De beste toetsenborden voor thuiswerkers

© PXimport

De beste toetsenborden voor thuiswerkers

Geplaatst: 5 maart 2022 - 13:33

Aangepast: 14 december 2022 - 10:05

Stephan Overbeeke

Dat een goede thuiswerkplek zowel je comfort als je productiviteit ten goede komt, is geen geheim. Misschien denk je daarbij eerst aan je bureau, stoel of monitor, maar ook de randapparatuur waarop je werkt, kan een wereld van verschil maken. In dit artikel bespreken we de beste toetsenborden voor de optimale thuiswerkervaring.

Tik je incidenteel een e-mailtje, dan zal praktisch elk toetsenbord wel voldoen. Maar als je de hele dag zit te typen, zul je meer eisen hebben. De betere toetsenborden hebben een fijnere aanslag, zijn duurzamer en leiden uiteindelijk tot een vlotter typtempo.

Maar niet alleen de typ-ervaring, ook andere eigenschappen kunnen een groot verschil maken. Zo zijn er toetsenborden die je gelijktijdig kunt gebruiken op je desktop-pc thuis én op je laptop. Sommige hebben zelfs bluetooth-ondersteuning, zodat je snel over kunt schakelen naar je telefoon. 

Ook het formaat is belangrijk: de meeste toetsenborden beschikken over een volledige indeling met ongeveer 104 toetsen en voldoen voor praktisch iedereen, maar er zijn ook toetsenborden met extra knoppen, handig voor gebruikers van complexe macro’s, of juist extra compacte toetsenborden. Die laatste categorie is fijn als je veel schrijft of beperkte ruimte hebt, maar is ongewenst als je veel in Excel werkt.

Wat je het best kunt vermijden, zijn zogeheten rubber-dome toetsenborden. Een voorbeeld hiervan zijn de ‘gratis’ toetsenborden die je bij menig kant-en-klare computer krijgt, al weten sommige fabrikanten dit soort keyboards ook los voor tientallen euro’s te verkopen. Deze toetsenborden hebben een zachte, sponzige en weinig responsieve aanslag.

Bij voorkeur kijken we naar toetsenborden met scissor-switches, bekend van onder andere Apple-toetsenborden en de betere laptops, of mechanische switches. Die laatste categorie is het duurzaamst, maar daar hoort ook een lijviger prijskaartje bij.

Goedkoop en goed: Cherry Stream 3.0

© PXimport

Dat een degelijke typervaring niet veel hoeft te kosten, bewijst de Cherry Stream 3.0. Die is verkrijgbaar vanaf zo’n 25 euro en normaliter ook in tal van verschillende landindelingen te koop. Het is een degelijk toetsenbord met zeer aangename switches, dat met kop en schouders boven de directe concurrentie uitstijgt. Daarbij is hij zowel in het zwart als wit (grijs-wit) verkrijgbaar, mocht je wat meer stijlgevoelig zijn.

De aspecten waar Cherry punten laat liggen, kunnen we vanwege de prijs prima door de vingers zien. Hij zit ouderwets aan het draadje, er is geen mogelijkheid om vlot meerdere apparaten tegelijk aan te sluiten, en hoewel de bouwkwaliteit met zijn stevige plastic wel goed zit, zijn er voor hogere bedragen natuurlijk stevigere, metalen producten te koop.

Maar wanneer je voor een bescheiden bedrag gewoon goed wilt typen, dan is dit onze absolute aanrader. Als het op typgenot aankomt, doet hij nauwelijks onder voor menig product dat het viervoudige kost.

Cherry Stream 3.0

Prijs
€ 30,-
Website
www.cherry-world.nl8Score80

 • Pluspunten

 • Fijne typervaring

 • Degelijk

 • Goedkoop

 • Minpunten

 • Bedraad

 • Beperkte mogelijkheden

Het beste toetsenbord: Logitech MX Keys 

© PXimport

Met een prijskaartje van zo’n 100 euro is de Logitech MX Keys niet goedkoop, maar wanneer we stellen dat je voor dat bedrag het ultieme thuiswerktoetsenbord krijgt, valt het eigenlijk ook wel weer mee. De bouwkwaliteit is uitstekend, de afwerking is subliem en de mogelijkheden zijn indrukwekkend.

