Zo gebruik je ChatGPT op Android en iOS

Zo gebruik je ChatGPT op Android en iOS

Geplaatst: 27 februari 2023 - 18:27

Aangepast: 26 april 2023 - 05:33

Wesley Akkerman

ChatGPT is een krachtige chatbot die een geheel nieuwe manier van informatie vergaren introduceert. De software is gewoon te gebruiken op Android en iOS, maar helaas kun je hiervoor geen app gebruiken. Die is namelijk (nog) niet beschikbaar. Hoe ga je dan te werk? ID.nl helpt je op weg.

ChatGPT is in rap tempo uitgegroeid tot één van de populairste tools op het internet. In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen:
Hoe gebruik je ChatGPT op Android en iOS?
Hoe begin je met opdrachten invoeren?
Waar moet je rekening mee houden als je ChatGPT gebruikt?
Hoe krijg je betere resultaten met ChatGPT?

Ook interessant voor jou: Google, Microsoft en ChatGPT: de AI-strijd barst los

Slimme software zoals ChatGPT heeft ontzettend veel potentie. Veel mensen gebruiken het al in hun dagelijkse leven. Bijvoorbeeld om te helpen bij hun huiswerk, het vinden van een recept op basis van een aantal ingrediënten of het schrijven van introducties voor een podcast. Dat kun je natuurlijk allemaal regelen vanachter je computer, maar ChatGPT werkt ook gewoon op Android en iOS. Helaas is er op dit moment (eind februari 2023) nog geen app beschikbaar, dus moeten we dat op een andere manier gaan doen. Je kunt namelijk gewoon de mobiele website bezoeken op je smartphone.

Zo gebruik je ChatGPT op Android en iOS-24947518

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Zo gebruik je ChatGPT op Android en iOS

Middels een simpel stappenplan kun je aan de slag met deze chatbot, die werkt op basis van kunstmatige intelligentie. Pak je smartphone of tablet erbij, dan kunnen we beginnen.

‣ Open de browser op je smartphone (zoals Chrome of Safari) en ga naar chat.openai.com.
‣ Op deze pagina krijg je twee opties: inloggen of een account aanmaken. Is dit je eerste keer op de website? Maak dan een account aan. Je kunt inloggen met je e-mailadres of gebruikmaken van de Google of Microsoft-accountknop.
‣ Wanneer je inlogt met je eigen e-mail, dan moet je dat adres nog bevestigen via een zojuist verstuurde mail. Ook moet je je telefoonnummer achterlaten.

Hoe begin je met opdrachten invoeren?

‣ Na het inloggen kun je een van de vragen stellen die in beeld staan. Onderop zie je een balk staan waar je je eigen vraag in kunt stellen.
‣ Het kan zijn dat het antwoord op je vraag veel ruimte in beslag neemt en dan moet je even naar beneden scrollen om de rest te zien.
‣ Links bovenin zie je een menuknop staan: de drie streepjes. Tap daarop om toegang te krijgen tot meer opties.
‣ Je kunt hier een nieuwe chat aanmaken, waar je een ander verzoek indient. Of je selecteert eerder gemaakte zoekopdrachten. Ook kun je alle zoekopdrachten verwijderen.

Een account aanmaken en je eerste opdrachten invullen gaat dus behoorlijk soepel. Binnen no-time ben je grappige gesprekken aan het voeren of misschien wel nieuwe dingen aan het leren. Maar bij deze toffe ervaring moeten we wel een belangrijke kanttekening plaatsen, waar we iets dieper op ingaan.

Zo gebruik je ChatGPT op Android en iOS-24947517

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Nieuwe iPhone nodig?

Kijk en vergelijk

ChatGPT: dingen om rekening mee te houden

Je moet er namelijk rekening mee houden dat de chatbot soms foutieve informatie verspreidt. Zo heeft OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, nog geen officiële Android- of iOS-app uitgebracht. Maar als we ChatGPT vragen een intro te schrijven voor een artikel over de chatbot, dan pent de software meteen dat “ChatGPT naar Android komt!”. Nu is dit een onschuldig voorbeeld en is het informatie die je zelf snel kunt controleren. Maar stel dat je iets vraagt dat betrekking heeft op bijvoorbeeld geschiedenis of economische ontwikkelingen: waar de chatbot mee komt, kun je niet klakkeloos aannemen. Je zult echt moeten controleren of alles klopt.

Als gebruiker kun je de chatbot hierin overigens wel helpen. De reden dat OpenAI ChatGPT momenteel gratis beschikbaar maakt, is om feedback te verzamelen. Heb je dus een zoekopdracht voltooid, geef dan een duimpje omhoog of omlaag, als het antwoord respectievelijk goed of slecht is. Alleen dan kan de kunstmatige intelligentie leren en verbeteren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat dit soort chatbots het werk van traditionele zoekmachines op zich nemen, omdat je er veel meer uit kunt halen met specifieke zoekopdrachten en informatie. Onder meer Google is dit van plan.

Nieuwe Android-smartphone nodig? Bekijk het aanbod bij Bol.com

Betere resultaten krijgen met ChatGPT

Tot slot nog wat tips om betere zoekresultaten te krijgen. Hoe meer informatie de chatbot krijgt, hoe beter het resultaat zal zijn. Geef precies aan wat je van de bot verwacht; geef hem bijvoorbeeld een duidelijk taak en een duidelijke rol mee. Je kunt de chatbot artikelen laten samenvatten en zelfs informatie laten analyseren, maar dan moet de bot wel weten dat je dat van hem verwacht. Je kunt ChatGPT teksten laten controleren, spelling laten corrigeren en woorden laten weghalen in een tekst, maar alleen ook op het moment dat je dat duidelijk aangeeft in de opdracht.

Als je zou willen, kun je ChatGPT complete artikelen laten schrijven. Je kunt namelijk invoeren dat het antwoord op je opdracht maximaal 500 woorden mag bevatten, om maar een voorbeeld te geven. Ook kun je invoeren hoeveel alinea’s je graag wil zien, zodat de informatie duidelijk gestructureerd gepresenteerd kan worden. “Vat deze tekst samen” is al een goede opdracht, maar “vat deze tekst samen in 500 woorden en drie alinea’s” is al veel duidelijker.” Zo weet de bot waar hij aan toe is en krijg jij sneller het resultaat dat je in gedachten hebt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten