ID.nl logo
De beste Chromebooks van 2022 getest
© Randolf
Huis

De beste Chromebooks van 2022 getest

Ben je op zoek naar de beste Chromebook van het moment? We testen vijf modellen en er komen 2-in-1-laptops, een traditionele laptop en een desktopvervangende laptop aan bod. Welk merk haalt de hoogste score; is het Acer, Asus, HP of Lenovo?

Chromebooks draaien sinds 2011 op Google Chrome OS, een op Linux gebaseerde versie van de Chrome-webbrowser. Google-apps zoals Gmail, Google Calendar, Google Keep, Google Drive en Google Play zijn ook zonder internetverbinding te gebruiken.

In 2017 werd Android toegevoegd en het jaar erna Linux. Linux is standaard uitgeschakeld, maar voeg je zelf toe via Instellingen / Geavanceerd / Ontwikkelaars. De virtuele Linux-ontwikkelomgeving heeft geen invloed op de rest van de Chromebook. Een schadelijke Linux-app beïnvloedt je Chromebook dus niet.

Tip: Doe ook de gratis online cursus Thuiswerken op een Chromebook

Snel opgestart

De geteste Chromebooks starten zonder uitzondering binnen tien seconden op wanneer ze volledig uitgeschakeld zijn. Vanuit de slaapstand starten ze zelfs binnen twee seconden op. Om aan het werk te gaan, hoef je slechts de schermklep te openen. Bovendien duurt het slechts enkele minuten om een nieuwe Chromebook te configureren of deze volledig te resetten.

Een gastgebruiker die je laptop even wil lenen, krijgt binnen luttele minuten toegang. Gastgegevens worden niet bewaard. Gezinsleden kun je uiteraard toegang geven tot hun eigen persoonlijke profielen. Ook dan is het een kwestie van enkele minuten om de Chromebook om te schakelen naar een ander Google-account. De gegevens van iedere gebruiker worden van elkaar gescheiden.

Schermkwaliteit

Alle geteste Chromebooks hebben ips-led-schermen met een relatief lage helderheid van 250 nits. Dat is helder genoeg bij normaal gebruik, maar bij fel zonlicht zijn de schermen niet altijd goed leesbaar.

Een ander heikel punt is de schermresolutie. Chrome OS heeft geen universele methode om tekst te schalen, zoals bij Windows. Het configureert standaard een lagere resolutie dan de ingebakken schermresolutie. Bij Full HD is dat, afhankelijk van de schermbreedte, ongeveer 1536 × 864 pixels. Via het instellingenmenu kies je de standaardresolutie van het beeldscherm (de slider staat dan bij Full-HD-schermen op tachtig procent).

Beelden worden vervolgens optimaal scherp weergegeven, maar tekens en pictogrammen ogen dan soms té klein. De oplossing is om individuele vensters te vergroten met Ctrl+Plusteken of te verkleinen met Ctrl+Minteken. Met Ctrl+0 wordt de normale schermresolutie van het gekozen venster hersteld. Elk venster gebruikt zijn eigen schaalgrootte.

Testsamenvatting

We testen vijf Chromebooks met verschillende vormen: standaardlaptop, 2-in-1-laptop en desktopvervangende laptop. We houden rekening met de Chrome- en Android-prestaties tijdens productiviteitsapplicaties, webgebruik, (video)chatten, datatoepassingen en video’s afspelen.

De levensduur van de accu is een belangrijk selectiecriterium, want je wilt minstens een werkdag vooruit kunnen op een volle batterij. Houd er rekening mee dat deze laptops leverbaar zijn in verschillende uitrustingsniveaus, waarvan wij er maar één kunnen testen.

Acer Chromebook 514

©Randolf

De Acer Chromebook 514 gebruikt elfde generatie Intel Celeron-, Pentium Gold- en Core i3/5/7-processors (Acer-model CB514-1W), maar in dezelfde behuizing heeft Acer ook varianten beschikbaar met Intel Celeron N3450- (model CB514-1HT) of ARM Mali-G57-processors (model CB514-2H). Sommige van de goedkopere modellen zijn met hun speciale ‘Chrome Education Update’ bedoeld voor het onderwijs. Prijzen van de verschillende modellen variëren van minder dan driehonderd tot meer dan duizend euro.

