© CIDimport

Wordt Google Chrome een succes?

Geplaatst: 3 september 2008 - 06:09

Aangepast: 17 november 2022 - 08:46

Redactie

Als een donderslag bij heldere hemel lanceerde Google gisteren zijn eigen internetbrowser. Analisten speculeren nu druk over of Google Chrome kan concurreren met gevestigde browsers als Internet Explorer, Firefox en Opera. Twee sterke punten van Chrome zijn dat het gebruikmaakt van Google Gears en Apple's WebKit rendering-engine.

Als een donderslag bij heldere hemel lanceerde Google gisteren zijn eigen internetbrowser. Analisten speculeren nu druk over of Google Chrome kan concurreren met gevestigde browsers als Internet Explorer, Firefox en Opera.Twee sterke punten van Chrome zijn dat het gebruikmaakt van Google Gears en Apple's WebKit rendering-engine. Hierdoor is Chrome net zo snel als Safari en kunnen ontwikkelaars applicaties ontwikkelen die zich gedragen als offline software.

Chrome behandelt elk tabblad als een afzonderlijk proces. Hierdoor kan een gebruiker bijvoorbeeld snel zien welk tabblad systeemgeheugen opslokt. En wanneer een tabblad crasht dan stopt niet de gehele browser ermee.
Google heeft ook goed gekeken naar Opera's Speed Dial. De startpagina van Chrome toont de negen meestbezochte websites. Opmerkelijk is dat Google de tabbladen boven de adresbalk plaatst. Chrome heeft ook de 'omnibox', een adresbalk en zoekveld in één. Het is duidelijk dat Google met Chrome een zeer krachtige, snelle, veilige en flexible browser in handen heeft.

De vraag is of Chrome een substantieel marktaandeel kan weghalen bij de gevestigde browsers. Chrome heeft als nadelen dat het niet net als Internet Explorer voorgeïnstalleerd staat op 90 procent van de pc's. En Chrome heeft nog niet de grote hoeveelheid extern ontwikkelde add-ons die Firefox al wel heeft. Analisten verwachten dat Internet Explorer en Opera het meeste last zullen hebben van de nieuwe browser. Firefox is een geduchte concurrent voor Internet Explorer op desktop-pc's en Apple's WebKit doet het erg goed op mobiele apparaten. Kan Internet Explorer de aanval van drie kanten overleven? Misschien stapt Opera over op WebKit zodat het nog een kleine kans maakt om een succesvolle browser op mobiele telefoons te worden.

De grootste bedreiging voor Firefox is de intergratie van Google Gears in Chrome. Ontwikelaars kunnen de Google Gears API gebruiken om webapplicaties te bouwen die er uit zien en zich gedragen alsof ze desktop-applicaties zijn. Google Chrome is een softwareplatform terwijl Firefox "maar" een webbrowser is. De keuze van Google voor Apple's WebKit als rendering-engine voor Chrome, en niet voor Mozilla's Gecko moet bij Mozilla wel als een klap zijn aangekomen. Het lijkt er sterk op dat Mozilla de strijd om de mobiele browsermarkt heeft verloren.

Het zal interessant zijn om te zien hoe Microsoft, Mozilla en Opera reageren op Chrome. Blijft Microsoft in de waan dat niks en niemand de dominante positie van Internet Explorer kan aantasten? Zal Opera kiezen voor WebKit? Blijven Google en Mozilla partners van elkaar? De tijd zal het leren.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000