Jouw online privacy en veiligheid goed voor elkaar

© CIDimport

Jouw online privacy en veiligheid goed voor elkaar

Geplaatst: 27 oktober 2021 - 09:01

Aangepast: 29 augustus 2022 - 14:56

Redactie

Ons leven speelt zich steeds meer digitaal af. Niet zo vreemd: we winkelen online, regelen onze bankzaken digitaal, werken via de computer samen en zoeken allerhande informatie online op. Maar eerlijk is eerlijk: niet iedereen heeft z’n online privacy en veiligheid goed geregeld.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ESET.

Helaas heeft niet iedereen die zich online begeeft, even goede bedoelingen. Vooral de afgelopen jaren lezen we in de media steeds vaker berichten over zaken als ransomware, phishing en virussen. Dat is eenvoudig te verklaren: de populariteit van online diensten en de grote hoeveelheid gebruikers vormen voor kwaadwillenden een interessante prooi. Gelukkig kun je je met wat hulp uitstekend wapenen tegen dergelijke dreigingen.

Ransomware

Dreiging in de vorm van ransomware is de laatste jaren enorm toegenomen. Hierbij verschaffen kwaadwillenden zich toegang tot je gegevens (bijvoorbeeld nadat je onwetend een programma hebt geïnstalleerd) en worden je kostbare bestanden vergrendeld en daarmee ontoegankelijk gemaakt. Je wordt van dit onheil op de hoogte gesteld en gevraagd om een betaling te doen. Na ontvangst van de betaling wordt de vergrendeling ongedaan gemaakt en zijn de bestanden weer toegankelijk. Ransomware wordt steeds intelligenter: zo gaat moderne ransomware ook op zoek naar eventuele back-ups van je bestanden (om deze ook te vergrendelen) en wordt zelfs je draadloze netwerk afgestruind op zoek naar andere computers of netwerkschijven (zoals een NAS). Met ransomwarebeveiliging kun je je kostbare gegevens tegen zulke aanvallen beschermen.

Ga voor meer info over online veiligheid naar OnlineVeilig.nl van ESET.

Phishing

Phishing gaat helaas al heel wat jaren mee en blijft een hardnekkige dreiging. Hierbij worden onder meer vervalste websites ingezet met als doel om gevoelige informatie (zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en bankgegevens) afhandig te maken. In de begindagen was het vaak nog duidelijk zichtbaar dat je te maken had met phishing: bijvoorbeeld door gebrekkig taalgebruik of amateuristische vormgeving. Helaas is dat nu wel anders: phishingberichten zijn steeds lastiger van officiële berichten te onderscheiden. Gelukkig zitten de makers van beveiligingsoplossingen ook niet stil en kunnen zij phishingtactieken in de praktijk vaak meteen herkennen.

Internetbankieren

Je bankzaken regelen of misschien wel je crypto-portemonnee bekijken om de waarde te achterhalen: criminelen kijken daarbij maar wat graag met je mee. Gelukkig kun je je tegen deze dreigingen ook goed wapenen door gebruik te maken van een beveiligde browser, die de communicatie tussen toetsenbord en browser beveiligt tijdens het doen van transacties. Keyloggers – programma’s die proberen de toetsenbordinvoer af te vangen en hiermee je persoonlijke gegevens te stelen of te manipuleren – hebben hierdoor minder kans van slagen.

© CIDimport

Fysieke diefstal of verlies

Het hoeft niet bij digitale diefstal te blijven: ook fysieke diefstal van apparaten – bijvoorbeeld bij een inbraak of op straat – is nog steeds een groot probleem. Gelukkig bieden moderne besturingssystemen, zoals Windows en macOS, de mogelijkheid om een verloren apparaat op afstand te traceren. Die functie is in de praktijk helaas nog vrij beperkt. Voor meer controle kies je voor een moderne beveiligingsoplossing (zoals ESET Internet Security), die je niet alleen de mogelijkheid biedt om het apparaat te volgen, maar ook geavanceerde functies in te zetten. Zo kun je met een functie als Laptop Activity Watch de ingebouwde camera van je laptop activeren om de dieven te bekijken en op afstand snapshots van de laptop te maken.

Slimme woning!

Wellicht sta je er niet bij stil, maar onze woningen worden steeds slimmer. Bijvoorbeeld door de komst van slimme apparaten (zoals smart-tv’s, webcams en slimme thermostaten), die allemaal online zijn. Niet elk apparaat neemt het even nauw met je privacy en online bescherming. In zulke gevallen kun je een beveiligingsoplossing inzetten die deze apparaten in kaart brengt en beoordeelt in hoeverre deze adequaat zijn beveiligd. Een oplossing zoals ESET Internet Security beschikt over de Netwerk Scanner. Deze maakt niet alleen een analyse, maar geeft ook suggesties om de beveiliging naar een hoger plan te tillen.

Goede beveiliging

Om te zorgen dat je ongestoord en veilig gebruik kunt maken van je favoriete online diensten, is een goede beveiligingsoplossing van belang. Deze doet voornamelijk het werk op de achtergrond, zodat je er in de dagelijkse praktijk weinig omkijken naar hebt. Bovendien zorgt een goede beveiligingsoplossing voor bescherming op verschillende vlakken: in dit artikel hebben we er een paar belangrijke besproken, maar het aantal dreigingssoorten neemt in aantal en complexiteit toe. Zorg dat je hierop bent voorbereid, bijvoorbeeld met een oplossing zoals ESET Internet Security

© CIDimport

Tip: Alles over online veiligheid

Je ziet het: over online bescherming en privacy valt genoeg te vertellen. En dan zijn cybercriminelen ook nog eens altijd op zoek naar nieuwe zwakke plekken. Om je te voorzien van een betrouwbare en uitgebreide bron van informatie op dit gebied, kun je altijd de website van Online Veilig raadplegen. Daar vind je de belangrijkste informatie overzichtelijk op één locatie ondergebracht, met onderwerpen als digitale opvoeding, digitale samenleving en digitale hygiëne. Online Veilig wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe berichten en vormt dan ook een goed startpunt om te raadplegen als je meer wilt weten over dit onderwerp.

Op dit moment loopt er een promotieactie bij ESET, voor meer informatie klik hier.

 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000