Het model dat wij testen, de CB514-1WT-352M, is een krachtigere uitvoering voor dagelijks en professioneel gebruik. Deze uitvoering beschikt over een dualcore Intel Celeron i3-processor, 8 GB werkgeheugen en 128 GB ssd-opslagruimte, waarvan in de praktijk na installatie nog 107 GB vrij is. De grijze behuizing bestaat grotendeels uit stevig aanvoelend kunststof.

Het Full-HD-ips-scherm meet 14 inch en heeft een bovenplaat van aluminium. Het aanraakscherm is verstevigd met Corning Gorilla Glass. Deze Acer doorstond een beperkt aantal ‘MIL-STD 810F’-duurzaamheidstesten. Het verlichte toetsenbord is ruim bemeten, met als belangrijkste minpunt een kleine entertoets.

In de polssteun rechts bevindt zich een compacte, goed reagerende vingerafdruksensor. Vingerafdrukken van gebruikers worden door Chrome OS overigens op de Chromebook zelf opgeslagen. Privacygevoelige gebruikers kunnen de lens van de webcam afschermen met een schuifknopje. Bij hogere belasting, bijvoorbeeld tijdens het gamen, is de ventilator aan de onderkant hoorbaar, maar heel storend wordt het nooit. De achterkant wordt dan in het midden wel behoorlijk warm.

De Chromebook 514 is ruim voorzien van poorten, waaronder eenmaal usb-a (5 Gbit/s) en twee usb-c-thunderbolt4-aansluitingen (10 Gbit/s) die ook bruikbaar zijn voor data, stroom en video. Daarnaast is er een extra HDMI-poort. Acer meldt een gemiddelde batterijduur van tien uur en dat komt overeen met onze testresultaten.

Acer Chromebook Spin 513

©Randolf

De Spin-productreeks bestaat uit 2-in-1-Chromebooks met een Intel- of Qualcomm-processor. Ze beschikken over een Full-HD-touchscreen van 13,3 of 15 inch dat 360 graden kan worden gekanteld. De 13,3inch-modellen, zoals de geteste CP513-1H, zijn nauwelijks groter dan een A4’tje, slechts 1,2 kg zwaar en nipt 1,55 cm dik. Dit zijn met voorsprong de slankste Chromebooks in deze test.

Het testmodel gebruikt het Qualcomm Snapdragon 7c Compute-platform met Adreno 618-gpu, 4 GB werkgeheugen en 64 GB eMMC-opslagruimte (47 GB vrije ruimte). De behuizing lijkt op het eerste gezicht uit aluminium te bestaan, maar is in werkelijkheid gemaakt van zilverkleurige of donkerblauwe kunststof. De scherm-behuizingverhouding is 78 procent, wat het slanke effect extra verhoogt.

Het verlichte toetsenbord heeft ruime chiclet-toetsen die ver genoeg uit elkaar liggen. Typen gaat vlot, ook met tien vingers. De zwarte toetsen zijn goed leesbaar, zelfs als je de toetsenbordverlichting volledig uitschakelt. Het ruime aanraakvlak wordt trouwens net zoals het touchscreen beschermd door een harde, doorzichtige laag Corning Gorilla Glass.

De Acer Chromebook Spin 513 heeft drie usb3.2-gen1-poorten (5 Gbit/s): eenmaal type a en tweemaal type c. De usb-c-poorten zijn zoals bij alle geteste Chromebooks ook bruikbaar als video-uitgang (via een adapter of hub). De wifi5-verbinding kan in sommige modellen worden aangevuld met een 4G/LTE-modem met extern bereikbare mini-sim. Wij testen het model zonder het mobiele modem.

Volgens Acer houdt deze Chromebook het gemiddeld 13,5 uur uit op een volle accu. Dat klopt met onze benchmarks. Voor normale toepassingen is de Spin 513 snel genoeg, maar verwacht geen grafische wonderen.

ASUS Chromebook CX1 (CX1700)

©Randolf

De Chromebook CX1-productreeks van ASUS bevat grotere Chromebooks met 15- en 17inch-schermen met volwaardige toetsenborden en Intel Celeron- en Pentium-processors. Wij testen de ASUS Chromebook CX1 (CX1700) met een Full-HD-ips-scherm van 17,3 inch, een mobiele quadcore Intel Pentium Silver N6000-processor, Intel UHD-graphics, 8 GB werkgeheugen en 128 GB eMMC-opslagruimte (107 GB vrije ruimte).

