Downloaden uit illegale bron per direct verboden

© CIDimport

Downloaden uit illegale bron per direct verboden

Desktops & monitoren

Geplaatst: 10 april 2014 - 07:24

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:48

Redactie

Het kabinet verbiedt per direct het downloaden van torrents of bestanden uit illegale bronnen, zoals de Pirate Bay. Uit een uitspraak van het Europees Hof van Justitie blijkt dat downloaden van dergelijks websites of nieuwsgroepen tegen de wet is.

Het verbod heeft te maken met de thuiskopieheffing. Die 3 cent voor een lege cd, tot wel 5 euro voor een smartphone, moet worden afgeschaft, volgens de uitspraak van het Hof. De thuiskopieheffing is onder andere een compensatie van het downloaden van bestanden. Het Europees Hof heeft nu verklaard dat het niet te verdedigen is dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen downloaden van een illegale website, en het betalen van een heffing.

Slecht voor auteursrechten

Doordat het nu legaal is om films te downloaden, gaan mensen minder materiaal kopen. Volgens de rechter is dat slecht voor artiesten en andere houders van auteursrechten. Omdat er geen downloadverbod is, wordt het downloaden van torrent-sites juist aangemoedigd, en dat is slecht voor de verkoop.

Het was tot nu toe legaal om muziek of films te downloaden voor eigen gebruik, het verspreiden ervan was al wel illegaal.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000