© PXimport
Dubbele bestanden verwijderen met Duplicate Cleaner
Desktops & monitoren
Geplaatst: 31 juli 2021 - 10:31
Aangepast: 14 december 2022 - 10:21
Dennis Gandasoebrata
Of het nu gaat om foto’s, video’s of Office-documenten: identieke bestanden die meerdere keren op de computer staan, nemen kostbare ruimte in en zorgen voor een rommelige omgeving. Het is tijd om de computer te ontdoen van de dubbele bestanden. Gelukkig bestaan hiervoor handige programma’s die je het werk deels uit handen nemen.
Tip 01: Zekerheid voor alles
Voordat we op zoek gaan naar dubbele bestanden en deze verwijderen, zorgen we voor een goede en vooral complete back-up van de computer. Gaat er onverhoopt iets mis of ga je te rigoureus te werk bij het opschonen van de bestanden, dan kun je nog altijd terugkeren naar de oorspronkelijke situatie. Je kunt hiervoor gebruikmaken van eigen back-upsoftware of het ingebouwde back-uponderdeel van Windows 10. Wij maken gebruik van laatstgenoemde optie en openen het instellingenvenster (tip: gebruik de sneltoets Windows+I). Kies voor Bijwerken en beveiliging en open het onderdeel Back-up. Zet de schuif op Aan bij Automatisch back-ups maken van mijn bestanden. Klik op Meer opties. Kies voor Een map toevoegen en selecteer de mappen met bestanden die je wilt veiligstellen. Klik hierna op de knop Nu back-up maken. Wil je alleen een reservekopie maken van je persoonlijke bestanden, dan kun je deze ook handmatig veiligstellen in een online opslaglocatie, zoals Dropbox of OneDrive. Selecteer de mappen handmatig en kopieer deze naar de online opslag.
© PXimport
Tip 02: Duplicate Cleaner
Voor het ontdubbelen van de bestanden op onze computer, zetten we externe hulp in. We maken gebruik van Duplicate Cleaner, een programma dat al enige tijd meegaat en meehelpt met het opschonen van de mappen. Het programma kent slimme opties: zo kan de software identieke foto’s herkennen die bijvoorbeeld zijn geroteerd of in een lagere kwaliteit zijn opgeslagen. Je kunt daarbij zelf bepalen hoe ‘strikt’ die vergelijkingen mogen zijn. Ook zijn er opties om muziekbestanden te herkennen op basis van de muziek zelf (in plaats van alleen te kijken naar de bestandsnaam). De kans dat je dubbele bestanden opspoort, is daarmee aanzienlijk groter. De makers brengen een betaalde en gratis versie uit. De betaalde variant mag je twee weken kosteloos uitproberen. Houd daarbij wel rekening met een limiet op het aantal bestanden dat je kunt verwijderen. Ben je tevreden en van plan de software vaker te gebruiken, dan is de betaalde variant sterk aan te raden (circa 28 euro). Prettig is dat je ook kunt beginnen met de gratis variant. Je vindt de nieuwste versies hier.
© PXimport
Laat het programma dubbele muziekbestanden zoeken aan de hand van de muziek, niet de naam
-
Tip 03: Aan de slag
Na de installatie vind je Duplicate Cleaner in het Startmenu in de map Duplicate Cleaner. De eerste keer dat het programma wordt gestart, kun je de voor de Nederlandse taal kiezen. Het hoofdvenster bestaat uit twee tabbladen: Zoek criteria en Scan locatie. Het eerste tabblad (Zoek criteria) is bedoeld voor het opgeven van de zoekvoorwaarden. Op het tweede tabblad (Scan locatie) geef je de locaties op waarin moet worden gezocht. We beginnen bij het eerste tabblad. Standaard bekijkt Duplicate Cleaner welke bestanden dezelfde inhoud hebben. Deze optie is dan ook geactiveerd op het tabblad Normale modus. In plaats van deze modus kun je ook op zoek gaan naar bestanden die voldoen aan andere overeenkomsten en daarmee Duplicate Cleaner dus niet meer laten letten op de inhoud. Kies dan voor Negeer inhoud. In de sectie eronder (Meer duplicaat zoek opties) selecteer je de alternatieve voorwaarden. Wil je bijvoorbeeld dat dubbele bestanden met dezelfde bestandsnaam worden opgespoord, dan kies je voor Dezelfde bestandsnaam. De eigenlijke inhoud van het bestand kan hiermee dus wel degelijk verschillen: er wordt alleen gekeken naar de bestandsnaam. Ook kun je zoeken op het gebruik van dezelfde bestandsextensie en daarmee de analyse preciezer maken. Er wordt dan niet alleen gekeken naar de bestandsnaam (bijvoorbeeld zomer.doc en zomer.jpg), maar ook naar de extensie (bijvoorbeeld zomer.doc en zomer.doc).
© PXimport
Opties aanpassen
Tip 04: Extra kenmerken
Naast de criteria waarop naast inhoud vooral wordt gezocht op naam, kun je ook andere zoekcriteria gebruiken om dubbele bestanden op te sporen. Zo vinden we in de sectie Meer duplicaat zoek opties ook de mogelijkheid om bestanden met hetzelfde tijdstip van aanmaak te zoeken of juist te zoeken naar bestanden die op hetzelfde moment zijn aangepast. Via de optie Gelijke grootte zoek je naar bestanden die dezelfde omvang hebben. Kies je een van deze opties, dan is het nodig om de bijbehorende details op te geven in het vak Zoek filters. Bij Bestandsgrootte specificeer je de omvang als je hebt gekozen voor de optie Gelijke grootte. Wil je zoeken op aanmaakdatum of wijzigingsdatum, dan geef je de bijbehorende waarden op in de sectie Bestandsdatum. Tot slot is er ook nog de sectie Bestandsfilter. Hier kun je de specifieke bestandsextensies opgeven, net als de bestandsnaam als hierop moet worden gezocht. Moet een bestandsnaam of extensie juist niet worden meegenomen in de controle, dan geef je dit op in het vak Exclusief. Om die regel ook toe te passen op mappen, plaats je bovendien een vinkje bij Pas uitsluitingen ook toe op mapnamen.
