Snel meerdere mappen aanmaken in Windows 10

© PXimport

Snel meerdere mappen aanmaken in Windows 10

Geplaatst: 6 juni 2021 - 10:51

Aangepast: 14 december 2022 - 10:26

Wesley Akkerman

Binnen Windows 10 maak je vaak mappen en submappen aan om het overzicht op je computer te bewaren. Het aanmaken van mappen kost niet heel veel tijd. Maar er kan wel veel tijd in gaan zitten wanneer je steeds dezelfde handeling moet verrichten voor grotere projecten. In dit artikel leggen we daarom uit hoe je snel meerdere mappen aanmaken kunt in Windows 10.

Weet je dus van tevoren dat je heel veel mappen en submappen nodig hebt, dan kan het handig zijn om met een batchbestand of via de Opdrachtprompt te werken. Met die twee opties kun je het proces enigszins versnellen en hoef je veel handmatig uit te voeren handeling niet meer te verrichten. We beginnen met de Opdrachtprompt.

Windows 10-mappen aanmaken met Opdrachtprompt

Om de Opdrachtprompt te openen, open je Start. Tik de letters cmd in en selecteer bij de zoekresultaten Opdrachtprompt met je rechtermuisknop. Geef aan dat je de app als administrator wil uitvoeren. In dit zwarte venster moeten we eerst een doellocatie opgeven. De kans is groot dat de standaardopslaglocatie C:\Windows\system32 is. Tik nu eerst cd in, gevolgd door een spatie en de doellocatie van de map waarin je de andere mappen wil aanmaken. Dat kan dan zijn:

Cd C:\users\[gebruikersnaam]\documents

De map documenten wordt dan de hoofdmap; daarin verschijnen de mappen uit de eerste linie. Wil je bijvoorbeeld voor elke dag van de week een map aanmaken, dan vul je in de volgende rij deze rij aan woorden in. Let overigens wel op het hoofdlettergebruik, als je dat belangrijk vindt. Want Windows 10 neemt de mapnamen letterlijk over.

md maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag

© PXimport

Je kunt zo veel mappen aanmaken als je zelf wil, door de namen achter de letters md aan te passen. Wil je een map binnen een map aanmaken, dan krijg je in dit geval bijvoorbeeld de volgende doellocatie: Cd C:\users\[gebruikersnaam]\documents\monday. Na het aanmaken van de mappen, open je de Verkenner en kun je de mappen bezoeken en gebruiken die je net aangemaakt hebt.

Windows 10-mappen aanmaken met batchbestand

Een tweede optie is werken met een batchbestand. Dat is een script: een computerbestand waarin een aantal computercommando’s geplaatst zijn die na elkaar uitgevoerd worden.

Open hiervoor een kladblokbestand en typ hierin de namen van de mappen en submappen, in een juiste volgorde. Ook moet je tussen de ene map(groep) en andere map(groep) een spatie plaatsen, zodat Windows weet dat het om een andere map gaat. Wil je bijvoorbeeld voor de maand juni mappen voor elke dag aanmaken, dan typ je dus in:

June\Week-1\Maandag June\Week-1\Dinsdag June\Week-1\Woensdag June\Week-1\Donderdag June\Week-1\Vrijdag June\Week-1\Zaterdag June\Week-1\Zondag

Heeft je map twee woorden of speciale tekens in de naam, dan moet je die naam tussen quotes plaatsen.

Heb je de namen en structuur klaarstaan, dan tik je bovenin het bestand, als eerste regel, @echo off in. Druk dan op Enter. Tik nu md in voor elke map(groep), alsof het een aparte regel binnen de Opdrachtprompt is. Mocht je spaties gebruikt hebben tussen de verschillen mapnamen, dan hoef je slechts één keer md voor de eerste map te plaatsen.

Geef het bestand nu een naam naar keuze, maar sla hem nog niet op. Je moet het bestandstype namelijk nog aanpassen. Dat staat standaard op .txt, maar moet veranderen naar .bat (van batch). Na het opslaan kun je twee keer snel klikken op dit bestand om Windows 10 het script te laten runnen. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000