Het zilverkleurige chassis met zwarte schermranden ziet eruit alsof het van metaal is gemaakt, maar bestaat in werkelijkheid uit kunststof. Toch voelt alles stevig aan. De laptop heeft dan ook verschillende MIL-STD 810-duurzaamheidstesten doorstaan, al geeft ASUS niet aan welke testen er precies zijn uitgevoerd. De robuuste behuizing is met nog geen 2 cm relatief plat. Vanwege de omvang is dit niet de lichtste Chromebook: het apparaat weegt iets meer dan 2,4 kg. Het ontspiegelde beeldscherm is niet aanraakgevoelig, maar kan wel 180 graden worden opengedraaid, bijvoorbeeld om samen een presentatie te geven. De verhouding tussen scherm en behuizing bedraagt 78 procent.

Het brede, onverlichte toetsenbord met apart cursorvlak en volwaardig numeriek klavier heeft wat ons betreft te kleine chiclet-toetsen, met een indrukafstand van slechts 1,5 mm. Als we met tien vingers snel proberen te typen, raken we regelmatig een naburige toets aan, met een dubbele toetsaanslag tot gevolg. Het numerieke klavier heeft zelfs nog kleinere toetsen dan het gewone toetsenbord. Met dikkere vingers is het moeilijk om er snel getallen mee in te tikken. Dit is jammer, want de behuizing biedt boven, onder en opzij voldoende ruimte voor grotere toetsen met meer tactiele terugkoppeling. Gebruikers met kleinere handen zullen hier wellicht minder last van hebben. Positief is dat het toetsenbord ontworpen is voor een levensduur van tien miljoen toetsaanslagen.

Links en rechts vind je in de behuizing telkens één usb-c-poort en evenveel usb-a-aansluitingen, alle vier met een snelheid van 5 Gbit/s. De dualband wifi6-chip is dezelfde Intel AX201-chipset die je terugvindt in de meeste recente Windows-laptops. De lithium-ion-accu van 67 Wh houdt het volgens ASUS tot zeventien uur uit op een volle lading. In de benchmark noteerden we een uitstekende levensduur van iets meer dan vijftien uur. De algemene prestaties zijn goed voor gewoon gebruik, maar deze laptop is niet geschikt om mee te gamen.

HP Chromebook x360 14c

©Randolf

De HP Chromebook x360 14a, 14b en 14c zijn allemaal 2-in-1-Chromebooks met verschillende processors en geheugengroottes. Ook de hoeveelheid opslagruimte verschilt per model. Prijzen starten bij 399 euro voor een uitvoering met Celeron-processor.

De behuizing van deze laptops bestaat grotendeels uit zilvergrijze kunststof, maar het toetsenbordframe heeft dezelfde kleur in aluminium. Het geheel oogt stevig en stijlvol. Wij testen een nieuw, krachtig model (cc0000nd) met een quadcore Intel Core i5-processor van de elfde generatie, Intel Iris Xe-graphics, 8 GB werkgeheugen en een ssd van 256 GB (223 GB vrije ruimte).

Om krassen te voorkomen, is het Full-HD-ips-aanraakscherm van 14 inch voorzien van Corning Gorilla Glass 5. De glanzende beschermlaag zorgt soms voor storende reflecties. De zeer dunne schermranden resulteren in een scherm-behuizingverhouding van 88,41 procent. De HD-webcam in de bovenste schermrand schakel je elektronisch uit via een schuifknopje aan de linkerzijkant.

De chiclet-toetsen van het verlichte toetsenbord zijn groot genoeg om er vlot met tien vingers op te typen. Rechts van de ruime polssteun bevindt zich een snel reagerende vingerafdruksensor. De rasters van de door B&O getunede stereoluidsprekers bevinden zich links en rechts van het toetsenbord. Aan de onderkant is er een koelraster met een ventilator die bij hoge belasting hoorbaar is, zonder overdreven luid te worden.

Door de smalle behuizing is de enige usb-a-poort (5 Gbit/s) alleen toegankelijk als je eerst een klepje omlaag duwt. De twee usb-c-poorten aan de linker- en rechterzijde ondersteunen 10Gbit/s-overdrachtssnelheden, power delivery en Displayport 1.4. Een geheugenkaartsleuf en 3,5mm-headsetpoort maken het aantal aansluitingen compleet.