© PXimport
Tip 05: Zoekopties
In het vak Geavanceerde zoek opties vind je extra zoekopties. Hier heb je de mogelijkheid om lege bestanden (indien deze worden aangetroffen op het systeem) uit te sluiten van de zoekresultaten. Verder bevat deze lijst specifieke opties, die voor ons doel nu niet van toepassing zijn. Wil je toch weten welke functie deze instellingen hebben, dan klik je op het pictogram met het vraagteken. Een Help-bestand met uitgebreide uitleg wordt geopend.
© PXimport
Tip 06: Foto’s zoeken
Op het gebied van dubbele bestanden zien we vaak dat foto’s tot de boosdoeners behoren. De fotomap van de smartphone wordt bijvoorbeeld een paar keer gesynchroniseerd met verschillende locaties, dezelfde foto’s zijn opgeslagen in verschillende resoluties en andere foto’s zijn gelijk maar ten opzichte van elkaar gedraaid: slechts enkele voorbeelden van situatie die voor dubbele bestanden kunnen zorgen. Duplicate Cleaner heeft hiervoor een aparte modus, die je opent via het tabblad Afbeeldingen modus. Maak je gebruik van de gratis versie van Duplicate Cleaner, dan is deze optie niet beschikbaar. Bij Foto gelijkenis bepaal je hoe ‘strikt’ er moet worden gekeken naar gelijkenissen. Zo zorgt de optie Zeer goede overeenkomst ervoor dat foto’s die ook maar iets afwijken, niet worden gewist. Kies je voor Matige overeenkomst, dan zullen ook foto’s met bijvoorbeeld een flink lagere resolutie in aanmerking komen voor verwijdering: de foto’s zijn vergeleken met elkaar immers niet ‘pixel-perfect’. De opties daaronder zijn voor ons doel het waardevolst. Om dubbele bestanden te vinden die slechts verschillen door de rotatie, selecteer je Vind geroteerden. Als een foto is gespiegeld, maar verder identiek is, wordt deze opgespoord via de optie Vind omgekeerden. Via de optie Dezelfde resolutie kun je foto’s zoeken die dezelfde resolutie hebben en daarmee dubbel zijn. Kies voor Dezelfde aspectverhouding (aspect ratio) als je de afmetingen van de foto ook wil meenemen in de analyse.
© PXimport
Via de zoekopties vind je identieke foto’s die zijn gedraaid ten opzichte van elkaar
-
Online of dubbel
Tip 07: Muziekmodus
Open hierna het tabblad Muziek modus. Zoals de naam al doet vermoeden, richt deze optie zich op het opsporen van dubbele muziekbestanden. Net als bij de afbeeldingenmodus, is deze optie niet beschikbaar in de gratis versie van Duplicate Cleaner. In de lijst bij Vergelijk Audio Tags kies je waarnaar wordt gezocht. Een waardevolle optie hier is Similar Audio – Compare first 2 minutes: hierbij zoekt de software naar dubbele muziekbestanden, die mogelijk niet dezelfde naam hebben. Vooral bij audiobestanden is hiervan vaak sprake, waardoor je eindigt met dubbele bestanden. Heb je een aanzienlijke muziekverzameling en ben je bereid iets meer ‘risico’ te nemen ten gunste van snelheid, dan kies je voor Similar Audio-Quick match (compare first 15 seconds). Er wordt hierbij ‘slechts’ gekeken naar de eerste 15 seconden van een muzieknummer en hierna bepaald of het identiek is aan andere bestanden. Wil je geen risico nemen en het hele bestand controleren, dan kies je voor Similar Audio-Compare Full File (slower). Bij Vergelijkende andere tags kun je zoeken op dubbele bestanden op basis van jaar van uitgave, bitrate en genre.
Bij de muziekmodus kun je ook sorteren op andere overeenkomsten. De opties hiervoor vind je onder in de sectie van Muziek modus. Hier vinden we de mogelijkheid om te zoeken op identieke zanger (kies Dezelfde artiest), titel (kies Dezelfde titel) en op overeenkomend album (kies Hetzelfde album).
© PXimport
Tip 08: Waar te zoeken
Op het tweede tabblad van het programma (Scan Locatie) bepaal je waar Duplicate Cleaner op zoek moet gaan naar dubbele bestanden. Via de boomstructuur links in het venster blader je naar de mappen die je wilt doorzoeken. Selecteer de map en klik op de rechterpijl om de maplocatie te ‘kopiëren’ naar het rechtervak Zoekmappen. Herhaal deze stappen voor elke map die je wilt toevoegen. Bedenk je je op een later moment en wil je een map niet meer meenemen in de selectie, dan selecteer je deze in het rechtervenster en klik je op de linkerpijl om deze uit het overzicht met zoekmappen te verwijderen. Zie je op het eerste gezicht niet alle mappen die je wilt meenemen in het proces? Plaats een vinkje bij Laat verborgen zien. Tevreden met de selectie? Klik op de knop Scan starten, die je boven in het venster vindt. Na de scan toont Duplicate Cleaner een overzicht van de analyse. Hier lees je onder meer hoeveel bestanden zijn gecontroleerd, welke criteria zijn gehanteerd en hoeveel duplicaten zijn aangetroffen.
© PXimport
Na instellen van de criteria speurt Duplicate Cleaner naar identieke bestanden
-