© CIDimport

Openbare wifi

Geplaatst: 24 mei 2017 - 09:28

Aangepast: 26 augustus 2022 - 17:27

Redactie ID.nl

Op steeds meer plaatsen kunt u tegenwoordig genieten van wifi. Heel handig, maar er kleven ook risico’s aan, bijvoorbeeld dat criminelen stiekem de verbinding aftappen. Moet u daarom maar afzien van openbaar wifi? Nee, want met de nodige voorzorgsmaatregelen kan er weinig misgaan.

 

 

Openbare wifi -15747845

© CIDimport

  Lees hier wat dit betekent.

 

De voordelen van gratis openbare wifi zijn duidelijk: je hoeft als gebruiker, anders dan via het 3G- of 4G-netwerk, geen data uit je abonnement op te gebruiken. Da’s met name over de grens prettig, in elk geval tot 15 juni binnen de EU. Dan namelijk worden de roamingskosten in Europa afgeschaft (hoewel dat niet automatisch betekent dat buitenlandse data binnen de bundel vallen en dus onder de limiet gratis zullen zijn). Bovendien is een wifi-verbinding meestal snel en stabiel, terwijl je voor een goede 4G-verbinding vaak naar buiten moet om een goede connectie te krijgen.

Maar er zijn ook nadelen: gratis wifi-netwerken bieden verschillende mogelijkheden tot manipulatie. Eddy Willems, Security Evangelist van G DATA licht toe: “Het is gemakkelijk voor kwaadwillenden om met een kleine investering in een afluisterapparaatje het verkeer op het netwerk om te leiden en af te luisteren.” 

Nep-netwerk

Om te beginnen is er de truc van het opzetten van een nep-wifispot. Willems licht toe: “Stel, je zit op het terras van Patat van Ad ergens aan de Spaanse Costa Brava en je ziet op je telefoon dat er een wifi-netwerk is met de naam ‘Ad’s Internet voor gasten’. Dan ben je al snel geneigd te denken dat dit het netwerk is van de horecagelegenheid waar je bent. Het valt je niet op dat er ook een netwerk is met de naam ‘Wifi 9856U44WW’, wat wellicht het ware wifi-netwerk is van Ad. Als je dan inlogt op het eerstgenoemde netwerk, kom je ongemerkt terecht op het netwerk dat een crimineel heeft opgezet. Je communiceert nu via zijn onversleutelde netwerk, waar hij alles kan monitoren, inclusief de wachtwoorden die je intikt.”

Een andere manipulatie van openbare wifi-netwerken is mogelijk met de zogeheten Pineapple. Willems legt uit: “De meeste smartphones, laptops en tablets beschikken over netwerksoftware die automatisch met access-points verbinding maakt waar eerder op is ingelogd. De Pineapple doet zich tegenover deze apparaten voor als één van deze access points die eerder gebruikt zijn, waarna de apparatuur van het slachtoffer automatisch verbinding maakt. Vervolgens loopt al het wifi-verkeer via de Pineapple en kan die door de gebruiker worden opgenomen en geanalyseerd.”

Naast vrij toegankelijke wifi-netwerken zijn er ook netwerken waar een wachtwoord voor nodig is. Veel gebruikers zien deze netwerken als beveiligd, aangezien ze door een wachtwoord zijn beveiligd. Dit zegt echter niets over het niveau van de versleuteling van het verkeer van en naar het internet, waarschuwt Eddy Willems. “Verbindingen waarvoor een wachtwoord nodig is, zijn niet per definitie veilig. Dat geldt niet alleen voor gratis wifi-netwerken, maar ook voor wifi-verbindingen waarvoor moet worden betaald, dus ook dat geeft geen garantie voor veiligheid.”

Openbare wifi -15747906

© CIDimport

 

Zo werkt VPN
Een VPN (dat staat voor Virtual Private Network) encrypteert al het internetverkeer, of dat nu over wifi of een ander soort netwerk gaat. Het virtuele private netwerk bouwt een soort tunnel waar het internetverkeer doorheen wordt geleid, zodat derden er niet langer bij kunnen. Persoonlijke gegevens worden zo afgeschermd en beschermd.  

Openbare wifi -15747912

© CIDimport

Wél veilig

Voor de gemiddelde gebruiker is het onmogelijk om vast te stellen hoe veilig een bepaald wifi-netwerk is. Lang was daarom het devies: maak geen gebruik van openbare wifi-netwerken als je privacygevoelige gegevens – zoals inlog-, creditcard- en adresgegevens – over de verbinding gaat sturen. Inloggen in je online mailaccount, het maken van een hotelreservering met je creditcard of het invullen van een formulier op internet waren uit den boze. Als je iets anders ging doen dan even de vertrektijd van de bus of de weersvoorspelling voor morgen opzoeken, werd al snel aangeraden om de wifi-verbinding te verbreken en verder te gaan op het veel veiliger 3G- of 4G-netwerk.

Inmiddels zijn er ook andere opties, waardoor wifi toch vaak een bruikbare verbindingsmogelijkheid is. Eddy Willems geeft enkele tips: “Ten eerste: surf uitsluitend naar versleutelde sites. Dat wil zeggen, dat je alleen sites moet bezoeken die https in de URL hebben. In de browsers Firefox en Chrome is hiervoor een plugin te installeren die https forceert: Https Everywhere. Deze plugin zal altijd proberen de versleutelde versie van de site die je wilt bezoeken te openen. Ten tweede: zet draadloze netwerken uit. Draadloze technologieën als WLAN, Bluetooth en NFC geven kwaadwillenden de mogelijkheid om je apparaat te vinden. In sommige gevallen kan men langs die weg je apparaat verbinding laten maken met hun (afluister)apparaten, zoals de Pineapple. Zet deze netwerken dan ook alleen aan als je er zelf gebruik van gaat maken. Ten derde: maak gebruik van een VPN-verbinding. Zo’n verbinding zorgt ervoor dat criminelen niet langer bij je internetverkeer kunnen, zodat je privacy optimaal wordt beschermd.” 

VPN-module

G DATA biedt binnen zijn Mobile Internet Security voor Android en voor iOS een betrouwbare VPN-module aan. Alle inkomende en uitgaande gegevens worden sterk versleuteld. Doordat in 32 verschillende landen in Europa, Azië, Afrika en Amerika veilige servers beschikbaar zijn waar de gebruiker uit kan kiezen, is de snelheid van de verbinding altijd gegarandeerd. Hierdoor is het ook mogelijk om bijvoorbeeld in het buitenland naar films en tv-programma’s te kijken, die normaal alleen kunnen worden bekeken door gebruikers in Nederland.  Door een intelligente compressie van de http-verbinding, is de verbinding sneller en is er een lager dataverbuik. Dat is handig als er een datalimiet wordt gesteld aan het gebruik van de wifi. De VPN-module zelf kent geen datalimiet.

Huidige gebruikers van G DATA Mobile Internet Security kunnen de VPN-module voor €2,99 per maand of voor €29,99 per jaar aanschaffen binnen de app. G DATA Mobile Internet Security is verkrijgbaar via de G DATA-webshop en via de officiële app-stores van Android (Play Store) en Apple (App Store).

Openbare wifi -15747916

© CIDimport

Openbare wifi -15747920

© CIDimport

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten