© CIDimport

Review: Shuttle NC02U3

Geplaatst: 26 januari 2017 - 08:00

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:18

Redactie ID.nl

Intels zesde generatie Core-processor, Skylake voor de kenners, is inmiddels alweer een tijdje op de markt. Het heeft echter even geduurd eer we op de redactie ook mini-pc’tjes op deze basis mochten verwelkomen. Onlangs was het zover en mochten we er een van Shuttle uitproberen. De NC02U3 is een zogeheten barebone, oftewel: geheugen, opslag en een besturingssysteem moet u zelf nog toevoegen.

Prima basis

De ‘3’ in de naam van het product geeft aan dat we te maken hebben met een uitvoering met een Core i3 processor, specifiek de 6100U. Dat is een behoorlijk vlotte dualcore-eenheid, met hyperthreading voor het simuleren van nog twee rekenkernen. Hij werkt op 2,3 GHz en sneller wordt het ook niet: een turbo zoals bij Core i5-processors is niet aanwezig. Desalniettemin blijkt uit onze tests dat hij meer dan voldoende snel is voor alle basistaken, inclusief eenvoudige beeldbewerking. Desgewenst kunt u hem combineren met tot 32 GB geheugen, maar in de praktijk raden we gewoon 8 GB aan. Prettig is de aanwezigheid van een aansluiting voor een snelle pci-express-ssd, terwijl ook nog een extra harde schijf (van 2,5 inch) kan worden gemonteerd. Daarmee is het een prima basis voor een compact systeem.

Karige aansluitingen

Minder enthousiast zijn we over de aansluitmogelijkheden van het kastje. Voorop treffen we een enkele standaard usb 3.0-aansluiting, plus een type-c-exemplaar. Die laatste is leuk voor de toekomst, maar nu nog weinig gebruikt. Achterop zitten alleen twee usb 2.0-poorten, de snellere moeten we hier node missen. Er is een snelle verbinding voor bedraad netwerken, maar de draadloze interface is amper het vermelden waard: een verouderd 802.11n-exemplaar, zonder dualband. De geheugenkaartlezer aan de voorzijde is welkom, maar we hadden toch wat meer connectiviteit gewenst. De beeldaansluitingen zijn voldoende, maar niet uitbundig: hdmi 1.4 en displayport 1.2. De seriële poort aan de zijkant is een vreemde eend in de bijt, maar welkom voor zakelijk gebruik en natuurlijk voor hobbyisten met oudere exotische toepassingen. De prijs van de NC02U3 valt niet echt mee: u moet er immers nog het een en ander bijrekenen om tot een totaal systeem te komen.

Conclusie

Een vlotte basis die punten verliest door karige aansluitmogelijkheden.

Pluspunten
Moderne processor, ruimte voor veel geheugen en opslag (voor zo’n klein kastje).
Minpunten
Plastic behuizing, weinig usb 3.0-aansluitingen, geen vga-uitgang.

Adviesprijs: € 338,–

Voor meer informatie: www.shuttle.eu

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten