voor, maar het hacken van je vinger of gezicht is in ieder geval helemaal onmogelijk. Toch was voor veel mensen gebruiksvriendelijkheid de reden om over te stappen naar een andere manier. Want iedere keer een code of wachtwoord invoeren duurt lang en begint op een gegeven moment vervelend te worden, vooral als je weet dat er snellere methodes beschikbaar zijn. Een patroon swipen gaat iets sneller, maar kost alsnog meer moeite dan andere manieren.

Bescherm je smartphone optimaal met een stevig telefoonhoesje.

Zo blijft je toestel in topconditie, hoe je het ook ontgrendelt!

Vingerafdruk voor authenticatie: de voordelen

  • Snel en gebruiksvriendelijk

  • Hoge veiligheid bij geavanceerde sensoren

Inmiddels zijn vingerafdrukscanners op telefoons snel en reageren ze zonder al te veel problemen, zonder dat je je vinger exact op de juiste manier op de scanner hoeft te plaatsen. Doordat ze op een handige plek geplaatst zijn, ontgrendel je je smartphone min of meer zodra je het apparaat oppakt. Een goede scanner zorgt ervoor dat jij als enige je telefoon kunt unlocken.

©KOB

Vingerafdruk voor authenticatie: de nadelen

  • Werkt niet bij natte of beschadigde vingers

  • Oudere versies minder betrouwbaar

Iedereen die ooit een vingerafdrukscanner heeft gebruikt is bekend met het volgende: als je vinger nat is, of wanneer je er toevallig een snee of een pleister op zit, herkent de scanner het profiel van je vinger niet meer. Bij geavanceerdere scanners komt dit probleem minder vaak voor. Sowieso zijn verouderde en goedkopere sensoren lang niet altijd veilig. Ze zijn in het kort minder complex, waardoor ze minder lijnen registreren en je vingerafdruk niet heel nauwkeurig meten.

Voordelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Snel en moeiteloos

  • 3D-scans zijn erg veilig

Je smartphone ontgrendelen door gezichtsherkenning is de gebruiksvriendelijkste manier. Het enige wat je hoeft te doen, is naar je telefoon kijken. Kortom: het gaat automatisch en zonder dat je het in de gaten hebt. Smartphones die gebruikmaken van een 3D-scan zijn amper te misleiden en dus zeer betrouwbaar, maar alleen nieuwe (en dure) modellen zijn uitgerust met deze mogelijkheid. Let daar goed op wanneer je graag gebruikmaakt van gezichtsherkenning en op zoek bent naar een nieuwe telefoon.

©Khaletski Siarhei\goffkein.pro

Nadelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Oudere gezichtsscans niet altijd even betrouwbaar

  • Weinig licht kan een belemmering zijn

Oudere telefoons die te ontgrendelen zijn met een scan van je gezicht, zijn helaas niet heel veilig. Ze maken gebruik van een foto en vergelijken die met de 2D-scan die gemaakt wordt tijdens het ontgrendelen. In de eerste plaats is gebleken dat iemand anders met een gezicht dat veel op je lijkt de telefoon mogelijk ook kan ontgrendelen. Daarnaast is een foto van de bezitter van de telefoon soms genoeg om deze veiligheidsmethode te misleiden.

Conclusie: wat is het veiligst?

Een complex wachtwoord of lange pincode is nog altijd een veilige manier om je smartphone te vergrendelen. Als je een moderne telefoon hebt, is vingerafdrukherkenning ook erg veilig en bovendien een heel stuk gebruiksvriendelijker. Een geavanceerde scanner voor gezichtsherkenning is ook zeer betrouwbaar. Maar daarbij moet je er wel op letten dat jouw telefoon echt een 3D-scan van je gezicht maakt. De meeste smartphones kunnen dat niet. Denk er verder aan dat je niet meer kunt inloggen met een vingerafdruk of een gezichtsscan als bepaalde onderdelen van je telefoon niet meer functioneren. Daarom is het aangeraden om altijd te kiezen voor een lang wachtwoord of pincode als back-up.

📱Ook interessant: Help! Ik ben het wachtwoord van mijn Apple ID vergeten


▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming

Ben je op zoek naar een energiezuinige bijverwarming die snel en efficiënt warmte levert? Dan is een keramische verwarming wel iets voor jou: die combineert moderne technologie met gebruiksgemak. Zoals de Philips 5000 Series CX5120/11 keramische verwarming. Wat zijn de praktijkervaringen van de testers van Review.nl? Lees hier hun bevindingen.

Ben je op zoek naar een snelle, slimme en veilige manier om je huis te verwarmen? Met deze krachtige keramische verwarming zit je binnen twee seconden al lekker warm! En het beste? Je bespaart tot wel 50% energie vergeleken met een gewone verwarmingsventilator. Via de handige Philips Air+-app heb je altijd en overal controle over je verwarming. Bovendien zorgt de 5-voudige veiligheidsbescherming ervoor dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Warmte, gemak én gemoedsrust – wat wil je nog meer? Testers van Review.nl mochten de Philips 5000 Series CX5120/11 gedurende een periode testen. Hier lees je hun bevindingen.

