Winnaars Big Brother Awards 2005

Desktops & monitoren

Geplaatst: 30 januari 2006 - 11:01

Aangepast: 29 augustus 2022 - 08:34

Met de Big Brother Awards worden elk jaar personen, bedrijven, overheden en voorstellen in de schijnwerper gezet die inbreuken op privacy hebben bevorderd.

Met de Big Brother Awards worden elk jaar personen, bedrijven, overheden en voorstellen in de schijnwerper gezet die inbreuken op privacy hebben bevorderd. Dit keer gingen de negatieve awards naar onder andere Sony BMG en het Flevoziekenhuis vanwege spyware en slechte beveiliging.

In de categorie bedrijven van de Big Brother Awards is Sony BMG de winnaar geworden. Het bedrijf had spyware geïnstalleerd op 2,6 miljoen audio cd's, bedoeld als kopieerbeveiliging. Toen de rootkit werd ontdekt, bracht de maatschappij een digitaal lapmiddel uit. Maar daarmee verviel de maatschappij van kwaad tot erger. Wie de patch wilde hebben, moest veel persoonlijke gegevens afstaan en na installatie bracht de patch heimelijke versleutelde communicatie tot stand met Sony BMG. Sony versloeg Translink (het consortium achter de OV-chipkaart) en Brein (vanwege de jacht op internetgebruikers).

In de categorie overheden en instellingen heeft het Flevoziekenhuis de prijs verdiend met een uiterst slechte beveiliging van gegevens over patiënten. Met subsidie van onder meer de Europese Commissie heeft het ziekenhuis de afspraken met patiënten via internet ontsloten, zonder adequate toegangscontrole.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000