© CIDimport

Onderschat je beeldscherm niet

Desktops & monitoren

Geplaatst: 19 september 2019 - 11:11

Aangepast: 29 augustus 2022 - 17:04

Redactie

Wanneer er een nieuwe computer moet worden gekocht, kijken veel mensen heel nauwkeurig naar de specificaties van de systeemkast. Processorsnelheid, geheugen, videokaart, het moet allemaal wel aan de juiste eisen voldoen. Naar het beeldscherm wordt vaak pas op het laatst gekeken, terwijl dat toch het element is waar je dag in dag uit naar moet kijken. Het belang van goede monitorspecificaties wordt dus nogal eens onderschat.

© CIDimport

  Lees hier wat dit betekent.

Een goed beeldscherm moet een prettig formaat hebben, een hoge resolutie ondersteunen en precies passen bij de activiteit die je op je computer wilt ontplooien. EIZO is een fabrikant die dat begrijpt, en het bedrijf heeft dan ook een ruime selectie beeldschermen, ieder met eigen specificaties. Vier van dit soort modellen lichten we voor je uit.

EV2450

Een fijne trend van de afgelopen jaren is dat de rand om het beeldscherm heen steeds kleiner wordt. Dat is prettig, omdat de rand van het beeldscherm onbewust toch iets is waar je de hele tijd naar kijkt, en daarbij zorgt een rand om het scherm ervoor dat het apparaat groter is dan het daadwerkelijke kijkoppervlak. De rand om de EIZO EV2450 kun je eigenlijk nauwelijks een rand noemen. De rand is namelijk slechts 1 millimeter dik en daarmee eigenlijk helemaal niet te zien. Dit betekent dat het 23,8-inch display ook daadwerkelijk alles is waar je naar kijkt en dat geeft enorm veel rust. De beeldkwaliteit van deze monitor is daarbij uitstekend, met een resolutie van 1920 x 1080, oftewel Full HD, een maximaal contrast van 1000:1 en contrasten en kleuren die vanuit elke kijkhoek stabiel blijven dankzij de hoogwaardige IPS-panelen met LED-backlicht.

© CIDimport

De EcoView-functie van deze monitor meet voortdurend de verandering van het omgevingslicht en optimaliseert het beeldscherm met de ideale helderheidswaarden. Dat is niet alleen rustiger voor je ogen, maar zorgt ook voor een energiebesparing van 50 procent. De flexibele voet van het beeldscherm stelt je in staat om het apparaat precies zo te draaien dat deze zorgt voor een optimale werkhouding.           

Adviesprijs: €319,-

 

EV2456

Ook de schermrand van de EIZO EV2456 is flinterdun. Niet alleen is dit rustiger om naar te kijken zoals eerder omschreven, het zorgt er ook voor dat deze beeldschermen uitstekend te gebruiken zijn in opstellingen met meerdere beeldschermen, omdat ze vrijwel naadloos in elkaar overlopen.

© CIDimport

© CIDimport

Naast een elegant design aan de voorkant, is ook aan de achterkant gedacht, met een slank profiel, en elementen die ervoor zorgen dat kabels volledig uit het zicht weggewerkt kunnen worden, hetgeen nog meer bijdraagt aan een rustige werkomgeving. Dit 24,1-inch beeldscherm heeft een resolutie van 1920 x 1200 pixels met een maximaal contrast van 1000:1, en optimale kijkhoeken dankzij het IPS-paneel. Dit model heeft, overigens evenals de EV2450 een automatische kleurmodus, zodat je kunt kiezen voor de optimale kleurweergave met één druk op de knop. Dat is belangrijk, want een filmpje kijken vereist natuurlijk een andere kleurweergave dan tekst lezen.  Ook hier vind je de flexibele voet die ervoor zorgt dat je minder snel last van je rug en nek krijgt bij langdurig gebruik.

Adviesprijs: €507,-

EV2750

Voor wie graag een grote monitor heeft, ontwikkelde EIZO de EV2750. Een beeldscherm met een afmeting van maar liefst 27 inch en wederom een flinterdunne rand om het beeldscherm van slechts 1 millimeter, met tussen de weergave en het frame een glazen rand van 5,7 millimeter. Net als bij de andere modellen in dit artikel, met uitzondering van de EV2450, is de bediening volledig geïntegreerd in de voorkant, zodat je echt een volledig vlak oppervlak hebt.

© CIDimport

Bij een groot display is een extra hoge resolutie natuurlijk wel zo fijn, en om die reden heeft dit beeldscherm een resolutie van 2560 x 1440, oftewel QHD. Dit betekent dat je kunt genieten van haarscherpe tekstcontouren, stralende illustraties en heldere beelden, met, zoals bij alle monitoren in dit artikel, stabiele contrasten en kleuren dankzij de IPS-panelen. 

Net als de andere besproken modellen heeft ook deze monitor de EcoView-functie, en een automatische kleurenmodus. Daarbij heeft dit model ook nog een Picture-by-Picture-modus. Hiermee kun je verschillende signaalbronnen onafhankelijk van elkaar op één beeldscherm bekijken,dus ook een Windows-computer en een Mac tegelijkertijd op één beeldscherm.

Adviesprijs: €709,-

EV2785

Voor wie écht het maximale uit z’n beeldscherm wil halen heeft EIZO de EV2785. Een 27-inch beeldscherm dat alle hiervoor besproken functies heeft, ditmaal gebracht met een resolutie van 3840 x 2160 pixels en een pixeldichtheid van 163 ppi, oftewel 4K. Net als de andere modellen die we bespreken in dit artikel heeft dit beeldscherm een HDMI-aansluiting, een DisplayPort-aansluiting en twee reguliere USB-poorten. Waar de andere modellen echter een DVI-D-aansluiting hebben, beschikt dit model over een supersnelle Usb-C-poort. Dit  staat garant voor snelle dataoverdracht en kan worden gebruikt voor het opladen van apparaten zoals tablets en notebooks en uiteraard voor de overdracht van het beeldsignaal. Hier door heb je effectief minder kabels nodig, en dat zorgt voor een meer opgeruimd bureau.

Alle beeldschermen die we bespreken in dit artikel zijn ontspiegeld, zodat je geen last hebt van ongewenste reflecties. De monitoren bieden een flikkervrije kijkervaring, waarbij het flikkeren tot nul wordt gereduceerd zonder dat daarbij de beeldkwaliteit of kleurstabiliteit nadelig wordt beïnvloed. Tot slot is het goed om te weten dat de monitoren beschikken over een geïntegreerde, mechanische voedingsschakelaar. Dat is bijzonder praktisch en spaart energie: als de monitor met deze schakelaar wordt uitgeschakeld, verbruikt het apparaat geen stroom. In de stand-bymodus is het verbruik hoogstens 0,5 watt.

Adviesprijs: €999,-

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000