Windows-schermresolutie niet aan te passen, en dan?

© PXimport

Windows-schermresolutie niet aan te passen, en dan?

Desktops & monitoren

Geplaatst: 19 juni 2022 - 11:27

Aangepast: 25 november 2022 - 11:40

Wesley Akkerman

Het kan gebeuren dat je de schermresolutie van Windows wil of moet aanpassen, maar dat die optie niet beschikbaar is. Wat kun je daar precies aan doen? We nemen enkele oplossingen met je door.

Eén van de eerste dingen die je kunt doen, is checken of er updates beschikbaar zijn voor de displaydrivers. Open het Startmenu en typ Apparaatbeheer in (of druk op de Windows-toets + X om het snelle menu te openen, waar je eveneens Apparaatbeheer selecteert). 

Druk tweemaal op de drivers voor het scherm om extra opties te zien staan. Druk nu met je rechtermuisknop op de juiste drivers (van het display dat je gebruikt) en selecteer de optie waarmee je zoekt naar updates.

Je kunt nu op twee manieren zoeken naar updates: automatisch of via de Windows Update. Probeer ze vooral allebei wanneer je geen geluk hebt nadat je één van de twee probeerde. Je kunt in dit menu de drivers ook opnieuw installeren, dat kan immers ook helpen. 

Druk met je rechtermuisknop op de drivers en selecteer de optie voor het verwijderen. Klik nu links bovenin op Actie en laat de pc scannen voor hardware-aanpassingen. Start de pc vervolgens opnieuw op.

Lees ook: Drivers updaten in Windows 11 doe je zo

© PXimport

Toegang krijgen tot resolutie-opties Windows

Het kan daarnaast helpen een probleemoplosser erop los te laten. Druk op de Windows-toets + R om het Uitvoeren-venster naar boven te halen. Kopieer de volgende tekst in het veld en druk op Enter: msdt.exe -id MaintenanceDiagnostic. Daarmee open je Systeemonderhoud

Druk in dit venster op Geavanceerde opties en zet een vinkje naast Oplossingen automatisch toepassen. Druk nu op Volgende en volg vervolgens de instructies die in beeld verschijnen.

© PXimport

Een andere oplossing is de Microsoft Visual C++-programma’s opnieuw installeren op repareren. Dit zijn bibliotheekpakketten die ervoor zorgen dat Windows normaal fungeert. Als er hiermee iets mis is, dan kunnen bepaalde onderdelen ineens niet meer beschikbaar zijn. 

Druk op Win + R en vul deze tekst in: appwiz.cpl. Je komt dan meteen bij Programma’s en onderdelen terecht. Zoek de C++-onderdelen op en selecteer die met je rechtermuisknop. Kies de optie Veranderen, indien mogelijk. Volg de instructies in beeld op en start je pc vervolgens opnieuw op.

Drivers opnieuw installeren

Als dit niet werkt, dan kun je de drivers ook verwijderen en opnieuw installeren. Selecteer de drivers met je rechtermuisknop en druk op Verwijderen. Download vervolgens de juiste drivers van de website van Microsoft, installeer de drivers en start je computer daarna opnieuw op.

Verder kun je kijken of er een algemene update voor Windows beschikbaar is, als het probleem zich blijft voordoen. Is dat niet het geval, dan kan terugkeren naar een eerdere versie van Windows wellicht uitkomst bieden. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000