Dit is nieuw in macOS 10.13 High Sierra

Met de komst van macOS Sierra kunnen Mac-gebruikers gebruikmaken van zaken als Siri en Night Shift. Binnenkort kunnen we macOS High Sierra downloaden, een verbeterde versie van het meest recente besturingssysteem. Tijdens WWDC17 lichtte Apple enkele opvallende veranderingen toe.

Safari

De browser van Apple is ’s werelds snelste desktop browser in macOS High Sierra. Ook kan de browser nu beter overweg met JavaScript; Safari verwerkt deze applicaties 80% sneller dan zijn naaste concurrent Google Chrome.

© PXimport

Safari is niet alleen sneller, maar ook rustiger. Websites waarbij audio en video automatisch afspeelt, kan nu worden uitgeschakeld met behulp van Autoplay blocking. Safari detecteert bewegende beelden en audio en pauzeert deze automatisch tot de gebruiker de media zelf afspeelt.

Intelligent Tracking Prevention

Tegenwoordig wordt ons browsegedrag constant gemonitord, waardoor we lang worden achtervolgd door aankopen die we hebben gedaan bij andere websites. Door Intelligent Tracking Prevention is dit verleden tijd en worden gebruikers niet meer lastig gevallen door aankopen uit het verleden.

Mail

De zoekfunctie in Mail gebruikt nu hetzelfde algoritme als Spotlight, de zoekfunctie die we kennen van iOS. Dit wil zeggen dat Mail de gebruiker leert kennen en suggesties kan doen van belangrijke mails.

Gebruikers die Mail in volledig scherm gebruiken, kunnen nu ook gebruikmaken van Split View. Net als op de iPad wordt het scherm opgedeeld in het een overzicht van je inbox en een scherm waar een mail kan worden opgesteld. Als klap op de vuurpijl werkt Mail ook efficiënter, waardoor het programma tot 35% minder opslagruimte nodig heeft voor je mailverkeer.

Foto’s

De menubalk in Foto’s is vernieuwd en er is een nieuwe weergavemogelijkheid waarbij alle geïmporteerde foto’s op chronologische volgorde worden getoond. Ook is het mogelijk om filters toe te passen zoals trefwoorden en favorieten. Gezichtsherkenning is verbeterd en Personen worden nu gesynchroniseerd met al je Apple-apparaten.

© PXimport

Op het gebied van beeldbewerking zijn ook verbeteringen doorgevoerd. Een afbeelding kan worden bewerkt in Foto’s en direct worden geëxporteerd naar een programma als Photoshop. Alle veranderingen worden meegenomen en zijn later nog bewerkbaar in een professioneel bewerkingsprogramma.

HFS Plus naar APFS

Apple maakte voor het opslaan van bestanden al decennialang gebruik van HFS, het Hierarchical File System, om bestanden op een schijf op te slaan. Deze partitie-indeling stamt nog uit de tijd van de floppy disks en de eerste harde schijven. Later is dit opgevolgd door HFS Plus (ook wel bekend als Mac OS Extended of HFS Extended).

© PXimport

Doordat bestanden en apps steeds groter worden, heeft Apple in iOS 10.3 de opvolger van HFS Plus geïntroduceerd: Apple File System (APFS). Deze partitie-indeling wordt tot op de dag van vandaag gebruikt in iOS, tvOS en watchOS. Met de komst van het volledig 64-bits macOS High Sierra komt deze indeling ook naar de Mac. In de praktijk kan de gebruiker sneller grotere bestanden kopiëren, verplaatsen en bewerken.

H.265

Eén van de redenen dat mediabestanden groter worden is vanwege de resolutie van beelden. Waar vroeger HD de standaard was, is 4K-beeldmateriaal niet meer zeldzaam. Beeldmateriaal wordt vaak gecomprimeerd om ruimte te besparen en dan is het van belang dat er geen kwaliteit verloren gaat. De standaard-codec voor dit soort bewerkingen was doorgaans H.264. Voor het comprimeren van groter 4K HDR beeldmateriaal is er inmiddels een opvolger: H.265. Apple verwerkt de opvolger in de 17-inch iMac, de 2016 MacBook en 2016 MacBook Pro. Ook Pro Tools en Compressor krijgen toegang tot H.265.

Metal 2

Ontwikkelaars maakten doorgaans gebruik van Metal voor grafische klussen zoals het ontwerpen van games en foto- en videobewerking. Apple kondigde de opvolger aan van deze software: Metal 2. De nieuwe applicatie is niet alleen een verbetering van het welbekende Metal, maar is ook uitgerust met machineleren en kan worden gebruikt om externe grafische kaarten te optimaliseren voor Mac.

© PXimport

Ontwikkelaars kunnen aan de slag met Metal 2, een Thunderbolt 3-enclosure en een USB-C hub. Naast externe grafische kaarten kan Metal 2 ook overweg met VR. Een logisch gevolg is dan ook dat Stream VR naar macOS komt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000