© PXimport

Houd al je apparaten up-to-date

Desktops & monitoren

Geplaatst: 2 augustus 2021 - 08:59

Aangepast: 25 november 2022 - 11:04

Toon van Daele

Naast het up-to-date houden van je besturingssysteem is het slim om hetzelfde te doen voor je apparatuur, zoals je NAS, router en het BIOS van je computer. Dat zorgt ervoor dat alles zonder problemen werkt en vaak beschik je daarna over nieuwe functies, snellere prestaties of een betere beveiliging.

Tip 01: BIOS back-uppen

Het systeem-BIOS, in modernere systemen ook wel UEFI genoemd, bevat de basisinstellingen van je pc, zoals instellingen voor het geheugen en de schijf. Maak eerst een kopie van je huidige BIOS. Daarvoor moet je wel eerst in het BIOS-setupvenster komen. De systeemhandleiding vertelt je hoe je dat doet, maar meestal komt het er op neer bij het opstarten van je pc een paar keer op een speciale toets te drukken, zoals F1, F2, F12, Delete of Esc. Of je probeert het vanuit Windows 10. Druk op Windows-toets+I en kies Bijwerken en beveiliging / Systeemherstel / Nu opnieuw opstarten. Na de herstart kies je achtereenvolgens Problemen oplossen / Geavanceerde opties / Instellingen voor UEFI-firmware. Sommige BIOS’en hebben een back-upoptie; dat hangt echter af van de fabrikant. Tip: maak met je smartphone een foto van alle BIOS-instellingen die je op het scherm ziet, zodat je die in geval van nood achter de hand hebt.

© CIDimport

Tip 02: Versie controleren

Voor je een BIOS-update binnenhaalt, moet je wel zeker weten dat het om het juiste BIOS gaat. Deze informatie vind je terug in de systeemhandleiding, maar je kunt de BIOS-versie ook achterhalen wanneer je Windows-toets+R indrukt en msinfo32 uitvoert. Kijk vervolgens bij het item BIOS-versie/Datum. Vervolgens ga je op de website van de pc- of moederbord-fabrikant op zoek naar een eventuele BIOS-update, in een rubriek als Support of Downloads. Heb je de juiste gevonden, controleer dan de informatie over eventuele nieuwe functies. Lijkt het je wel wat, download dan het updatebestand. Houd er wel rekening mee dat het kan gebeuren dat je eerst een tussenliggende BIOS-update zult moeten installeren voordat je naar de recentste versie kunt updaten.

© CIDimport

Tip 03: Controle instellingen

Voordat je met de update begint, doe je er goed aan nogmaals naar je BIOS-setupvenster te gaan. Stel de instellingen in op de standaardwaarden, via een optie als Load BIOS default values. Een optie als BIOS write protection schakel je eventueel tijdelijk uit. Gaat het om een laptop, zorg dat hij aan de stroom hangt. Het precieze updateproces hangt af van het BIOS-model. Het kan zijn dat je de update rechtstreeks kunt uitvoeren vanuit het BIOS met een optie als Update BIOS, waarna je naar het updatebestand verwijst. Sommige BIOS-updates komen in de vorm van een exe-bestand dat je vanuit Windows kunt uitvoeren. Nog beter is het dat je zo’n exe-bestand uitvoert vanuit een minimalistisch besturingssysteem als het goede oude DOS. Met het gratis tooltje Rufus maak je snel en makkelijk zo’n opstartbare usb-stick met DOS. Bij Opstartselectie kies je FreeDOS, en Bestandssysteem stel je in op FAT32. Het updatebestand plaats je naderhand ook op deze usb-stick. Belangrijk is in elk geval dat je het BIOS-updateproces nooit onderbreekt!

© CIDimport

Tip 04: Ip-adres router

Ook voor routers komen vaak firmware-updates uit die meer functies bieden of de veiligheid aanscherpen. Het router-ip-adres vind je als volgt. Druk op Windows-toets+X en kies Netwerkverbindingen / Verbindingseigenschappen wijzigen. Noteer het adres in de rubriek Eigenschappen, bij IPv4-DNS-servers. Zorg er bij voorkeur voor dat je router via een ethernetkabel met je pc is verbonden en tik het ip-adres dat je in de stap hierboven hebt gevonden in je browser in. Meld je vervolgens aan met het administrator-account. Voordat je de firmware updatet, maak je eerst een configuratieback-up. Die vind je meestal in een rubriek als Beheer. Het resultaat is een configuratiebestand dat je op je pc bewaart en via dezelfde route ook weer kunt terugzetten. Eventueel maak je (net als bij je BIOS) ook hier weer foto’s of screenshots van alle configuratieschermen van je router.

© CIDimport

Tip 05: Updatefunctie zoeken

Bij Beheer vind je vast ook een (sub)rubriek terug met een optie als Firmware-update. Noteer de huidige firmwareversie en raadpleeg de site van de routerfabrikant om na te gaan of er een update beschikbaar is voor jouw routermodel. Kijk ook goed wat die update precies inhoudt. Overtuigd? Download dan het updatebestand en pak het eventueel uit op je pc. Het downloaden kan bij veel routers ook direct vanuit de webinterface. In de webinterface vind je tevens een knop waarmee je naar het updatebestand op je pc kunt navigeren. Overigens verloopt het hele proces van downloaden en installeren bij sommige routers zelfs helemaal geautomatiseerd, via één druk op de knop. Ook hier geldt dat je het updateproces nooit moet onderbreken!

© CIDimport

Tip 06: Ip-adres NAS

Bij de meeste NAS-apparaten komen geregeld updates beschikbaar, zoals voor het op Linux gebaseerde besturingssysteem van QNAP (QTS) en Synology (DSM). Je kunt zo’n NAS trouwens meestal zó instellen dat die je automatisch via e-mail op de hoogte brengt van nieuwe updates. Meld je via een bekabelde verbinding aan bij de webinterface van je NAS. Dit adres kom je eventueel te weten via je router, in een rubriek als Lijst met apparaten, of je downloadt een specifieke zoektool bij de NAS-fabrikant, zoals Synology Assistant. Je kunt ook een tool als Angry IP Scanner gebruiken: vul bovenaan het ip-bereik van je netwerksegment in bij IP Range (bijvoorbeeld 192.168.0.1 - 192.168.0.254) en druk op Start.

© CIDimport

Tip 07: De NAS updaten

We nemen hier een Synology-model als voorbeeld. Open Configuratiescherm en kies Bijwerken en herstellen in de rubriek Systeem. Ook hier maak je voor alle veiligheid het best eerst een back-up van de NAS-configuratie. Hiertoe open je het tabblad Configuratieback-up en klik je op Een back-up maken van configuratie. Bewaar het bestand op een veilige locatie. Via de knop Configuratie herstellen kun je de configuratie dan altijd nog terugzetten bij onverhoopte probleemsituaties. Het kan ook nooit kwaad om op dit punt in het proces ook eventueel een back-up van je data te maken. Over naar het tabblad DSM bijwerken. Hoewel je hier kunt aangeven dat het updateproces geheel geautomatiseerd moet verlopen, houden wij liever zelf het heft in handen. Klik dus op Handmatig DSM bijwerken en verwijs naar het updatebestand. Dat kun je voor jouw NAS-model downloaden. Laat het updateproces ongestoord draaien en wacht tot de NAS is herstart. Voor QNAP vind je stap-voor-stap instructies en ook andere NAS-fabrikanten hebben ongetwijfeld de nodige richtlijnen online staan.

© CIDimport

Andere apparaten

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000