Review Eve Spectrum - 114 Hz 4K-scherm voor gamers

© PXimport

Review Eve Spectrum - 114 Hz 4K-scherm voor gamers

Geplaatst: 22 april 2022 - 05:34

Aangepast: 15 september 2023 - 09:59

Stephan Overbeeke

Het Eve Spectrum 114 Hz 4K-scherm was bij aankondiging een van de meest veelbelovende monitors, maar werd ook een van de meest beladen crowdfundingcampagnes van de afgelopen jaren. En zoals zo vaak gebeurt bij een crowdfundingactie, werd ook dit product meermaals uitgesteld. Inmiddels is de Eve Spectrum tóch een feit en moet het scherm ook in reguliere Nederlandse webshops te vinden zijn. Maar weet de Eve de beloftes ook waar te maken?

De hype rondom dit product was in onze optiek wel terecht. De laatste jaren hebben we grote ontwikkelingen gezien op het gebied van gamemonitors; ze werden alsmaar sneller en kwalitatief beter, waardoor er tegenwoordig uitstekende monitors voor beeldbewerkers zijn die geen godsvermogen meer hoeven te kosten. Maar een monitor die het beste van alle werelden in huis had? Die ontbrak nog. En dat is precies wat Eve belooft: een 4K-resolutie voor uitstekende scherpte, een ips-paneel met een uitstekend kleurbereik voor professionals, een 144Hz-refreshrate voor gamers en HDMI2.1-aansluitingen zodat ook je het maximale uit nieuwe consoles kunt halen.

Helaas heeft de vertraging in het uitbrengen tot gevolg gehad dat andere fabrikanten de kans hebben gegrepen om ook 4K-monitors met een verversingssnelheid van 144 Hz op de markt te brengen. Dat leidde tot minder positieve gevoelens bij vroege backers, en zet reviews van de Eve ook op scherp. Het scherm moet inmiddels niet alleen de harde specs leveren, maar ook goede prestaties op al die vlakken.

Bouwkwaliteit en ontwerp

Een van de grote wensen van de vroege backers was een strak, minimalistisch en kwalitatief hoogwaardig design. Op dat vlak is de Eve nog steeds een van de betere monitors van dit moment. Aan de buitenkant zien we geen gamefratsen, zoals RGB-verlichting op opvallende, plastic kappen met overdreven agressieve lijnen, maar een heerlijk strak design met een dito afwerking.

Er is voor gekozen om de voet los te verkopen. Volgens Eve’s eigen onderzoek wil ongeveer de helft van de kopers een monitorarm gebruiken, en in principe valt er wel wat voor te zeggen om de voet optioneel te maken, al is het maar om afval of ruimte in je garage te besparen. De losse prijs van 100 euro is wel fors, maar gezien de kwaliteit, afwerking en beperkte productieschaal hebben we er wel begrip voor.

Eigenschappen

De Eve Spectrum heeft een DisplayPort-aansluiting, twee HDMI2.1-aansluitingen met de volledige bandbreedte van 48 Gbit, plus een usb-c-aansluiting met DisplayPort-ondersteuning. Dat houdt dus in dat je een high-end-pc, PlayStation 5, Xbox Series X en je werklaptop er tegelijkertijd op kunt aansluiten en er met de beste beeldkwaliteit van kunt genieten. Enkele concurrenten beperken de bandbreedte van de HDMI-poort, of laten HDMI 2.1 volledig achterwege, maar met de afwezigheid van deze concessies scoort de Eve punten.

Ook is de usb power delivery tot 100 watt via usb-c uitzonderlijk. Hoeveel jouw laptop echt kan trekken, wisselt overigens per laptop. Zo blijft onze MacBook Pro op 40 watt steken, maar zien we dat op een Dell XPS 17 dat wel de maximale oplaadsnelheid van 100 watt gehaald wordt. Daarnaast zien we ook een usb-hub, waardoor je dus een toetsenbord en muis kunt aansluiten en deze kunt gebruiken om zowel je desktop-pc als je laptop aan te sturen; een soort ingebouwde KV(M)-mogelijkheid dus.

