Flexibel en vastberaden: dit zijn de nieuwe Chromebooks van Acer

© PXimport

Flexibel en vastberaden: dit zijn de nieuwe Chromebooks van Acer

Geplaatst: 3 augustus 2021 - 11:03

Aangepast: 14 december 2022 - 10:21

Partnerredactie

Wat krijg je als je twee wendbare Chromebooks en acht testers op avontuur stuurt? We vonden het uit op de Acer Chromebook Experience Day. In het groene Garderen nam het Kieskeurig.nl testpanel de nieuwe Chromebook Spin 513 en Spin 514 van Acer op de proef, waarna ook hun eigen flexibiliteit nog beproefd werd in de bomen...

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Acer.

De Experience Day begint met een stevige lunch en een presentatie van Acer over de twee nieuwe Chromebook-laptops. Beide Chromebooks zitten in een soortgelijk lichtgewicht chassis — niet veel groter dan een A4’tje — maar blijken nog aardig te verschillen. De Chromebook Spin 513 is een dun, lichtgewicht device dat gemakkelijk mee te nemen is met een lange batterijduur van wel 14 uur. De Chromebook Spin 514 heeft een iets groter schermformaat en biedt extra krachtige hardware voor de veeleisende gebruiker of ‘power user’.


Twee verschillende werkpaarden

De Acer Chromebook Spin 513 draait op een Qualcomm Snapdragon 7c System on a Chip. Deze beschikt over een ruime 8GB aan DDR4X-geheugen, wat multitasken met veel verschillende programma’s en tabbladen mogelijk maakt. De chipset maakt het ook mogelijk om van Wi-Fi af te stappen en over een 4G LTE-netwerk internet binnen te halen. Zo kun je ook zonder Wi-Fi overal verbonden zijn en ben je niet afhankelijk van Wi-Fi punten. Qua opslag mag je rekenen op 64GB flashgeheugen en heb je de mogelijkheid om je opslag uit te breiden in de cloud.

Voor de Spin 513 is vooral het rendement de hoogvlieger. De ingebouwde accu houdt de laptop tot wel 14 uur gaande. Zeker voor lichtgewicht werklaptops is dat niet de minste belofte.

Hoewel de Acer Chromebook Spin 514 esthetisch overeenkomt met de Spin 513, betreft het hier toch een ander verhaal qua hardware. Dit model draait namelijk op de Ryzen 3 3250C-processor van AMD, compleet met grafisch component van het Radeon-vaandel.

De krachtige apu stelt de Spin 514 in staat om ook zwaardere applicaties en ChromeOS-games zonder problemen af te spelen. Daarbovenop komt 8GB aan DDR4-geheugen, 128GB flashgeheugen en een accu die goed is voor tien uur werk buiten de deur.

Beide laptops overlappen elkaar uiteraard in andere luxe-elementen. Denk aan een helder 1080p IPS-beeldscherm met flinterdunne bezels, verlichte toetsenborden, aluminium afwerking en zowel usb-a als usb-c-poorten. Qua vorm een gewicht zijn de twee laptops vernuftig vervaardigd, maar de twee balanceren flexibiliteit en prestaties net op een andere manier. Daarnaast zijn de Chromebook allebei voorzien van een scherm met touchscreen en zijn deze convertible. Dankzij de 4 standen kun je werken zoals jij het wil.

Google Nest Protect Getest!

© PXimport

Eindcijfer: 8,3
Het Kieskeurig.nl Testpanel testte de Acer Chromebook Spin 513!Lees de reviews

Google Nest Protect Getest!

© PXimport

Acer Chromebook Spin 513

 

© PXimport

Acer Chromebook Spin 514

Werken met Chrome OS

Chrome OS is het snelle, eenvoudige en goed beveiligde besturingssysteem dat op elke Chromebook draait, zo ook de Chromebook Spin 513 en Spin 514. Het voordeel van werken met Chrome OS is dat je werkt in de cloud, waardoor je bestanden niet kwijt kunt raken. Heb je geen WiFi, dan is de meest recente versie van je bestand gewoon offline beschikbaar. Een Chromebook kun je ook makkelijk delen met andere gezinsleden. Je maakt namelijk een eigen Google-account aan per gebruiker, waardoor je altijd direct toegang hebt tot jouw bestanden, zonder dat anderen hier toegang tot hebben. Met Chrome OS werk je veilig dankzij de ingebouwde beveiliging zoals anti-virusbeveiliging. Daarnaast worden updates automatisch op de achtergrond uitgevoerd, waardoor je altijd de nieuwste software op je Acer Chromebook beschikbaar hebt. Hierdoor start je Chromebook ook nog eens snel op! 


 

© PXimport

De eerste draai aan de nieuwe Spin-modellen

Wanneer het testpanel zelf aan de slag gaat met de twee Chromebooks, zijn de eerste indrukken zeker niet verkeerd. Vrijwel iedereen is te spreken over de hoe de apparaten zich presenteren en in een handomdraai startklaar zijn.