Volgens de fabrikant is de lithium-ion-accu van 58 Wh goed voor een gemiddelde batterijduur van tien uur en vijfenveertig minuten. Onze testresultaten wijzen ongeveer hetzelfde uit. Interessant is trouwens de snellaadfunctie van de compacte 65watt-stroomadapter: die laadt de accu in amper vijfenveertig minuten voor de helft op. Dit is met voorsprong de krachtigste Chromebook in deze groepstest.

Lenovo IdeaPad Flex 5i

©Randolf

De betaalbare Lenovo IdeaPad Flex 5i Chromebook 13 is er in verschillende uitvoeringen met maximaal een Intel Core i5-processor van de tiende generatie en een ssd van 128 GB. Opvallend voor dit prijsniveau zijn de stevig ogende behuizing, het 360 graden kantelende Full-HD-ips-touchscreen van 13,3 inch en het uitstekende toetsenbord met vlot reagerende touchpad.

De door ons geteste Chromebook IdeaPad Flex 5i CB 13IML05 is bedoeld voor scholieren en studenten. Deze extra betaalbare uitvoering heeft een dualcore Intel Celeron-processor, 4 GB werkgeheugen en 64 GB eMMC5.1-opslagruimte (47 GB vrije ruimte).

De grijze behuizing heeft een bodem van ABS-plastic, maar de schermklep en beide scharnieren zijn van aluminium gemaakt. Het gewicht valt met 1,35 kg erg mee, net zoals de dikte van bijna 1,8 cm. Daarmee is het prima te doen om het scherm volledig open te klappen en de laptop als tablet te gebruiken. Met de los verkrijgbare digitale pen van Lenovo kun je desgewenst schetsen, tekenen en schrijven.

We vonden geen details over het materiaal van de glazen beschermplaat, maar vermoedelijk gaat het hier om een vorm van Corning Gorilla Glass. Het scherm is niet ontspiegeld en laat dus behoorlijk wat reflecties zien. Positief zijn de brede kijkhoek en de mooie kleurschakeringen. Privacygevoelige gebruikers waarderen wellicht de fysieke schuifknop die de HD-webcam in de bovenste schermrand afschermt. Het onverlichte toetsenbord typt vlot dankzij de grote chiclet-toetsen met heldere witte opdruk.

In de relatief platte behuizing is er niet veel ruimte voor poorten, maar het noodzakelijke is aanwezig. Zo tref je er een veiligheidsslot, analoge audiopoort en geheugenkaartsleuf aan. De wifi6-chip is dezelfde Intel AX201-chipset die je ook in de meeste Windows-laptops vindt. Volgens Lenovo heeft de accu een levensduur van gemiddeld tien uur, maar wij haalden in onze benchmarks met gemak een batterijduur van 13,5 uur. De prestaties zijn voldoende voor normaal gebruik, maar grafisch is dit niet de snelste Chromebook.

Conclusie

De traditionele Acer Chromebook 514 CB514-1W en de convertible HP Chromebook x360 14c-cc0000nd presteren het best, met een lichte voorsprong voor de HP-laptop. Die gaat er dan ook met het keurmerk Best getest vandoor. Houd er wel rekening mee dat HP’s x360-serie verschillende modellen kent die onderling nogal verschillen qua bouwkwaliteit en uitrusting. Het toegekende keurmerk geldt uitsluitend voor het geteste model.

De compacte en scherp geprijsde Lenovo IdeaPad Flex 5i Chromebook 13 combineert een uitstekende bouwkwaliteit met normale prestaties. Daarmee is deze 2-in-1-laptop de terechte winnaar van het keurmerk Slimme koop. De onderlinge verschillen zijn overigens niet dramatisch groot. Het type laptop dat je zoekt, speelt uiteraard ook een rol bij je eventuele keuze. Wil je bijvoorbeeld een desktopvervangende laptop, dan is de ASUS CX1 (1700CK) niet alleen een unieke, maar ook een goede Chromebook.

Zit er wat voor je tussen? Bekijk hier het Chromebook-aanbod van Bol.com

Of vergelijk actuele Chromebook-prijzen via Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare tablets om mee te nemen op vakantie
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare tablets om mee te nemen op vakantie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Als je op vakantie gaat, hoef je naturlijk niet altijd een apparaat met een groot scherm mee te nemen, maar wil je wel iets dat een beter beeld geeft dan een smartphone: een tablet! Wij bekeken vijf tablets met een lange accuduur, handig voor de reis op de achterbank of op je vakantieadres.

Een tablet biedt een mooie middenweg tussen de compacte smartphone en de krachtige laptop. Vergeleken met een smartphone heeft een tablet een groter scherm, wat het veel prettiger maakt om te lezen of video's te kijken. De voordelen ten opzichte van een laptop zijn er ook: ze zijn lichter, dunner en sneller opgestart. Je neemt 'm eenvoudig overal mee naartoe en dankzij een lange accuduur is hij ideaal voor onderweg. Wij maakten een selectie voor je van de vijf beste tablets voor onderweg of op je vakantieadres.

Lenovo Idea Tab Pro - 12.7 inch

De Lenovo Idea Tab Pro 12.7" is een krachtpatser voor creatievelingen en multitaskers. Met zijn 3K-resolutie en 144Hz-scherm biedt hij een vloeiende en scherpe visuele ervaring. De meegeleverde Lenovo Tab Pen Plus maakt het eenvoudig om te tekenen en notities te maken. Aangedreven door de MediaTek Dimensity 8300-processor en 8GB RAM, levert deze tablet snelle prestaties voor zowel werk als entertainment. Het slanke ontwerp en de robuuste bouw maken het een betrouwbare metgezel voor dagelijks gebruik.

🔋 Batterijcapaciteit: 10.200 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 12 uur bij gemiddeld gebruik

Xiaomi Redmi Pad SE - 11 inch

De Xiaomi Redmi Pad SE is een betaalbare 11-inch Android-tablet met een slank en licht ontwerp is deze tablet gemakkelijk mee te nemen voor onderweg. Het heldere IPS lcd-scherm heeft een resolutie van 1920 x 1200 pixels en een verversingssnelheid van 90 Hz. Met een batterijcapaciteit van 8000 mAh biedt de Redmi Pad SE een prima gebruiksduur. Daarnaast beschikt de tablet over vier luidsprekers met Dolby Atmos-ondersteuning.

🔋Batterijcapaciteit: 8000 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 13 uur bij gemiddeld gebruik

Apple iPad 128 GB - 11 inch

Deze tablet beschikt over een 12 MP camera aan de achterzijde en een 12 MP frontcamera met Center Stage-functionaliteit, waardoor je altijd centraal in beeld blijft tijdens videogesprekken. Met een batterijduur van ongeveer 10 uur ondersteunt de iPad langdurig gebruik zonder tussentijds opladen. De ondersteuning voor Apple Pencil (usb-c) en het Magic Keyboard Folio maakt het apparaat geschikt voor creatief werk en productiviteit.

🔋Batterijcapaciteit : 7606 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: 10 uur

Samsung Galaxy Tab S6 Lite - 10.4 inch

Deze Samsung Galaxy Tab S6 Lite is een veelzijdige tablet die werk en ontspanning moeiteloos combineert. Met een 10.4-inch scherm en AKG-tuned speakers biedt hij een meeslepende multimedia-ervaring. De meegeleverde S Pen maakt het eenvoudig om notities te maken en te tekenen. Hoewel de prestaties niet op het niveau van premium tablets liggen, biedt hij een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor Android-gebruikers.

🔋Batterijcapaciteit: 7040 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 12 uur bij gemiddeld gebruik

Honor Pad 9 - 12,1 inch

De Honor Pad 9 is een 12,1-inch Android-tablet die zich richt op gebruikers die waarde hechten aan een groot scherm en krachtige prestaties. Het apparaat is uitgerust met een 2,5K IPS-display met een verversingssnelheid van 120 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden bij het streamen van video’s of het lezen van documenten. De Honor heeft een de Snapdragon 6 Gen 1-chipset, gecombineerd met 8 GB RAM en 256 GB opslagruimte. De batterijcapaciteit is 8300 mAh en de tablet ondersteunt 35W snelladen.

🔋Batterijcapaciteit: 8300 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 8,5 uur bij intensief gebruik

▼ Volgende artikel
Review Ring Buitencamera Plus – Veelzijdig voor binnen en buiten
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Ring Buitencamera Plus – Veelzijdig voor binnen en buiten

Laat je niet misleiden door de naam van de Ring Buitencamera Plus, want dit model is ook gewoon binnen te gebruiken. Het is daarmee een van de meest veelzijdige beveiligingscamera's van dit moment, en dat voor een prijs van nét geen 100 euro.

