Onderzoek: spyware neemt af

Desktops & monitoren

Geplaatst: 6 februari 2006 - 10:02

Aangepast: 29 augustus 2022 - 08:31

Een nieuw onderzoek van de Universiteit van Washington wijst uit dat spyware nog steeds wijd verspreid is, maar dat de spionage wel significant afneemt.

Een nieuw onderzoek van de Universiteit van Washington wijst uit dat spyware nog steeds wijd verspreid is, maar dat de spionage wel significant afneemt. Tot deze conclusie kwam de universiteit door meer dan 20 miljoen websites op spyware te controleren.

Het onderzoek richtte zich vooral op websites over games, nieuws en beroemdheden en daaruit bleek dat op meer dan vijf procent van de uitvoerbare bestanden spyware meelift. Een op de 62 websites voert zogenaamde 'drive-by downloads-aanvallen' uit, zodat bezoekers met spyware worden besmet. Hierbij wordt er automatisch een programma naar uw pc gedownload, vaak zonder dat u er erg in hebt. Gamesites en sites over beroemdheden zijn het meest beducht om spyware die via een duidelijk uitvoerbaar bestand meelift. De drive-by-aanvallen komen het meest voor op websites die illegale software aanbieden.

Met behulp van een webcrawler (programma) werden in mei en oktober vorig jaar sites bezocht en op spyware onderzocht. Daarbij werd een vermindering van 93 procent ontdekt in drive-by downloads. Als oorzaak wordt genoemd dat meer mensen anti-spyware-programma's inzetten en geautomatiseerde patch-programma's als Windows Update gebruiken. Daarnaast denkt de universiteit dat ook rechtszaken tegen spywareverspreiders een steentje hebben bijgedragen aan de verminderde spyware.

Een hoogleraar van de universiteit van Washington raadt aan "om alleen software te downloaden van gerenommeerde sites" en om de grijze gebieden van het web te vermijden".

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000