Elsbeth somt de eerste unboxing fraai op: “Wanneer je de Spin 513 uit de doos haalt, valt je als eerste op hoe licht het Chromebook is. De behuizing voelt stevig en koel aan.” Beide modellen hebben aluminium elementen die het laptopje rigide houden. De Spin 513 is met 1,2 kilogram het allerlichtste model, waar de Spin 514 op 1,65 kilogram neerkomt.

Beide de modellen maken vlotte introducties: “In no-time is de Chromebook opgestart: zelfs bij de eerste installatie kun je zo aan de slag”, zegt Elsbeth.

ChromeOS is qua besturingssysteem erg snel. Vrijwel alle testers zijn in een kwestie van minuten van een dichte doos naar een werkende notebook overgegaan.

“Als je bekend bent met Android telefoons, dan lijkt het net een verlengde van je telefoon” vergelijkt Maxim. “Log in met je Google account en je hebt je meteen alles bij de hand, zoals Gmail, Google Drive en andere apps.”

De Chromebook Spin 513 en Spin 514 zijn door het convertible design heel flexibel. Om te kijken of het testpanel net zo flexibel is, gaan we naar een klimbos. Hoog in de bomen gaan ze soepel over de vele loopbruggen en tokkelbanen. Eenmaal uitgebolderd staat er nog een gezellige borrel op de planning, waarna het testpanel de Chromebooks mee naar huis neemt om ze aan de tand te voelen.

Google Nest Protect Getest!

© PXimport

Verslag vanuit huis

Na enige weken aan thuistests klinkt er meer lof voor de Spin 513 en Spin 514 van Acer. Op langere termijn valt bijvoorbeeld het volledig draaibare touchscreen goed bij het testpanel. Dit heldere IPS-paneel is verstevigd met Gorilla Glass, wat het apparaat extra robuust maakt. Dat laatste onderstreept vrijwel elke tester.

Bij Maaike blijkt vooral de combinatie van het touchscreen met ChromeOS een eye opener te zijn: “Het touchscreen is even wennen als je dat niet eerder had, maar hoe langer je het gebruikt, des te minder je terug wil naar een apparaat zónder. Het maakt het navigeren zo veel sneller.”

Andere testers zijn gecharmeerd van het gebrek aan schermranden op de laptops. “Het scherm loopt bijna om de randen heen, het overblijvende randje zie je niet eens”, zegt Merel. “Dit geeft een mooi beeld, zeker als de Chromebook gebruikt wordt om programma’s te streamen. Door de ‘ontbrekende’ randen lijkt het beeld optisch groter dan dat het daadwerkelijk is.”

Vrijwel alle testers spreken lovend over de batterijduur, ook na langere dagen of intensievere sessies. “Zelfs het opladen gaat snel: in twee uur is de Chromebook weer helemaal vol terwijl je de Chromebook gebruikt”, ondervond Stef. Bij beide Chromeboook wordt ook de dubbele usb-c-poort op prijs gesteld, waarbij beide stroomvoeding ondersteunen. Zo kun je aan beide zijden opladen of monitoren aansluiten.

Een enkel minpuntje wat door sommigen gedeeld werd, blijken de luidsprekers. Zoals wel vaker het geval is bij laptops, vond het testpanel deze bij vlagen zwakker klinken. Een huisfeestje ga je er niet mee bouwen, maar het geluidssysteem voldoet voor allerlei productiviteit. “Boven in het strakke scherm zit ook een fraaie webcam en dubbele microfoon (stereo) voor betere vergaderingen”, voegt Marthyn nog toe. “Ik heb deze met Google Meet verschillende keren getest — en dat werkt uitstekend.”
 

Google Nest Protect Getest!

© PXimport

Eindcijfer: 8,8
Het Kieskeurig.nl Testpanel testte de Acer Chromebook Spin 514!Lees de reviews

De eindstand

De extra flexibele Acer Chromebook Spin 513 is opgeklommen tot een formidabele eindscore van 8,3. Het ietwat meer prestatiegerichte Spin 514-broertje wordt uiteindelijk beloond met een ruime 8,8 én verdiend het Best Reviewed predicaat op Kieskeurig.nl. Al met al blikken acht testers gecharmeerd terug naar hun ervaring met de nieuwe Chromebooks. De Chromebooks zijn gebruiksvriendelijk en gaan opvallend lang mee, zonder daarmee in prestaties te snijden.

Mocht je op zoek zijn naar een flexibel laptopje en zie je door de bomen het bos niet meer, overweeg dan eens een van de Chromebook Spin 513 of Spin 514 van Acer. Elsbeth noemt de Spin 513 niet voor niets het “ideale en goed betaalbare Chromebook voor dagelijks gebruik”.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000