De voet is kwalitatief erg goed, maar wordt los verkocht.

© PXimport

Beeldkwaliteit

Wat beeldkwaliteit betreft, is de Eve Spectrum 4K ook een van de beste monitors van dit moment. Met een breed kleurbereik (94% DCI P3), een uitstekende fabriekskalibratie voor zowel P3 als sRGB en een nagenoeg perfecte kalibratie op andere vlakken (kleurtemperatuur, grijswaardes, gamma), geeft deze monitor direct uit de verpakking een fantastisch beeld. Ips-panelen hebben niet het beste contrast, maar zetten daar wel veel betere kijkhoeken tegenover dan andere technieken. Voor serieuze beeldbewerking is geen alternatief voor deze monitor. Zelfs de HDR-prestatie is goed, met een helderheid voorbij de 700 nits. Alleen oledtv’s kunnen dat (iets) beter.

Het brede kleurbereik komt ook gamen ten goede, al draait het daar natuurlijk vooral om de snelheid, maar die is ook uitstekend te noemen. In onze testen loopt de Eve Spectrum een kleine drie milliseconden achter op de snelste 360Hz-monitors van dit moment, maar dat zijn monitors met flink wat andere nadelen. De Eve is echter sneller dan andere 4K-144Hz-monitors die we tot nu toe hebben getest, dus hij mag zich de ultieme allround-gamemonitor noemen.

Het voornaamste nadeel van dit scherm is dat je een stevige videokaart nodig hebt om op 4K te gamen, een nagenoeg onbetaalbare GeForce RTX 3080 is eigenlijk het uitgangspunt. Eve maakt er het beste van met ondersteuning voor G-Sync én Freesync, maar het feit blijft: dit is vooral een monitor voor mensen met een stevige, prijzige pc.

Kopersuitdagingen

Op elk vlak scoort de Eve dus uitstekend. Maar Eve kent ook uitdagingen, vooral omdat het op de achtergrond een klein en relatief onbekend bedrijf is. Hoewel de Eve Spectrum mondjesmaat bij reguliere webshops zal verschijnen – zo biedt Alternate hem op het moment van schrijven aan voor 1059 euro (inclusief de voet) – zal de Eve de meeste schermen die van de band rollen alleen via hun eigen site verkopen voor 800 euro, exclusief voet en verzendkosten. Dat betekent dus dat je vooraf veel geld betaalt en enkele weken (zo niet langer) moet wachten. De globale transportmarkt staat tenslotte momenteel stevig onder druk. Hoewel inmiddels veel vroege kopers hun product nu geleverd krijgen, willen we je er wel op wijzen dat daar risico’s aan vasthangen. Het is te vroeg om nu al definitief te oordelen, maar er zijn vragen die nu nog niet beantwoord kunnen worden. Wat als de monitors vertraging oplopen, wat gebeurt er als je je garantie wilt gebruiken, wat gebeurt er als er iets compleet misgaat met de organisatie?

Conclusie

De Eve Spectrum 4K 144Hz is objectief een van de beste, zo niet de beste, 27inch-4K-gamemonitors op de markt. En het is fantastisch om hem eindelijk in het echt op tafel te hebben staan. De prestaties zijn op elk vlak uitstekend en het is een ultieme allrounder. De enige vraag is of je een pre-order aandurft of dat je bereid bent een wat hoger bedrag neer te leggen voor een aanschaf via een reguliere webshop.

9,0

Eve Spectrum 4K 144 Hz

Pluspunten

Top bouwkwaliteit

Top beeldkwaliteit

Uitstekende (ultieme) eigenschappen

Minpunten

Pre-order-risico’s bij een kleine, onbekende fabrikant

Meerprijs bij lokale aanschaf

Conclusie

**Prijs** € 800,- tot € 1059,- **Website** [www.evedevices.com](https://www.evedevices.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000