6 dingen waarmee ChatGPT je kan helpen in het dagelijks leven

© Inna

6 dingen waarmee ChatGPT je kan helpen in het dagelijks leven

Geplaatst: 7 februari 2024 - 11:26

Redactie ID.nl

ChatGPT is een chatbot die je kan helpen met allerlei zaken in je dagelijkse leven. Van hulp bij het plannen van een maaltijd tot ondersteuning bij je administratieve zaken: in dit artikel bespreken we zes handige manieren om deze AI-assistent in te zetten.

Taakbeheer en planning

Raak je wel eens de weg kwijt in alle taken en verplichtingen die op je afkomen? ChatGPT kan fungeren als een persoonlijke assistent om overzicht te creëren in je to-dolijstjes en planningen.

Daarvoor stel je de chatbot op de hoogte van deadlines, vaste afspraken en andere terugkerende verplichtingen in je agenda. Ook kun je ChatGPT een overzicht geven van losse taken die je nog moet uitvoeren, zowel privé als zakelijk. Vermeld daarbij duidelijk prioriteiten, vereiste tijdsinvestering en andere relevante details. De chatbot gebruikt vervolgens al deze informatie om een gestructureerd overzicht en bijbehorend taakschema voor je te genereren. Taken worden daarbij logisch geordend op basis van beschikbare tijd, mate van belangrijkheid en onderlinge samenhang. Ook houdt ChatGPT rekening met je persoonlijke voorkeuren, zoals welke dagdelen je het productiefst bent. Zo krijg je een slimme planning waarmee je productiviteit en overzicht aanzienlijk toenemen.

0

Powered by

logo

Maaltijdplanning en receptideeën

Ben je op zoek naar inspiratie voor gezonde maaltijden die passen binnen jouw dieet of budget? Vertel ChatGPT hoeveel je wilt uitgeven aan boodschappen, welke ingrediënten er nog in je voorraadkast staan, of je bepaalde allergieën hebt en wat je lekker vindt of juist echt niet lust. Op basis van deze input kan de chatbot gepersonaliseerde suggesties doen voor recepten die perfect aansluiten op wat jij in huis hebt en lekker vindt.

Ook is het mogelijk om ChatGPT een compleet maaltijdplan voor meerdere dagen te laten genereren. Geef aan hoeveel calorieën je ongeveer per dag tot je wilt nemen, voor hoeveel dagen je recepten nodig hebt en eventuele dieetwensen zoals veganistisch of glutenvrij. De chatbot stelt vervolgens een gevarieerd plan op met ontbijt, lunch en avondeten voor elke dag, inclusief boodschappenlijstjes en recepten. Zo eet je elke dag gezond en gevarieerd, zonder gedoe.

Maaltijden plannen

© Monkey Business Images

Gepersonaliseerd trainingsplan

Wil je meer gaan sporten, maar weet je niet goed hoe je een workoutschema voor jezelf moet opstellen? ChatGPT kan volledig op maat gemaakte trainingsplannen voor je maken. Daarvoor geef je de chatbot details over je huidige fitnessniveau, beschikbare tijd, trainingsdoelen en eventuele blessures of andere beperkingen.

Ook kun je aangeven of je thuis kunt trainen of dat je daarvoor naar de sportschool gaat, en welke apparatuur of gewichten je tot je beschikking hebt. Op basis van al deze informatie stelt ChatGPT vervolgens een gedetailleerd programma samen.

Het AI-programma houdt rekening met rustdagen, geleidelijke opbouw en trainingsvariatie om optimaal resultaat te behalen zonder overbelasting. ChatGPT geeft je voor elke trainingsdag bovendien een duidelijke omschrijving waarin staat welke oefeningen je moet doen, inclusief aantal sets, herhalingen en tempo. Zo hoef je alleen nog maar de instructies van je persoonlijke digitale trainer te volgen!

Thuis fitnessen

© terovesalainen

🏋 Gewichten nodig voor je thuistraining?

Vind de ideale dumbbells

Reisadvies op maat

Ga je binnenkort op vakantie en wil je tips over leuke bezienswaardigheden of activiteiten die naadloos aansluiten bij jouw voorkeuren? ChatGPT kan je hierbij helpen als een persoonlijke reisgids. Geef de chatbot details over de bestemming waar je naartoe gaat, met wie je reist, wat je budget is en wat voor soort vakantie je voor ogen hebt qua sfeer en ervaring.

Op basis van deze gegevens genereert ChatGPT vervolgens diverse suggesties voor lokale highlights, rondleidingen, uitstapjes en andere zaken die je zou kunnen ondernemen op je trip. Alle tips sluiten precies aan bij de informatie die jij hebt aangeleverd over je reiswensen. Zo kun je makkelijk een écht op maat gemaakt reisschema samenstellen.

Vrouw die reis boekt op tablet

© pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)

Administratieve ondersteuning

Het bijhouden van je administratie en zakelijke documenten is voor de meeste mensen een vervelende klus. Gelukkig kan ChatGPT je ook op dit vlak ondersteunen. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan een overzichtelijke spreadsheet om je uitgaven per maand bij te houden? Leg de chatbot uit welke data je precies wilt vastleggen, dus bijvoorbeeld uitgaven per categorie en per betaalmethode. Vervolgens genereert ChatGPT een sjabloon met een geoptimaliseerde opzet voor jouw behoeften om je uitgavenpatronen in kaart te brengen.

Ook voor het schrijven van zakelijke documenten is de chatbot zeer geschikt. Leg kort uit wat het doel is van de tekst en wat de belangrijkste boodschap is die je wilt overbrengen. ChatGPT produceert vervolgens in een handomdraai een net concept dat je makkelijk verder kunt afmaken en aanpassen waar nodig.

Rekeningen en rekenmachine voor bankzaken

© Fizkes

Corrector en verbeteraar

Moet je voor je werk veel schrijven en wil je snel feedback op je teksten? Ook hierbij kan ChatGPT uitkomst bieden. Kopieer je artikel, paper of script in de chat en vraag ChatGPT specifiek om spel- en grammaticafouten te benoemen. Ook kun je gerichte suggesties vragen ter verbetering van de structuur, opbouw of gebruikte formuleringen en zinsconstructies.

De chatbot geeft vervolgens puntsgewijs aan wat er nog beter kan aan je tekst. Door deze feedback te verwerken, wordt je schrijfsel nog professioneler en effectiever met minimale tijdsinvestering. Zo heb je met ChatGPT altijd een extra paar ogen tot je beschikking om je geschreven werk naar een hoger niveau te tillen.

Er zit vast iets voor jou tussen

De populairste laptops van het moment

Powered by

Kieskeurig
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten