Gezichtsherkenning op Chinese scholen betrapt luie studenten

© CIDimport

Gezichtsherkenning op Chinese scholen betrapt luie studenten

Geplaatst: 18 mei 2018 - 06:37

Aangepast: 26 augustus 2022 - 15:50

Redactie ID.nl

Chinese klaslokalen worden met speciale camera's uitgerust, die van gezichtsherkenning voorzien zijn. Op die manier kunnen leraren het gedrag van hun leerlingen beter in de gaten houden.

Daarover schrijft de site SupChina vandaag op basis van Chinese nieuwsbronnen. Voorlopig betreft het een test op een middelbare school in Hangzhou, waar er nu in ieder lokaal zo'n camera hangt. Die let niet alleen op gezichtsuitdrukking, maar ook op lichaamshouding. Zo wordt in kaart gebracht of leerlingen nog wel aan het opletten zijn.

Volgens de schooldirecteur kan het systeem ook ingezet worden om lessen leuker te maken. Wanneer leraren merken dat studenten massaal afhaken tijdens de uitleg van bepaalde lesstof, dan kunnen ze daar hun aanpak op aanpassen. Gezichstherkenning wordt daarnaast ingezet om bij te houden welke leerlingen aanwezig zijn, en welke juist te laat komen. Of helemaal niet komen opdagen.

What else can surveillance cameras do in classroom other than exam supervision? High school in

-

Sociaal kredietsysteem

Chinese leerlingen konden eerder al wennen aan gezichtsherkenning, toen de techniek tijdens examens ingezet werd. Zo konden examinatoren beter zien of er gespiekt werd. De technologie duikt in China op telkens meer plaatsen op en wordt regelmatig gekoppeld aan het sociale kredietsysteem van het land. Begaan inwoners bijvoorbeeld een verkeersovertreding, dan krijgen ze strafpunten.

Verzamelen ze teveel strafpunten, dan komen ze op de zwarte lijst. Vanaf dat moment wordt het leven in China een stik ingewikkelder. Ze kunnen dan onder andere geen leningen meer afsluiten, een woning huren of kopen, of met het vliegtuig reizen. Vanaf 2020 moet het systeem compleet zijn uitgerold, en gezichtsherkenning gaat er een telkens grotere rol bij spelen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000