Goed
Conclusie

Ring heeft met de Buitencamera Plus een typisch product neergezet. De beelden ogen scherp en kleurrijk (ook 's avonds), al is de HDR-stand net iets te veel van het goede. Je bent goed verstaanbaar door de speakers, terwijl de stemmen van andere mensen prettig opgepikt worden door de microfoon op het apparaat. De installatie is daarnaast ontzettend flexibel, voor zowel binnen als buiten, en de app-opties zijn zoals altijd een sterk punt. Echter, om volledig toegang te krijgen tot alles wat de Ring Buitencamera Plus biedt, dien je toch echt dat abonnement af te sluiten.

Plus- en minpunten
  • Hoge resolutie
  • Kleurrijke beelden
  • Gemakkelijke installatie
  • Overzichtelijke app
  • Groot kijkveld
  • Nachtzicht in kleur
  • Niet compleet zonder abonnement
  • Stand in HDR wat heftig

Wat de Ring Buitencamera Plus zo veelzijdig maakt, is het feit dat je hem zowel bedraad als op batterij kunt gebruiken. Je kunt hem daardoor vrijwel overal neerzetten of ophangen, ongeacht de locatie, ongeacht het stopcontact en ongeacht het oppervlak. Je plaatst hem moeiteloos op een plank, kast of vensterbank en kunt hem ook ophangen aan een muur of plafond. Het voetstuk van de camera kun je namelijk loskoppelen en aan de achterkant bevestigen. Plus: je kunt hem helemaal om z'n as draaien en in een gewenste hoek positioneren.

Dat is echter niet de belangrijkste boodschap van Ring. De grootste aanpassing heeft namelijk te maken met de resolutie. Die is verhoogd van 1920 bij 1080 pixels bij het vorige model (ooit de Stick Up Cam 3rd Gen, maar nu Buitencamera) naar 2560 bij 1440 pixels. De marketingafdeling van menig camerabedrijf maakt je wijs dat dit een 2K-resolutie is, maar niets is minder waar. De officiële term is Quad-HD, maar dat bekt minder lekker. Plus: 2K doet denken aan de helft van 4K. Dat is een positieve connotatie waar veel bedrijven gretig gebruik van willen maken.

©Wesley Akkerman

Ziet meer dan de voorganger

Het vervelende is echter dat je onterecht kunt denken dat 2K een verdubbeling is van 1080p. Maar ook dat klopt niet: voor 1080p kijken we naar het cijfer achter de x, terwijl we voor de marketingterm 2K naar het cijfer vóór x kijken. Dat is dus appels met peren vergelijken. Maar dat betekent niet dat er geen beeldwinst is. Horizontaal gezien zijn er 360 en verticaal 640 pixels bij gekomen. Dat verschil valt vooral op wanneer je bijvoorbeeld inzoomt op een persoon. Gezichten komen een stuk scherper in beeld, al moet je natuurlijk niet té ver inzoomen.

De kijkhoek is er daarnaast ook op vooruitgegaan. De Ring Buitencamera Plus ziet net iets meer dan zijn voorganger, met hoeken van 140 graden horizontaal, 80 graden verticaal en 160 graden diagonaal. De voorganger heeft respectievelijk 115, 59 en 143 graden. Daarnaast is er zowel nachtvisie in zowel kleur als in grijs-wit – net wat je prettiger vindt. In alle gevallen hebben we gemerkt dat we de omgeving hier goed hebben kunnen volgen. De beelden ogen duidelijk en scherp. In de HDR-modus ogen kleuren wel iets té verzadigd, maar die kun je uitschakelen.

©Wesley Akkerman

Ring Vision

De Ring Buitencamera Plus beschikt over Ring Vision, een nieuw onderdeel dat het merk begin 2025 aankondigde. Vision combineert verschillende hardwarecomponenten (zoals antireflecterend glas) met software-optimalisatie (zoals dynamische beeldverwerking) en de expertise van het team om de beste beelden te presenteren. Natuurlijk klinken dit soort dingen vaak mooier dan ze zijn, maar de beelden liegen er niet om. Zowel in het donker als overdag ogen de beelden rustig, kleurrijk en scherp. Precies zoals je zou willen.

