Hoe back-upt Nederland? Opzienbarende onderzoeksresultaten!

Hoe back-upt Nederland? Opzienbarende onderzoeksresultaten!

Desktops & monitoren

Geplaatst: 28 maart 2017 - 10:00

Aangepast: 26 augustus 2022 - 17:48

Er zijn allerlei manieren waarop u belangrijke gegevens kwijt kunt raken. Uw harde schijf kan defect raken, uw computer kan gestolen worden, of uw gegevens kunnen worden gegijzeld door ransomware. In al die gevallen biedt een back-up uitkomst – alleen wijst onderzoek uit dat die back-ups lang niet door iedereen gemaakt worden.

  Lees hier wat dit betekent.

In het kader van World Backup Day, waarin de rol van data in ons dagelijks leven centraal staat, heeft opslaggigant Seagate samen met onderzoeksbureau iVox een onderzoek uitgevoerd onder 2000 Belgen, Nederlanders en Duitsers, om te ontdekken hoe trouw zij back-ups maken van hun gegevens. De resultaten van het onderzoek zijn opmerkelijk én zorgwekkend. Zo blijkt maar liefst 38 procent van de Nederlanders geen idee te hebben dat een back-up een exacte kopie is van alle bestanden, bewaard op een veilige locatie. Volgens veel van de ondervraagden is een back-up namelijk het uitbreiden van de opslagcapaciteit en daar de gegevens opslaan, om zo ruimte vrij te maken op de computer.

  “Wat is een back-up? Schrikbarend: 38 procent van de Nederlanders weet het niet precies”

Bijna nooit een back-up 

Uiteraard betekent dit dat er ook heel veel mensen zijn die wél weten hoe ze een back-up moeten maken, maar weten en uitvoeren zijn twee verschillende dingen. Van de ondervraagde Nederlanders die weten hoe ze een back-up moeten maken doet slechts 42 procent dit op regelmatige basis (voortdurend, wekelijks of maandelijks). 22 procent besluit om een back-up te maken nadat er een belangrijke periode is afgesloten of na, bijvoorbeeld, een leuk feest waarbij veel foto- en filmmateriaal is geschoten. Maar liefst 36 procent geeft aan helemaal nooit een back-up te maken.

Minstens zo zorgwekkend zijn deze getallen wanneer het gaat om de smartphone. 29 procent van de ondervraagde Nederlanders gaf aan geen idee hebben hoe ze een back-up moeten maken van hun gsm of smartphone (in Duitsland is dit 31 procent en in België maar liefst 47 procent). Van de Nederlandse smartphonebezitters die wél weten hoe ze een back-up moeten maken, doet slechts 33 procent dit met grote regelmaat. 17 procent doet het jaarlijks en 50 procent maakt helemaal nooit een back-up van z’n smartphone. Het maken van geen back-ups is altijd al gevaarlijk, maar in het geval van smartphones is het risico nog groter, simpelweg omdat je een telefoon eenvoudiger verliest dan een computer.

Definitief kwijt

Wie geen back-ups maakt, heeft daar uiteraard alleen last van als er daadwerkelijk iets met de gegevens gebeurt. Helaas is dat eerder regel dan uitzondering. Van de ondervraagde Nederlanders gaf 62 procent (dus ruim drie op de vijf!) aan in het verleden weleens digitale foto’s te zijn kwijtgeraakt. 37 procent van hen is die foto’s definitief kwijtgeraakt omdat ze niet meer konden worden hersteld/gevonden. De oorzaken van die ongelukjes lopen uiteen. Zo gaf 29 procent aan de foto’s zélf per ongeluk te hebben gewist, terwijl 20 procent de dierbare aandenkens verloor door een defect toestel. Materiële schade en een computervirus zijn daarnaast de twee overige belangrijkste oorzaken.

“62 procent van alle Nederlanders is weleens digitale foto’s kwijtgeraakt”

  Wie gegevens kwijtraakt door een gecrashte harde schijf of beschadigde hardware is overigens niet altijd z’n bestanden definitief kwijt, óók niet als er geen back-up is. Van de mensen die hun bestanden terug wisten te krijgen, deed 38 procent dit via software en 22 procent via een datahersteldienst. Mooie cijfers, maar niet zo mooi als de 55 procent die de bestanden terug wist te krijgen via een back-up van de harde schijf. Het is dus niet onmogelijk om zonder een back-up bestanden terug te krijgen, maar: zou u de gok nemen? Want sommige zaken – zoals dierbare foto’s, bijvoorbeeld van uw kinderen – zijn onvervangbaar. Volgens het onderzoek hebben slechts twee op de vijf Nederlanders al hun foto’s uit de kindertijd nog, ongeveer de helft van alle Nederlanders is een flink aantal foto’s kwijt en één op de tien heeft bijna helemaal geen jeugdfoto’s meer.

Een back-up maken dus, maar hoe?

Een back-up maken is dus van essentieel belang voor het behoud van uw herinneringen, maar op wat voor manieren kan dat? Als het om foto’s gaat, kunt u natuurlijk de belangrijkste foto’s printen (8 procent van de ondervraagde back-uppers doet dat). Daarnaast worden clouddiensten met 42 procent steeds populairder, maar de externe harde schijf is, met 72 procent, nog altijd favoriet.

Tips om te back-uppen? Check de video!

Dunne harde schijven

Een handige oplossing in zo’n geval is het maken van geautomatiseerde back-ups, bijvoorbeeld met een gratis tool zoals Seagate Dashboard. In combinatie met een kleine fysieke harde schijf zorgt dit voor die broodnodige back-up. Zo introduceerde Seagate vorig jaar de Seagate Backup Plus Ultra Slim, de dunste 2TB-schijf ter wereld. Op dit schijfje, qua afmeting niet groter dan uw handpalm, kunt u ál je foto’s, video’s en belangrijke gegevens opslaan. En dit met een overdrachtssnelheid tot 220 MB/s: tot twee keer sneller dan andere in de markt verkrijgbare draagbare harde schijven.

Welke back-up-methode u ook kiest: het wordt tijd om daar serieus over na te denken. Immers, de toekomst is misschien niet in gevaar, maar alle aandenkens aan uw verleden wel!

Heb je hulp nodig bij het kiezen van een harde schijf? Klik dan hier 

 

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000