Het toetsenbord heeft een afneembare usb-c-kabel waarmee je de ingebouwde accu kunt opladen. Als je de toetsverlichting uitzet, kun je er maandenlang draadloos op werken. En zelfs met de verlichting aan kom je al snel weken vooruit. Dit is mede te danken aan een ingebouwde sensor die de verlichting uitschakelt zodra je je handen van de toetsen wegtrekt, en weer inschakelt als je doorgaat met typen.

De MX Keys kan ook aan meerdere apparaten tegelijk worden gekoppeld. Met behulp van een knop of via de meegeleverde software kun je naadloos tussen deze apparaten schakelen. Combineer je de MX Keys met een MX Master-muis, dan kun je verschillende machines aan elkaar koppelen en bedienen alsof het om één pc met meerdere schermen gaat. Ideaal voor wie verschillende computers in huis heeft.

Een toetsenbord valt of staat natuurlijk met de typervaring. Ook die is weer uitstekend, mede dankzij de scissor-switches met hun stevige bouwkwaliteit. We zullen niet beweren dat de ervaring viermaal zo goed is als bij de Cherry Stream 3.0, maar dit is wel uitstekend thuiswerken. Let wel even op welke versie je koopt, want sommige webshops verkopen dit product zonder bijbehorende polssteun, terwijl andere hem voor ongeveer dezelfde prijs mét polssteun verkopen.

Logitech MX Keys

Prijs
€ 99,-
Website
www.logitech.com10Score100

 • Pluspunten

 • Uitstekend typen

 • Uitgebreide mogelijkheden

 • Bouwkwaliteit

 • Minpunten

 • Prijs

Thuiswerken én gamen: Leopold FC900

© PXimport

Hoewel de MX Keys voor 99 euro weinig te wensen overlaat, bestaat er wel degelijk een overtreffende trap, althans op gebied van pure typervaring. En voor iedereen die naast werken ook gamen belangrijk vindt, valt er qua reactiesnelheid nog iets te winnen. Menig fabrikant biedt voor die doelgroep mechanische gametoetsenborden aan, waarbij de aandacht vooral lijkt uit te gaan naar RGB-lichtjes.

Maar het relatief onbekende Leopold combineert de topswitches en snelheid van gametoetsenborden met een uiterst stevig, ingetogen design. Tenminste, als je de zwarte versie in huis haalt. Hij is namelijk ook te koop in tal van felle kleuren.

De FC900 is zo rigide dat je er een inbreker mee te lijf kunt gaan. Ook zijn bijvoorbeeld de keycaps op de toetsen zelf beter afgewerkt en typt het toetsenbord simpelweg heerlijk.

Dat maakt hem ultiem voor typisten en gamers, maar er zijn ook nadelen. Naast de hogere prijs lever je de uitgebreide mogelijkheden en software-ervaring in van bijvoorbeeld de Logitech, die voor veel thuiswerkers nou net zo fijn zijn. Ook zit je met Leopold weer aan een draadje. Draadloze alternatieven zijn er wel, maar gamers raken hun snelheidsvoordeel dan weer kwijt. Voor iedereen die daarmee kan leven, is dit een topoplossing.

Leopold FC900

Prijs
€ 129,-
Website
https://global.leopold.co.kr/9Score90

 • Pluspunten

 • Ultiem typen

 • Top gamen

 • Top bouwkwaliteit

 • Veel opvallende kleuropties

 • Minpunten

 • Prijs

 • Beperktere featureset

 • Bedraad

Flexwerktip: kleinere broertjes

© CIDimport

Zoek je iets compacters? Van zowel de MX Keys als de Leopold FC900 bestaan ook kleinere versies, respectievelijk de Logitech MX Keys Mini (circa 109 euro) en de Leopold FC750 (circa 129 euro) en FC660 (circa 109 euro). Praktisch zijn dit dezelfde producten met dezelfde voor- en nadelen als hun grotere broers, maar dan met minder toetsen.

De MX Keys Mini en FC660 zijn 60%-toetsenborden, waarbij je eigenlijk alle knoppen rechts van Enter verliest en de pijltjes in compactere vorm krijgt. De FC 750 is een TKL of ten-key-less-toetsenbord, waarbij je alleen het numpad-gedeelte mist. Wat (on)handig is, hangt van je eigen gebruik af.

Let wel op dat de beide toetsenborden van Leopold ondanks hun kleine formaat alsnog relatief zwaar zijn door hun degelijke bouw. Dat maakt de MX Keys Mini een logischere keuze om dagelijks mee te nemen.

0,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000