Het slanke, zwarte design van deze Philips verwarming past goed in een modern interieur. Met een hoogte van minder dan 60 centimeter is het apparaat compact genoeg om onder een bureau te plaatsen. "Door het slanke en zwarte design is deze verwarming overal te plaatsen", aldus Rob, één van de testers. Het apparaat is daarnaast licht van gewicht, wat het makkelijk maakt om hem van kamer naar kamer te verplaatsen wanneer nodig.

Snelle en effectieve verwarming

De CX5120/11 overtuigt met zijn krachtige verwarmingsprestaties. "Het apparaat verwarmt de kamer verrassend snel, wat ideaal is op koude dagen", schrijft GeertK, die de CX5120/11 een 8,0 geeft. De oscillerende voet zorgt voor een goede warmteverdeling in de ruimte. Rob is blij met het vermogen: "Hierdoor is het mogelijk om in een korte periode een fijne warmte te verspreiden". Daar is tester Cindyver het mee eens. Ook wordt gewaardeerd dat de keramische verwarming geen vieze geurtjes verspreidt.

De Philips 5000 Series CX5120/11 kan ook in een thuisnetwerk worden gebruikt, waardoor app-bediening ingesteld kan worden en een koppeling met Google Home en Alexa mogelijk is. Wel kan er nog iets worden verbeterd aan het proces voor het maken van een verbinding met het draadloze netwerk. Roberto073: "Het koppelen met de Air+ app verliep zonder gedoe, al bleef het wifi-icoontje wit in plaats van oranje, zoals de handleiding aangaf. Dat was echter geen probleem, want alles werkte naar behoren." AnneliesD hierover: "De installatie was even puzzelen omdat er verwezen werd naar het netwerk van Philips in plaats van ons thuis wifi-netwerk. Maar dit was zo gewijzigd in de app."

Slim en gebruiksvriendelijk

Een groot pluspunt is de bediening via de bijbehorende app. Hiermee kun je de verwarming op afstand bedienen en programma's instellen. 'Via deze app is het mogelijk om zelf een programma te maken wanneer, hoe laat en hoe warm de verwarming moet werken', licht een enthousiaste gebruiker toe. De Auto+ modus regelt de verwarming automatisch voor optimale energiebesparing. Het touchscreen op het apparaat zelf biedt een gebruiksvriendelijk alternatief voor de app-bediening.

Tester Har74 is blij met de slimme functies van de verwarming en de app: "In de kinderkamer is de verwarming een keer omgevallen, maar de app gaf meteen een melding dat het apparaat was omgevallen en automatisch was uitgeschakeld. "

Tester AnneliesD is blij met de CX5120/11: "Vooral met thuiswerken is het ideaal om één ruimte te verwarmen en de cv-installatie niet te hoeven gebruikenm. wat dus ook aanzienlijk scheelt in de kosten! "

Geschikt voor kleinere ruimtes

De verwarming is vooral effectief in kleinere ruimtes tot ongeveer 20 m². 'In mijn studeerkamer komt de verwarming tot zijn recht', schrijft een tester. Verschillende gebruikers zetten het apparaat specifiek in als bijverwarming voor een thuiswerkplek. Een minpunt van de Philips 5000 Series CX5120/11 is volgens Max546 de lengte van het snoer. "Zonder verlengsnoer kun je hem niet zomaar overal neerzetten", aldus de tester.

Tester Har74 merkt dat deze verwarming minder geschikt is voor grotere ruimtes, want volgens de specificaties is hij vooral geschikt voor kamers tot 20 m³. Ook vindt hij het jammer dat de verwarming niet in andere kleuren dan zwart verkrijgbaar is.

Conclusie

Met een gemiddelde score van 8,7 is de Philips 5000 Series CX5120/11 een overtuigende keuze voor wie op zoek is naar een slimme bijverwarming voor kleinere ruimtes. De combinatie van snelle warmte, app-bediening en energiezuinige werking maakt het een praktisch apparaat voor bijvoorbeeld een thuiswerkplek of slaapkamer. Het compacte formaat en stille werking zijn extra pluspunten. Enige minpunten zijn de relatief korte stroomkabel en het feit dat de temperatuurmeting bij het apparaat niet altijd overeenkomt met de werkelijke kamertemperatuur.

✅ Pluspunten
Snel en efficiënt verwarmen
Stille werking
Prettige app-bediening
Energiezuinig
Val- en aanraakbeveiliging

❌ Minpunten
Voor kleinere ruimtes tot 20 m³
Stroomkabel in sommige situaties te kort
Soms verschil in gemeten en werkelijke temperatuur

Meer over de Philips 7000 Series HR3760/10

Op Kieskeurig.nl