Omdat dit geen high-end of dure camera is van Ring, mis je misschien wel een aantal zaken. Denk dan aan het vogelperspectief en de 3D-bewegingsdetectie. Eerlijk is eerlijk: die hebben we tijdens het testen niet echt gemist. Dat is wellicht ook afhankelijk van hoe je het systeem inzet en welke mate van beveiliging je zoekt. Daar staat dan wel weer een flexibele installatie tegenover. Zoals gezegd kun je de camera op allerlei manieren installeren; je kunt er ook voor kiezen om een zonnepaneel op aan te sluiten, zodat je er helemaal geen omkijken meer naar hebt.

©Wesley Akkerman

Met of zonder zonnepaneel

Als je de Ring Buitencamera Plus niet direct op het stroomnet aansluit, mis je een belangrijke functie: pre-roll in 1080p. Dat is een korte video waarin je ziet wat er gebeurde vlak vóór een bewegingsmelding of het aanbellen. Deze functie werkt alleen als de camera via een stekker op netstroom is aangesloten.

Goed om te weten: de Buitencamera Plus met zonnepaneel kost 159 euro. Een losse batterij kost meestal tussen de 20 en 30 euro. Je kunt de camera zowel met als zonder batterij aanschaffen, maar in beide gevallen betaal je 99,99 euro voor de basisversie.

Verder werkt deze camera zoals je van Ring gewend bent. Via de app kun je van alles instellen: van bewegingszones en het zwartmaken van delen van het beeld (zodat de camera daar geen beweging detecteert) tot het aanpassen van de gevoeligheid. Je kunt de bewegingssensor ook helemaal uitschakelen of alleen de meldingen dempen. Met een handig tijdschema bepaal je bovendien precies wanneer de camera actief moet zijn. Op dat vlak doet de Ring Buitencamera Plus zeker niet onder voor andere Ring-modellen.

Met of zonder abonnement?

De Ring Buitencamera Plus ondersteunt ook slimme meldingen. Daarmee bepaal je zelf waarvoor je een notificatie ontvangt – bijvoorbeeld bij detectie van een voertuig, persoon of pakket. De opgenomen beelden worden standaard in de cloud opgeslagen, maar die kun je alleen terugkijken als je een abonnement afsluit. Dat is typisch voor Ring: zonder abonnement fungeert de camera vooral als live meekijk-apparaat met microfoon en speaker, maar kun je geen opnames terugzien.

Heb je meerdere Ring-camera's en maak je er intensief gebruik van, dan kan een abonnement wel de moeite waard zijn. Met het duurdere pakket krijg je bijvoorbeeld toegang tot de beeld-in-beeldmodus en kun je meerdere camera's tegelijk volgen. Kies je voor het meest uitgebreide abonnement, dan worden ook 24/7-opnames mogelijk – al betaal je daar wel 19,99 euro per maand voor. De goedkoopste variant kost 3,99 euro per maand en geeft toegang tot basisfuncties in de cloud, die veel andere aanbieders tegenwoordig kosteloos leveren. Daardoor vallen de totale kosten van een Ring-camera uiteindelijk toch wat hoger uit.

©Ring

Ring Buitencamera Plus kopen?

Over de installatie hebben we in deze review bewust weinig gezegd – die is namelijk simpel en snel. Met de Buitencamera Plus levert Ring opnieuw een typisch Ring-product af: de videobeelden zijn scherp en kleurrijk, ook 's avonds. Wel is de HDR-modus wat aan de overdreven kant. De ingebouwde speaker zorgt ervoor dat je goed verstaanbaar bent, terwijl de microfoon stemmen van anderen helder oppikt. De installatie is bovendien flexibel en geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassing, en de app biedt zoals altijd uitgebreide instelmogelijkheden.

Toch blijft het bekende pijnpunt: om alles uit de Ring Buitencamera Plus te halen, heb je een abonnement nodig. Dat is al vaker een zwakke plek geweest bij Ring, en voorlopig lijkt daar geen verandering in te komen. Als eenvoudige deurcamera is dit model aan de prijzige kant – er zijn goedkopere alternatieven beschikbaar. Maar heb je al een Ring-abonnement of ben je bereid daarin te investeren, dan is deze camera zeker het overwegen waard. Nu is het alleen nog wachten tot Ring ook echt werk maakt van lokale opslag.