Zo check je of je Steam-games draaien op Steam Deck

© PXimport

Zo check je of je Steam-games draaien op Steam Deck

Game accessoires

Geplaatst: 13 april 2022 - 07:04

Aangepast: 25 november 2022 - 11:33

Wesley Akkerman

De kans is aanwezig dat je een Steam Deck hebt of dat die spelcomputer binnenkort bij je binnenkomt. Dan is het handig om te weten of je huidige Steam-bibliotheek spellen aanbiedt die je op de hardware kunt spelen. Daar kom je op één manier achter.

De Steam Deck is een soort draagbare pc. Op de computer kun je games spelen die je via een Steam-account gekocht hebt. Je neemt je pc-games dan dus mee on the go. Het concept heeft iets weg van een Nintendo Switch, omdat je de Deck ook aan een tv kunt koppelen middels een speciaal dock. Maar nee, er zitten geen losse controllers aan de zijkant. Hoe dan ook, waar de Steam Deck uniek in is, is het feit dat je er dus pc-games van hoge kwaliteit op kunt spelen.

Echter, op moment van schrijven is het zo dat het niet mogelijk is elke Steam-game uit je bibliotheek op te starten. In dit artikel leggen we uit hoe je achterhaalt welke games wel geschikt zijn.

© CIDimport

Games voor Steam Deck

Om te achterhalen welke games wel geoptimaliseerd zijn voor je Steam Deck, ga je naar de Steam Deck compatibility-pagina. Daar log je in (scrol daarvoor een klein beetje naar beneden) en vind je een lijst met games in je eigen bibliotheek. De spellen zijn opgedeeld in verschillende categorieën. Helemaal bovenaan vind je een lijst met spellen die geverifieerd draaien op de Steam Deck. Dit zijn de titels waarvan je zeker weet dat ze perfect draaien op de Deck en dat ze goed omgaan met de bedieningsmogelijkheden. 

Op deze pagina staat ook een categorie waar je een serie games vindt die simpelweg speelbaar zijn op het apparaat. En daaronder vind je dan weer een lijst met games die niet ondersteund worden.

© CIDimport

Helemaal onderop staat nog een lijstje dat je aandacht verdient. Hier staan namelijk de games waarvan Valve, de platformhouder, zeker weet dat die spellen niet werken op de Steam Deck. Dat kan verschillende redenen hebben. Misschien werken die spellen niet goed met de basis van het apparaat, zoals Proton of SteamOS. 

Daarnaast kan het zijn dat games geen controllers en dus ook geen controllerindelingen ondersteunen. En aangezien je on to go niet echt met een toetsenbord en muis gaat spelen, is het dus onmogelijk een bepaalde selectie spellen te spelen. Onthoud dat Valve momenteel de complete Steam-catalogus onder de loep neemt, dus het aanbod kan veranderen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000