Naaktfoto op Facebook verkleint kansen sollicitant

© CIDimport

Naaktfoto op Facebook verkleint kansen sollicitant

Geplaatst: 6 december 2012 - 09:35

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:08

Redactie ID.nl

Wie een naaktfoto van zichzelf online heeft staan, maakt 90% minder kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Dit blijkt uit een onderzoek van antivirusontwikkelaar AVG onder personeelsmanagers in de VS.

Veel mensen zetten tegenwoordig hun hele hebben en houden op Facebook en dat kan tegen je werken bij een sollicitatiegesprek, als je daarvoor al wordt uitgenodigd althans. AVG deed onderzoek in de VS onder 230 personeelsmanagers en constateerde dat 90% van de HR-managers een naaktfoto van een sollicitant als reden ziet om hem/haar niet uit te nodigen op gesprek. Andere ‘deal-breakers’ zijn aanwijzingen van geweld of irritant gedrag (91%), een negatieve uitspraak over een voormalig werkgever (95%) en extreme visies zoals racisme (93%). In de VS wordt dergelijke online-informatie als zeer belangrijk gezien en sommige bedrijven gaan zelfs zover om het wachtwoord te eisen van een sollicitant tijdens een sollicitatiegesprek.

Personeelsmanagers zoeken online info sollicitant

HR-manager zijn tegenwoordig actief op zoek naar informatie over sollicitanten. 85% googled de naam van de sollicitant, 81% zoekt naar zijn/haar Facebook-pagina, 71% doet dat op Linkedin maar ook Twitter (39%), Instagram (18%) en Flicker (15%) worden geraadpleegd door de Amerikaanse personeelsmanagers.

Jongeren onbewust van effect online profiel

Bijna de helft van de personeelsmanagers heeft wel eens een sollicitant afgewezen  op basis van zijn/haar online profiel. Zij signaleren ook dat jongvolwassenen zich onvoldoende realiseren wat de gevolgen zijn van de informatie die online over hen te vinden is. En dat in een tijd dat sexting aan populariteit wint. Zo kwam onlangs nog in het nieuws dat twee minderjarige meisjes uit Nieuwleusen en Zwolle naaktfoto’s van zichzelf via hun mobieltje verstuurden. Wellicht dat dit artikel uit Computer Idee al kan zorgen voor een stukje bewustwording over de gevaren van digitale foto's.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten